Wat is de beste crème tegen striae?

Wat is de beste crème tegen striae?

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2019

Striae is met name na zwangerschap een bekend verschijnsel bij vrouwen. Daarnaast komt het soms voor bij een snelle spieropbouw 0f een grote gewichtstoename. Striae worden ook wel huidstriemen genoemd, en ze kunnen ontstaan wanneer de huid in korte tijd flink opgerekt wordt. Hoewel je striae aan de buitenkant van je huid ziet, begint het aan de binnenkant. Zijn er crèmes tegen striae en wat is dan de beste, en waarom? In deze blog zochten we alles voor je uit.


Wat is striae en kan je het voorkomen?

Striae komt veel voor. Van de vrouwen die zwanger zijn geweest, heeft ongeveer 71% last van dit verschijnsel. Iedereen kan ermee te maken krijgen, al komt het bij mensen met een lichte, droge huid wat vaker voor. De kans op striae is iets groter als je voor je 30e zwanger wordt.
Striae komt ook voor bij mannen, maar dan heeft het een andere oorzaak, zoals een grote spiergroei of een grote gewichtstoename in korte tijd. Ook pubers die erg aankomen en daarna snel afvallen, kunnen striemen op de huid krijgen.
In zeldzame gevallen kan striae ontstaan na het gebruik van bepaalde medicatie.

Striae of zwangerschapsstriemen ontstaan door het in korte tijd oprekken van de huid. Wanneer dat gebeurt, wordt het onderhuidse bindweefsel als het ware uit elkaar getrokken. Je zou kunnen zeggen dat striae onderhuids begint, en dat het later aan de buitenkant zichtbaar wordt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten:

  • Striae rubra met een rood, grillig uiterlijk
  • Striae alba, met witte, ongepigmenteerde lijnen, die is ontstaan uit striae rubra. Het is moeilijker om van de ‘alba’ striemen af te komen.

Zwangerschapsstriemen of striae voorkomen

Striae is helaas niet echt te voorkomen. Het is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Wat je wel kunt doen tijdens de zwangerschap, is proberen om voldoende te bewegen en (licht) te sporten. Om je buik extra te verzorgen kan je er een hydraterende crème, boter of olie op smeren. Wat kan helpen om je buik te ondersteunen, is het dragen van een buikband tijdens de zwangerschap. In deze blog over het dragen van een buikband, kan je daar meer over lezen.
Wat kan je verder doen:

  • Bouw in je ritme in dat je voldoende water drinkt
  • Goed gevarieerd eten
  • Niet roken, roken vergroot de kans op striae

Huidstriemen kunnen zoals we al omschreven, ook ontstaan door een snelle spier – of gewichtstoename. Spieren kan je geleidelijk opbouwen, maar een snelle gewichtstoename in sommige situaties niet.

Het beste wat je dus kunt doen is voldoende bewegen, spieren geleidelijk opbouwen en je huid zo goed mogelijk verzorgen wanneer je striae blijkt te hebben. Gelukkig kan je het verschijnsel met de juiste crème wel degelijk verminderen.

blank


Wat kan een crème doen tegen striae?

Een crème tegen huidstriemen kan je om twee redenen gebruiken: om ze te verminderen en om ze te verzachten en misschien iets minder zichtbaar te maken. Het meest ideaal is om de huidstriemen te behandelen als deze nog rood en grillig zijn, de striae rubra. Deze zijn makkelijker te verminderen.

In deze blog gaan we hieronder met name in op vitamine A zuur crème. Dit is namelijk het meest effectieve middel om huidstriemen daadwerkelijk te verminderen.
Tot slot gaan we in op de beste crème om striae te verzorgen en de littekens wat minder zichtbaar te maken. Met zo’n crème kan je de striae dus niet tegengaan, maar wel verzorgen, zodat je je wat comfortabeler voelt.


De allerbeste crème tegen striae: vitamine A zuur crème

Inmiddels is bewezen dat de enige crème die daadwerkelijk helpt tegen striae, vitamine A zuur crème is. Deze crème wordt ook wel tretinoïne crème genoemd. Je kan zo’n crème alleen op recept halen bij de apotheek. Tijdens de zwangerschap zelf en tijdens het geven van borstvoeding, mag je geen vitamine A zuur producten gebruiken.
Vitamine A zuur crème helpt vooral tegen striae rubra, de rode, grillige striae. Alba huidstriemen kan je beter behandelen met een glycolzuurpeeling.

Waarom werkt vitamine A zuur crème tegen huidstriemen?

Wat vitamine A zuur onder meer doet, is de aanmaak stimuleren van collageen en elastine. Op deze manier kan je huid van binnenuit herstellen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat vrouwen die 6 maanden vitamine A zuur crème aanbrachten op hun striae rubra, na deze periode duidelijk kortere en smallere zwangerschapsstriemen hadden.

https://nl.pinterest.com/pin/506021708117105507/

Handig om te weten

Een nadeel van vitamine A zuur is dat je het niet gauw even aanschaft bij je drogist of in een online winkel. Een voordeel van de crème is dat je geen grote geldbedragen kwijt bent aan iets waarvan je niet zeker weet of het echt werkt. Als je dagelijks vitamine A zuur crème smeert, zal je na een paar maanden goede resultaten zien.
Omdat vitamine A zuur een sterke, werkzame stof is, is het belangrijk om goed het advies van je arts en de bijsluiter te volgen. Ook kan vitamine A zuur aan het begin van het gebruik wat irritatie veroorzaken.

In deze blog over vitamine A zuur crème kan je meer lezen over de werking van vitamine A voor de huid.


De beste crème om striae te verzorgen

Tijdens je zwangerschap of voor striae die je al wat langer hebt, kan je huid goed verzorgen nooit kwaad. Zo hou je de huid zacht en soepel, en misschien kan je er de littekens wat mee vervagen. Dat je met behulp van crèmes en oliën littekens aanzienlijk kan verminderen, is echter nooit aangetoond.

Bij een goede verzorging heeft je huid wél altijd baat. Dat geldt zowel tijdens als na de zwangerschap. De huid soepel houden en in beweging blijven is altijd goed. Een crème die je huidbarrière herstelt en de huid prettig doet aanvoelen, is de body cream van Dr. Jetske Ultee. Deze zal niet zozeer de striae bestrijden, maar houdt je huid wél gezond en soepel. Zo verklein je de kans op striae en hou je je huid in goede conditie.  Je kan de bodycream prima tijdens en na de zwangerschap gebruiken.
Wat zijn de voordelen van deze Body Cream voor de huid die extra verzorging nodig heeft:

  • Vrij van parfum en andere irriterende stoffen
  • Bevat bestanddelen zoals zoethoutwortelextract en nianicamide, waarvan is aangetoond dat ze de huid kalmeren.
  • De crème is zo veilig en mild, dat je hem ook voor je baby kunt gebruiken.
  • De crème kost 34,95 euro voor een verpakking van 500 milliliter, zodat je tijdens en na je zwangerschap wel even vooruit kan.

Er zijn ook andere suggesties om je huid soepel te houden tijdens je zwangerschap. Jojoba olie, arnica olie, kukui olie en amandelolie kunnen je huid dagelijks soepel houden.

Zoals je leest, is er qua crèmes weinig keuze als het gaat om zwangerschapsstriemen daadwerkelijk tegen te gaan.


Vitamine A zuur crème is de beste crème om striae rubra tegen te gaan

Niemand staat te wachten op striae. Deze huidstriemen ontstaan door het in een korte periode snel oprekken van de huid, waardoor het een veelvoorkomend probleem is bij vrouwen na de zwangerschap. Soms kunnen pubers er ook last van hebben tijdens hun groeispurt, of na een snelle gewichtstoename. Ook bij sporters komt het voor.
Je kan zelf de kans op huidstriemen wat verkleinen door gezond te eten, veel water te drinken en niet te roken. Ook kan je een plotselinge, al te grote gewichtstoename beter voorkomen, maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Er is maar één crème tegen striae waarvan de werking echt bewezen is, namelijk vitamine A zuur crème. Deze crème is alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar. Aangetoond is dat vrouwen die na de zwangerschap een aantal maanden smeren met vitamine A crème, aanmerkelijk kleinere striemen op de huid hadden.
Dit geldt wel voornamelijk voor de striae rubra, de rode strepen. Deze zijn makkelijker te behandelen dan de witte striae alba (dit zijn oudere huidstriemen). Je kan dus het beste tijdig beginnen met de vitamine A zuur crème.

Hoewel vitamine A zuur crème ofwel tretinoïne crème de enige aantoonbare oplossing is voor striae, is het altijd belangrijk om je huid soepel te houden en goed te verzorgen. Hier kan je het beste een goede bodycream of olie voor gebruiken, zoals de Body Cream van Uncover Skincare of jojoba olie.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag