Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Het beste soepdieet om af te vallen

Het beste soepdieet om af te vallen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

We zien onverantwoorde crashdiëten steeds vaker voorbijkomen in de dieetwereld. Of het nu écht goed voor je is, daar zijn de meningen over verdeeld. Veel mensen raken nieuwsgierig en gaan het voor de ‘grap’ proberen. Wanneer je veel kilo’s wilt verliezen in een korte tijd, kan het soepdieet een optie zijn in combinatie met een verantwoord dieet.

Is het soepdieet onverantwoord?

De meningen over crashdiëten in het algemeen, zijn erg verdeeld. Sommige mensen zijn razend enthousiast omdat je snel kilo’s kunt afvallen, medici en specialisten raden het echter af een crashdieet te volgen. Het soepdieet maakt deel uit van zo’n crashdieet.

Bij het soepdiet mag je een week lang alleen maar soep eten. Normaal gesproken eet je 2000 tot 2500 calorieën per dag, maar bij het soepdieet krijg je ongeveer 900 calorieën binnen. Je kunt dus gerust zeggen dat je lichaam meer calorieën verbruikt dan dat het binnenkrijgt. Wanneer je een fanatieke sporter bent, is het soepdieet niet iets waar je absoluut niet aan moet beginnen. Er zitten bijna geen brandstoffen in het dieet, waardoor je te weinig energie hebt om te sporten.

Voordat je aan een soepdieet begint, moet je je afvragen of het soepdieet wel bij jou past. Zoals al eerder benoemd, is het soepdieet niet voor iedereen geschikt en ook niet per se gezond. Misschien reageert jouw lichaam er goed op, en die van je partner niet. Ieder lichaam reageert anders. Een normaal dieet volgen is op lang termijn gezonder.

Hoe ziet een soepdieet eruit?

Meestal duurt een soepdieet zeven dagen. Online kun je verschillende weekplanningen voor een soepdieet vinden. De ene combineert het dieet met kwark, yoghurt, groenten en fruit. De ander met vlees, groenten en fruit. Eiwitrijke groenten zijn belangrijk tijdens dit dieet, omdat je wel je calorieën nodig hebt. Het is belangrijk dat je het soepdieet afwisselt met ‘normale’ weken. Drie weken achter elkaar het soepdieet volgen zal zorgen voor een tekort aan voedingsstoffen en is zeer onverantwoord. Een aantal nadelen van dit dieet:

 • Je lichaam went niet aan een gezonde leefstijl
 • Je verbrandt geen vet, vooral vocht
 • Honger tijdens je dieet

Het basis soepdieet over het algemeen is niet verantwoord, omdat je lichaam niet op een gezonde manier afvalt. Je went niet aan een normale leefstijl, die ook daadwerkelijk vol te houden is. Je hongert eigenlijk je lichaam uit. Het lichaam raakt hier aan gewend en wordt afgeschrikt door je normale eetgewoonten, die je na het crash dieet vervolgt.

Wil je ondanks de negatieve kanten toch beginnen met het soepdieet? Dan raden wij aan om het niet langer dan een week te volgen en te combineren met wel-verantwoorde diëten.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

 • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
 • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
 • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Welke diëten sluiten aan bij het soepdieet?

Het soepdieet combineren met een ander dieet is een zeer goede optie, omdat je op deze manier toch de juiste voedingsstoffen binnen kunt krijgen. Je wisselt de diëten af. Je volgt het normale dieet 3 weken en volgt vervolgens 1 week het soepdieet. Het is belangrijk af te wisselen met een dieet die genoeg voedingsstoffen biedt. Hierdoor heb je meer reserves in je lichaam, waar je tijdens je soepdieet op kan bouwen. Een koolhydraatarm en suikervrij dieet kun je beter niet combineren met het soepdieet. Hier zitten te weinig voedingsstoffen in, waardoor je last kunt krijgen van een trage stofwisseling.


Afvallen met Nederland

Afvallen met Nederland

Tijdens het dieet Afvallen met Nederland, draait het niet om minder eten, maar om de juiste keuzes maken. Je hongert je zelf niet uit en krijgt genoeg voedingsstoffen binnen. Koolhydraten worden beperkt, maar niet verboden. Ook krijg je veel eiwitten binnen, wat zorgt voor veel energie. Door het toevoegen van eiwitten krijg je minder last van een hongergevoel. Er wordt tijdens dit dieet ook aandacht besteed aan het behouden van je motivatie en hoe je voldoende blijft bewegen.

Bekijk alle Afvallen met Nederland producten
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Tijdens het dieet Afslank Receptenbijbel worden ook geen voedingsmiddelen verboden. In dit programma wordt veel variatie aangeboden. Dit dieet is, in tegenstelling tot andere, erg creatief en variërend. Je hebt niet door dat je aan het afvallen bent, maar ziet wel degelijk effect. De recepten zijn geselecteerd voor visliefhebbers, vleesliefhebbers en vegetariërs, dus er is genoeg aanbod voor iedereen.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel

Het koolsoepdieet

Een populair soepdieet op dit moment is het koolsoepdieet. Kool geeft een verzadigd gevoel en is goed betaalbaar. Voor dit dieet is veel doorzettingsvermogen nodig. Het is namelijk de bedoeling dat je elke dag alleen maar koolsoep eet. Meestal duurt een soepdieet zeven dagen, maar na de vierde dag ben je waarschijnlijk al helemaal klaar met de koolsoep. Dit dieet valt ook te combineren met groente en fruit, waardoor het misschien iets minder zwaar wordt. Door het weinig vet en vele vezels in koolsoep, hoef je niet bang te zijn om aan te komen. Je kunt zoveel koolsoep eten als je wilt. Met het koolsoepdieet val je gemiddeld 5 kilo af per week. Er zijn verschillende varianten van het koolsoepdieet, maar de meeste mensen kiezen voor de witte kool. Je krijgt ook met dit dieet minder calorieën binnen dan normaal. Je ontwikkelt een tekort aan eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Wij raden aan om het koolsoepdieet niet langer dan een week te volgen.


Soepdieet met bloemkool

Nog niet zo bekend als het koolsoepdieet, is de soep met bloemkool. Bloemkool behoort ook tot de koolsoorten. In bloemkool zitten ontzettend veel voedingsstoffen. Door de vele voedingsstoffen, vezels en weinig calorieën val je snel af. Ook werd er onlangs door de studie Carcinogenesis naar buiten gebracht dat bloemkool een preventieve werking levert bij kanker. Door de isothiocyanaten in bloemkool, wordt de ontwikkeling bij kanker geremd. De stof sulforafaan zorgt voor het remmen van borstkankercellen in het lichaam. Naast het remmen van borstkankercellen, zorgt sulforafaan ook voor een goede bloeddruk en nierfunctie. Bloemkool heeft ook een ontgiftende werking op het lichaam. Wanneer je op zoek bent naar een effectief soepdieet die ook nog eens makkelijk bereid wordt, is het soepdieet met bloemkool zeker een aanrader.


Soepdieet met courgette

De courgette, een lekkere, goedkope en effectieve groente. De groente is erg populair. Je kunt het aan allerlei maaltijden toevoegen. De courgette komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en is familie van de komkommer en de meloen. Wanneer je een gebrek hebt aan vitaminen, kun je de courgette zeker gebruiken in je soepdieet. De courgette zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Vooral de vitaminen B11 en C zijn er in overvloed. De groente is makkelijk te combineren. Er zijn niet veel ingrediënten nodig om de soep smaakvol te maken. Met een groentebouillon, knoflook, peper, uit, zout en tijm kun je al een heerlijke soep bereiden. De courgette wordt ook nog eens biologisch geteeld, wat goed is voor het milieu. Ben jij iemand die voor een smaakvolle groentesoep gaat die makkelijk te combineren valt? En vind jij het milieu belangrijk? Dan is de courgette soep een soep die in jouw soepdieet past. Het dieet wordt minder saai als je paprika en ui afwisselt in de soep.


Knolselderij in je soepdieet

De knolselderij is een groente die we steeds vaker voorbij zien komen. Vooral in sla en pasta is de knolselderij geliefd. Wat minder bekend is, maar zeker niet minder lekker, is de knolselderij soep. De groente is familie van de wortel, anijs, peterselie en pastinaak. De stoffen die de knolselderij bevat hebben een sterke antioxidantwerking. Deze smaakvolle soep is makkelijk en snel te bereiden. Door de normalisering van de stofwisseling val je snel af. In de oudheid werd de knolselderij gebruikt tegen vele ziekten door de antioxidanten die de groente bevat. Tijdens een zwangerschap wordt de knolselderij afgeraden. Knolselderij is namelijk een diureticum. Dit kan een slechte invloed hebben op de werking van de organen tijdens de zwangerschap. Knolselderij is een echte wintergroente, dus de soep zal in de wintertijd het beste smaken.

Lekker te combineren met knolselderij:

 • Appel
 • Spruiten
 • Ei
 • Bleekselderij
 • Peterselie
 • Knoflook


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag