Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips tegen nagelbijten

Tips tegen nagelbijten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De één doet het uit gewoonte, de ander als hij zich druk maakt: nagelbijten. Nagelbijten is niet bevorderlijk voor de conditie van je nagels en handen. Kloofjes, ontstekingen en beschadigde nagels kunnen het gevolg zijn. Zeker in de winter is dit vervelend, want je handen zijn dan al sneller droog. Gelukkig kan je ook van het nagelbijten af komen. In dit artikel lees je alle tips om deze gewoonte achter je te laten. Nagelbijten is namelijk niet alleen zonde van je nagels, maar het is ook nadelig voor je gezondheid.


Waarom bijten we op onze nagels? En waarom kunnen we dat beter niet doen?

Er zijn verschillende redenen voor mensen om op hun nagels te bijten. Soms wordt er daarbij onderscheid gemaakt tussen drie verschillende nagelbijters:

  • Mensen die nagelbijten om oneffenheden weg te halen (zoals lelijke randjes of puntjes)
  • Nagelbijten omdat je je emoties niet goed kan uiten. Het nagelbijten zorgt voor de aanmaak van endorfine, zodat je je weer wat beter voelt (geluksgevoel).
  • Nagelbijten uit gewoonte. Dit gaat vanzelf en de meeste mensen die dit doen vinden het echt lekker.

Door de verschillende redenen waarom mensen nagelbijten, werkt niet elke methode om er vanaf te komen bij iedereen. We geven in dit artikel daarom uiteenlopende tips.

Wat zijn goede redenen om nu écht met nagelbijten te stoppen:

  • Je nagels beschadigen, en dat geldt óók wanneer het juist jouw bedoeling is om oneffenheden weg te halen.
  • Er zitten veel bacteriën onder je nagels. Door te nagelbijten komen ze terecht in je mond.
  • Het risico op schimmelinfecties en verkeerde nagelgroei wordt groter als je op je nagels bijt.
  • Het kan andere mensen opvallen dat je nagelbijt, en in het ongunstigste geval komt dit nerveus of onzeker over.
  • Je tanden slijten sneller.
  • Je nagels en vingers zien er minder verzorgd uit dan die van mensen die niet nagelbijten.
  • Als je ook nagelbijt terwijl je een hip kleurtje lak op je nagels hebt, dan kan dit erg ongezond zijn. Veel nagellakken bevatten formaldehyde, dat (licht) giftig is.

Er zijn dus verschillende redenen om te nagelbijten, maar nog meer om ermee te stoppen! Hoe je dat aanpakt, bespreken we in de volgende tips.


Hou je nagels kort als je nagelbijt.

Ben je een nagelbijter die er nu echt eindelijk van die gewoonte af wil, kan het in de eerste plaats helpen om je nagels kort te houden. Heel simpel: hoe minder nagel de desbetreffende vinger heeft, hoe minder je kan bijten. Het staat niet erg spannend of elegant, maar het kan een begin zijn om de gewoonte te doorbreken. Knip of vijl je nagels zo netjes mogelijk. Trek er echt even de tijd voor uit. Hoe netter je knipt, hoe minder er zal zijn om te bijten.


Gebruik nagellak met een nare smaak

Bij de drogist en de HEMA kan je speciale nagellak kopen die zó vies smaakt dat je het nagelbijten wel achterwege laat. De smaak van zulke nagellak is bijvoorbeeld erg bitter. Door het gebruik van zulke nagellak kan je weer mooie, lange nagels laten groeien.
Er is ook speciale nagellak tegen nagelbijten voor kinderen.


Neem eens een manicure.

Vooral bij mensen die nagelbijten om oneffenheden te laten verdwijnen, kan het helpen om meer aandacht aan de nagels te besteden. Dat kan je bijvoorbeeld doen met een manicure. Mooie nagels vallen je op, en je zal ze minder snel afbijten (zeker wanneer je gemotiveerd bent om het nagelbijten af te leren). Daarbij zorgt een manicure ervoor dat je nagels geen oneffenheden meer hebben, waardoor je nog maar weinig af kan bijten. Een manicure is zeker het proberen waard en als je toch nog nagelbijt, bedenk dan dat je het resultaat van de manicure teniet doet.

blank


Zoek afleiding

Als je nagelbijt uit gewoonte, of wanneer je een beetje zenuwachtig bent, kan het helpen om afleiding te zoeken. Je kan beter aan een sieraad zitten of met iets in je zak, dan nagelbijten. Zorg ervoor dat je altijd iets bij je hebt om mee te frommelen als je dit type nagelbijter bent. Dat kan een muntje zijn in je zak, een pen tijdens het werk of een sleutelhanger. Heel veel vormen van afleiding zijn minder schadelijk dan nagelbijten!


Zorg voor een visuele aanwijzing die je eraan herinnert om niet meer op je nagels te bijten.

Een visuele aanwijzing, zoals bijvoorbeeld een felgekleurd bandje om je pols, kan je helpen om niet meer op je nagels te bijten. Elke keer wanneer je op je nagels gaat bijten, zorgt de aanwijzing dat je je weer herinnert dat je ermee zou stoppen. In plaats van een armbandje kan je ook je nagels lakken of een ander teken gebruiken (iets wat bij je past in elk geval). Bij sommige mensen is dit een erg effectieve oplossing om van het nagelbijten af te komen.


Leer om de situaties waarbij je op je nagels bijt, te herkennen.

Er zijn veel mensen die nagelbijten op het moment dat ze zich nerveus voelen. Vaak is dat in bepaalde situaties. Je kan het nagelbijten afleren door dit soort situaties te herkennen en jezelf aan te spreken wanneer je op je nagels bijt. Je kan ook handschoenen of pleisters dragen op dat moment. Na sta je daar in een andere omgeving dan thuis misschien niet op te wachten, dus buiten de deur moet je je van jezelf bewust zijn als het gaat om nagels bijten. Heb je binnen korte tijd een sollicitatie of tentamen, sta dan eens stil bij de gewoontes die je hebt (zoals nagelbijten) als je je ergens druk over maakt.
Jezelf bewust zijn van wat je doet en wanneer, is al een mooi begin om het probleem aan te pakken!


Vraag mensen om je te helpen

Soms vindt je het moeilijk om jezelf bewust te zijn van de gewoontes die je altijd, of tijdens stress hebt. Het kan dan helpen om aan je omgeving (partner, familie, vrienden) te vragen of ze jouw willen attenderen op je gewoonte. Niet leuk, maar het kan je wel helpen om er vanaf te komen. Na een aantal grapjes van je vrienden ben je je al veel bewuster van het nagelbijten.


Probeer te kalmeren in stressvolle situaties

Als je een typische stressbijter bent, kan het naast jezelf bewust worden van nagelbijten tijdens stress, ook helpen om wat te kalmeren. Er zijn bij de meeste drogisten en apotheken verschillende kruiden en pilletjes verkrijgbaar die stress doen verzachten. Een voorbeeld van zo’n kruid is valeriaan. Valeriaan kan je innemen in de vorm van pilletjes, of je kan dit kruid puur aanschaffen en er een kopje thee van maken. Kalmerende pilletjes op natuurlijke basis zijn bijvoorbeeld de tabletten van Valdispert Stress moments. Verwacht geen wonderen van deze middelen, maar ze kunnen je misschien wel van de scherpe randjes afhelpen.


Voorkom losse, harde velletjes en verzorg je nagels dagelijks

Door je vingers en nagels dagelijks in te smeren met crème of olie, hou je ze zacht en glad. Bijten wordt hierdoor minder aantrekkelijk, dus dit kan zeker helpen. Vooral als je met name bijt om oneffenheden weg te halen, kan dit een methode zijn die helpt bij jou.
Je vingers en nagels verzorgen is naast goed voor je handen, ook belangrijk voor het beeld over je eigen lichaam (in dit geval je nagels en handen). Als je om je nagels geeft en ze dagelijks verzorgt, is het makkelijker om van het nagelbijten af te komen. Vergeet ook niet dat mensen vaak wel degelijk naar je handen kijken. Ze verdienen het dus om goed verzorgd te worden.


Nagelbijten is goed af te leren

Nagelbijten kan vervelende gevolgen hebben die schadelijk zijn voor je nagels, je gezondheid en een verzorgde uitstraling. Het is daarom de moeite waard om ermee te stoppen. Verzorg je nagels goed, laat ze niet te lang groeien en besteed in elk geval aandacht aan je nagels. Vind je het heel moeilijk om te stoppen met nagelbijten, ga dan na of er nog een andere oorzaak is die je moet aanpakken. Als je niet goed in je vel zit, kan dat ook een aandeel hebben in de gewoonte om nagels te bijten.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag