Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het koolsoepdieet?

Wat is het koolsoepdieet?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het koolsoepdieet is een populair crashdieet waarbij je in korte tijd veel kunt afvallen. Het is een streng dieet waarbij je elke dag zoveel koolsoep mag eten als je wilt. Het klinkt misschien ideaal dat je met dit dieet in korte tijd veel kilo’s kunt verliezen. Toch is het koolsoepdieet geen gezond dieet en komen er met name veel nadelen bij kijken.


Werkt het koolsoepdieet?

Het koolsoepdieet is een erg streng dieet en wordt ook wel een verbrandingsdieet genoemd. Het idee achter het koolsoepdieet is, dat je binnen korte tijd veel kunt afvallen. Aangezien er tijdens het dieet voornamelijk koolsoep op het programma staat krijg je veel minder calorieën binnen dan normaal. Het koolsoepdieet wordt daarom ook wel gezien als crashdieet. Je kunt met het koolsoepdieet ongeveer 3 tot 6 kilo per week afvallen, afhankelijk van hoe streng je het dieet volgt.

Bij het koolsoepdieet mag je elke dag zoveel koolsoep eten als je wilt. Houd je niet van de smaak van koolsoep dan kun je dus beter een ander dieet volgen. Eventueel kun je ervoor kiezen om elke dag wat extra groenten en fruit toe te voegen aan je eetschema. Met het koolsoepdieet krijg je elke dag veel minder calorieën binnen dan normaal, waardoor je veel belangrijke voedingsstoffen mist, zoals eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Het koolsoepdieet is daarom geen gezond dieet te noemen. We raden daarom aan het koolsoepdieet niet langer dan één week te volgen. Het is dus een dieet voor de korte termijn en niet een dieet om langdurig mee af te vallen. Wil je na het dieet gezond blijven eten, kies dan voor een gezond en gevarieerd eetschema waarbij je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.


Weten welke manier van afvallen het beste bij je past?

blankZou je graag een aantal kilo’s kwijt willen maar vind je het lastig om te starten met afvallen of om een dieet vol te houden? Dan is er nu iets nieuws. Via de website jouwdieet.nl kun je namelijk direct een gratis dieet test starten. Door het beantwoorden van een aantal persoonlijke vragen over je eet & dieet wensen kom je er achter welke manier van afvallen het beste bij je past.

Doe de gratis test op JouwDieet.nl »


Witte koolsoep

Koolsoep bevat weinig vet en veel vezels, daarom kun je er veel van eten en hoef je niet bang te zijn dat je ervan aankomt. Er zijn verschillende varianten van het koolsoepdieet te vinden, maar de meeste mensen kiezen voor de variant met witte kool. Hierbij is het niet heel verrassend dat er elke dag witte koolsoep op het programma staat. Witte kool is een gezonde groente en is rijk aan kalium, calcium en vitamine C. Witte kool is te herkennen aan een grote en dichte bol. Kies in de supermarkt een witte kool uit die zwaar aanvoelt, het maakt daarbij niet uit als de buitenste bladeren wat beschadigd zijn. Bij de bereiding kun je de buitenste bladeren en de harde stronk-achtige delen eraf snijden.


Voordelen en nadelen van het koolsoepdieet

Hieronder noemen we de voordelen en nadelen op van het koolsoepdieet. Bedenk van tevoren goed welke redenen je hebt om het koolsoepdieet te volgen en met welke nadelen je te maken hebt,

De voordelen


Snel afvallen:
Het eerste voordeel van het koolsoepdieet is, dat je met dit dieet snel kunt afvallen. Aangezien je weinig calorieën binnenkrijgt kun je al snel 3 tot 6 kilo afvallen per week. De resultaten zijn afhankelijk van hoe streng je het dieet volgt en zijn tevens afhankelijk van je startgewicht.


Makkelijk te bereiden:
De koolsoep is makkelijk te bereiden en vergt dus geen urenlange voorbereiding. Het werkt het efficiënte als je van tevoren een grote pan soep klaarmaakt voor meerdere dagen. Daarnaast kun je makkelijk porties soep invriezen, zodat je de soep alleen nog maar hoeft op te warmen.


Makkelijk en goedkoop dieetschema:
In vergelijking met een gemiddeld dieet is het koolsoepdieet erg makkelijk en goedkoop. Je bent weinig kosten kwijt aan de boodschappen voor het dieet. Daarnaast is het dieetschema makkelijk te volgen, omdat je voornamelijk koolsoep eet en eventueel je schema aanvult met groenten en fruit.


De nadelen

Niet gezond: 

Het eerste en belangrijkste nadeel aan het dieet is, dat het dieet niet gezond is. Tijdens het dieet eet je voornamelijk koolsoep en ligt je calorie-inname een stuk lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit betekent dat je elke dag een groot tekort hebt aan essentiële voedingsstoffen die belangrijk en gezond zijn voor je lichaam. Daarnaast moet je goed blijven drinken omdat de koolsoep veel zout bevat. Zo voorkom je dat je uitdroogt en kun je je lichaam goed blijven hydrateren.


Honger tijdens het dieet:
Het tweede nadeel aan het dieet is, dat je erg veel last kunt hebben van hongeraanvallen. Dit komt omdat het koolsoepdieet erg streng is en je elke dag weinig calorieën eet. Het dieet kan dus erg pittig zijn om vol te houden, aangezien je weinig mag eten. Als je elke dag veel honger ervaart tijdens het lijnen is de kans op eetbuien ook weer groter.


Eentonig
Een derde nadeel is, dat het dieet erg eentonig is. Vind je de smaak van koolsoep niet lekker, dan is het sowieso geen aanrader om dit dieet te volgen. Vind je koolsoep wel lekker, dan geven we je op een briefje dat de koolsoep na twee dagen ook je neus uitkomt. Het vergt dus zeker wat doorzettingsvermogen om het koolsoepdieet een week vol te houden.


Lichamelijke klachten:
Aangezien je lichaam ineens veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit zijn uitwerking hebben op je lichaam. Zo kun je je tijdens het dieet suf en vermoeid voelen. Twee andere lichamelijke klachten zijn, dat je je duizelig kunt voelen en sneller hoofdpijn kunt krijgen. Tot slot kan je ontlasting dunner zijn dan normaal.


Grote kans op jojo-effect:
Het koolsoepdieet kan worden gezien als crashdiet. Crashdiëten hebben als nadeel dat je een grote kans hebt op het jojo-effect. Je valt in de eerste week misschien veel kilo’s af, maar deze kilo’s komen er na het dieet al snel weer bij. Dit komt omdat je lichaam na het crashen nog steeds gewend is om zuinig om te gaan met energie. Als je na het dieet weer normaal gaat eten is je lichaam niet meer gewend aan de extra voedingsstoffen en slaat je lichaam deze op als vet.


Dieetrecept witte koolsoep

Ingrediënten voor ongeveer 4 liter koolsoep:
– 1 grote witte kool
– 3 uien
– 3 grote wortels
– 2 blikken gepelde tomaten
– 2 groene paprika’s
– 1 bos soepselderij
– 2 vetarme bouillonblokjes
– kruiden naar smaak (peper, zout, knoflook, peterselie, chilivlokken)

Bereiding:
Spoel alle groenten schoon onder de kraan en snijd alle groenten in kleine stukken. Zet de groentebouillon op het vuur en voeg alle groenten toe als het water begint te koken. Het is verstandig om niet direct teveel water in de pan te doen. Je kunt de soep namelijk altijd dunner maken door meer water toe te voegen. Laat de groenten ongeveer tien minuten koken en zet de pan daarna op laag vuur totdat de groenten gaar zijn. Voeg vervolgens peper, zout en andere kruiden naar smaak toe. Proef of de soep naar wens smaakt, hierna is de koolsoep klaar. Het is makkelijk om in een keer een grote pan koolsoep te maken, zodat je meteen een paar dagen bent voorzien.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag