Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Konjac glucomannan capsules; alles wat je erover moet weten

Konjac glucomannan capsules; alles wat je erover moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Glucomannan komt uit de wortel van de konjac plant. Het zit vol voedingsvezels en is in staat om grote hoeveelheden water op te nemen. Door de enorme voedingswaarde in combinatie met weinig calorieën, wordt glucomannan steeds vaker gebruikt als supplement om makkelijker af te vallen. Vaak wordt de glucomannan ingenomen met capsules. Wat is de konjac glucomannan voor plant en kan deze je echt helpen afvallen? In deze blog zochten we alles voor je uit: van de voordelen van dit supplement tot waar je het kan kopen.


Wat is glucomannan en waar komt het vandaan?

Glucomannan komt uit Oost-Azië en groeit in warme gebieden met een subtropisch klimaat. Je vind de plant in delen van Indonesië, China en Japan. Qua kleur en vorm lijkt de konjac wortel ook wel wat op gember.
De plant staat bekend om haar grote gehalte aan voedingsvezels, die veel vocht kunnen opnemen. Daarom wordt glucomannan in de Aziatische keuken gebruikt als verdikkingsmiddel in gerechten.

Konjac glucomannan kreeg bekendheid in Nederland toen het werd verwerkt in caloriearme pasta. De substantie die konjac glucomannan aanneemt in je lichaam, zorgt er namelijk voor dat je je snel vol voelt. Tegenwoordig staat konjac glucomannan dan ook bekend als goede ondersteuning om af te vallen. Het kan erbij helpen, maar het aanhouden van een gezonde levensstijl met genoeg beweging blijft altijd belangrijk.

Verderop in deze blog lees je alles over hoe en waarom konjac glucomannan zo goed helpt als je op dieet bent.

https://nl.pinterest.com/pin/646477721491080433/


Welke voedingstof zitten er in konjac glucomannan?

Konjac Glucomannan bevat een voedingsstof met de naam polysacharide. De vezels kunnen ontzettend veel water absorberen en veranderen daardoor in een substantie die een beetje lijkt op een gel. Dat is precies wat er in je lichaam gebeurt, en wat er voor het volle gevoel zorgt. Om wat duidelijker uit te leggen wat de vezels doen: als je een capsule met glucomannan oplost in een glas water, verandert het water in een soort brij, maar dan wel een brij op natuurlijke basis, die niet als vet wordt opgeslagen in je lichaam.
Tegelijkertijd bevat glucomannan weinig calorieën.

Konjac glucomannan is dus bijzonder rijk aan vezels. Onderzoek heeft uitgewezen dat konjac glucomannan je lichaam op meerdere manieren ondersteunt met het afvallen.
Wat glucomannan niet bevat, zijn allerlei (gecompliceerde) geneeskrachtige bestanddelen. Het kent dus geen bijwerkingen, al moet je je wel aan de aanbevolen dosering houden.


Wat doet konjac glucomannan precies voor je gezondheid en hoe werkt dit?

Zoals we net beschreven, nemen de vezels van de konjac glucomannan plant enorm veel vocht op. De substantie in je maag en darmen zorgt voor een vol gevoel. Je hebt na het eten ervan of na het innemen van supplementen dus minder honger, waardoor je niet zo snel naar snacks zal grijpen of eindeloos op blijft scheppen. Daarnaast zijn er nog een paar manieren waarop glucomannan ondersteuning kan bieden bij het afvallen:

  • Het bevat weinig calorieën
  • Naast het vullen van je maag, wordt de maag langzaam geleegd. Ook daardoor blijft het volle gevoel aanhouden.
  • Het voedt de gezonde bacteriën in je darmen die vezels omzetten naar korte keten vetzuren. Deze bacteriën kunnen daarmee de vetopslag verminderen.
  • Het grote aantal vezels helpt tegen verstopping
  • Het verlaagt de triglyceridenwaarden, het vet in je bloed dat je opslaat als je plotseling veel energie nodig hebt. Teveel triglyceriden in je bloed kunnen leiden tot hartproblemen.

Er zijn een aantal onderzoeken naar het effect van glucomannan supplementen geweest, en er zijn onderzoeken in volle gang. Zo is het effect van glucomannan op het opslaan van vet, nog niet voldoende bewezen bij mensen. Dat het weinig calorieën bevat en de maag goed vult (plus het langzaam legen van de maag) is wel bewezen.

Er is ook onderzoek gedaan naar glucomannan en de gunstige invloed ervan op ons cholesterol. Het zou het LDL cholesterol, dus het slechte cholesterol, flink kunnen verlagen. Misschien zijn hier niet zoveel bewijzen voor als voor de ondersteuning tijdens het afvallen, maar het is een goede bijkomstigheid.

Glucomannan en diabetes

In sommige (online) artikelen wordt glucomannan besproken vanwege de gunstige werking bij diabetes. De suikers uit glucomannan worden maar langzaam opgenomen door je bloedbaan, waardoor je bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt. Dit is op zich goed, maar kan bij iemand die dat niet gewend is problemen opleveren. De bloedsuikerspiegel kan dan te ver dalen.
Het feit dat je met glucomannan wat makkelijker afvalt, is in elk geval gunstig voor diabetespatiënten. Toch is het belangrijk om het gebruik van supplementen eerst te overleggen met een arts, zodat je je kan voorbereiden op de reactie van je lichaam. Dit geldt voor zowel mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2.
De gezondheidseffecten van konjac glucomannan op diabetes zijn mogelijk dus gunstig, maar je moet wel rekening houden met je bloedsuikerspiegel.

Wat ervaar je als je konjac glucomannan nuttigt?

De belangrijkste reden dat mensen voor glucomannan kiezen als hulpmiddel bij het afvallen, is dat ze minder worstelen met voortdurende honger. Door het vollere gevoel grijp je minder snel naar een snack en ben je sneller verzadigd van je maaltijden.

https://nl.pinterest.com/pin/33706697191070853/

https://nl.pinterest.com/pin/470133648592712791/


Bijwerkingen en dosering

Konjac glucomannan kent over het algemeen geen heftige bijwerkingen, maar kleinere bijwerkingen worden soms wel ervaren. Wegens (nog) onvoldoende onderzoek bij zwangerschappen, wordt het afgeraden om konjac glucomannen capsules in te nemen als je in verwachting bent. Over een eventueel effect op een ongeboren kind is nog onvoldoende bekend.
Sommige mensen ervaren bijwerkingen van glucomannan en er zijn enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Glucomannan is niet geschikt voor kinderen. Bij hen kan het mogelijk de darmen blokkeren.
  • Je kan last krijgen van winderigheid of milde diarree
  • Bij diabetes kan je bloedsuikerspiegel sterk dalen.
  • Het is niet geschikt in combinatie met andere supplementen die invloed kunnen hebben op je bloedsuikerspiegel.
  • Glucomannan is niet geschikt voor mensen met slikproblemen.

Over het algemeen wordt aangeraden om glucomannan niet langer dan enkele maanden achter elkaar te gebruiken.


Konjac glucomannan kopen, doseren en innemen.

Konjac glucomannan kan je op drie manieren kopen: er wordt pasta van gemaakt, je kan het kopen in capsules, en tot slot in poedervorm.

Welke vorm van glucomannan jij prettig vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wel is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden. Je zou er anders maagdarmklachten van kunnen krijgen. Omdat glucomannan zoveel vocht opneemt, kan je het het beste nuttigen of innemen met een glas water. Daarbij ben je er door het drinken van water zeker van dat de glucomannan je maag bereikt. Bij voorkeur verdeel je de doses over de dag. Zo kan het beste effect worden bereikt met het verliezen van gewicht.

Glucomannan capsules innemen

Capsules met konjac glucomannan poeder zijn verreweg het meest praktisch. Je hoeft ze namelijk niet te doseren; dat is al gedaan. Aanbevolen wordt om twee capsules per dag in te nemen. Dit aantal kan je overschrijden met 2 capsules, dus er wordt aangeraden om er maximaal 4 in te nemen. Bij voorkeur doe je dat ongeveer een half uur voor je maaltijd, met een glas water. Je kan de capsules kopen bij onder meer Vitamines Per Post en Purasana.

Glucomannan poeder los kopen en innemen.

Glucomannan poeder doseer je ook eenvoudig. Aangeraden wordt om dagelijks twee lepels te mixen met je ontbijt, lunch en avondeten. Eén lepel is ongeveer 1,5 gram. Je kan het poeder kopen bij onder meer Bol.com en Bulkpowders.

Pasta van conjac glucomannan

Glucomannan pasta bevat veel minder calorieën dan gewone pasta, maar zorgt wel voor een vol gevoel. Sommige pasta’s zijn volledig gemaakt van de glucomannan vezels. Deze pasta levert slechts 12 calorieën per 100 gram. Je kan de glucomannan pasta kopen bij de Jumbo, Action, Ekoplaza en verschillende toko’s.


Glucomannan is bij goed gebruik een nuttige ondersteuning bij afvallen.

Konjac glucomannan komt uit de warmere gebieden van Oost-Azië en staat bekend om haar enorm grote hoeveelheid voedingsvezels. Deze vezels nemen veel vocht op en kunnen laxerend werken. De belangrijkste reden voor de populariteit van glucomannan, is dat je er een vol gevoel van krijgt. Daardoor ben je sneller verzadigd en grijp je minder snel naar snacks. Dit helpt mensen die af willen vallen, om van het hongergevoel af te komen. Glucomannan zorgt ook dat de maag zich minder snel leegt, wat het volle gevoel nog versterkt. Onderzocht is dan ook dat het daadwerkelijk ondersteunt als je af wilt vallen.

Konjac glucomannan is niet geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Voor mensen met diabetes kan het helpen met afvallen, en het zorgt voor een minder snel stijgende bloedsuikerspiegel. Wél kan de bloedsuikerspiegel er te ver van dalen, dus het is voor mensen met diabetes erg belangrijk om de glucomannan met beleid te gebruiken en in overleg met een arts.

Glucomannan kan genuttigd worden als poeder dat je mengt met je maaltijd, in capsules en als pasta. Het is belangrijk om je bij het poeder en de capsules aan de aanbevolen dosering te houden.
Konjac glucomannan producten worden in veel verschillende winkels en webwinkels verkocht.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag