Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kun je doen tegen dikke bovenbenen?

Wat kun je doen tegen dikke bovenbenen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn veel vrouwen die niet tevreden zijn met de omvang van hun bovenbenen. Ze vinden hun benen te dik, hebben last van putjes in hun benen, of hebben last van de welbekende ‘zadeltassen’. Voor sommige vrouwen kunnen hun bovenbenen ervoor zorgen dat ze zich onzeker voelen. Die onzekerheid zorgt er vervolgens voor dat ze er graag iets aan willen doen. Maar wat kun je eigenlijk doen tegen dikke bovenbenen? Wij zochten het voor je uit.


De bovenbenen zijn vaak een probleemzone

De bovenbenen zijn voor veel vrouwen een probleemzone. Zelfs slanke vrouwen kunnen namelijk te maken hebben met relatief stevige bovenbenen. De omvang van je bovenbenen, en of deze voorzien zijn van putjes en/of vetophoping rond de heupen, is van meerdere factoren afhankelijk. Zo zullen vrouwen die uit een familie komen van vrouwen met stevige bovenbenen daar zelf ook meer kans op hebben. Die genetische aanleg plus jouw levensstijl bepalen uiteindelijk hoe jouw benen eruitzien.


Weinig beweging en een ongezond eetpatroon

Naast de genetische aanleg voor stevige bovenbenen zijn weinig beweging en een ongezond eetpatroon de grootste boosdoeners. Wie last heeft van de omvang van haar benen doet er dan ook goed aan om haar levensstijl eens kritisch onder de loep te nemen. Daarnaast speelt oestrogeen een grote rol in het ontstaan van (te veel) vet rondom de bovenbenen. Dit is vooral vaak het geval bij vrouwen die verder heel slank zijn. Er zou dan sprake kunnen zijn van (te) veel oestrogeen. Een (te) hoog oestrogeengehalte kan ontstaan door slechte voeding, het gebruik van de anticonceptiepil, of bijvoorbeeld stress.


Je eetpatroon

Laten we beginnen met het kijken naar je eetpatroon, daar slechte voeding vaak een van de veroorzakers is van stevige bovenbenen. Voor een gezond eetpatroon, en dus een gezonder lijf, is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende dingen:

1. Drink genoeg water

Allereerst is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Water voert namelijk afvalstoffen af en zuivert je lichaam. Om die redenen, en omdat een tekort aan vocht slecht voor je is, is het aan te raden om dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water drinken.

2. Eet minder slechte koolhydraten

Koolhydraten die slecht zijn voor je lijf vind je onder andere in witbrood, koek, gebak en junkfood. Deze koolhydraten doen niets goeds voor je lijf, waardoor je ze beter zoveel mogelijk kunt vermijden. Dat betekent niet dat je ze helemaal niet mag eten, maar probeer het met mate te doen. Goede koolhydraten haal je onder andere uit zoete aardappel, volkoren producten, havermout, kikkererwten en Quinoa.

3. Vermijd suiker

Dat suiker niet goed voor je is, is iets wat de meeste mensen wel weten. Toch zijn er heel veel mensen die dagelijks veel te veel suiker binnenkrijgen. Het gevolg daarvan is dat die mensen vermoeid zijn, niet afvallen, of zelfs last krijgen van gewichtstoename. Daarom is het verstandig om suiker zo veel mogelijk uit je dieet te schrappen. Houd er rekening mee dat ook in ‘gezonde’ producten als muesli en ontbijtgranen vaak veel suiker verwerkt zit. Check daarom altijd goed de ingrediëntenlijst en voedingswaarde van een product.

4. Eet niet te veel vet

Je lijf heeft vetten nodig, maar een te veel aan vet, en dan vooral ongezonde vetten, doet je lichaam echt geen goed. Daarom is het verstandig om weg te blijven van het vet uit bijvoorbeeld junkfood en snacks, en te kiezen voor vetten uit:

  • Olijfolie
  • Kokosolie
  • Vette vis zoals zalm en makreel
  • Avocado’s

5. Eet veel groenten en fruit

Groenten kun je eigenlijk niet genoeg eten. Probeer het daarom (het liefst) dagelijks te eten, en kies 1 a 2 keer in de week voor groene groenten als broccoli, spinazie of boerenkool. Ook fruit is eigenlijk onmisbaar. Kies bijvoorbeeld voor blauwe bessen, kiwi’s of frambozen bij het ontbijt om de dag goed te beginnen.

6. Zorg voor voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je ze voldoende binnenkrijgt. Eiwitten haal je niet alleen uit vlees, vis of zuivel, maar ook uit noten, zaden en soja.

 7. Eet niet te weinig

Veel mensen denken dat een combinatie van veel sporten en weinig eten het beste resultaat oplevert als je wilt afvallen. Er zijn gelukkig ook mensen die weten dat dat onzin is. Te weinig eten zal er onder andere voor zorgen dat je te weinig energie binnenkrijgt (om te sporten), waardoor je dus eigenlijk je eigen vooruitgang in de weg staat. Daarom: eet voldoende, en eet gezond.


Je levensstijl

Naast een gezond voedingspatroon is het ook belangrijk om je levensstijl eens aandachtig te bekijken. Is er ruimte voor verbetering? Hoe vaak sport je bijvoorbeeld? En hoe vaak pak je de auto voor stukjes die je eigenlijk ook gewoon kunt lopen of fietsen? Plof jij na het avondeten gelijk op de bank, of ga je eerst nog even iets actiefs doen voordat je gaat zitten? En hoeveel stress heb je eigenlijk? Probeer om een goede balans te vinden tussen rust en beweging. Te weinig beweging is namelijk funest voor je lijf (en je hoofd), maar te weinig rust ook. Door kleine aanpassingen te maken in je manier van leven, kun je grote veranderingen teweeg brengen. Loop bijvoorbeeld eens iets vaker naar de supermarkt als je toch maar een paar dingen nodig hebt, in plaats van dat je de auto pakt. En neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Probeer in ieder geval dagelijks minstens 30 minuten (maar liever een uur) te bewegen. Bewegen is namelijk niet alleen goed voor je lijf, maar reduceert bijvoorbeeld ook stress.


Oefeningen

Naast een gezonde levensstijl en een gezond eetpatroon, is ook het doen van (de juiste) oefeningen belangrijk als je graag slankere bovenbenen wilt. Het belangrijkste is dat je niet gelijk te hard van stapel loopt. Te vaak en te veel trainen gaat je namelijk niet helpen, vooral niet als je niets (of weinig) gewend bent. Door rustig op te bouwen voorkom je overbelaste benen én behaal je betere resultaten. Probeer om in het begin slechts een keer of twee per week te trainen, en bouw de intensiteit van de trainingen rustig op. Hieronder hebben we een aantal sporttips voor je verzameld.

1. Cardio

Cardio zorgt voor vetverbranding, wat deze oefeningen zeer geschikt maakt voor mensen die graag slankere bovenbenen willen. Ga bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fietsen, of maak gebruik van een crosstrainer. Probeer tijdens het hardlopen af een toe een helling mee te pakken voor mooi gevormde benen. Ga niet sprinten of korte intensieve cardiotrainingen doen, omdat deze vaak korte en dikke spieren creëren, en dat is nou juist niet wat je wilt.

2. Krachttraining

Krachttraining is vooral belangrijk voor mensen die een lage spiermassa hebben, of voor mensen die graag mooi gevormde benen willen hebben. Probeer bij krachttraining niet alleen met je eigen lichaamsgewicht te trainen, maar maak ook gebruik van gewichten. Voorkom of beperk oefeningen als squats of andere hurkoefeningen, want hoewel deze oefeningen zeer effectief zijn voor mooi gevormde benen en billen, zorgen ze er ook voor dat deze steviger worden. Pilates oefeningen zijn trouwens ook heel geschikt voor mooi gevormde benen.

 3. Zorg voor voldoende afwisseling

Afwisseling is belangrijk omdat dat het sporten leuk houdt. Iedere keer dezelfde oefeningen doen, gaat namelijk al snel vervelen. Hierdoor is de kans aanwezig dat je het sporten sneller opgeeft, en dat zou zonde zijn. Wat ook kan helpen is een sportmaatje zoeken met wie je samen kunt trainen. Op die manier kun je elkaar steunen en motiveren, waardoor je het sporten waarschijnlijk leuker vindt en langer volhoudt. Maar afwisseling is niet alleen belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het sporten leuk blijft. Afwisseling zorgt namelijk ook voor meer vetverbranding en een verdeling van de spieren die belast worden.


Heb geduld

Als je graag slankere bovenbenen wilt, dan is dit waarschijnlijk de belangrijkste tip: heb geduld. De bovenbenen zijn namelijk bijna altijd de laatste plek waar je als vrouw vet zult verliezen. En omdat het niet mogelijk is om alleen op een bepaalde plek (in dit geval je benen) af te vallen, zul je dus geduld moeten hebben tot het vet ook daar zal verdwijnen. Vooral voor vrouwen met een hoger vetpercentage kan het dus wel even duren voordat de benen daadwerkelijk slanker worden. Probeer dat in je achterhoofd te houden als je gaat sporten, zodat je minder snel gedemotiveerd raakt.

Tip: Meet voordat je gaat beginnen met sporten, en het aanpassen van je voeding en levensstijl, je maten eens op. Door vervolgens elke paar weken opnieuw te meten, kun je precies zien wat er met je lijf gebeurt. Want hoewel je gewicht soms gelijk blijft, kun je wel centimeters verliezen. Meten is dus een goede manier om je vooruitgang bij te houden.


Stevige bovenbenen

Als je last hebt van stevige bovenbenen en daar graag iets aan wilt doen, dan moet dat met bovenstaande tips wel lukken. Probeer in ieder geval voldoende te bewegen en voldoende water te drinken, en bekijk je voedingspatroon eens kritisch om te zien of er ruimte is voor verbetering. Probeer vooral geduld te hebben als je graag slankere bovenbenen wilt. En onthoud dat sommige vrouwen nu eenmaal stevigere bovenbenen hebben dan andere vrouwen, net als dat sommige vrouwen nu eenmaal grotere borsten hebben dan andere vrouwen. Kijk dus goed naar wat voor jou haalbaar en gezond is, en probeer je benen niet te vergelijken met die van anderen.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag