Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tongschraper; wat is het en waarom heb je het nodig?

Tongschraper; wat is het en waarom heb je het nodig?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tongschrapers verwijderen bacteriën en etensresten van de tong. Wat veel mensen niet weten is dat deze bacterievorming kan leiden tot een verlaging van het immuunsysteem, slechte adem en spijsverteringsproblemen. Alleen met je tandenborstel je tong poetsen is vaak niet voldoende. Voor een paar euro heb je een professionele tongschraper dat bijdraagt aan een frisse adem en een gezond lichaam. In dit artikel bespreken wat een tongschraper precies is, hoe deze er uit ziet en waarom je ‘m nodig hebt. 


Wat is een tongschraper?

Een tongschraper draagt bij om op een effectieve manier etensresten en bacteriën van je tong te schrapen. Deze ‘deeltjes’ die achterblijven op je tong zorgen gaandeweg voor een slechte adem, een slechter immuunsysteem en problemen met je spijsvertering. Niet al deze euvels dienen op jou van toepassing te zijn, maar de risico’s zijn een stuk groter wanneer jij je tong niet schraapt. Vooral een slechte adem is een veel voorkomend probleem.

Met een simpele tongschraper los je dat probleem voor een groot deel op. Het enige wat je hoeft te doen is minimaal twee maal per dag je tong schrapen met het plastic gebruiksvoorwerp die je bij de meeste drogisten kunt aanschaffen. Later dit artikel leggen we precies uit hoe je het best schraapt.

Houd er rekening mee dat je tong schrapen geen vervanging is van een goede tandenpoetsbeurt. Wanneer je naast twee keer per dag goed poetsen ook nog eens twee keer per dag je tong schraapt, is de kans groot dat jij af bent van een slechte adem en een vieze tong. Mondwater kun je dan links laten liggen. Vooral de goedkopere supermarktvarianten van mondwater werken vaak averechts.


Wat heb je aan een tongschraper?

Naast dat een tongschraper bijdraagt aan een betere adem en een beter immuunsysteem heeft dit simpele gebruiksvoorwerp nog andere voordelen. In dit hoofdstuk lees je alle voordelen inclusief uitleg.

Hulpmiddel tegen slechte adem

Een slechte adem wordt veelal veroorzaakt door etensresten in je mond. Deze etensresten kunnen tussen je tanden gaan zitten, dat noemt men tandplak en vormt zich later tot tandsteen. Wat veel mensen echter niet weten en wat veel tandartsen ook niet vaak opmerken is dat de tong ongekend veel bacteriën en etensresten opneemt. Kijk maar eens goed naar je tong na een flinke maaltijd, deze zal een gelige aanslag hebben. Dit betekent dat je tong toe is aan een opfrisbeurt. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je adem slecht gaat ruiken door de overgebleven bacteriën en etensresten. Alleen tandenpoetsen is dus vaak niet genoeg.

Verwijdert bacteriën

Een tweede voordeel is dat een tongschraper bacteriën verwijdert. In principe kun je met een tandenborstel veel bacteriën wegkrijgen, maar met een tongschraper weet je zeker dat je mond en tong gezond blijven. Wanneer je zeven dagen per week twee keer per dag je tong schraapt ben je goed op weg om je tong te ontdoen van bacteriën en etensresten die bijvoorbeeld zorgen voor een slechte adem.

Betere smaakbeleving

Een schone tong zorgt voor een betere smaakbeleving. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die tweemaal per dag hun tong schrapen beter smaken kunnen onderscheiden en deze heviger proeven. Met andere woorden: het verschil tussen bitter, zoet, zout en zuur wordt een stuk ‘helderder’ in je mond. En een betere smaakbeleving zorgt er weer voor dat je eten lekkerder wordt. Wat wil je nog meer?

Mooiere tong

Onder het mom van ‘het oog wil ook wat’ is het uiteraard ook zo dat je tong er mooier uit gaat zien wanneer je deze goed schoon houdt. Vooral in je tienerjaren kun je onzeker raken van een slechte adem en een gele tong. Met alleen een tandenborstel er over heen poetsen is niet genoeg. Koop een tongschraper, gebruik deze regelmatig en je zult zien dat je weer een mooie roze tong krijgt zonder gelige aanslag.

Goed voor je algemene gezondheid

Bacteriën verwijderen van je tong is niet alleen goed voor je tong zelf, maar voor je hele lichaam. Wanneer je je tong ontdoet van bacteriën zul je wellicht minder vaak last krijgen van verkoudheden en keelpijn. Je krijgt dus een betere weerstand als je jouw tong schoonhoudt. Een verbetering van je immuunsysteem zorgt dat je je fitter voelt. Let op: een schone tong is slechts een onderdeel van een goed werkend immuunsysteem. Ziekten en verkoudheden kunnen veel andere factoren hebben. Denk daarbij aan slaaptekort, vitaminetekort, stress, virussen enzovoorts.


Tongschraper do’s en don’ts

Er zijn een aantal misvattingen over de tongschraper die we graag de wereld uit willen helpen. Zo attenderen we jou er graag duidelijk op dat een tongschraper niet een wondermiddel is tegen een slechte adem. Het is dus niet zo dat als jij ‘s ochtend je tong schraapt dat je de rest van de dag goed uit je mond ruikt. Om dat te bewerkstelligen dien je driemaal per dag goed te poetsen en je tong te schrapen. Daarnaast is het zaak om na iedere maaltijd even je tong te schrapen op het toilet. Ben je dan nog niet van je slechte adem af? Dan is er een andere oorzaak zoals amandelsteentjes. Raadpleeg dan je huisarts.

Een andere misvatting is dat tandenborstels ook prima kunnen dienen als tongschraper. Nu is het zo dat je tong schrapen met een tandenborstel al beter is dan helemaal je tong niet schrapen, maar feit is wel dat een tongschraper 30% meer vuil verwijdert dan een tandenborstel. Handig toch? En dat allemaal voor slechts een paar euro.


Zo gebruik je een tongschraper

Je hebt tongschrapers in allerlei vormen, maten en materialen. In principe maakt het niet zo gek veel uit wat voor soort je koopt. De meeste voldoen prima. Wil je echt een goed exemplaar? Kies dan voor deze. Voor slechts vijf euro zorg jij ervoor dat je tong spik en span wordt en blijft. Zowel op internet als in de meest drogisten zijn tongschrapers te koop.

Voordat je je tong gaat schrapen dien je eerst je mond te spoelen en je tanden te poetsen. Vervolgens raden we je aan het volgende stappenplan op te volgen:

  1. Ga voor de spiegel staan en steek je tong uit. Zorg voor voldoende licht.
  2. Plaats de tongschraper zo ver mogelijk achter op je tong. Doe dit voorzichtig, anders begin je te kokhalzen.
  3. Als je ondertussen een droge mond krijgt zorg je dat je je mond weer even spoelt.
  4. Zoals gezegd; begin achter aan en schraap met een kleine druk naar de punt van je tong.
  5. Na elke ‘schraaphaal’, spoel je de schraper weer even schoon.
  6. Herhaal dit tot je tong schoon en en maak de tongschraper goed schoon.

Voor een verhelderende uitleg is het raadzaam deze video te bekijken. Zo weet je zeker dat je op de juiste wijze je tong schoonmaakt.


Conclusie

Talloze mensen kampen met een slechte adem, gele tong of een slechte weerstand. Wat veel mensen niet weten is dat een schone tong kan bijdrage aan een afname van al deze problemen. Maar hoe krijg je een schone tong? Ten eerste zorg je ervoor dat je tweemaal per dag goed je tanden poets. Daarnaast is het raadzaam om een tongschraper aan te schaffen en deze ook twee keer per dag te gebruiken. Voor een paar euro heb je een prima tongschraper. Zorg wel dat je dit gebruiksvoorwerp goed gebruikt. Raadpleeg hierbij het stappenplan uit dit artikel. Binnen de kortste keren heb jij weer een stralende tong en een goede adem.


foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag