Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Het beste vetarme dieet

Het beste vetarme dieet

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het woord ‘vet’ schrikt veel mensen een beetje af. Als je overgewicht hebt, heb je namelijk meer vet. Hierdoor wordt vet dus al snel geassocieerd met iets ongezonds. Toch is het eten van vet juist gezond en is het een belangrijke voedingsstof die we elke dag nodig hebben. Helaas gaat het vaak fout bij de soort vetten die we eten. We grijpen eerder naar ongezonde vetten en vergeten vooral om gezonde vetten te halen uit ons dagelijkse eten.

Wil je je vetinname verminderen en wil je letten op het eten van gezond vet? In ons artikel lees je over wat een vetarm dieet precies inhoudt en wat (on)gezonde vetten zijn.


Populairste vet-arme afval methodes:


Waarom kiezen voor een vetarm dieet?

Jarenlang is er geroepen dat vetten slecht zijn voor ons lichaam, omdat ze de meeste energie leveren. Gelukkig weten we vandaag de dag beter en zijn vetten niet per definitie slecht te noemen. Ons lichaam heeft namelijk net als koolhydraten en eiwitten ook gewoon vetten nodig om goed te kunnen functioneren. Vetten zorgen er namelijk voor dat je organen beschermt worden, zorgen voor vitamines, leveren energie en zijn belangrijke bouwstenen. Helaas krijgen we alleen vaak de slechte vetten binnen en laten we gezonde vetten juist achterwege in ons voedingspatroon. Een vetarm dieet is daarom een dieet dat let op je dagelijkse vetinname.

Een vetarm of vetvrij dieet wil ondanks de naam niet zeggen dat je helemaal geen vetten meer eet. Tijdens een vetarm dieet eet je ongeveer nog 10% tot 15 % vetten, terwijl dit bij een normaal voedingspatroon ongeveer 30% is. Een vetarm dieet brengt je vetinname dus omlaag, laat je meer gezonde vetten eten en vermijdt de inname van ongezonde vetten.

Vetarme diëten kunnen effectief werken en kunnen ervoor zorgen dat je effectief afvalt. Aangezien dierlijke producten veel (ongezonde) vetten bevatten, zorgt het dieet ervoor dat je veel vegetarische maaltijden eet. Een vetarm dieet laat je dus eerder vegetarische keuzes maken of zorgt ervoor dat je magere vlees- of visgerechten kiest. Een voordeel hieraan is, dat vegetarische maaltijden over het algemeen minder calorieën bevatten. Het kan dus gemakkelijker zijn om met een vetvrij dieet je calorie-inname te beperken. Het vetarme dieet heeft weinig effect als je de mindering van vetten opvult met koolhydraatrijke producten. Koolhydraten bevatten namelijk veel suikers en hebben de grootste invloed op ons gewicht. In plaats van de vetten kun je dus beter kiezen voor vezelrijke en eiwitrijke voeding. Dit zorgt ervoor dat je goed verzadigd blijft en dat je geen honger hebt. Daarnaast is het advies om voldoende groenten, fruit en peulvruchten te blijven eten.


Gezonde en slechte vetten bij een vetarm dieet

Tijdens een vetarm dieet leer je om te matigen met vetten en te kiezen voor gezonde vetten. Ons dagelijkse voedingspatroon bestaat helaas voor een groot deel uit ongezonde vetten. De meest ongezonde vetten zijn transvetten. Deze vetten zitten vooral in gefrituurd en bewerkt voedsel. Je lichaam kan deze vetten niet verteren waardoor het makkelijk opgeslagen wordt als lichaamsvet. Het is erg gevaarlijk als je te veel ongezond vet binnenkrijgt omdat je lichaam dit opslaat rondom de organen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid en je kunt een verhoogde kans krijgen op hart- en vaatziektes. Verzadigde vetten zijn over het algemeen vaste vetten en zijn gestold bij kamertemperatuur. Onverzadigde vetten zijn juist vloeibaar bij kamertemperatuur. Zo kun je makkelijk onthouden wat het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is.

Wil je gezonde vetten eten dan kun je het beste kiezen voor onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn niet per se slecht, maar we eten helaas vaak de verkeerde verzadigde vetten. Verzadigde vetten uit patat, koekjes, chocolade en chips moet je dus vooral mijden. Plantaardige verzadigde vetten kunnen daarentegen wel gezond zijn. Bij een beperking van vet gaat het dus om het beperken van ongezonde vetten. Voor een vetarm dieet kun je dus beter kiezen voor een plantaardig eetschema, zodat je met name onverzadigde vetten eet. In veel producten zitten gezonde vetten verwerkt, dus kom je gemakkelijk aan de richtlijn van 10 tot 15% vet per dag. Zo zitten er in noten, zaden en olijfolie al veel onverzadigde vetzuren. Hieronder vind je enkele tips die je kunt gebruiken bij een vetarm dieet.


Tips nodig voor recepten met weinig vet?


Tips voor een vetarm dieet:

  • gebruik geen of zo weinig mogelijk olie
  • eet minder vlees en vis
  • eet minder zuivelproducten (eieren, kwark, kaas)
  • bak zo min mogelijk en geef de voorkeur aan stomen of koken
  • eet veel groenten, fruit, peulvruchten en granen
  • controleer de verpakkingen op het vetgehalte
  • kies voor vegetarische maaltijden
  • kies voor vleesvervangers zoals tempeh, tahoe, of groenteburgers
  • kies voor plantaardige producten in plaats van dierlijke producten
  • blijf voldoende drinken (drink elke dag twee liter water)


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag