Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen met een komkommerdieet

Afvallen met een komkommerdieet

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een komkommerdieet, misschien heb je erover gehoord en ben je benieuwd wat het precies inhoudt. Of misschien ben je vooral op zoek naar de voor- en nadelen van dit dieet om zo te bepalen of het wel of niet iets voor jou is. Wil je alles weten over een komkommerdieet en vraag je je af waarom je dit dieet wel of niet zou moeten volgen? Dan zit je hier goed. In dit artikel vertellen we je namelijk alles over afvallen met een komkommerdieet.


De positieve eigenschappen van komkommer

Komkommers bestaan voor het grootste deel uit vocht en bevatten daardoor zeer weinig calorieën. Daarnaast is de vrucht evengoed rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. De combinatie van die eigenschappen maakt dat deze vrucht als ideaal wordt gezien als het om een dieet draait. Het hoge vochtgehalte zorgt ervoor dat je snel vol raakt, terwijl je toch heel weinig calorieën binnen krijgt. Daarnaast heeft komkommer reinigende eigenschappen, waardoor het gunstig is voor onder andere je organen en huid. Ook is komkommer gunstig voor mensen die veel vocht vasthouden.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


De oorsprong van het komkommerdieet

Het komkommerdieet begon ooit als een dieet waarbij je enkel en alleen komkommer mocht eten of drinken. Dit deed je een aantal dagen achter elkaar als een vorm van detox. Tijdens de detox krijgt het lichaam de kans om te ontgiften en om zich te herstellen. Doordat je enkel en alleen puur voedsel eet, dat onbewerkt is en geen kunstmatige stoffen bevat, kan je lichaam even bijkomen van alle troep dat het normaal te verwerken krijgt. Al snel bleek het komkommerdieet niet heel erg veilig om te volgen. Doordat er slechts komkommers gegeten werden, ontstond er al snel een tekort aan calorieën en vitaminen, waardoor het dieet eerder slecht dan goed voor je was.


Het ‘nieuwe’ komkommerdieet

Omdat mensen dus wél overtuigd zijn van de goede eigenschappen die komkommer heeft, maar níét van het enkel en alleen komkommer eten tijdens het dieet, zijn er variaties op dit dieet ontstaan. Hierbij is de komkommer een (heel) belangrijk onderdeel van het dieet gebleven, maar is het niet meer zo dat je niets anders meer mag eten dan komkommer. Dit maakt dat het dieet beter vol te houden is en dat de risico’s ervan kleiner zijn. Ondanks dat het dieet aangepast is om effectiever en minder risicovol te zijn, is het nog steeds een dieet waar je voorzichtig mee moet zijn.


Een crash dieet

Een komkommerdieet is in (bijna) alle gevallen een crash dieet. Dit houdt in dat het aantal calorieën dat je dagelijks binnenkrijgt door het volgen van het dieet, veel te weinig is. Logischerwijs heeft dit als gevolg dat je kilo’s kwijt zult raken. Dat snelle verlies van gewicht is iets wat veel mensen als een voordeel zien, waardoor het volgen van een crash dieet nog altijd populair is. Maar voordat je begint aan een crash dieet is het goed om te weten dat dit effect tijdelijk is. Een komkommerdieet kun je namelijk niet lang volgen door het gebrek aan onder andere calorieën en voedingsstoffen. En zodra je dus weer ‘normaal’ gaat eten, zul je weer aankomen.


Jojo-effect

Het gevolg van een crash dieet is het bekende jojo-effect. Tijdens het volgen van het dieet val je enorm af, waar je ongetwijfeld heel blij mee zult zijn. Maar omdat het dieet niet eeuwig vol te houden is en je dus uiteindelijk weer normaal gaat eten, zul je vaak net zo snel weer aankomen. Daar baal je vervolgens van, waardoor je weer een crash dieet gaat volgen. En als je dit maar vaak genoeg doet, raakt je metabolisme dusdanig in de war, dat het bereiken en behouden van een stabiel gewicht steeds lastiger wordt en je dus continu blijft jojoën.


Andere nadelen van een komkommerdieet

Andere nadelen van het volgen van een crash dieet zoals een komkommerdieet, zijn onder andere de volgende dingen:

  • Je hebt weinig energie
  • Je voelt je slapjes
  • Je bent moe
  • Je kunt je slecht concentreren
  • Je voelt je vaak duizelig of licht in je hoofd
  • Steeds komkommer eten is al snel niet meer prettig
  • Het is slecht vol te houden

Voordelen komkommerdieet

Naast een aantal nadelen heeft het volgen van een komkommerdieet ook een aantal voordelen. Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Je kunt in korte tijd flink afvallen
  • Door de gezonde eigenschappen van komkommer kan dit dieet een positief effect hebben op een slechte of droge huid
  • Het dieet is niet ingewikkeld (lees: simpele recepten)
  • Je hoeft niet veel geld uit te geven aan bijzondere kruiden, groenten en andere etenswaren. Met andere woorden: het komkommerdieet is vrij goedkoop
  • Het komkommerdieet helpt je om voldoende vocht binnen te krijgen
  • Het volgen van het dieet en het klaarmaken van de maaltijden kost niet veel tijd

Een komkommerdieet volgen

De verschillende voordelen van een komkommerdieet zorgen ervoor dat er toch best veel mensen zijn die ervoor kiezen om dit dieet te volgen. Vooral bij mensen die ‘even snel’ wat kilo’s kwijt willen voor een bruiloft, feestje of reünie is een komkommerdieet dan ook heel populair. Door je een paar dagen over te geven aan een dieet vol komkommer, kunnen de cijfers op de weegschaal namelijk zomaar een stuk dalen. Hierdoor pas je ineens wél weer in die mooie jurk, dat op maat gemaakte maatpak of die jeans waar je zo dol op bent.


Hoe ziet een komkommerdieet eruit?

Voor wie nieuwsgierig is geworden naar hoe een komkommerdieet er dan precies uitziet en wat je wel en niet mag eten, zijn er online diverse schema’s te vinden. Vaak bestaat het dieet uit een combinatie van komkommer, fruit, groenten en vis/vlees. Alle hoofdmaaltijden bestaan gedeeltelijk uit komkommer en daarnaast mag je ook tussendoor vaak ook nog komkommer eten. Hieronder vind je een voorbeeld van een dagschema uit een komkommerdieet:

  • Ontbijt: 1 boterham met kipfilet. Komkommersalade. Groene thee.
  • Lunch: 1 boterham of plak roggebrood met ei en komkommersalade.
  • Diner: Groenten met een stukje vis.
  • Tussendoortjes: Shake van komkommer met spinazie, een handje noten en fruit.

Veel verschillende dagschema’s

Bovenstaand schema is slechts een voorbeeld van hoe een komkommerdieet eruit kan zien. Doordat er zoveel verschillende variaties op het kommerdieet zijn, kun je door online rond te kijken vast een komkommerdieet vinden dat bij jou past. Zo zijn er ook variaties te vinden waarbij je bijvoorbeeld yoghurt eet als ontbijt, en variaties waarbij je avondeten enkel en alleen uit komkommersalade bestaat. Hierbij mag je dan zo veel van de komkommersalade eten als je wilt. Ook ontbijtjes die bijvoorbeeld bestaan uit twee gekookte of gebakken eieren zijn een variatie op dit bekende dieet.


Hoe lang mag je een komkommerdieet volgen?

Omdat een komkommerdieet een crash dieet is, en omdat het niet heel gezond is om zo weinig calorieën en voedingsstoffen tot je te nemen, is het niet aan te raden om dit dieet lang te volgen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat je dit dieet beter niet langer dan een aantal dagen (ongeveer 3) achter elkaar kunt volgen. Er zijn echter ook websites die claimen dat je dit dieet makkelijk een paar weken of maanden vol zou kunnen houden. Gezien de nadelen van het volgen van een komkommerdieet, en het feit dat je je na een paar dagen echt behoorlijk slap gaat voelen, is dit zeker niet aan te raden.


Zelf een variatie op het komkommerdieet bedenken

Een andere manier om een komkommerdieet te volgen, is door zelf een komkommerdieet te bedenken dat bij je past. Eet bijvoorbeeld ‘gewone’ gezonde maaltijden en zorg ervoor dat je alle (of een aantal) tussendoortjes die je normaal eet, vervangt voor komkommer. Op die manier krijg je wél alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en kun je toch afvallen omdat je (ongezonde) tussendoortjes laat staan. Doordat je op deze manier toch voldoende calorieën binnenkrijgt, val je minder snel af dan met een crash dieet. Het voordeel daarvan is dat het dieet zo langer vol te houden is en dat het effect ervan vaker blijvend is.


Een komkommerdieet volgen om af te vallen

Als je graag snel wilt afvallen, kan een komkommerdieet erg aantrekkelijk lijken. Door de goede eigenschappen van komkommer, en door de lage hoeveelheid calorieën, kun je namelijk binnen korte tijd best wat kilo’s afvallen. Dat maakt dan ook dat veel mensen dit dieet een kans geven. Houd er wel rekening mee dat een komkommerdieet een crash dieet is en dat je het dus niet lang kunt volgen. Ook is het slim om er rekening mee te houden dat dit soort diëten de kans op een jojo-effect vergroten en dat je dus waarschijnlijk weer behoorlijk snel aan zult komen als je weer normaal gaat eten. Wil je dat jojo-effect voorkomen? Dan kun je beter een dieet kiezen waarbij je geleidelijk afvalt. Dit duurt misschien langer, maar je hebt er vervolgens ook een stuk langer profijt van.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag