Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de beste eiwitshakes?

Wat zijn de beste eiwitshakes?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Eiwitten zijn de beste vriend van sporters, omdat ze het herstel en de groei van de spieren bevorderen. Daarnaast zijn eiwitten de ideale voedingsstoffen voor mensen die willen afvallen. Een eiwitshake is een eenvoudige manier om snel veel eiwitten binnen te krijgen. Maar wat is de beste shake?

Het is belangrijk dat een eiwitshake goed past bij jouw persoonlijke doel, smaak en levensstijl. Door het grote aanbod aan verschillende eiwitshakes is het niet altijd eenvoudig om te achterhalen welke eiwitshake voor jou het beste werkt. Dit artikel helpt jou daarom in de zoektocht naar de ideale eiwitshake.


Waarom een eiwitshake?

Eiwitten komen in veel voedingsmiddelen voor, zoals ei, vlees, vis, noten, zuivel en peulvruchten. Je moet echter wel heel veel van dergelijke producten eten om veel eiwitten binnen te krijgen. Vooral als vegetariër kan het lastig zijn om jouw eiwit doelen te halen. Ook is het best tijdrovend om veel te koken, terwijl je een shake in een handomdraai maakt (of koopt).

De kracht van Whey

Maak kennis met het ingrediënt Whey: de kern van de beste eiwitshakes. Whey is een poeder dat voornamelijk eiwit maar ook een beetje vet en koolhydraten bevat. Er zijn verschillende soorten Whey op de markt, te beginnen met Whey concentraat. Dit is de meest betaalbare variant maar heeft relatief weinig eiwitten (70-80%, de rest is koolhydraten en vet). De tweede variant, Isolaat, bevat al een stuk meer eiwit (90%). Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. De beste variant is Hydrolisaat. Dit is zo goed voorverteerd, dat je lichaam helemaal niets meer hoeft te doen: de stof wordt direct opgenomen. Je spieren zullen je dankbaar zijn, je portemonnee iets minder.


Wat is de beste eiwitshake?

Een goede eiwitshake moet aan een aantal punten voldoen. Allereerst moet er natuurlijk eiwit in zitten. Hoeveel eiwit er in een shake moet, hangt af van je gewicht en je lichamelijke activiteit. Licht actieve mensen hebben ongeveer 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Bij sporters loopt dit aantal op naar 1.8 gram (krachtsport) en 1.4 gram (conditietraining). De eiwitshake kan er dus voor zorgen dat je jouw dagelijkse eiwit doel behaalt. Daarnaast moet de eiwit shake lekker zijn en bij je smaak passen. Er zijn zoveel eiwitshakes op de markt dat het zonde is om iets te kopen dat je niet lekker vindt.

Ten derde is het – vooral voor sporters – belangrijk dat de eiwitshake ook een beetje koolhydraten en vetten bevat. Hiermee kom je namelijk weer op kracht na een training of workout. Kortom: de beste eiwitshake is lekker en bevat een goede balans van ingrediënten. Tot slot is het ook wel prettig als een eiwitshake een mooi prijskaartje heeft. Op basis van bovenstaande criteria hebben wij de beste eiwitshakes van het moment geselecteerd:

  • Myprotein impact whey protein. Deze shake bestaat volledig uit whey-eiwitconcentraat en het fijne is dat het een verkrijgbaar is in 19 smaken. Per portie van 99 calorieen betaal je gemiddeld €0.64 cent en krijg je 22.6 gram eiwitten binnen.
  • Body en fitshop whey perfection. Deze eiwitshake bevat een hele pure kwaliteit van Whey en is beschikbaar in maar liefst 30 smaken. Een portie van 108 calorieën levert je 22.6 gram eiwit op, waarvoor je zo’n €0.37 cent betaalt.
  • Pure whey protein bulk powders. Deze eiwitshake scoort niet alleen goed op kwaliteit, maar bovenal ook op prijs. Je kunt de poeder in 16 smaken bestellen en betaalt €0.38 voor een portie van 122 calorieën en 22.6 gram eiwitten.

Het is overigens goed om te weten dat er ook eiwitshakes op de markt zijn voor als je lactose-intolerant of veganistisch bent. Daarnaast kun je ook andere eiwitrijke producten aanschaffen zoals eiwitrepen, eiwit chips en eiwit snacks.


Zelf eiwitshake maken

Een eigengemaakte eiwitshake van kwark is in een mum van tijd gemaakt. Om wat koolhydraten toe te voegen kun je een banaan of honing mixen. Om de juiste vetten binnen te krijgen zijn er weer zaden (zoals chiazaad) die je erdoorheen kunt gooien. Extra smaak creëer je door kruiden zoals kaneel of cacao. Lekker, en gezond! De ingrediënten voor een eiwitshake kun je dus bij de supermarkt halen. Het is alleen wel lastig om met een eigen gemaakte eiwitshake net zo veel eiwitten binnen te krijgen als met een shake, maar het scheelt vaak wel in de portemonnee. En je hebt veel meer controle over de ingrediënten!


Waar koop je de beste eiwitshakes?

Voor een goede eiwitshake kun je je het beste laten adviseren in een gezondheidswinkel. Als je al precies weet wat je doel is en wat je nodig hebt, kun je natuurlijk ook online een eiwitshake bestellen die goed staat aangeschreven. Supermarkt ketens zoals Aldi bieden tegenwoordig ook producten zoals ‘eiwitwater’ aan. Ten eerste smaakt dat niet lekker en ten tweede bestaat het alleen maar uit eiwitpoeder waardoor je andere belangrijke ingrediënten misloopt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag