Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om snel af te vallen

8 tips om snel af te vallen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je kent het wel: je kijkt in de spiegel en bent niet helemaal tevreden. Misschien pas je net niet meer in je lievelingsjurk, krijg je de knoop van je broek alleen met heel wat moeite dicht of wil je er gewoon een paar kilo af om lekker in je vel te zitten. Je bent niet de enige, want veel Nederlanders worstelen met hun gewicht, ook als ze geen overgewicht hebben. Er zit niets anders op: je gaat wat afvallen. Het liefst wil je dat ook zo snel mogelijk doen, zodat je weer in je favoriete kledingstuk past. We geven je daarom acht tips om snel af te vallen.


Een disclaimer vooraf: kijk uit met supersnel afvallen door weinig te eten

Als je wilt afvallen, wil je natuurlijk dat je zo snel mogelijk die kilo’s eraf hebt. Niets is frustrerender dan maandenlang nauwelijks verschil op de weegschaal zien. Als het aan jou ligt, heb je volgende week die ongewenste kilo’s van je lijf! Voor de hand liggend is dan misschien om heel weinig te gaan eten, want hoe minder je eet, hoe dunner je wordt, toch? Dit is geen goed idee. Je wilt natuurlijk niet je metabolisme verpesten, of ervoor zorgen dat je lichaam in de spaarstand gaat.

Door te weinig te eten gaat je lijf in spaarstand

Als je opeens heel weinig gaat eten om af te vallen, zou je denken dat je ook snel kilo’s zal verliezen. Het tegenovergestelde is waar: in het begin val je misschien gauw af, maar dat zal vooral vocht zijn: de echte kilo’s die jij kwijt wil bestaan uit vet. Je lichaam gaat bij weinig voeding in de spaarstand, omdat je lijf niet weet waarom je opeens geen eten krijgt. Dit is een soort overlevingsstand, zodat je niet gaat verhongeren. Je lichaam zal juist de ‘boosdoeners’ waardoor je gauw aankomt, zoals koolhydraten, opslaan: het moet immers ergens energie vandaan halen!

Je spiermassa kan afnemen bij te snel afvallen

Als je lichaam in die spaarstand raakt, gaat het kijken waar jij het meeste energie aan verspild. Als je lichaam bijna geen voeding krijgt, moet het ergens anders die energie om jou draaiende te houden vandaan halen: dat worden dan je spieren, want ook als je niets doet verbranden deze nog energie. Je spiermassa zal bij heel snel afvallen of bij bijna niets eten gauw verminderen, als je weer normaal gaat eten zit het gewicht er zo weer bij. Ook is het juist goed om zo veel mogelijk spiermassa te creëren, omdat spieren – zelfs in ruststand – vet verbranden. Daar wil je juist vanaf!

Je kunt ook alleen vocht verliezen

Als je opeens heel weinig gaat eten, zal je misschien wel verschil op de weegschaal zien. Dat komt omdat je een hoop vocht verliezen: zo lijkt het alsof je snel gewicht verliest, maar als je weer normaal gaat eten, zit dat gewicht er binnen no time weer aan. Dat is niet de bedoeling!

Als je op een onverantwoorde manier gaat afvallen door heel weinig te eten. , loop je het risico op gezondheidsklachten en heb je een grote kans op het welbekende jojo-effect: je valt nu gauw af, maar die kilo’s (of zelfs meer dan je kwijt was) komen er net zo snel weer aan. Nu je op de hoogte bent van de gevaren van supersnel afvallen, kun je op een verantwoorde manier aan de slag met onderstaande tips om wat kilo’s kwijt te raken.


1. Schrap suiker uit je menu en eet zo vers mogelijk

Tegenwoordig vind je in bijna ieder product een hoop suiker. We zijn steeds meer gewend aan suiker in ons dagelijks voedingspatroon, terwijl suiker een echte dikmaker is. Om gauw af te vallen is het een goed idee om deze suiker een tijd te mijden. Je zult ontzettend snel resultaat zien! Probeer zo vers mogelijk te eten en doe een poging om (bijna) al je voedsel zelf te bereiden, zodat je precies weet hoeveel suiker je per dag inneemt. Wist je dat in sladressing bijvoorbeeld al een hele hoop suiker zit? Probeer dus zo veel mogelijk bewerkte producten met suiker te laten staan. Dat geldt ook voor alcohol… Het is even omschakelen, maar je zult al gauw verschil op de weegschaal zien als je suiker uit je menu schrapt.


2. Let goed op wat je drinkt

Over alcohol gesproken: dit is niet je beste vriend als je snel wilt afvallen. Die biertjes, wijntjes en sterke likeuren kun je dus beter laten staan. Ga je op stap en wil je per se alcohol drinken? Ga dan voor wodka met spa rood: daar zitten de minste calorieën in. Alcohol kan je vooruitgang in het afvallen flink onderbreken, dus het beste is om helemaal geen drank te drinken. Ook is het goed om een kritische blik te werpen op de andere drankjes die je normaal drinkt. Vruchtensap lijkt misschien heel gezond, maar is qua suikergehalte en calorieën vergelijkbaar met een blikje cola. Drink het liefste alleen water, thee en koffie (zonder suiker en melk) om snel af te vallen. Het zal ontzettend veel calorieën en dus uiteindelijk gewicht schelen als je andere drankjes laat staan!


3. Eet niets meer na het avondeten

Een andere gewoonte die je kunt aanpassen om snel af te vallen is het eten ná je diner. Het is logisch dat je beter geen koekjes, snoep, chocolade of ander suikerrijke snacks kunt eten als je wilt afvallen, maar het is ook goed om het totaal aantal calorieën die je op een dag tot je neemt in de gaten te houden. Vaak hebben mensen na het avondeten nog trek, en gaan dan over op zoetigheden of juist chips, kaas of worst. Dit zijn echte caloriebommen die je beter kunt laten staan, ook al zit er in de laatste twee voorbeelden geen suiker. Probeer om na het avondeten gewoon niets meer te eten: je went ontzettend snel aan dit nieuwe ritme en zorgt er zo voor dat je niet meer eet dan je wilt in je dieet.


4. Hou bij wat je precies eet

Om snel af te vallen, is het belangrijk dat je minder eet dan je kunt verbranden. Door het schrappen van suiker uit je dieet en je dagelijkse routine aan te passen, zoals het andere producten drinken en het niet meer eten na het avondeten, kom je al een heel eind. Toch is het handig om je dagelijkse voedselinname bij te houden. Zo weet je precies hoeveel calorieën en koolhydraten je op een dag tot je neemt, en of je ’s avonds nog wat meer op kunt scheppen. Je kunt je inname met pen en papier bijhouden, maar wat makkelijker zijn de mobiele applicaties die hiervoor in leven zijn geroepen: download bijvoorbeeld My Fitness Pal, Lifesum of Fitbit. Zo kun je zien of je op de goede weg zit en welke producten je beter wel en niet kunt eten: in deze app’s staan de precieze voedingswaarden van verschillend voedsel. Handig!


5. Let’s move it! Beweeg meer om snel af te vallen

Om af te vallen, kan sporten ook goed helpen. Je verbrandt immers wat meer, zodat je aan het einde van de dag minder calorieën inneemt dan je nodig hebt. Dan val je af! Probeer wat meer beweging in je dagelijkse leven te krijgen: ga eens met de fiets in plaats van de auto, neem de trap en doe lopend je boodschappen. Het lijken kleine stappen, maar in je afvalreis kan het heel veel uitmaken!


6. Bouw meer spierweefsel op 

Als je snel wilt afvallen, moet je – naast beweging opnemen in je dagelijkse routine – ook wat vaker de sportschool opzoeken. Het is voor snel afvallen namelijk heel belangrijk om meer spierweefsel op te bouwen: zo verbrandt je, ook als je niets doet, meer calorieën en gaat dat afvallen opeens wel heel gauw. Daarbij zal je lijf er strakker van worden, wat niet verkeerd is als jij je broek gauw dicht wilt kunnen krijgen..


7. Ga samen met iemand anders afvallen

Afvallen, en al helemaal snel afvallen, draait vooral om een hele hoop motivatie. Wat kun jij laten staan om wat kilo’s af te vallen? Om zo sterk mogelijk te blijven als je wilt afvallen, kun je samen met iemand anders de strijd aangaan. Als je met iemand anders gaat afvallen, kun je jouw emoties die bij het aangaan van een dieet komen kijken delen en elkaar motiveren om naar de sportschool te gaan en gezond te blijven eten. Dat zal echt een hoop schelen!


8. Blijf realistisch

Als je snel wilt afvallen, is het belangrijk om wel realistisch te blijven. Je leest vaak op internet: in één week twintig kilo kwijt! Of: tien kilo in vijf dagen zonder te sporten! Vraag jezelf af of zulke uitspraken realistisch zijn, en of je dit op een gezonde manier kunt bereiken. Om een paar kilo’s kwijt te raken, kun je in een korte tijd heel ver komen, maar twintig kilo in een week wordt lastig. Blijf daarom realistisch en wees blij met het resultaat dat je snel zal behalen, zonder dat jij je motivatie verliest omdat je na zeven dagen nog geen tientallen kilo’s kwijt bent.


Als je snel wil afvallen, is het belangrijk om dat op een gezonde manier te doen. Als jij je dagelijkse routine aanpast, door bijvoorbeeld andere dranken te drinken en na het avondeten niet meer te snacken, kun je al gauw die ongewenste kilo’s verliezen. Kom lekker in beweging en blijf realistisch, en dan pas je binnen no time weer in je favoriete kledingstuk!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag