Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen door te vasten, een goed idee?

Afvallen door te vasten, een goed idee?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Vasten gebeurt vandaag de dag allang niet alleen meer vanuit een bepaalde geloofsovertuiging. Vasten is namelijk ook in dieetland een methode die soms wordt gebruikt om af te vallen. Vasten is eigenlijk niets meer dan het stoppen met ‘vast’ eten voor een bepaalde periode. Je kunt ervoor kiezen om een dagdeel te vasten of bijvoorbeeld 24 uur. Het verschilt per persoon wat een geschikte vastmethode is en hoe je lichaam erop reageert.


blank

Verantwoord vasten

Als je op een verantwoorde manier gaat vasten dan kan het zo zijn voordelen hebben. Het belangrijkste aan het vasten is dat je lichaam wordt gezuiverd en ontgift. Producten en maaltijden in de supermarkt bevatten namelijk veel kunstmatige en bewerkte stoffen om ons eten langer houdbaar te maken. Door te vasten kun je je lichaam zuiveren en kunnen je darmen zich schoonspoelen. In dit artikel vertellen we je meer over wat vasten precies is en of het gezond is.


Bekijk ook:


blank

Wat is vasten precies?

Vasten is niets meer of minder dan je lichaam voor een bepaalde tijd te ontzien van eten. Er bestaan veel verschillende manieren van vasten. Zo kun je ervoor kiezen om ‘streng’ te vasten waarbij je enkel water mag nemen of kun je ervoor kiezen om nog wel vruchtensappen te nemen. Daarnaast verschilt het per persoon hoe lang je het vasten kunt volhouden en welke methode fijn is voor jou.

Als het gaat om afvallen door te vasten dan komt de term ‘intermittent fasting’ vaak voorbij. Dit betekent dat je een eetpatroon hebt waarbij je steeds afwisselt tussen een bepaald periode van eten en een bepaalde periode van vasten.

Veel gebruikte methoden zijn: de 16/8-methode, de eet-stop-eet methode en de 5/2-methode. Bij de 16/8 methode sla je elke dag het ontbijt over en kies je ervoor om binnen een periode van 8 uur te eten. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je van 12.00 uur ‘s middags tot 20.00 uur ‘s avonds mag eten. Bij de eet-stop-eet methode plan je elke week één of twee dagen in waarop je gaat vasten. Het is aan te raden dit rustig op te bouwen en het eerst met één dag in de week uit te proberen.

In deze periode eet je 24 uur niet, bijvoorbeeld vanaf het avondeten van zaterdag tot aan het avondeten van zondag. Bij de 5/2-methode eet je vijf dagen in de week volgens je normale eetpatroon en ben je 2 dagen in de week streng aan het balansen. Tijdens deze 2 dagen houd je de richtlijn aan van 500 calorieën per dag.

Naast deze methodes bestaan er ook methodes waarbij je bijvoorbeeld alleen nog maar sappen mag of groene thee. Bij sapvasten kun je zelf fruit en groenten persen of kun je pure sappen kopen. Let er hierbij op dat de sappen niet bewerkt zijn. Zo krijg je veel vitaminen en mineralen binnen die goed zijn voor je lichaam. De andere methode is om alleen nog meer kruidenthee te drinken. Door de kruidenthee kan je lichaam beter ontgiften en wordt je lichaam gezuiverd. Deze kuur is enkel aan te raden voor een paar dagen.


blank

Is vasten gezond?

Er is veel informatie te vinden over het vasten waarbij veel tegenstrijdige berichten te lezen zijn. Het belangrijkste is, dat vasten niet gezien kan worden als langdurige afvalmethode en dat een geschikte vastmethode per persoon verschilt. Vasten kan zo zijn voordelen hebben bij het afvallen.

Zo kan je lichaam goed ontgiften en kan je lichaam gezuiverd worden van alle kunstmatige voedingsstoffen. Daarnaast verlaagt het vasten je bloedsuikerspiegel en wordt je vetverbranding gestimuleerd. Een laatste voordeel is dat het goed is voor je spijsvertering en het kan helpen bij bepaalde verslavingen.


blank

Vasten met tussenpozen

Door de vasten met tussenpozen krijgt je lichaam uiteindelijk minder calorieën binnen, waardoor je zult afvallen. Aangezien je lichaam veel energie haalt uit eiwitten, kan het zijn dat je spiermassa afneemt tijdens het vasten. Het is belangrijk dat je in de periodes dat je mag eten een gezond voedingspatroon aanhoudt.

Zo kun je op een verantwoorde manier vasten en afvallen. Het heeft dus geen zin om tijdens de periodes waarin je mag eten het vasten te compenseren met overmatig eten. Als je begint met vasten is het verstandig om dit rustig op te bouwen.

Kies er niet meteen voor om één of twee dagen niet te eten, maar kijk eerst hoe je lichaam reageert op kortere periodes. Zo kun je zelf bepalen wat een geschikte vastmethode is voor jou en hoe je je erbij voelt. Het voedingscentrum raadt aan niet langer dan een aantal dagen achter elkaar te vasten. Daarnaast is het vasten niet aan te raden voor zwangere vrouwen of kinderen.

Vasten is dus geen snelle dieetmethode om in korte tijd gewicht te verliezen. Het kan juist als aanvulling gezien worden op je normale voedingspatroon, omdat je lichaam kan worden ontgift en in balans kan komen tijdens het vasten.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag