Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

14 Tips voor huidverbetering

14 Tips voor huidverbetering

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je huid is je grootste orgaan. Toch valt het niet altijd mee om je huid optimaal te verzorgen. De overvloed van huidverzorging die er tegenwoordig is, zorgt voor heel wat misverstanden en overbodige producten.  Daarnaast kunnen voeding, erfelijkheid, hormonen en zon diverse huidproblemen veroorzaken. In dit artikel geven we verschillende basistips waarmee je je huid kunt verbeteren. Om te beginnen bespreken we de verschillende huidtypes. Verder gaan we uitgebreid in op welke ingrediënten werken voor je huid en welke niet, en wat je aan je leefstijl kan aanpassen.


1. Kies voor producten die bij je huidtype passen

Sommige mensen weten al heel goed wat hun huidtype is, anderen niet. Om producten te kopen die jouw huidtype verbeteren, is het belangrijk om te weten wat je huidtype is. Meestal worden er drie basis huidtypen onderscheiden:

 • Droge huid
 • Vette huid
 • Gevoelige huid
 • Gemengde huid
 • Rijpere huid

Je kunt ook een combinatie van verschillende huidtypes hebben: de gemengde huid.

De droge huid

Een kenmerk van de droge huid is dat je snel last hebt van droge, schrale plekken. Mensen met dit huidtype hebben vaak het gevoel dat ze wel kunnen ‘blijven smeren’. Het is bij dit huidtype belangrijk om goede, hydraterende producten te kopen die de huid niet verstoppen.

De vette huid

Mensen met een vette huid hebben vaak wat grotere poriën en sneller last van puistjes. Vaak voelt een vette huid ook letterlijk vet aan en kan je er soms een vettig laagje vanaf halen met een wattenschrijfje.
Het is belangrijk om goede verzorgingsproducten aan te schaffen die de vette huid niet vetter maken. Aan de andere kant mogen dit geen agressieve producten zijn die ook weer voor irritatie zorgen.

De gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, zijn er waarschijnlijk veel producten die je niet goed kan verdragen. De kleinste invloeden van buitenaf zorgen er bij een gevoelige huid al voor dat er roodheid, bultjes of jeuk ontstaan.
Door de enorme verscheidenheid aan huidverzorging, zijn er steeds meer mensen met een gevoelige huid. Enerzijds komt dit door de grote keuze aan producten: je kiest makkelijk voor een product dat toch niet zo goed  is. Een andere oorzaak van de toename van dit huidtype, is de vele onjuiste informatie en reclame op internet over (natuurlijke) producten.
Verderop bespreken we welke ingrediënten wél helpen, ook bij de gevoelige huid.

De rijpere huid

Na de 40 jaar wordt er bij de meeste mensen een rijpere huid zichtbaar. De elasticiteit van de huid neemt af en de huid neemt moeilijker vocht op. Hierdoor worden lijntjes en rimpeltjes zichtbaar. De huid kan ook wat valer worden. Producten met vitamine A en niacinamide kunnen dit proces wat vertragen en zorgen voor een mooiere huid. Wondermiddelen tegen veroudering bestaan echter niet.


2. Kies voor producten waarvan bewezen is dat ze echt werken.

Welke ingrediënten helpen écht bij een mooiere huid? Wij noemen er een aantal op waarvan onderzocht is dat ze goede resultaten geven voor een mooiere huid.
Ingrediënten die hebben bewezen dat ze echt werken zijn:

 • Niacinamide. Dit is een woord voor vitamine B3. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van vrije vetzuren en ceramiden, waardoor je huid meer vocht vasthoudt. Dit is een topingrediënt voor alle leeftijden.
 • Vitamine A
 • Vitamine C
 • Vitamine E (wordt ook wel tocopherol genoemd)
 • Allantoïne
 • Zoethoutwortelextract
 • Evodia (extract uit een plant)
 • Havermoutextract
 • Beta glucan (suikers die worden gewonnen uit havers of gist)
 • Glycolzuur of salicylzuur in een juiste concentratie (enkele procenten)
 • Jojoba olie (alle huidtypen)
 • Shea butter (droge huid)

Deze ingrediënten zijn ook geschikt voor de gevoelige huid.


3. Vermijd geparfumeerde producten

Het is heel jammer maar waar: parfum in producten is één van de grootste allergenen en zorgt bij iedereen voor een snellere huidveroudering. Dit geldt met name voor je gezicht. Gelukkig zijn er steeds meer merken die geen parfum gebruiken. Merken waarbij je goed kan slagen met parfumvrije producten zijn:

 • Clinique
 • Eucerin
 • Decubal
 • Uncover Skincare van Dr. Jetske Ultee
 • Sommige producten van Oil of Olaz
 • La Roche Posay (let op, niet al hun producten zijn volledig parfumvrij)

Als je stopt met geparfumeerde crème op je gezicht smeren, zal je zien dat je huid erop vooruit gaat.


4. Ingrediënten die je beter kan weglaten voor een betere huid

We hebben net de grootste irritatie voor de huid besproken: parfum. Voor een mooie huid zijn er nog een paar andere bestanddelen die je beter kan vermijden op je huid. Soms zie je niet meteen dat ze je huid irriteren, maar gebeurt dit wel. Je huidbarrière wordt dan ongemerkt minder sterk en je huid wordt sneller oud.
Van de volgende ingrediënten (natuurlijk en synthetisch) is bewezen dat ze vaak voor irritatie zorgen:

 • Benzyl Alcohol
 • Alcohol Denat.
 • Toverhazelaar
 • Eucalyptus
 • Lavendel
 • Mintachtige stoffen
 • Propylene glycol
 • Sodium lauryl sulfaat
 • Methylisothiazolinone
 • Zonnefilter Oxybenzone
 • Citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel

Een opmerking die we nog willen maken gaat over parabenen. Parabenen staan tegenwoordig vaak in een negatief daglicht. Toch is er, in tegenstelling tot de ingrediënten van deze lijst, niet bewezen dat parabenen schadelijk zijn. Irritatie van producten uit deze lijst komt veel vaker voor dan irritatie door parabenen.


5. Gebruik altijd zonbescherming

Zonnebescherming is één van de belangrijkste huidverbeteraars. Zon is namelijk de grootste factor die bijdraagt aan huidveroudering. Als je zonder zonnebescherming naar buiten gaat, (ook op minder zonnige dagen) veroudert je huid sneller. Daarnaast heb je op latere leeftijd een grotere kans op pigmentvlekken. Je hoeft niet elke dag factor 50 op je gezicht aan te brengen, maar minstens een factor 10 is verstandig. Tijdens felle zon moet je vaker, en met een hogere factor insmeren.

blank


6. Vermijd de zonnebank

De zonnebank is razend populair. Niet gek, want met de zonnebank heb je wanneer dat wil een mooie bruine kleur. Tegenwoordig vinden steeds meer huiddeskundigen dat de zonnebank afgeschaft moet worden. Je huid wordt (zeker na je 25e) veel sneller oud door de zonnebank. Nog vervelender is dat de zonnebank het risico op (gevaarlijke) huidkanker vergroot.


7. Natuurlijke producten die je huid verbeteren

Natuurlijke producten worden steeds populairder. Je kan ze in allerlei producten vinden, maar ook los kopen. Als je verzekerd wil zijn van een optimale werking van het natuurproduct, kan je het product het beste los en van goede kwaliteit aanschaffen. Hier geven we een kort overzicht van de natuurproducten waar je huid beter van wordt:
– Shea butter (ook wel karitéboter genoemd) voor de droge huid
– Koudgeperste cactusvijgolie voor de rijpere huid
– Camellia Japonica olie voor de droge of geïrriteerde huid
– Jojoba olie (alle huidtypen).
– Groene klei, rode klei en witte klei (droge, gemengde en vette huid)
– Manuka olie (tegen puistjes)
– Emu olie (droge huid)
– Arganolie (droge huid)
– Kokosolie (droge huid)

Let erop dat oliën (met name arganolie en kokosolie) bij eczeem een uitbraak kunnen uitlokken. In dit geval kan je deze producten het beste niet, of met mate gebruiken.


8. Liever exfoliëren dan scrubben

Met scrubben zou je de dode huidcellen weghalen. Dit klopt gedeeltelijk. Scrubben is niet optimaal omdat je met de scrubkorrels je huidbarrière kan beschadigen. Je kan beter een peeling (exfoliant) gebruiken met enkele procenten salicylzuur (vette of gevoelige huid) of glycolzuur (droge huid). Een exfoliant breng je aan na het reinigen van de huid en zorgt ervoor dat dode huidcellen sneller loslaten. Vervolgens komt er een frisse huid tevoorschijn. Van een goede exfoliant zie je snel resultaat!


9. Stop met roken

Roken is niet goed voor de huid, omdat het de bloedvaten vernauwd. Dit zie je terug door een grauwere kleur van de huid, een snellere veroudering en meer oneffenheden. Als je stopt met roken gaat je huid daar erg op vooruit, zowel qua leeftijd als qua teint.


10. Zorg voor voldoende rust

Voor heel je lichaam – dus ook voor de huid – geldt dat slecht slapen en stress niet goed zijn. Zorg dat je elke dag een rustmoment hebt en slaap voldoende (8 à 9 uur).


11. Gezond eten en drinken

De vitaminen in je voeding zijn ook belangrijk voor je huid. Door afwisselende soorten groenten en fruit te eten (en vooral ook genoeg) verbetert je huid. Groene thee en water zorgen daarbij voor een goede hydratatie. Kortom, water, groente, fruit en groene thee zijn altijd goed.


12. Gebruik niet teveel verschillende producten

Veel merken vertellen trots over hun uitgebreide verzorgingsroutines met bijvoorbeeld een dag, nacht – én oogcrème! Producten als nachtcrèmes en oogcrèmes zijn onzin. Een goede crème of olie zou ook moeten werken rond je ogen of ’s nachts. Bovendien vergroot je door verschillende producten te kopen, de kans dat daar een product bij zit waar je huid van achteruit gaat. Met een goede dagcrème of natuurlijke olie kan je je huid dag en nacht verzorgen.


13. Ga bij hardnekkige huidproblemen naar een dermatoloog voor huidverbetering.

Bij huidproblemen waar je zelf niet uitkomt, is het belangrijk dat je hiermee naar de huisarts gaat. Deze zal je waarschijnlijk doorsturen naar een dermatoloog. Met name problemen zoals acne, eczeem en allergieën vragen om een deskundige blik. Hulp van een arts voorkomt dat je te lang met huidproblemen blijft piekeren.


14. Zorg voor schone kussenslopen en make-upkwasten

Alle spullen waar met name je gezicht dagelijks mee in aanraking komt, moeten goed schoon zijn. Was wekelijks of tweewekelijks je kussensloop en was je make-up kwast maandelijks met shampoo. Je kan een make-up kwast ook snel reinigen met alcohol. Dit is in het bijzonder belangrijk bij een vette huid.


Een mooiere huid met minder producten en minder make-up

blank

Door het gebruik van de juiste ingrediënten hoeft zorgen voor je huid helemaal niet moeilijk te zijn. Voldoende nachtrust en gezond eten en drinken (niet teveel vet en suiker) helpen goed. Stoppen met roken en goede zonbescherming zijn ook zeer belangrijke factoren.
Gebruik verder niet teveel producten tegelijk (duur, en riskant qua irritatie) en probeer niet voortdurend nieuwe producten uit. Er zijn veel reclames over de meeste prachtige producten, maar aan een dure, geparfumeerde crème heb je eigenlijk niks als je je huid echt wilt verbeteren.
Tot slot geldt voor vrouwen: als jouw huid van zichzelf mooi en gezond is, hoef je veel minder make-up te gebruiken.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag