Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is carob en waar is het goed voor?

Wat is carob en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We kennen tegenwoordig al heel wat superfoods: chiazaad, goji bessen en spirulina, bijvoorbeeld. Superfoods dragen bij aan een verantwoorde leefstijl en velen zweren erbij. Maar heb jij wel eens van carob gehoord? Deze superfood wordt gemaakt van de peulen van de Johannesboom en kun je puur gebruiken of in de vorm van poeder. Carob wordt ook wel johannesbrood genoemd, maar is nog niet zo heel populair in Nederland. En dat terwijl carob ontzettend goed is voor je gezondheid! Wil je meer weten over carob? In dit artikel vertellen we je wat carbon precies is en waar het goed voor is.


Wat is carob eigenlijk?

Misschien heb je wel eens van johannesboom gehoord. Zo wordt carob ook wel genoemd, want deze superfood wordt gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom. Meestal wordt dit verwerkt in poeder, dat ook carob heet. Dit is weer wat anders dan johannesbroodboompitmeel (een leuk woord voor galgje, toch?): carob wordt namelijk op een andere manier verwerkt. johannesbroodboompitmeel is gemaakt van de kiemende zaden van de boom, carob van de peulen van de Johannesbroodboom.

De sierlijke Johannesbroodboom

Carob wordt dus gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom (of: de Ceratonia siliqua). Deze boom groeit oorspronkelijk in Arabische landen en het Middellandse Zeegebied, maar vind je tegenwoordig ook als sierboom in Amerika en Europa. De Johannesbroodboom kan goed tegen warme temperaturen en heeft maar weinig water nodig, maar overleefd ook goed bij veel regen. Een hele veelzijdige boom, dus, die in veel verschillende klimaten goed kan groeien. Het is dus niet zo gek dat de Johannesbroodboom een populaire boom is voor in de tuin. De boom kan tot tien meter groeien en ziet er prachtig uit: toch wordt vandaag de dag de boom geweekt voor de peulen, waar men de ontzettend voedzame carob en johannesbroodpitmeel van kan maken.

https://nl.pinterest.com/pin/114841859232655785/

Hoe wordt carob gemaakt?

Van de peulen van de Johannesbroodboom wordt carob gemaakt. De peulen worden geroosterd en daarna vermalen tot poeder. Met dit poeder kan van alles gemaakt worden: carob-chocolade (bijvoorbeeld repen of hagelslag), siroop of het poeder wordt gebruikt als natuurlijke zoetstof in gerechten, vooral in traditionele Joodse en islamitische gerechten. Carob siroop is ook een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken. Leuk om eens te proeven als je op Malta op vakantie bent!

Waar kun je carob kopen?

Pure carob poeder kun je aanschaffen bij de natuurwinkel. Een pot kost slechts een paar euro bij bijvoorbeeld Holland & Barret. Maar ook in de ‘gewone’ supermarkt vind je steeds meer producten waar carob in is verwerkt: in het dieet schap van de Jumbo of de Albert Heijn vind je bijvoorbeeld rijstwafels met een ‘chocolade’ laagje van carob, en dieetrepen met deze superfood.


Waar is carob goed voor?

Nu je weet wat carob precies is, ben je misschien wel benieuwd waarom carob onder de noemer superfood valt. Daarom leggen we je graag uit waar carob nou eigenlijk goed voor is. Wil jij ook wel eens carob proberen? We vertellen je meteen hoe jij thuis carob kunt verwerken in gerechten!

Carob heeft een ontzettend hoge voedingswaarde

Het grootste voordeel van het gebruiken van carob in gerechten is dat carob een hele hoge voedingswaarde heeft. Het goedje heeft ontzettend weinig vet en is rijk aan vitaminen en mineralen. Carob bevat vitamine A, B en D en calcium, kalium, ijzer, koper en magnesium, om maar een paar van de mineralen op te noemen. Daarbij zit in carob ook de vitamine B3, zelfs net zo veel in gezonde peulvruchten als linzen. Ook bevat carob veel vezels, n eiwitten en zelfs polysachariden (belangrijk voor het gezond houden van je immuunsysteem) waardoor het een prima toevoeging is aan je dagelijkse dieet. Carob mag dus met recht een superfood genoemd worden en is hartstikke gezond om te eten. Daarbij smaakt het ook nog eens lekker door de natuurlijke suikers, maar daar komen we straks op terug.

Carob verlaagt het cholesterol gehalte in je bloed

Carob is dus hartstikke gezond. In sommige gevallen is het helemaal een goed idee om carob te eten, want het spul kan helpen bij bepaalde lichamelijke problemen. Heb je bijvoorbeeld een (te) hoog cholesterol gehalte? Carob helpt dit gehalte in je bloed te verlagen door de vele vezels die het goedje bevat. Na een paar weken kan je, door het dagelijks tot je nemen van carob, al een dalen van het cholesterol gehalte in je bloed meten. Dat is heel fijn voor mensen die hard werken om het cholesterol niveau naar beneden te brengen!

Carob werkt als antioxidant

Naast dat carob het cholesterol gehalte in je bloed kan verlagen, werkt het ook nog eens als antioxidant. Door het gebruiken van carob poeder kun je ontstekingen en schimmels bestrijden. Heb je als vrouw bijvoorbeeld vaak last van een vaginale schimmelinfectie, dan kan het dagelijks tot je nemen van carob daar tegen helpen. Zo kun je op een natuurlijke manier de strijd met infecties aan gaan, zonder dat je je heil in farmaceutische antibiotica hoeft te zoeken. Dat is wel zo fijn, als je last hebt van terugkerende problemen. En dat kan dan ook nog eens op een smakelijke manier, heerlijk, toch?

Het kan worden gebruikt als gezonde zoetstof in gerechten

Zoals we al schreven, heeft carobe naast een helende werking ook nog eens een lekkere smaak. Omdat carobe vol zit met natuurlijke vruchtensuikers zoals fructose en glucose, kan je het goedje als natuurlijke én gezonde zoetstof gebruiken in baksels en gerechten. Mensen die veel bezig zijn met hun gezondheid proberen al zo min mogelijk suiker te gebruiken, of andere zoetstoffen zoals Sukrin, maar met carobe kun je op een natuurlijke manier gerechten een stukje zoeter maken.

Carob is een prima vervanger van chocolade (cacao)

Carob wordt vaak met chocolade vergelijken. Dat komt omdat je met het goedje dezelfde producten als met cacao kunt maken. Nu is cacao echt niet ongezond, af en toe een stukje van een reep chocolade met meer dan 70% cacao kan bijvoorbeeld helemaal geen kwaad, maar niet iedereen vindt de wat bittere smaak van cacao lekker. Of misschien heb je zelfs een cacao-allergie of ben je lactose intolerant, zodat je veel repen niet kunt eten. Dan komt carob als de perfecte vervanger van cacao om de hoek kijken: carob smaakt een stuk zoeter, is lactose vrij en bevat – zoals cacao dat wel doet – ook een cafeïne. Als je gevoelig bent voor cafeïne, is dat wel heel fijn! Daarbij bevat carob maar weinig vet, sowieso al veel minder dan bij cacao. Zin in chocolade? Kies dan eens voor carob!

Carob helpt bij maag- en darmproblemen

Ook is carob een goed middel om maag- en darmproblemen te bestrijden. Carob wordt zelfs in sommige babyvoeding opgenomen, omdat het zo helpen bij het braken van de kleintjes. Carob werd eeuwen geleden al gebruikt om de spijsvertering op peil te houden en om voor een goede stoelgang te zorgen. De groei van eventuele bacteriën in de maag wordt door het eten van carob geremd, zodat buikpijn verleden tijd zal zijn. Als je last hebt van dunne ontlasting helpt carob ook: door de vele vezels zul je snel weer een meer stevige stoelgang hebben.

Hoe kun je carob gebruiken?

Met carob kun je heel veel kanten op. Je kunt het gebruiken in allerlei recepten waar je normaal zoetstof zou gebruiken: in toetjes of in andere baksels, bijvoorbeeld. Ook kun je in plaats van chocolademelk een drankje maken met carob: neem bijvoorbeeld wat melk (of sojamelk, als je lactose intolerant bent) en een lepel carob poeder en voila, je hebt super gezonde chocolade-achtige melk. Maar je kunt er ook een gezonde smoothie van maken of zelfs een likeurtje. De keuze is reuze!

https://nl.pinterest.com/pin/513691901246473136/


Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag