Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Militair dieet: een streng dieet met snel resultaat?

Militair dieet: een streng dieet met snel resultaat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het militair dieet is een veelbesproken dieet en wordt wereldwijd nog steeds gevolgd door veel mensen. Het dieet staat ook wel bekend als het 3 dagen dieet. Het is een dieet waarbij je namelijk drie dagen lang erg streng voor jezelf bent en weinig calorieën binnenkrijgt. Hierdoor valt het militair dieet ook wel onder de categorie crashdiëten.

Het doel van dit crashdieet is dan ook dat je in mum van tijd veel kilo’s kunt verliezen. Zo kun je net even wat strakker in je vel zetten of weer in die ene lievelingsbroek passen. Het klinkt misschien heel veelbelovend zo’n crashdieet, maar helaas kleven er met name veel nadelen aan. Wij raden daarom aan om een dieet te kiezen waarbij je op een gezonde manier kunt afvallen én blijvende resultaten kunt hebben. In ons artikel lees je over wat een militair dieet nou eigenlijk precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.


Wat is een militair dieet

Het militair dieet wordt ook wel het 3 dagen dieet genoemd en richt zich op drie dagen zeer streng diëten. De overige vier dagen eet je ‘licht’. Sommige mensen claimen dat het militair dieet zijn oorsprong vindt in het leger waarbij soldaten in korte tijd op gewicht moesten komen. Dit is echter een fabeltje, want het dieet is gewoon onder die naam verzonnen en heeft niets te maken met dieetmethodes uit het leger.

Tijdens de drie dagen van het militair dieet krijg je erg weinig calorieën per dag binnen. Je dagelijkse calorie inname ligt ongeveer rond de 1.000 kcal per dag. Dit is veel minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene. Hierdoor wordt het militair dieet ook wel een crashdieet genoemd. Het doel van het militair dieet, net als een crashdieet, is dan ook om in korte tijd veel af te vallen. Je kunt met het dieet tot wel 5 kilo per week verliezen. Dit komt doordat je lichaam veel minder energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt. De overige vier dagen van de week word je aangemoedigd om een gezond en licht voedingspatroon te volgen om betere resultaten te zien. Je zult tijdens deze vier dagen dus niet de schade moeten inhalen en gaan overcompenseren, want dan heeft het dieet weinig effect.

Het militair dieet is niet gericht op de lange termijn, maar zorgt ervoor dat je in korte tijd veel resultaat ziet. Het dieet is er dus voor bedoeld om snel weer in je jurkje of je broek te kunnen passen óf voor de vakantie nog net even wat strakker in je vel te zitten. De overige vier dagen zul je uiteraard ook op je voeding moeten letten als je meerdere kilo’s per week wilt afvallen. Aangezien je tijdens het dieet weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, is het niet aan te raden dit dieet lang vol te houden. Volg dit dieet daarom niet langer dan twee weken. Zorg tevens dat je minstens twee à drie weken weer ‘normaal’ hebt gegeten voordat je het militair dieet weer gaat volgen. Een ander belangrijk punt is, dat je voldoende water moet blijven drinken tijdens het dieet. Zo kun je het beter volhouden, droog je niet uit en kunnen afvalstoffen goed worden afgevoerd.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Voordelen & nadelen militair dieet

Voordat je het militair dieet gaat volgen, is het verstandig om te bedenken wat voor effect je ermee wilt behalen. Wil je in korte tijd strakker in je vel zitten en voor een feestje bijvoorbeeld goed in je outfit passen? Dan kan dit dieet een goede keuze zijn voor jou. Je moet een korte periode streng voor jezelf zijn, maar je zult ook snel resultaat zien op de weegschaal. Helaas moet je je wel afvragen of de voordelen opwegen tegen de nadelen van het dit dieet.

Het eerste nadeel is, dat de weegschaal slechts een getalletje is. Je denkt misschien dat je in korte tijd veel bent afgevallen, maar dit is eigenlijk met name vocht en spiermassa en dus geen vet. Een ander nadeel is, dat je door de strenge dagprogramma’s je hongerig kunt voelen, hoofdpijn kunt krijgen en je futloos kunt voelen. Een derde nadeel is, dat je tijdens de overige vier dagen alsnog op je voeding moet letten en niet moet overcompenseren. Als je namelijk na deze strenge periode ineens weer normaal gaat eten kun je zelfs extra kilo’s erbij krijgen: het jojo-effect. Dit komt, omdat je lichaam tijdens de strenge periode op de zogenaamde ‘spaarstand’ heeft gestaan. Je lichaam denkt hierna nog steeds dat het zuinig om moet gaan met energie en wil daarom extra vetten opslaan. Wil je dus blijvende resultaten zien en wil je langer blijven afvallen, dan kun je beter een ander dieet volgen.


Voorbeeld dagmenu’s militair dieet

Hieronder zijn drie voorbeelden te zien van dagmenu’s waarin staat wat je elke dag met het militair dieet mag eten. Naast de drie vaste eetmomenten per dag is het niet de bedoeling dat je tussendoortjes neemt.

Dag 1
ochtend:
– 1 volkoren geroosterde boterham
– 1 halve grapefruit
– 2 eetlepels pindakaas
middag:
– 60 gram tonijn uit blik (waterbasis)
– 1 volkoren geroosterde boterham
avond:
– 100 gram mager vlees (tartaar, kipfilet, rosbief)
– 250 gram groenten
– 1 appel

Dag 2
ochtend:
– 1 volkoren geroosterde boterham
– ½ banaan
– 1 ei
middag:
– bakje kwark
– hardgekookt ei
– 5 crackers (Lu)

avond:
– 2 hotdogs (zonder brood)
– 1 stronk broccoli
– ½ banaan
– ½ bakje wortels
– 1 eetlepel vanille-ijs

Dag 3
ochtend:
– 5 crackers (Lu)
– 1 kleine appel
– 1 klein plakje kaas
middag:
– 1 ei
– 1 volkoren geroosterde boterham

avond:
– 1 blikje tonijn (waterbasis)
– ½ banaan
– 1 eetlepel vanille-ijsfoto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag