Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

1200 calorieën dieet, verstandig of risicovol?

1200 calorieën dieet, verstandig of risicovol?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij afvallen draait het erom dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Hoeveel calorieën je daarbij eet is per persoon en per dieet verschillend. Toch kiezen veel mensen ervoor om een caloriearm dieet te volgen. Het 1200 calorieën dieet is een voorbeeld van een caloriearm dieet waarbij je veel minder energie binnenkrijgt dan normaal.

Waar het helaas vaak fout gaat is dat mensen na hun dieet weer terugvallen in hun oude en slechte gewoontes. Het 1200 calorieën dieet zou dus even kunnen werken, maar is geen effectief dieet om lang vol te houden. Wil je blijvend gewicht kunnen verliezen, dan is het verstandiger om een dieet te volgen waarbij je de totale eet-, drink-, beweeg- en leefgewoontes aanpakt. Hieronder hebben we twee diëten voor je geselecteerd waarbij je gezond en effectief kunt afvallen. Vervolgens lees je verder of het 1200 calorieën dieet een verstandige of risicovolle keuze is.


Wat is het 1200 calorieën dieet?

Het 1200 calorieën dieet gaat erom dat je niet meer dan 1200 calorieën per dag neemt. Het is een streng caloriearm dieet dat ver onder je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt. Een normale energiebehoefte ligt bij mannen ongeveer op 2500 calorieën en bij vrouwen op 2000 calorieën. Het 1200 calorieën dieet zorgt ervoor dat je aan de hand van gezonde voeding en een geringe inname snel kunt afvallen.

Het verschilt per persoon hoeveel je kunt eten om af te vallen. Voor de een kan 1200 calorieën goed te doen zijn, terwijl het voor de ander een zware opgave is om maar 1200 calorieën te eten. Voordat je met het dieet begint, is het verstandig om te bepalen wat een geschikte calorie-inname voor jou zou zijn. Een juiste en verantwoorde calorie-inname om af te vallen, kan namelijk bij iedereen verschillen. Zo is het afhankelijk van je geslacht, je leeftijd, je lengte, hoe actief je bent en wat je startgewicht is. Op het internet zijn na even te googelen verschillende tabellen te vinden die aangeven wat een juiste energiebehoefte is voor jou om af te vallen.

Aangezien je met het 1200 calorieën dieet je energiebehoefte beperkt, kun je er ook voor kiezen om dit dieet enkel als basis te nemen. Zo kun je dit dieet als voorbeeld nemen en het naar eigen wensen aanvullen tot je jouw gewenste calorie-inname hebt bereikt.


Weten welke manier van afvallen het beste bij je past?

blankZou je graag een aantal kilo’s kwijt willen maar vind je het lastig om te starten met afvallen of om een dieet vol te houden? Dan is er nu iets nieuws. Via de website jouwdieet.nl kun je namelijk direct een gratis dieet test starten. Door het beantwoorden van een aantal persoonlijke vragen over je eet & dieet wensen kom je er achter welke manier van afvallen het beste bij je past.

Doe de gratis test op JouwDieet.nl »


Is het 1200 calorieën dieet een crashdieet?

Als een dieet onder de 1300 calorieën zit dan spreek je van een crashdieet. Het 1200 calorieën dieet valt met de lage calorie-inname dus onder de crashdiëten. Een crashdieet wil zeggen dat je veel minder eet dan normaal, waardoor je in korte tijd veel kunt afvallen. Veel mensen neigen naar een crashdieet, omdat het aantrekkelijk is om snel resultaat te zien van hun dieet. Zo val je binnen een week namelijk al snel een paar kilo af en pas je snel weer in je favoriete broek of jurkje. Het klinkt dus heel verleidelijk een 1200 calorieën dieet, maar waar veel mensen helaas niet over nadenken is dat er veel negatieve gevolgen zitten aan een crashdieet. Daarnaast komt het verlies aan kilo’s vooral door het verliezen van vocht en niet zozeer door een vermindering aan vetweefsel.

Het eerste nadeel aan een crashdieet is, dat het absoluut niet gezond is. Je lichaam krijgt ineens veel minder calorieën binnen dan het normaal zou binnenkrijgen. Dit betekent dat je lichaam veel belangrijke voedingsstoffen tekort komt elke dag. Je lichaam krijgt namelijk minder eiwitten, koolhydraten en vetten binnen en moet zuinig omgaan met de energie. Het is daarom ook niet zo gek dat je je tijdens het crashen suf, moe en futloos kan voelen. Sommige mensen krijgen zelfs last van hoofdpijn tijdens het diëten. Het is daarom belangrijk om voldoende te blijven drinken, zodat je lichaam gehydrateerd blijft.

Een ander nadelig punt aan een crashdieet is, dat het eigenlijk onmogelijk is om het resultaat lang vast te houden. Het is dus niet zo moeilijk om af te vallen met het 1200 calorieën dieet, maar het is wel heel moeilijk om daarna op dit gewicht te blijven. Dit komt, omdat je lichaam tijdens het crashen voorzichtig omgaat met de energie en op een soort spaarstand overschakelt. Als je na dit crashdieet weer ‘normaal’ gaat eten dan zul je zien dat je snel aankomt. Je lichaam is namelijk nog steeds gewend aan deze zuinige modus en kan de normale hoeveelheid voedingsstoffen niet goed verwerken. Je lichaam gaat een groot deel van deze voedingsstoffen dus opslaan in vet. Je zult na het crashdieet merken dat je er dus snel weer een paar kilo’s bij krijgt, of dat je zelfs zwaarder wordt dan je voor het dieet was. Dit kennen we allemaal als het vervelende jojo-effect. Met een gezonder dieet kun je dus dit jojo-effect voorkomen en effectief afvallen. Wil je toch het 1200 calorieën dieet proberen? Dan is het verstandig om je calorie-inname na het dieet geleidelijk weer op te bouwen en nog steeds gezond te blijven eten.


Voorbeeldmenu 1200 calorieën dieet

Dag 1

Ontbijt
1 kommetje havermout met magere melk die je een nachtje in de koelkast hebt laten staan (overnight oats)
1 handje blauwe bessen
1 kopje koffie of thee
1 beker water

Lunch
1 groente omelet (groenten naar keuze en 2 eieren)
2 lepels hüttenkäse
halve tomaat
1 kopje koffie of thee
1 beker water

Tussendoortje
1 appel
1 beker water

Diner
1 tartaartje
1 gebakken zoete aardappel in reepjes
1 lepel Yofresh
250 gram gewokte groenten naar keuze

Dag 2

Ontbijt
1 kommetje magere yoghurt met muesli
1 eetlepel lijnzaad
1 handje frambozen
1 kopje koffie of thee
1 beker water

Lunch
2 volkoren boterhammen
zelfgemaakte hummus
1 kwart komkommer
100 gram worteltjes
1 kopje thee of koffie
1 beker water

Tussendoortje
1 handje noten (walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten)

Diner
150 gram zalm of makreel
200 gram gekookte broccoli
1 kopje peulvruchtenfoto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag