Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een crashdieet en waarom is dit niet gezond?

Wat is een crashdieet en waarom is dit niet gezond?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bijna iedereen heeft weleens een zucht geslagen als je geconfronteerd wordt met het cijfertje op de weegschaal. Tijd om af te vallen dus! We willen natuurlijk allemaal niets liever dan snel onze overtollige kilo’s kwijtraken. Sommige mensen kiezen er daarom voor een crashdieet te volgen.

Dit betekent dat je in korte tijd veel minder voeding binnenkrijgt dan je normaal gewend bent. De kilo’s kunnen er misschien in korte tijd afvliegen, maar je merkt al snel dat je te maken hebt met de vele nadelen en dat je uiteindelijk weer net zo hard aankomt na het dieet.


blank

Afvallen met een gezond eetpatroon

Wil je dus gezond afvallen en wil je dat je dieet blijvend effect heeft, dan moet je een gezond eetpatroon aanleren. Hieronder benoemen we het beste dieet waarbij je op een verantwoorde manier kunt afvallen, zonder jojo-effect én zonder te crashen. Vervolgens lees je ook wat een crashdieet nou eigenlijk precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen.


Weight Watchers

Weight Watchers

Bij Weight Watchers bepaal je helemaal zelf wat er elke dag op je bord ligt. Elk product en elke maaltijd krijgt een bepaald aantal Smart Points. Zo kun je elke dag precies bijhouden wat je binnenkrijgt aan eten en drinken. Blijf je onder je dagelijkse puntentotaal, dan val je af. Uiteraard stimuleert Weight Watchers je vooral om goede keuzes te maken in je voedingspatroon. Sommige producten mag je zelfs de hele dag door eten én als je aan het einde van de week nog punten over hebt, mag je jezelf trakteren. Weight Watchers is dus geen crashdieet, maar leert je op een verantwoorde manier afvallen én leert je welke voeding past binnen een gezonde levensstijl.

Ga naar Weight Watchers

Wat is een crashdieet?

Met een crashdieet krijg je een stuk minder voeding binnen dan tijdens je normale voedingspatroon. Het doel van een crashdieet is om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Een crashdieet wordt ook weleens een ziekenhuisdieet genoemd, omdat sommige patiënten die snel voor hun operatie een aantal kilo’s moeten verliezen op crashdieet gezet worden.


blank

Veel te weinig calorieën bij een crashdieet

Tijdens een crashdieet krijg je al snel minder dan 1000 kilocalorieën per dag binnen, terwijl je met een normaal voedingspatroon als vrouw 2000 kilocalorieën nodig hebt en als man 2500 kilocalorieën. Je kunt je dan wel voorstellen dat je in een week tijd op deze manier meerdere kilo’s kunt afvallen. Het klinkt misschien heel rooskleurig zo’n crashdieet, maar er komen vooral veel nadelen kijken bij een crashdieet. Een crashdieet wordt daarom niet voor niets afgeraden door het Voedingscentrum, diëtisten en andere voedingsdeskundigen.


Bekijk ook:


blank

Weinig voedingstoffen en minder energie

Met een crashdieet krijg je weinig voedingsstoffen binnen en dus minder energie dan normaal. Om goed te kunnen blijven functioneren haalt je lichaam dus deze energie ergens anders vandaan. Je lichaam zal met het crashdieet dus vooral spiermassa gaan verbranden in plaats van vet. Daarnaast heb je tijdens een crashdieet vaak veel last van een hongergevoel.

Als je deze hongergevoelens te lang negeert dan zal je lichaam zijn stofwisseling hierop aanpassen. Dit betekent dat je stofwisseling wordt vertraagd en dat je spierweefsel wordt afgebroken. Een ander minpunt aan een crashdieet is, dat je je futlozer en energielozer kunt voelen tijdens het afvallen en dat je het dieet vaak minder lang kunt volhouden.


blank

Jojo-effect voorkomen

Als je na het crashen weer je oude voedingspatroon gaat volgen, zal je zien dat al die kilo’s er net zo hard weer aankomen. Dit komt omdat je lichaam tijdens het crashen een seintje geeft dat je lichaam spaarzaam om moet gaan met de energie. Je lichaam wil tijdens het crashen zoveel mogelijk voeding opslaan en zelfs energie halen uit je spieren, omdat de inname van voeding beperkt is.

Als je stopt met het crashdieet slaat je lichaam zoveel mogelijk reserves op, omdat het nog steeds gewend is aan de spaarstand. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel vet gaat opslaan en dat je misschien zelfs nog een paar ongewenste kilo’s cadeau krijgt: het welbekende jojo-effect.


Crashdieet voorkomen

Wil je een crashdieet voorkomen, dan is het belangrijk dat je weet hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Allereerst is het belangrijk om bekende crashdiëten te vermijden, zoals het ziekenhuisdieet, het soepdieet, het yoghurtdieet en het Sonja Bakker dieet. Wil je graag een ander dieet gaan volgen, let er dan op dat er rekening wordt gehouden met een gevarieerd voedingspatroon en dat je genoeg calorieën binnenkrijgt.

Een andere tip is om een dieet uit te kiezen waar je niet per se minder mag eten, maar vooral andere voeding eet. Afvallen draait namelijk niet alleen om minder eten, maar vooral om het eten van gezonde voeding. Tientallen producten in de supermarkt laten ons geloven dat ze gezond zijn door bijvoorbeeld ‘light’ op de verpakking te zetten.


blank

Gevarieerd eten met eiwitrijke voeding

Toch zitten er vaak (verborgen) suikers en kunstmatige voedingsmiddelen in deze producten waardoor ze niet gezond zijn. Twijfel je over een bepaald product dan is het verstandig om altijd even de ingrediënten te checken. Een ander advies is om suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk te laten staan.

In plaats daarvan is het belangrijk om gevarieerd te eten, meer eiwitrijke voeding te nemen en gezonde vetten te eten. Door voeding te kiezen die goed verzadigd, heb je minder snel last van een hongergevoel en kun je bovendien het dieet langer volhouden.

Heb je toch af en toe een hongergevoel, dan kun je bijvoorbeeld een gezond tussendoortje nemen, zoals fruit, snackgroenten of een rijstwafel met pindakaas. Als je let op deze aandachtspunten bij het afvallen dan zal je al snel merken dat je op een gezonde manier je overtollige kilo’s kwijtraakt.

Zo kun je genieten van een blijvend resultaat en heb je geen last van het jojo-effect.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag