Waar let je op bij de aanschaf van een stijltang?

Waar let je op bij de aanschaf van een stijltang?

Laatst bijgewerkt: 25 oktober 2018

Een stijltang is hét hulpmiddel voor prachtige, stijl vallende lokken. Vroeger trof je eigenlijk vooral goede stylingtools aan bij je kapper. Tegenwoordig zijn stijltangen makkelijk verkrijgbaar in hoge kwaliteit, zodat je zelf ook een mooi resultaat kan bereiken. In dit artikel geven we je tips om voor jezelf de beste stijltang te kopen. Kortom, één die bij jouw behoeftes en haartype past. Het verschilt namelijk per haartype welke stijltang het beste is. We vertellen ook iets over de prijs van stijltangen en wat je daarvoor kan verwachten.


Niet elke stijltang heeft dezelfde eigenschappen.

Naast kwaliteit, verschillen stijltangen onderling in de verschillende eigenschappen die ze hebben. Die eigenschappen sluiten weer aan bij het resultaat dat je wilt bereiken, hoe vaak je de stijltang gebruikt en het haartype dat je hebt. Hou bijvoorbeeld rekening met de volgende punten:

 • Het materiaal waarvan de platen van een stijltang gemaakt zijn.
 • De temperatuur die de stijltang kan bereiken (dit is gekoppeld aan je haartype en erg belangrijk!)
 • Heb je de voorkeur voor draadloos gebruik, of gebruik met een kabel en stopcontact
 • Het formaat van de platen is belangrijk (voor dik haar zijn brede platen bijvoorbeeld handig), het formaat wordt aangegeven in inches.
 • Met of zonder ‘instant heat’ functie (functie waarmee de stijltang snel opgewarmd is).
 • De voltage die de stijltang nodig heeft. Waarom dit belangrijk is, lichten we verderop toe.
 • De aan – of afwezigheid van een display.
 • De flexibiliteit van de platen
 • Sommige stijltangen produceren stoom, waarmee de haarschubben zich openen en de haren verzorgingsproducten beter opnemen. Dit type stijltang is erg handig voor droog of beschadigd haar.
 • Draai je je stijltang veel voor krullen, dan is een meedraaiende kabel handig.

Zoals je ziet zitten er allerlei verschillen in stijltangen onderling. In dit artikel lees je precies welke stijltang bij wie past, zodat je een goede keuze kan maken.


Waar moet je op letten als je meer wilt doen met de stijltang dan alleen stijlen?

Het meestvoorkomende wat mensen met hun stijltang doen is natuurlijk zorgen voor stijl haar. Wat veel vrouwen ook mooi vinden, is het creëren van volume of krullen. Bedenk van tevoren goed welk effect je graag wilt bereiken, want dat kan invloed hebben op de keuze van de stijltang die je wilt kopen.

Als je meer wilt doen met de stijltang dan alleen het stijl maken van je haar (dus ook wilt zorgen voor krullen en volume), let dan op de volgende eigenschappen:

 • Een stijltang met afgeronde platen, zorgt ervoor dat je haar niet in een puntige hoek wordt geknikt tijdens het draaien.
 • Wil je graag mooie krullen, kies dan voor een stijltang met flexibele platen. Deze platen zitten wat losser in de stijltang, waardoor je ze makkelijker beweegt. Door het meebewegen creëer je makkelijker een mooie slag of krullen in je haar.
 • Een meedraaiend snoer maakt draaien makkelijker, wanneer je graag krullen wilt.

Wil je je haar alleen stijlen, dan zit je met elke stijltang natuurlijk goed. Let wel even op je haartype. Verderop gaan we hier dieper op in.


Het verschil tussen titanium platen en keramische platen

De platen van een stijltang worden tegenwoordig voornamelijk van keramiek en titanium gemaakt. Eventueel wordt daar de steen toermalijn (ook tourmaline genoemd) aan toegevoegd. De begrippen keramiek, titanium en toermalijn zal je dus veel tegenkomen wanneer je een stijltang zoekt. Tot slot zal je ook het begrip ‘keramische coating’ vaak tegenkomen. Hier gaan we in op deze materialen, op wat ze doen voor je haar en bij wie ze passen

De kenmerken van een stijltang met titanium platen

Titanium is qua materiaal het allerbeste voor een stijltang. Het is slijtvast en goed bestand tegen veelvuldig gebruik. Daarbij zijn titanium platen geschikt voor alle haartypes, ook voor stug haar of kroeshaar. Ze zijn stevig en wat prijziger. Bij een titanium stijltang wordt de hitte mooi egaal door je haar verspreid. Vaak maken kappers gebruik van een titanium stijltang, omdat zij het apparaat veel gebruiken én klanten hebben met verschillende haartypes.

De kenmerken van een stijltang met keramische platen

Een stijltang met keramische platen is ook goed van kwaliteit. Ook deze platen verspreiden de hitte goed door het haar. Ze zijn iets zachter en iets goedkoper dan de stijltang met keramische platen. Voor kroeshaar en dik zijn ze niet optimaal, maar ze zijn prima voor de normale – tot fijne haartypes. Als je normaal of fijn haar hebt, is deze stijltang dus een goede keuze.

De kenmerken van platen met keramische coating

Een stijltang met keramisch gecoate platen, geeft hetzelfde effect als een stijltang met volledig keramische platen. Toch is de stijltang met keramische coating wat goedkoper, omdat deze slechts een laagje keramiek heeft. Dit type stijltang is ideaal voor mensen die niet heel vaak hun haar stijlen. Het effect is hetzelfde, maar je betaalt wat minder. De keramische coating slijt sneller dan platen die volledig gemaakt zijn van keramiek. Daarom is deze stijltang minder handig voor wie vaak het haar wil stylen.

Stijltang met toermalijn in de platen

Toermalijn is een gesteente dat vaak aan het keramiek of titanium van een stijltang wordt toegevoegd. Toermalijn zorgt ervoor dat je haar nóg gladder wordt en is geschikt voor elk haartype.


Waar let je op als je een stijltang wilt voor fijn haar?

Fijn, dun haar heeft meestal een minder hoge temperatuur nodig om het te kunnen stijlen. Een tang die je kan instellen op een temperatuur van 180 graden is daarom voldoende. Zowel een stijltang met keramische platen, als een tang met titanium platen, is geschikt voor fijn en dun haar.
Dun haar neemt de warmte simpelweg sneller op, waardoor je een minder hoge temperatuur nodig hebt om het stijl te maken.
Voor dun haar heb je geen brede stijltang nodig. Een exemplaar van 1 inch (2,54 cm) of smaller is voldoende.


Waar let je op als je een stijltang wilt voor geverfd of beschadigd haar?

Bij een beschadigd haartype is het gebruik van een stijltang eigenlijk af te raden. Wil je toch graag af en toe je haar stijlen, gebruik dan liever een stijltang die niet al te heet wordt. Kies bij geverfd of beschadigd haar voor een temperatuur van maximaal 180 graden.

Hitte blijft een belasting voor je haar, ook als je hier producten voor gebruikt. Heb je beschadigd haar, geef je haar dan het liefst eerst de kans om te herstellen. Hoe langer je hiermee wacht en hoe meer je je haar stijlt, hoe moeilijker het wordt.

Bij geverfd haar kan je wel een stijltang gebruiken, maar kijk wel uit als je dit vaak wilt doen. Zeker geblondeerd haar is kwetsbaarder voor beschadigingen.


Wat een een geschikte stijltang voor kroeshaar, dik haar en stugger haar?

Dik – of kroezend haar heeft in de meeste gevallen een hogere temperatuur nodig om stijl te worden. Dit haar wordt minder snel warm en vormt zich minder snel in het gewenste model.  Meestal is deze temperatuur ongeveer 220 graden. Het handigst voor dik haar, is een stijltang met grote platen (breder dan 1 inch, categorie groot).

Bouw de temperatuur altijd rustig op om te kijken waar jouw haar het beste op reageert. Als je je haar stijl krijgt met een lagere temperatuur dan gemiddeld bij jouw haartype, is dit alleen maar gunstig!


Waar moet je op letten als je vaak in het buitenland bent?

Sommige mensen verblijven veel in het buitenland. De stijltang is dan flink wat op reis met jou. Ben jij iemand die veel reist en niet zonder haar stijltang op pad gaat? Hou er dan rekening mee dat buitenlandse stopcontacten vaak maximaal 110 Volt geven, terwijl er in Nederland 220 Volt gegeven wordt.
Een handige oplossing hiervoor is een duo-Voltage stijltang, die aangesloten kan worden aan buitenlandse of Nederlandse stopcontacten.


Kabel, meedraaiende kabel of draadloos?

Een stijltang kan zijn uitgevoerd met een normale kabel, of een meedraaiende kabel. Het voordeel van de meedraaiende kabel is dat je de stijltang moeiteloos kan draaien. De tang zal ook minder snel slijten met een meedraaiende kabel, dan met een ‘normale’ kabel.
Er zijn ook draadloze stijltangen, waarmee je natuurlijk ook alle bewegingsvrijheid hebt. Wél moet je er altijd aan denken dat hij opgeladen is voor gebruik.


Handig voor in een druk en hectisch schema: de instant heat functie.

Wil je je haar vaak stijlen, maar heb je op veel dagen geen tijd te verliezen? Dan kan een instant heat functie om de stijltang snel op te warmen handig zijn voor jou. Met deze functie ben je in no-time klaar om je haar te stijlen. Perfect in een druk schema, of voor wie er van nature wat ongeduldig is.


Merken en prijzen

Een stijltang is makkelijk te vinden bij zaken zoals Coolblue, Mediamarkt en Bol.com. Heb je een stijltang op het oog, dan kan je eventueel de prijzen en verzendkosten vergelijken om te zien of je bij één van deze winkels goedkoper uit bent.
Merken waarvan je stylingstools tegen zal komen zijn:

 • Chi (zeer hoge kwaliteit, prijzige stijltangen)
 • Remington (hogere prijsklasse)
 • Max Pro (middenklasse, 50-60 euro)
 • Babyliss, (lagere prijsklasse, ca 30 euro)
 • Carmen (lagere prijsklasse, ca 30 euro)

Van merken en producten voor een lagere prijs kan je bijvoorbeeld geen titaniumplaten van topkwaliteit verwachten.  Met heel dik, kroezend haar of met de wens om je haar vaak in model te brengen, kan je beter voor een degelijker (en wat prijziger) product kiezen.


Goed beoordeelde producten

Weet je al wat voor stijltang je wilt of in welke hoek je het moet zoeken? Hier doen we drie verschillende, goed beoordeelde suggesties die je vindt op onder meer Coolblue:

 • De Remington SS5505 kost 34 euro (in elk geval op Coolblue) en heeft voor een product in de lagere prijsklasse zeer goede reviews. Uit de reviews op Coolblue haal je veel informatie.
 • Chi G2 (Pink metallic Limited Edition) 99,00 euro. Gebruikers met kroeshaar zijn ook erg tevreden over dit product. De platen zijn volledig keramisch.
 • Remington S8500 Shine Therapy, 47,50 euro, met vergrendelbare platen en keramische coating.

In de reviews geven sommige gebruikers uitgebreide informatie over hun ervaring. Hoewel niet iedereen hetzelfde is, kan je er vaak toch handige informatie uithalen. Wat opvalt, is dat alle drie de producten lekker snel opwarmen.


Mooi steil haar of glamour krullen

Met een goede stijltang ligt je droomkapsel snel binnen bereik. Twijfel je, dan kan je eventueel advies vragen aan je kapper welke stijltang een goede suggestie is. Kappers weten alles van elk haartype, en waar mensen tegenaan lopen als het gaat om stijlen. Van een apparaat dat bij jouw haartype en leefstijl past, heb je het meeste plezier!

Gebruik altijd een product dat je haar beschermt tegen de hitte, en vergeet niet om je stijltang uit te schakelen (als hij dit niet uit zichzelf doet). Je kan hem eventueel opbergen in een speciale houder, een speciaal zakje of neerleggen op een hittebestendig matje. Onthoud altijd dat je bezig bent met een apparaat dat heet is, en geniet bovenal van het resultaat!foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag