Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Eetlustremmers: hoe werkt het?

Eetlustremmers: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen die wil afvallen kan het lastig vinden om met een hongergevoel om te gaan. De voornaamste reden waarom de meeste mensen hun dieet niet kunnen volhouden is dan ook honger. Er is daarom een enorm aanbod aan eetlustremmers op de markt, die beloven dat ze goed kunnen helpen om je honger te stillen en om af te vallen.

Eetlustremmers zijn er te kust en te keur in poeders, pillen, flesjes en nog veel meer. Op de verpakking wordt vaak beloofd dat het een wondermiddel is voor het remmen van de eetlust en het verbranden van vet. Bij al deze producten moet je je helaas sterk afvragen of het wel echt werkt.

Wil je afvallen, dan gaat het erom dat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Zit je niet te wachten op een hongergevoel tijdens het afvallen, dan hoef je echt niet meteen te denken aan eetlustremmers. Het gaat er met name om dat je een dieet uitkiest waarbij je niet zozeer minder hoeft te eten, maar vooral anders eet.


Populaire eetlustremmers voor minder honger


Welke eetlustremmers zijn er en hoe werken ze?

Eetlustremmers zorgen ervoor dat je hersenen een seintje krijgen dat je vol zit en dat je dus minder behoefte hebt aan eten. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen en ben je in staat om beter af te vallen. Eetlustremmers zijn verkrijgbaar in veel gezondheidswinkels, drogisterijen, apotheken en webwinkels. Helaas is het effect van veel van deze producten niet bewezen. We raden je daarom aan om goed na te denken en niet zomaar een eetlustremmer te bestellen bij de eerste de beste louche webwinkel.

Ook voor bekende drogisterijen en winkels geldt dat de effecten van eetlustremmers vaak niet wetenschappelijk bewezen zijn. Er valt dus helaas geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of eetlustremmers werken of niet. Ben je toch nieuwsgierig en wil je graag eens een eetlustremmer uitproberen? Laat je dan adviseren, lees reviews of kies voor ‘bekende’ eetlustremmers.

Eetlustremmers zijn verkrijgbaar in vele soorten. De meest bekende eetlustremmers kunnen onderverdeeld worden in: stackers, hongerstillende supplementen, eetlustremmende zuiveldrankjes en eetlustremmende medicijnen.


Stackers

Stackers zijn al jarenlang verkrijgbaar als eetlustremmers en zijn er in verschillende soorten. Stackers werken doordat ze je eetlust onderdrukken en je energieniveau omhoog krikken. Dit komt met name door de cafeïne in het product, een stofje dat bekend is om zijn eetlustremming. Veel mensen ervaren een goede werking en hebben inderdaad minder snel honger. Helaas zitten er wel wat nadelen aan deze eetlustremmer. Door de dosis cafeïne kun je er namelijk hartkloppingen van krijgen en kun je een wat onrustig of opgefokt gevoel ervaren.


Hongerstillende voedingssupplementen

Er zijn met name veel eetlustremmers op de markt te verkrijgen in deze categorie. Je hebt ze dan ook in allerlei verschillende varianten, zoals pillen, poeders, flesjes en capsules. Het is lastig om te zeggen welke eetlustremmers werken en welke geen effect hebben. Deze supplementen hoeven dan ook niet te voldoen aan zware richtlijnen, waaraan eetlustremmende medicijnen bijvoorbeeld wel moeten voldoen.

Het advies is om niet te snel te geloven dat het werkt en kritisch te kijken naar ervaringsverhalen en de werking. Daarnaast geldt dat het een persoonlijke voorkeur kan zijn of je iets goed vindt werken of niet. Je kunt het dus niet altijd van tevoren weten, maar zult het product moeten proberen om te kijken of het werkt voor jou. Een voorbeeld van een veelbesproken eetlustremmer is Glucomannan. Dit is een oplosbare vezel en zou werken als een spons. De vezel heeft een groot absorberend vermogen waardoor het veel vocht vasthoudt. Zo zwelt de vezel op, waardoor je hongergevoel zal afnemen.


Eetlustremmende zuiveldrankjes

Net zoals bij de voedingssupplementen geldt ook hiervoor weer dat de effecten van deze zuiveldrankjes vaak niet zijn bewezen. Bekende merken als Optimel en Campina hebben zuiveldrankjes in hun assortiment die je eetlust zouden remmen. Een voordeel aan deze drankjes is, dat je maag na het nemen van een drankje voller is en dat je dus minder eet bij de volgende maaltijd. Het is dus niet per se een afslankmiddel, maar kan je wel helpen om controle te houden en minder behoefte te hebben aan eten.


Eetlustremmende medicijnen

Deze laatste categorie zijn eetlustremmers die op recept verkregen moeten worden. Drie voorbeelden van deze medicijnen zijn, Teronac, Reductil en Acomplia. Deze eetlustremmers zijn vaak bedoeld voor mensen met obesitas en mensen met een hoge BMI. Wil je weten of deze medicijnen wat voor jou zijn en of je hiervoor in aanmerking komt, bespreek dit dan met je huisarts. Eetlustremmende medicijnen zijn geen wondermiddel en geen perfecte oplossing om af te vallen.

Wil je gewicht verliezen dan zul je namelijk vooral moeten letten op je voeding en je beweging. Deze medicijnen kunnen enkel een aanvulling zijn op je dieet en kan je afvalproces ondersteunen. Een nadeel aan deze medicijnen is, dat ze vaak verschillende bijwerkingen hebben en niet voor iedereen geschikt zijn.


Andere tips om de eetlust te remmen

Wil je zorgen dat je geen honger hebt en wil je je dieet langer kunnen volhouden? Dan hebben we hieronder nog een aantal aanvullende tips om je eetlust te remmen.

Sporten
Door sporten verbrand je toch calorieën en heb je eerder honger? Dat is deels waar, maar het blijkt dat sporten juist vooral voordelen heeft bij het afvallen. Door te gaan sporten maakt je lichaam gelukshormonen aan en vermindert de hunkering naar ongezond eten. Je zult door het sporten eerder de keuze maken voor gezonde voeding en hebt minder last van eetbuien. Je zult zien dat je eetlust na het sporten juist vermindert. Zorg er wel voor dat je je lichaam aanvult met gezonde voedingsstoffen, zodat je spieren zich kunnen herstellen. Sporten kan enorme voordelen bij het volgen van een dieet, omdat je lekkerder in je vel zit en je het dieet langer kunt volhouden.

Veel blijven drinken
Wil je een vervelend hongergevoel voorkomen, dan is het verstandig om veel te drinken. Het advies is om minimaal 2 liter water op een dag te drinken. Het drinken van veel water zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt, dat je afvalstoffen worden afgevoerd én dat je stofwisseling op peil wordt gehouden. Naast het drinken van water kan groene thee er ook voor zorgen dat je eetlust wordt geremd en dat je de vetverbranding activeert.

Anders eten
Wil je afvallen, maar merk je dat je toch veel last hebt van honger? Dan ligt dit vaak aan je voedingspatroon. Zorg ervoor dat je niet te weinig eet, maar dat je vooral betere keuzes maakt in je voeding. Om je dieet langer vol te kunnen houden kun je beter koolhydraten laten staan en deze vervangen voor eiwitten, gezonde vetten en vezelrijke voeding. Zo zul je zien dat je minder last hebt van honger en dat je vetverbranding op gang blijft. Voorbeelden van producten die goed verzadigen zijn: avocado’s, havermout, eieren, noten & zaden, peulvruchten en volkoren producten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag