Wat is een goede pigmentvlekken crème?

Wat is een goede pigmentvlekken crème?

Laatst bijgewerkt: 23 oktober 2018

Veel mensen hebben last van pigmentvlekken. Veel consulten bij cosmetische dermatologen gaan dan ook over pigmentvlekken. In tegenstelling tot rimpels, zijn er voor pigmentvlekken een aantal crèmes die daadwerkelijk helpen. In dit artikel geven we een aantal suggesties en gaan we kort in op het ontstaan van pigmentvlekken. We geven je ook tips over de ingrediënten die werken tegen pigmentvlekken. Zo kan je extra gericht zoeken naar een goede crème die werkt! Tot slot zijn er crèmes die pigmentvlekken voorkomen. Hoe dat werkt, lees je ook in deze blog.


In het kort: wat zijn pigmentvlekken en wat zijn de oorzaken ervan?

Voordat je op zoek gaat naar een crème voor pigmentvlekken, is het handig om te weten hoe de vlekken bij jou zijn ontstaan en hoe de huid werkt.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze pigmentcellen geven kleine korreltjes pigment af aan de buitenste laag van de opperhuid. Op deze manier krijgt je huid de kleur die ze heeft. Het aantal werkzame pigmentcellen wordt groter onder invloed van zonlicht: je wordt bruin. Op het moment dat het proces van de pigmentcellen verstoort wordt, kunnen er pigmentvlekken ontstaan.
Er zijn drie verschillende pigmentvlekken die veel voorkomen. Ze hebben elk een andere oorzaak. Hieronder staan ze kort omschreven.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van hyperpigmentatie is een mond vol. Dit type pigmentvlekken kan ontstaan door irritatie, overgevoeligheid of kleine verwondingen. Acné, insectenbeten of agressieve cosmetica kunnen oorzaken zijn van post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van hyperpigmentatie is vrijwel altijd tijdelijk en verdwijnt vanzelf. In sommige gevallen kan dit tot een jaar duren.

Lentigines solares

Deze pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Ze ontstaan vooral door blootstelling aan de zon. In de winter blijven deze pigmentvlekken zichtbaar, in tegenstelling tot sproeten, die in het najaar verdwijnen.

Melasma

Melasma hyperpigmentatie laat zich zien door grillig gevormde, bruine vlekken. Deze pigmentvlekken ontstaan door zolicht, hitte, hormoonhuishouding en de aanleg die je hebt voor melasma. Omdat hormoonhuishouding een rol speelt in de oorzaak ervan, komt deze vorm van hyperpigmentatie relatief veel voor tijdens zwangerschap. Na de zwangerschap verdwijnen de vlekken vaak weer.


Kan je pigmentvlekken goed behandelen als je ze hebt?

Jazeker. In tegenstelling tot de vele antirimpelcrèmes waarvan de werking omstreden is, zijn er voor pigmentvlekken goede crèmes verkrijgbaar. Je moet dan wel weten wat een echt goede crème is, en geduld hebben. Pigmentvlekken zijn goed behandelbaar, maar ze zullen helaas niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Soms is er een consult nodig bij de (cosmetisch) dermatoloog.
Verderop in het artikel lees je alles over goede crèmes voor pigmentvlekken en geschikte ingrediënten.


Pigmentvlekken voorkomen met zonnebrandcrème

Veel pigmentvlekken hebben (overmatig) zonlicht en ouderdom als oorzaak. Je kan het ontstaan van deze pigmentvlekken goed beperken! Dit doe je door trouw elke dag te smeren met zonnebrand. Dit betekent dat je dat ook doet op dagen dat het niet zonnig is, en ook in het najaar. Je kan op dagen met weinig zon bijvoorbeeld een lage factor gebruiken, zoals factor 15.
Naast het voorkomen van pigmentvlekken, hou je met zonnebrand ook een groot deel van rimpeltjes langer buiten de deur. Twee vliegen in één klap dus.

Het merk Uncover Skincare heeft goede zonnebrand in verschillende factoren om je gezicht comfortabel te beschermen. Het voordeel van het merk Uncover Skincare is dat er geen schadelijke filters en parfum in de zonnebrandproducten zit. Wél zitten er ingrediënten in die de huid extra beschermen, zoals niacinamide, cafeïne en vitamine E (tocopherol). Het merk Uncover heeft de volgende goede zonnebrandcrèmes:

 • Suncare (gezicht) SPF 15, met niacinamide, cafeïne en vitamine E.
 • Suncare (gezicht) SPF 30, met niacinamide, cafeïne en vitamine E.
 • Suncover (lichaam) SPF 30, met niacinamide. Ook goed bruikbaar voor het gezicht.

De Suncare crèmes voor het gezicht zijn prijziger dan de zonnebrand voor het lichaam, omdat er nog wat meer bestanddelen in zitten die de huid jong houden en verzorgen. Je kan de zonnebrand voor het lichaam van dit merk ook prima op je gezicht gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen.


Goede bestanddelen voor crèmes tegen pigmentvlekken.

Om te beginnen is zonbescherming belangrijk om pigmentvlekken te voorkomen. Er zijn ook ingrediënten die je helpen om pigmentvlekken te bestrijden. Wil je van die hyperpigmentatie af, dan zijn de volgende ingrediënten werkzaam:

 • Hydroquinone crème (ook wel hydrochinon genoemd) is het best geteste middel tegen pigmentvlekken. Dit middel is alleen op recept verkrijgbaar. Bijwerkingen kunnen zijn dat de huid om de pigmentvlekken heen, ook lichter wordt. Ga dus voorzichtig om met dit middel.
 • Azelaïnezuur is een alternatief voor hydroquinone.
 • Vitamine A-zuur is in lichte mate goed tegen pigmentvlekken. Het is alleen op recept verkrijgbaar, maar ook zonder recept, in een serum van het merk Uncover Skincare.
 • Arbutin in een concentratie van 3 tot 5%.
 • Niacinamide in een concentratie van 2 tot 5%.
 • Een glycolzuurpeeling in een concentratie van meer dan 20%.

Een aantal van de stoffen die we hier noemen, kan je niet aanvragen zonder recept, of maken deel uit van een peeling. Zo’n peeling kan je laten uitvoeren in een skincare kliniek. We gaan verderop in dit artikel ook in op crèmes voor pigmentvlekken die je gewoon kunt kopen.


Welke crème tegen pigmentvlekken is het beste getest?

Omdat er weinig onafhankelijke bronnen zijn die dit soort crèmes testen, is het moeilijk om antwoord te geven op deze vraag. In deze blog gaan we in op crèmes en serums tegen pigmentvlekken die een goed resultaat geven en parfumvrij zijn. Parfum zorgt namelijk voor irritatie (ook onzichtbaar) en dat is voor geen enkel huidprobleem een goede oplossing. Daarom hebben we deze factor meegenomen in onze suggesties voor goede crèmes.

Als het gaat om bestanddelen die helpen tegen hyperpigmentatie, blijft de stof hydroquinone dus de beste oplossing. Deze haal je alleen met een recept. Een nadeel van hydroquinone of hydrochinon is echter de bijwerking dat de huid ook buiten de pigmentvlekken lichter kan worden. Dit kan ongewenst zijn, zeker als je een donkere huid hebt. De crèmes die je zonder recept kunt kopen, hebben dit nadeel veelal niet.


Clinique Even Better Dark Spot Corrector and Optimizer.

Deze crème tegen pigmentvlekken is eigenlijk een serum. Je brengt hem dus aan onder een dagcrème. Clinique is een parfumvrij huidverzorgingsmerk waar ook mensen met een gevoelige huid goed op reageren. De Clinique Even Better Clinical Dark Spot corrector wordt gebruikt bij de volgende pigmentvlekken:

 • Ouderdomspigmentvlekken.
 • Pigmentvlekken als gevolg van acné
 • Melasma (pigmentvlekjes als gevolg van zwangerschap)
 • Pigmentvlekken door de zon.

Dit serum is geen wondermiddel, maar zorgt toch voor resultaat bij verschillende soorten pigmentvlekken. Wat zijn de sterke punten van dit serum:

 • Trekt snel in.
 • Parfumvrij
 • Helpt tegen verschillende soorten pigmentvlekken.
 • Goede, hygiënische verpakking waarin de werkzame bestanddelen optimaal blijven.
 • Mild en zacht voor de huid.

Minpuntjes:

 • Prijzig (rond de 90 euro) voor 50 ml.
 • Na een maand zie je pas de eerste resultaten, na meerdere maanden zie je flink resultaat. Dit hoort echter ook bij pigmentvlekken: ze verdwijnen niet zo snel.

Het is dus een prijzig serum, maar je hebt er weinig van nodig. De flacon zou bij normaal, zuinig gebruik 7-12 maanden mee moeten gaan. Wel zal je er dagelijks 1 à 2 keer mee moeten smeren om de pigmentvlekken daadwerkelijk te bestrijden.
Het serum bestaat uit de ‘optimizer’ en de ‘corrector’, allebei in een afzonderlijk pompje in hetzelfde product.


Meditopics AHA glycolzuurgel (10%)

Dit is een gel tegen pigmentvlekken met als werkzame ingrediënt een concentratie glycolzuur van 10%. Je kan deze crème zonder recept online bestellen of aanschaffen bij je apotheek. Deze crème gel verwijderd dode huidcellen en zorgt voor de vorming van nieuwe collageen en elastine vezels. Daarbij is het een goed middel tegen de zonbeschadigde huid met pigmentvlekken.
Tips voor het gebruik van deze crème:

 • Bouw het gebruik van deze peeling gel rustig op. Glycolzuur kan aan het begin wat irriteren. Begin met een gebruik van drie keer in de week en kijk hoe je huid reageert. Als je huid goed reageert, kan je na een maand de gel dagelijks gebruiken.
 • De Meditopics AHA glycolzuurgel is minder geschikt voor de gevoelige huid.

In de flacon van deze gel zit 50 ml en de prijs is 19,95 euro.


Dermaquest Skinbrite Cream

Deze crème maakt onder meer gebruik van het ingrediënt arbutin, om pigmentvlekken te bestrijden. De crème is parfumvrij en kost 75 euro voor 56,6 gram, verpakt in een tube. Naast bestanddelen voor het vervagen van pigmentvlekken, bevat de crème ook zoethoutwortelextract en andere werkzame stoffen. De crème is ook geschikt voor en na de behandeling van hyperpigmentatie. Hij verzorgt de huid én vervaagt de pigmentvlekken.


Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Deze crème is een handige cocktail om naast ouderdomspigmentvlekken, het gezicht in het geheel een oppepper te geven. De crème verstevigt de huid en laat donkere plekjes vervagen. De crème is bedoelt voor gebruik in de nacht, en is vanwege de hoge concentratie werkzame stoffen, niet geschikt om tegelijk te gebruiken met een exfoliant (peeling product). Aan het begin kan deze crème licht irriteren. Bouw het gebruik daarom altijd langzaam op en volg de gebruiksaanwijzing van het product goed.

De werkzame stoffen in de Clinical 1% Retinol Treatment zijn zoethoutwortelextract en retinol. De flacon kost 60,00 euro en bevat 30 ml. Je hebt er slechts kleine hoeveelheden van nodig.


La Roche Posay Pigmentclar UV Crème

Deze crème beloofd de huid te beschermen tegen vlekken en een grauwe tint, met SPF 30, pigmentclar, gingko en ferulinezuur. De prijs van deze dagcrème is 22,50 euro voor een flacon van 40 ml. Voor een dagcrème tegen pigmentvlekken is dit een bescheiden prijs. Je kan van deze crème dan ook geen wonderen verwachten. Zonbescherming is echter altijd goed om verdere schade in de toekomst te voorkomen. De crème is (licht) geparfumeerd. Als je wat minder goed tegen parfum kan, is dit niet de handigste keuze.


Pigmentvlekken zijn goed te behandelen, maar niet goedkoop.

Er zijn verschillende crèmes tegen pigmentvlekken op de markt die goed werken. Daar betaal je in veel gevallen ook voor. We raden aan om met grotere pigmentvlekken een consult aan te vragen bij een (cosmetisch) dermatoloog. Deze kijkt goed naar je huid en kan wellicht het product aanwijzen dat het allerbeste bij je past. Gelukkig zijn niet alle producten extreem duur en zijn er ook minder prijzige producten die wat kunnen doen voor de huid. Dit vraagt echter wel om wat geduld. Het kan een tijdje duren voor de vlekken duidelijk vager worden of verdwijnen.

Om pigmentvlekken te voorkomen helpt in elk geval het volgende: smeren, smeren en nog eens smeren…met zonnebrandcrème, elke dag. Verwar pigmentvlekken ook niet met sproetjes! Sproeten zijn geen vorm van hyperpigmentatie en zijn nog eens charmant ook.

blankfoto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag