Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het 40 punten dieet?

Wat is het 40 punten dieet?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Weet wat je eet. Dat is toch wel van toepassing bij het 40 punten dieet. Door punten toe te kennen aan producten word je bewuster van hetgeen je eet waardoor je automatisch een gezondere levensstijl zult ontwikkelen. Het 40 punten dieet helpt je hierbij, maar wat is het 40 punten dieet dan precies en werkt het echt zo goed? Op die vragen gaan we dieper in in onderstaand artikel.


Sinds 2003 bestaat het 40 punten dieet al. Het is ontstaan op het internet. Wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken of boeken die je begeleiden bij dit dieet zijn er niet. Wel zijn er talloze websites op het internet te vinden die uitleg geven over het betreffende dieet en bij veel websites kun je je voor een klein bedrag inschrijven en zodoende hulp krijgen bij het volhouden van het dieet.

Bij het volhouden van het dieet wringt de schoen vooral. De basis van het dieet is namelijk vrij simpel: je telt het aantal calorieën wat je dagelijks tot je neemt. 1 punt staat voor 25 calorieën. Je mag dus per dag niet meer tot je nemen dan 1000 calorieën. Enerzijds zal je dus in veel gevallen wel afvallen met dit dieet, maar anderzijds is het volhouden vrijwel een onmogelijke opgave. Een gemiddelde vrouw neemt dagelijks namelijk zo’n 2000 calorieën tot zich (1500 bij een energiebeperkt dieet) en mannen zo’n 2500 calorieën (1800 bij een energiebeperkt dieet).

Met andere woorden: vrouwen mogen de helft minder eten dan wat ze normaal doen en bij mannen is dit zelfs 60% minder dan normaal. Niet vreemd dan ook dat veel deskundigen het 40 punten dieet akelig dicht richting een crashdieet vinden gaan. Desalniettemin zijn er wel degelijk voorstanders van dit dieet en zijn er voldoende succesverhalen te vinden van mensen die succesvol zijn afgevallen met het 40 punten dieet.


Hoe werkt het 40 punten dieet?

Bij het 40 punten dieet mag je dus in principe alles eten wat je wil, zolang je de 40 punten (1000 kilocalorieën) niet overschrijdt. Tevens dien je een aantal zaken sowieso iedere dag te nuttigen:

  • 1 vitaminesupplement
  • 2 biergisttabletten
  • 250 ml magere melk, yoghurt, kwark of karnemelk
  • 25 gram kaas of 1 ei (overigens mag je maximaal 3 eieren per week)
  • 1 snee volkoren bruin brood
  • 100 gram mager vlees of 150 gram magere vis
  • 2 tomaten of een citrusvrucht
  • 1 portie groene groente of sla

Bovenstaande producten halen gezamenlijk niet de 40 punten van het dieet. Je mag de rest dus zelf naar keuze aanvullen. Via Google vind je overzichten die je kunt uitprinten waarop alle producten incl. puntenaantal terug te vinden zijn.


Voor- en nadelen van het 40 punten dieet

Als we heel eerlijk zijn kunnen we slechts 2 voordelen benoemen van het 40 punten dieet. In de eerste plaats word je dankzij het toekennen van punten bewuster van je voeding. Het Weight Watchers Dieet werkt bijvoorbeeld ook via deze methode en deelnemers geven massaal aan dat ze dankzij dit dieet bewuster zijn gaan nadenken over hun voeding. Echter hanteert het Weight Watchers Dieet een gezonder dagelijks puntentotaal en is dit dieet dus ook op de langere termijn goed vol te houden. Iets wat met het 40 punten dieet niet mogelijk is en zelfs ongezond is.

Aan de andere kant kan vastgesteld worden dat er op internet voldoende succesverhalen zijn te vinden van mensen die in korte tijd veel kilo’s zijn kwijt geraakt. Alhoewel dit in eerste instantie een groot voordeel lijkt van het 40 punten dieet, werkt dit na verloop van tijd echter tegen je.


Jojo-effect

Het grootste nadeel van het 40 punten dieet is het bekende jojo-effect. Ja, je kunt dan wel mooi in korte tijd veel zijn afgevallen en daardoor die ene mooie jurk kunnen dragen naar die bruiloft, maar een maand later ben je weer keihard terug bij je begingewicht. Het 40 punten dieet is op geen enkele wijze op de langere termijn goed vol te houden en structureel je lichaam ondervoeden is simpelweg ongezond voor je en kan voor sommige mensen zelfs gevaarlijk zijn!

Veel beter is het om weliswaar bewust om te gaan met hetgeen je eet, maar dit wel op verantwoorde wijze te doen. Op Dik.nl/afvallen vind je diverse diëten waarmee je verantwoord kunt afvallen. Een crashdieet (waar het 40 punten dieet onder valt) is nooit de oplossing om blijvend gewicht te verliezen en op je streefgewicht te blijven.

Ook is het tellen van calorieën een klein beetje achterhaald. Natuurlijk is het niet goed als je meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt op een dag, maar doordat je bij het 40 punten dieet zelf invulling mag geven aan hetgeen je eet ligt de verleiding op de loer om voor ongezonde voeding te kiezen. Deze bevat vaak slechte calorieën die een verslavende werking hebben waardoor je alleen maar meer last zult hebben van het hongergevoel.

Tevens valt er het een en ander te zeggen over de verplichte voedingsmiddelen die je tot je moet nemen bij het 40 punten dieet. Niet alle voorgeschreven producten zijn namelijk super-gezond. Kaas en zuivel zijn bijvoorbeeld bij veel mensen letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten, maar intussen blijkt dat deze producten helemaal niet zo gezond zijn als men ons jarenlang heeft voorgespiegeld. Tel daarbij op dat je bij het 40 punten dieet erg weinig calorieën tot je neemt en de kans is erg groot dat je je lichaam niet van alle benodigde voedingsstoffen voorziet.


Conclusie

Ondanks dat er wel degelijk succesverhalen te vinden zijn van mensen die effectief zijn afgevallen met het 40 punten dieet, raden wij dit dieet ten strengste af. Enerzijds omdat de techniek achter het dieet enigszins achterhaald is, anderzijds omdat het simpelweg ongezond is om je lichaam voor een langere tijd niet van de benodigde voedingsstoffen te voorzien. Ja, het is goed om bewust te worden van gezonde voeding en punten toekennen aan producten kan daarbij helpen, maar als daar je voorkeur naar uitgaat kun je beter een dieet als het Weight Watchers Dieet volgen.

Het grootste nadeel van het 40 punten dieet vinden wij het jojo-effect. Honderden mensen kunnen wel stellen dat ze zijn afgevallen middels het 40 punten dieet, maar niemand gaat natuurlijk vervolgens op het internet zetten dat hij of zij na het beëindigen van het dieet in no-time weer terug bij af was. Hierdoor zijn de resultaten van het dieet enigszins vertekend en daardoor niet betrouwbaar. Wil je verantwoord afvallen? Dan zijn er meer dan genoeg diëten te vinden die een andere methodiek hanteren en waarbij je wél succesvol kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven. Hier hebben we ze al verzameld voor je. Blader dus gerust door alle diëten die wél op de langere termijn effect hebben voor je!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag