Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn gezonde vetten?

Wat zijn gezonde vetten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij vetten denk je al snel aan patat, gefrituurde snacks, koekjes, chips en ander ongezond eten. Wat veel mensen alleen niet weten, is dat vetten ook in veel gezonde producten zitten. Ons lichaam heeft namelijk elke dag vetten nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Het is daarom belangrijk om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Gezonde vetten zijn daarnaast erg belangrijk voor een gezonde levensstijl en kunnen helpen bij het afvallen.

Wil je gezonder gaan eten, dan zijn de juiste vetten erg belangrijk voor je voedingspatroon. Vind je het lastig om zelf te bedenken hoe je elke dag de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Dan heeft het volgen van een dieet enorme voordelen voor jou. Onderstaande diëten besteden veel aandacht aan gezonde vetten en stellen voor jou een gezond en gevarieerd voedingsschema samen. Vervolgens lees je hieronder verder wat gezonde en ongezonde vetten zijn.


MakkelijkAfvallen

MakkelijkAfvallen

Bij dit dieet hoef je je niet suf te sporten en heb je geen last van een hongergevoel. Het gaat er namelijk vooral om dat je anders leert eten bij dit dieet in plaats van minder. Hiervoor is het speciale koolhydraatarme 50 dagen programma opgesteld. Alle weekmenu’s werken met de juiste verhoudingen, namelijk 20% koolhydraten, 50% eiwitten en 30% gezonde vetten. Het dieet plant zes vaste eetmomenten per dag in met recepten en ingrediënten die je vetverbranding op gang brengen. Het dieet is ideaal voor mensen die op een gemakkelijke manier blijvend gewicht willen verliezen. Je ontvangt bij dit dieet het koolhydraatarme programma met weekmenu’s, recepten, boodschappenlijstjes en drinktips.

Bestel het Koolhydraatarm 50 dagen programma
20 Dagen Suikervrij

20 Dagen Suikervrij

Veel van ons dagelijkse eten zijn bewerkte en ongezonde producten die volop suikers bevatten. Daarnaast bevatten suikerhoudende producten vaak slechte vetten die ons lichaam opslaat. Met het 20 Dagen Suikervrij programma krijgt je lichaam als het ware een suikerdetox, zodat je hormonen weer in balans komen. Dit dieet zorgt ervoor dat je je slechte voedingsgewoontes vervangt voor een gezonde levensstijl met minder suiker. Het 20 Dagen Suikervrij programma zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt en je vetverbranding op gang komt. Je ontvangt bij dit dieet het suikervrij dieetboek met dagplanning en recepten én je ontvangt leuke bonussen.

Start met afvallen met het 20 Dagen Suikervrij dieet
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Dit dieet gaat erom dat je je eetpatroon lang kunt volhouden en vooral kunt profiteren van het lange termijn effect. De Afslank Receptenbijbel is daarom een dieet waarbij je geen honger hebt en geen beperkingen opgelegd krijgt. Diëten voelt zo dus niet als diëten omdat je nog steeds kunt genieten van zoetigheden en vetten op een verantwoorde manier. In de Afslank Receptenbijbel vind je honderden gevarieerde, lekkere en gezonde recepten die zorgen voor een snelle vetverbranding. Alle gerechten zijn makkelijk te maken en ook nog eens geschikt om met het hele gezin van te genieten. Je ontvangt bij dit dieet alle recepten, dagplanningen, boodschappenlijstjes en vele extra’s.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel

Zijn onverzadigde vetten gezond?

Vet is een belangrijke bouwstof en een goede brandstof voor ons lichaam. Willen we ons lichaam gezond houden, dan hebben we dus ook vetten nodig. Net zoals met alle voedingsstoffen geldt, dat je er wel op moet letten dat je de juiste vetten binnenkrijgt én let op de hoeveelheid vetten.

Vetten bevatten altijd onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren, maar één van beide is altijd meer aanwezig. Onverzadigde vetten hebben dus een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten zijn vooral te vinden in plantaardige producten zoals, noten, oliën, zaden, avocado’s en vloeibare bak-en braadproducten. Onverzadigde vetten zijn ook weer op te delen in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zitten bijvoorbeeld in olijfolie, plantaardige margarine en noten. Meervoudig onverzadigde vetzuren zitten bijvoorbeeld in vis, zeevruchten en zonnebloemolie.

Onverzadigde vetzuren zijn erg gezond voor ons lichaam en belangrijk om toe te voegen aan ons voedingspatroon. Onverzadigde vetten zorgen namelijk voor opbouw van je weerstand en je cellen. Daarnaast zorgt onverzadigd vet ervoor dat het cholesterolgehalte in je bloed wordt verlaagd, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Er wordt daarom niet voor niets aangeraden om voldoende vette vis, noten en plantaardige olie, zoals olijfolie te eten.


Omega-3 en omega-6 vetzuren

De belangrijkste meervoudige onverzadigde vetzuren zijn omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit zijn vetten die ons lichaam namelijk zelf niet kan aanmaken. Deze vetten dragen onder andere bij aan een beter immuunsysteem en verlagen het risico op kanker en hart- en vaatziekten. In de praktijk blijkt dat het vooral lastig is om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen. Het is daarom vooral belangrijk om vette vis (makreel, zalm, paling, haring, sardientjes) te eten en plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en walnootolie te gebruiken.


Andere gezonde vetten

Veel mensen denken dat verzadigd vet slecht is en onverzadigd vet gezond. Dit komt omdat iedereen bij verzadigd vet vooral denkt aan patat, hamburgers, chips, chocolade en andere caloriebommen. Allemaal producten die veel verzadigd vet bevatten en slecht zijn voor onze gezondheid. Het is alleen veel te makkelijk gedacht dat verzadigd vet dan ook per se slecht is voor ons lichaam. Wat namelijk vergeten wordt, is dat deze ongezonde producten namelijk vooral veel transvetten bevatten. Dit zijn vetten die je lichaam niet nodig heeft en die dus worden opgeslagen. Het zijn dus vooral de transvetten die je beter kunt vermijden in plaats van de verzadigde vetten.

Om goed te kunnen functioneren heeft je lichaam ook verzadigd vet nodig. Het gaat er daarbij vooral om waar deze verzadigde vetten vandaan komen. Kies dus niet voor verzadigde vetten uit gefrituurde en bewerkte producten, maar kies verzadigde vetten uit natuurlijke producten. Zo zitten er in kokosolie en palmolie veel natuurlijke gezonde vetten. Deze vetten zorgen onder andere voor een goed immuunsysteem en kunnen ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt.

Weet je niet zeker of een product verzadigd vet of onverzadigd vet bevat? Dan kun je deze twee uit elkaar houden, doordat onverzadigde vetten vloeibaar zijn bij kamertemperatuur en verzadigde vetten gaan stollen. Daarnaast staat bijna op elke verpakking vermeld welke vetten het product bevat en hoeveel vetten erin zitten. Zorg dat je eetpatroon voldoende gezonde vetten heeft, maar dat je niet teveel vet eet elke dag. Een goede verhouding is eenderde verzadigde vetten en tweederde onverzadigde vetten, waarvan de meervoudige en enkelvoudige vetzuren ook weer in balans zijn. Helaas is het gemiddelde voedingspatroon veel te veel gericht op het binnenkrijgen van verzadigde vetten in plaats van onverzadigde vetten. Let er dus op dat je elke dag de juiste verhouding vetten binnenkrijgt en dat je energie-inname en energieverbruik in balans zijn.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag