Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe stop je je hongergevoel?

Hoe stop je je hongergevoel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Iedereen heeft weleens last van dat irritante knagende hongergevoel. Halverwege de dag hoor je je buik borrelen en heb je ineens zin in alles wat in de supermarkt te koop is. Vooral tijdens het afvallen is het soms lastig om met dit hongergevoel om te gaan. Afvallen betekent namelijk vaak dat je minder calorieën mag dan je gewend bent en dat je lichaam moet wennen aan het nieuwe voedingspatroon.


blank

Last van een hongergevoel

Iedereen wil natuurlijk afvallen zonder last te hebben van hongergevoel. Hoe zorg je er dan voor dat je dat hongergevoel kunt voorkomen en stoppen? Het draait voornamelijk om het eten van de juiste voeding en het kiezen van het juiste dieet. Afvallen zonder honger is daarnaast veel effectiever, omdat je het langer kunt volhouden en je lichaam een normaal eetpatroon aanleert. In ons artikel lees je hoe je een hongergevoel kunt voorkomen én kunt stoppen.


blank

4 tips voor het voorkomen van een hongergevoel

Wil je het hongergevoel stoppen, dan is het allereerst slim om te weten hoe je zo’n irritant hongergevoel kunt voorkomen. Je voedingspatroon heeft namelijk de grootste invloed op je hongergevoel. Als je niet goed eet en drinkt dan zul je waarschijnlijk ook eerder last hebben van een hongergevoel. Goed eten en drinken wil niet alleen zeggen dat je voldoende eet, maar vooral dat je de juiste voeding eet.

1. Vergeet je ontbijt niet

De eerste stap bij het voorkomen van een hongergevoel begint al bij het ontbijt. Als je niet goed ontbijt, zul je merken dat je halverwege de dag het welbekende dipje krijgt en dat je de drang hebt om te gaan snaaien. Het is daarom belangrijk tijd te nemen voor je ontbijt en met name te kiezen voor een vezelrijk ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt met havermout en een banaan als ontbijt.

2. Eet geen snelle koolhydraten

Wil je een hongergevoel voorkomen dan is het belangrijk om niet al te veel (snelle) koolhydraten te eten. Koolhydraten zorgen even voor meer energie, maar worden al snel verbrand waardoor je een paar uur later weer trek kunt hebben. Het is daarom beter om voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten te eten. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Eiwitten zijn terug te vinden in eieren, vlees, vis en zuivelproducten. En avocado, vis en noten bevatten bijvoorbeeld veel gezonde vetten. Vezels, eiwitten en gezonde vetten worden langzamer opgenomen en zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft.

3. Neem eens een tussendoortje

Een andere tip om een hongergevoel te voorkomen is om een paar ‘vaste’ maaltijden per dag aan te houden. Je lichaam leert zo jouw voedingspatroon te herkennen en daardoor zul je minder snel honger krijgen. Zo kun je drie maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) nemen en drie tussendoortjes.

4. Vermijd stress en slaap voldoende

De laatste tip is om voldoende te slapen en stress te vermijden. Als je niet voldoende slaapt, geven je hersenen een seintje dat je meer behoefte hebt aan eten. Daarnaast heb je het idee dat je meer voedsel nodig hebt voordat je voldoende hebt gegeten. Net zoals weinig slaap kan stress ook bijdragen aan een hongergevoel. Bij stress zijn je hormonen namelijk niet in balans in je lichaam en ben je niet in staat om af te vallen. Sommige mensen komen ondanks hun dieet zelfs aan als ze stress hebben.


Bekijk ook:


blank

4 tips voor het stoppen van je hongergevoel

Uiteraard heeft iedereen weleens honger en kun je het hongergevoel nooit helemaal voor zijn. Hoe zorg je er dan voor dat je vijf minuten later niet op de bank een hele chipszak leeg eet? Het gaat er vooral om dat je de juiste dingen eet en verleidingen laat liggen.

1. Gezond tussendoortje

Kies dus niet voor een zoet en ongezond tussendoortje, maar ga voor een gezond alternatief. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld voldoende fruit, snackgroenten of rijstwafels in huis hebt. Van suikers en snelle koolhydraten krijg je even energie en is je honger even gestild, maar krijg je al snel weer een hongergevoel. Net zo belangrijk als voeding is, om voldoende te drinken op een dag.

blank

2. Drink voldoende water

Een hongergevoel is namelijk niet altijd een schreeuw om eten, maar kan ook een vochttekort zijn. Met name als je wilt afvallen is het daarom verstandig om voldoende water te drinken. Het is goed om per dag 2 liter water te drinken, neem daarom altijd een flesje mee in je tas.

3. Zoek afleiding

Heb je een hongergevoel en wil je deze het liefste negeren? Dan is het verstandig om iets anders te gaan doen. Als je lang stil zit of je verveelt dan voel je je eerder lusteloos en heb je eerder de behoefte om te gaan eten. Ga daarom iets actiefs doen en kom in beweging. Je zult al snel merken dat je hongergevoel afneemt.

4. Poets je tanden

Een andere tip is om bij een opkomend hongergevoel je tanden te gaan poetsen. Na het tanden poetsen zul je zien dat je helemaal geen trek meer hebt in eten. Tot slot is het volgens onderzoek het beste om van een rood bord te eten. Er zijn niet hele sterke bewijzen te vinden, maar er wordt beweerd dat je door een rood bord minder eetlust hebt, omdat je onbewuste associaties maakt met de kleur rood en je eten er minder lekker uitziet.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag