Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

3 dagen dieet; hoeveel kun je verantwoord afvallen in 3 dagen?

3 dagen dieet; hoeveel kun je verantwoord afvallen in 3 dagen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Op zoek naar een 3 dagen dieet en benieuwd welke je het beste kunt toepassen? Omdat je snel nog even wat gewicht kwijt wil raken zodat je wél in die mooie jurk of pantalon past voor de bruiloft? Of strak in je vel naar dat oh-zo leuke feestje kunt gaan? Dan is dit artikel je op je lijf geschreven. In dit artikel vertellen we je namelijk hoeveel je verantwoord kunt afvallen in 3 dagen!


Wat is het 3 dagen dieet?

Zoals de naam al aangeeft is dit een dieet dat 3 dagen duurt en waarmee je ontzettend veel kilo’s kwijt kunt raken in een miniem tijdsbestek. Wie de verhalen mag geloven kun je tot wel 5 kilo kwijt raken dankzij het 3 dagen dieet. Je zal daarvoor wel strikt het volgende voedingsschema op moeten volgen.

Dag 1
Ontbijt
1 bruine geroosterde boterham, 2 paplepels pindakaas, 1 halve grapefruit, koffie en/of thee
Lunch
60 gr. uitgelekte tonijn en 1 bruine geroosterde boterham
Diner
95 gr. mager vlees, 120 gr. sperziebonen, 120 gr. gekookte bieten, 1 kleine appel en een kopje vanille ijs (120 gr.)

Dag 2
Ontbijt
1 gekookt ei op een geroosterde boterham en een halve banaan
Lunch
120 gr. Hüttekäse/magere kwark/cottage cheese en 5 crackers
Diner
3 worstjes uit blik, 120 gr. broccoli, 60 gr. wortels, een halve banaan en 60 gr. vanille ijs

Dag 3
Ontbijt
5 crackers, 100 gr. cheddar en een kleine appel
Lunch
1 hard gekookt ei en een geroosterde boterham
Diner
60 gr. tonijn, 120 gr. gekookte bieten, 120 gr. bloemkool, halve part meloen en 60 gr. vanille ijs

En dat was het. Je zou na deze 3 dagen dus tot wel 5 kilo afgevallen moeten zijn. Voordat we je uitleggen waarom dit dieet waanzin is, hebben we hier eerst een aantal diëten waarmee je wél verantwoord af kunt vallen (in 3 dagen).


Weight Watchers

Weight Watchers

Het dieet van Weight Watchers behoort al een flink aantal jaren tot de populairste diëten die er in Nederland te vinden zijn. En dat is niet zomaar. De resultaten die mensen behalen met dit dieet zijn waanzinnig en vrij logisch te verklaren. Je houdt bij dit dieet namelijk punten bij. Aan elke product wordt een puntentaantal toegekend. Je wordt dus veel bewuster van hetgeen je dagelijks tot je neemt en daardoor ontwikkel je als vanzelf een gezondere levensstijl. Het bijhouden van je dagelijkse puntentotaal doe je eenvoudig via de bijgeleverde app. Je hebt dus altijd en overal inzicht in wat je nog mag eten en drinken die dag. Het Weight Watchers dieet is gericht op de langere termijn. Je kunt in een korte tijd veel afvallen met het dieet, maar het doel van de ontwikkelaars van dit dieet is je op je streefgewicht te krijgen en vooral te houden!

Ga naar Weight Watchers
Jasper Alblas

Jasper Alblas

Het Jasper Alblas dieet is ook gericht om je een gezondere levensstijl aan te meten, maar doordat het hier om een koolhydraatarm dieet gaat (koolhydraten worden vervangen voor eiwitrijke ingrediënten) zal je ook met dit dieet al vrij snel de nodige kilo’s kwijt raken. Er worden kant-en-klare eetschema’s aangeleverd zodat je je zelf niet al te druk hoeft te maken over de boodschappen en de maaltijden die je op tafel zet. Bovendien zijn de weekschema’s ook goed te combineren met de eetwensen binnen het gezin. De kinderen eten dus net zo gemakkelijk de gezonde voeding als jij!

Bekijk alle producten en diëten van Jasper Alblas

Waarom het 3 dagen dieet waanzin is

Als je ons artikel over crashdiëten hebt gelezen dan had je zelf al wel in de gaten dat het 3 dagen dieet het schoolvoorbeeld is van een crashdieet. Ja, het is leuk als je in 3 dagen er voor kunt zorgen dat je in die mooie jurk of dat strakke pak past, maar zeker weten dat je je op de bruiloft of het feest volledig vol gaat stouwen. En de weggewerkte kilo’s er dus direct weer aan vliegen. Als je al het nodige gewicht kwijt bent geraakt dankzij het 3 dagen dieet tenminste, want dat is nog maar de vraag.

Vooral bij de lunch en het ontbijt krijg je bij het dieet erg weinig calorieën binnen. Een aanhoudend hongergevoel is het gevolg. Normaliter gaat je lichaam dan voorzichtiger om met de beschikbare energie en zal daardoor minder snel vet gaan verbranden. Het tegenovergestelde dus van wat er beweerd wordt.

Ook duurt het dieet slechts 3 dagen. Dit is nooit voldoende tijd voor je lichaam om aan de nieuwe situatie te wennen. Hierdoor blijft je stofwisseling gedurende het dieet gewoon hetzelfde en zal je vetverbranding dus ook gewoon blijven zoals het was. Bij andere diëten (waar je lichaam langer de tijd heeft om te wennen aan de nieuwe situatie) zal je metabolisme gaandeweg veranderen. Je stofwisseling versnelt waardoor je lichaam meer calorieën verbrandt (en je dus afvalt). Doordat het in dat geval op een verantwoorde wijze gaat zal je minder last hebben van het hongergevoel, geen jojo-effect ervaren en ook gemakkelijker op je streefgewicht kunnen blijven. Bij het 3 dagen dieet is dit niet het geval. Als je al de nodige kilo’s er af hebt weten te werken dankzij het dieet, zullen deze kilo’s (en misschien wel meer) er de week erop net zo hard weer aan zitten.


Verantwoord afvallen met een 3 dagen dieet

Mocht je na het lezen van dit artikel zoiets hebben van: “oke, ik zie de negatieve kant van het 3 dagen dieet, maar ik moet toch echt wat gewicht kwijtraken in korte tijd (vanwege het feest, de bruiloft, etc.)”, dan hebben we hieronder een 3 dagen dieet voor je samengesteld waarmee je verantwoord wat gewicht kunt wegwerken in een kort tijdsbestek. Hiermee krijg je voldoende voedingsstoffen binnen (zodat het echte hongergevoel uitblijft) en zul je wat gewicht gaan verliezen in 3 dagen tijd.

Wees je er echter wel bewust van dat ook dit een tijdelijke oplossing is voor je probleem. Voorkomen is beter dan genezen. Door één van bovenstaande diëten te volgen zal je op een gezonde en verantwoorde wijze af gaan vallen. En dus nooit meer op zoek hoeven gaan naar een crashdieet om toch maar in die fijne outfit te passen!


Verantwoord 3 dagen dieet

Onderstaand schema is naar eigen wens aan te passen over de 3 dagen die je het dieet volgt. We hebben rekening gehouden met de voedingsstoffen die je nodig hebt gedurende de dag, maar bewust voor producten gekozen waarmee je het nodige gewicht kunt verliezen in 3 dagen tijd.

Ontbijt
Een glas heet water met een halve uitgeperste citroen, klein bakje havermoutpap en een gekookt ei.

Snack
Een citruvrucht zoals een grapefruit of een sinaasappel en een peer

Lunch
Een salade met sla, komkommer, avocado en/of wortels + een kleine portie quinoa

Snack
Noten en een kopje groene thee

Avondmaaltijd
Een vette vis en bonen, bladgroente, een salade of een kom soep

Afsluiter
Een grote kop groene thee


Nog maar een keertje voor de laatste maal: kies altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Bovenstaand 3 dagen dieet is redelijk verantwoord, maar zoals gezegd een tijdelijke oplossing voor je probleem. Als je te maken hebt met overgewicht moet je kiezen voor de lange termijn oplossing. Niet voor de quick fix. Als je weet dat je te kampen hebt met overgewicht en je weet ook dat je er in de zomer in bikini of zwembroek bij wilt lopen, dan moet je ruimschoots op tijd aan de slag gaan met een verantwoord dieet.

Alleen op die manier zal je lichaam je dankbaar zijn en je belonen voor de genomen moeite. Je lichaam is een geweldige machine, maar net als bij een auto kun je veel schade toebrengen aan de motor als je vanaf een koude start in no-time wilt optrekken naar de 100. Het is veel beter om rustig aan naar je einddoel toe te werken dan met horten en stoten kilometers vooruit te vliegen, om vervolgens weer tot stilstand te komen. Bovenstaande diëten helpen je om dat einddoel te bereiken. Op een verantwoorde wijze. Wat ons betreft een veel betere oplossing dan het 3 dagen crashdieet!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag