Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het beste eiwitdieet?

Wat is het beste eiwitdieet?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Eiwitdiëten behoren al jaren tot de populairste manieren om gezond en effectief af te vallen. Niet zonder reden: de resultaten die je met een eiwitdieet kunt bereiken zijn verbluffend. In sommige gevallen kan je door veel eiwitrijk voedsel te eten tot wel 2 kilo per week afvallen. Ga je hier ook nog intensief bij sporten? Dan kunnen dat zelfs nog meer kilo’s gewichtsafname betekenen. Er wordt her en der veel geschreven over eiwit-diëten en als leek is het dan ook vrij lastig om het beste eiwitdieet te achterhalen. Om je daar een handje bij te helpen hebben we in dit artikel de beste eiwit-diëten voor je verzameld die je helpen bij het afvallen.


Wat is een eiwitdieet?

Veel diëten zijn lastig om (langdurig) vol te houden. Het hongergevoel knaagt de ganse dag door en in een zwak moment geef je toe en verzand je in een ordinaire vreetbui. Herkenbaar? Weet dan dat je niet de enige bent. Duizenden mensen die willen afvallen hebben hier dag en dagelijks mee te maken.

Het eiwitdieet kan uitkomst bieden als je al verschillende diëten hebt geprobeerd, maar steeds zonder succes bent achtergebleven. Het eiwitdieet voorkomt namelijk dat je last krijgt van het oh-zo bekende hongergevoel tijdens het afslanken. Door veel eiwitrijke producten te nuttigen gedurende de dag krijg je voldoende energie binnen om je fit te voelen en het hongergevoel te voorkomen, maar tegelijkertijd zitten in eiwitrijke producten minder koolhydraten en calorieën dan in andere producten. Hierdoor zal je lichaam de reserves moeten gaan afbreken en de eerste reserve die het menselijk lichaam aanpakt zijn de vetreserves. Goed nieuws dus als je de overtollige kilo’s aan je lichaam wil wegwerken!

Voordat we dieper ingaan op de werking van het eiwitdieet hebben we hieronder een dieet benoemd waarmee je effectief kunt afvallen dankzij eiwitrijke producten.


Weight Watchers

Weight Watchers

Het dieet van Weight Watchers is één van de populairste diëten in Nederland. Simpelweg omdat de resultaten die mensen er mee halen verbluffend zijn. Je mag volgens het dieet alles eten wat je wil, zolang je maar binnen je persoonlijke puntentotaal blijft. Ideaal dus om te combineren met veel eiwitrijke producten! Het bijhouden van je puntentotaal doe je eenvoudig via de bijgeleverde app en doordat er punten worden toegekend aan producten word je automatisch bewuster van de voeding die je nuttigt. Hierdoor is het dieet ook over de langere termijn goed vol te houden en zal je merken dat je ‘vanzelf’ zult afslanken met het Weight Watchers dieet.

Ga naar Weight Watchers

Waarom een eiwitrijk dieet zo goed werkt

Tot de dag van vandaag zijn er eigenlijk alleen maar voordelen bekend van het eiwitdieet. Mits je het juiste eiwitdieet te pakken hebt tenminste. Sommige eiwitdiëten die je op het internet zult vinden hebben een tekort aan overige voedingsstoffen waardoor je lichaam belangrijke bouwstenen gaat missen na verloop van tijd. Met de bovenstaande diëten die we benoemd hebben zul je hier geen last van hebben. Deze zijn gebalanceerd en zorgen ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen tot je neemt die je lichaam nodig heeft.

Het grootste voordeel van het eiwitdieet hebben we al benoemd: het uitblijven van het hongergevoel. Het is en blijft het grootste obstakel bij diëten en veel mensen die willen afvallen jojoën er daardoor lustig op los. Met het eiwitdieet heb je hier GEEN last van!

Een ander nadeel van veel diëten zijn de restricties. Je mag niets meer en wat je dan wel mag eten, is vaak niet te pruimen. Ook hier heb je met een eiwitdieet geen last van. Er zijn tenslotte superveel lekkere producten die veel eiwitten bevatten en daardoor gewoon binnen het dieet passen. Denk aan vlees, vis, eieren en zuivel zonder toegevoegde suikers. Dit maakt het eiwitdieet overigens voor vegetariërs wat lastiger om te volgen. Peulvruchten, noten en groenten bevatten natuurlijk ook eiwitten, maar lang niet zoveel als producten als vis, vlees, eieren en zuivel. Desalniettemin kan ook een vegetariër of veganist goede resultaten behalen met het eiwitdieet.


Maar hoe werkt een eiwitdieet dan precies?

De reden dat het eiwitdieet zo goed werkt voor zoveel mensen ligt hem in de werking van het dieet zelf. Om dat uit te leggen moeten we even de diepte in. Dus let’s go!

Als je je bezighoudt met afvallen zal je de term ‘metabolisme’ vast wel eens gehoord hebben ergens. Hiermee wordt de stofwisseling in je lichaam bedoeld. Het is een verzamelnaam voor alle processen die plaats vinden in je lichaam. Hoe gek dit ook klinkt: ook het verteren van voedsel kost energie en zorgt er daarmee voor dat je calorieën verbrandt.

Uit studies blijkt dat je per dag zo’n 100 calorieën verbrandt als je voeding voor ongeveer 30% uit eiwitten bestaat. Wanneer je veel eiwitrijk voedsel nuttigt zal je dus sneller je vetreserves aanspreken. Eiwitrijk voedsel wordt in de maag langzamer verteerd dan andere bouwstoffen. Hierdoor maakt je maag niet het bekende ‘hongerhormoon – ghreline’ aan. Enerzijds zorgt dit er dus voor dat je geen hongergevoel ervaart tijdens het eiwitdieet en anderzijds snapt je lichaam beter dat er voldoende energie aanwezig is. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je stofwisseling toeneemt en je dus gemakkelijker onnodige calorieën zult verbranden. En in dit geval zijn dat dus je vetreserves.


Verder nog belangrijk

Zoals je hebt kunnen lezen kent het eiwitdieet eigenlijk alleen maar voordelen en praktisch geen nadelen. Wel is het enorm belangrijk welke eiwitten je precies tot je neemt. Eiwitten van lage kwaliteit bevatten namelijk minder verschillende aminozuren dan eiwitten van hoge kwaliteit. En vaak ook in een onnatuurlijke verhouding waardoor je lichaam deze onnatuurlijke verhouding zelf gaat oplossen. Je lichaam breekt in dat geval de eiwitten af en bouwt ze vervolgens zelf opnieuw op. Dit zorgt voor een versneld verouderingsproces. Niet iets waar je op zit te wachten natuurlijk!

Om te voorkomen dat je eiwitten tot je neemt met een lage kwaliteit kun je de volgende stelregel hanteren: alles wat uit de grond komt en/of een moeder heeft gehad is goed. Alles wat niet rechtstreeks uit de grond komt en geen natuurlijke moeder heeft gehad is fout.
Een ander belangrijk punt bij het volgen van een eiwitdieet is het nuttigen van groenten. Eiwitrijke producten verhogen namelijk de zuurgraad in je lichaam. Dit heeft als gevolg dat het zuur wordt opgeslagen in de vetcellen waardoor afvallen moeilijker wordt.

Groenten verlagen de zuurgraad in je lichaam juist. Om de balans goed te houden eet je tijdens het volgen van een eiwitdieet dan ook twee porties groente per dag. Ook in groenten zitten eiwitten, maar in veel mindere mate dan in producten als vlees, vis, eieren en zuivel. Om het verbrandingsproces in je lichaam optimaal te houden eet je dus het beste minimaal twee porties groente per dag. Alhoewel meer porties natuurlijk nooit kwaad kunnen!


Zo aan het einde van dit artikel kunnen we wel concluderen dat eiwitdiëten supereffectief zijn als je wil afvallen. Weliswaar zal je de goede eiwitten tot je moeten nemen en moeten zorgen voor een uitgebalanceerd voedingsschema, maar doe je dat structureel goed, dan zal je merken dat de overtollige kilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het mooiste van het eiwitdieet blijft toch wel dat het bekende hongergevoel uitblijft waardoor dit dieet oneindig is vol te houden en eerder zal resulteren in een goede en gezonde levensstijl, dan in het bloedirritante jojo-effect.

Wil je aan de slag met een eiwitdieet? Verken de suggesties dan die we in dit artikel benoemd hebben. Deze diëten behoren al jaren tot de beste diëten van Nederland en er zijn talloze succesverhalen te vinden van mensen die aan de slag zijn gegaan met het dieet van Weight Watchers of het Makkelijk Afvallen dieet. Deze succesverhalen komen niet uit de lucht vallen. Het gaat om echte mensen die echte resultaten hebben behaald. Dankzij het eiwitdieet dus. En wie weet werkt het ook wel voor jou!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag