Wat is de beste shampoo voor vet haar

Wat is de beste shampoo voor vet haar

Laatst bijgewerkt: 24 september 2018

Vet haar is niet fijn. Je kent het vast wel, slieterige plukken die zwaar om je hoofd vallen, vies aanvoelen en glimmen. Helaas, je haar is vet geworden. Je hebt geen tijd gehad om je haar te wassen of je krijgt binnen 2 dagen al vet haar. Het is gewoon niet fijn, het ziet er onverzorgd uit en het is een voorkomend cosmetisch probleem. Veel mensen zijn op zoek naar manieren hoe je vet haar kunt verminderen en dan niet tijdelijk verminderen, ze zoeken echt naar een oplossing hoe je vet haar kunt voorkomen. Vet haar heeft een speciale aanpak nodig om het te verminderen of voorkomen. Hoe je dat het beste kunt doen, welke shampoos je kunt gebruiken en welke maatregelen je kunt treffen leggen we uit in dit artikel.


Wat is vet haar?

Laten we eerst eens beginnen met wat vet haar is. Bijna alle vrouwen hebben er wel last van. Mannen trouwens ook. Elke huid maakt talg aan. Talg is een natuurlijk lichaamsproduct dat ervoor zorgt dat je huid beschermd wordt en soepel blijft. Kleine talgkliertjes die onder de hoofdhuid zitten producten talg dat via je haarzakjes op je hoofdhuid terecht komen. Is er te veel talg aangemaakt? Dán wordt je haar vet.


Hoe ontstaat vet haar?

Maar hoe ontstaat nu toch elke keer dat vette haar? Het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door stylingsproducten, te denken valt aan een vette wax. Of je gebruikt je conditioner verkeerd. Ja echt! Doe jij je conditioner in je haarpunten én op je hoofdhuid? Dan zou ik met het aanbrengen op je hoofdhuid direct stoppen want conditioner op je hoofdhuid aanbrengen is gegarandeerd zorgen voor vet haar. Waar je ook het beste mee kunt stoppen is de hele dag met je handen door je haar gaan ook dit veroorzaakt sneller vette lokken. Wat ook een boosdoener voor je haar is is je kussensloop. He? Ja echt, was jij je haar, maar verschoon je je sloop niet. Dat komen je haren weer in aanraking met vettige restjes die op je kussensloop zitten. Probeer dus zoveel mogelijk ‘s ochtends je haar te wassen dan heb je in ieder geval 1 dag je haar mooi schoon. Vet haar kan tevens ontstaan door je hormonen. Niet iedereen heeft er last van maar sommige vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van extra vet haar omdat de hormonen tijdens deze periode nu eenmaal meer talgvetten aanmaakt.

Wat een drama, dat vette haar en om het te verminderen of juist te voorkomen is het noodzaak om dus op bovenstaande punten te letten. Gelukkig zijn er ook genoeg mogelijkheden om van je vette haren af te komen zoals het gebruik van speciale shampoos.


Welke shampoos voor vet haar?

Nu we weten wat vet haar is, hoe vet haar ontstaat en wat je er al een beetje tegen kunt doen hopen we je al een eind op weg geholpen te hebben maar is het zo dramatisch of wil je nog net dat beetje extra dan zijn er natuurlijk ook genoeg shampoos die je van je vette haren kunnen afhelpen. Maar wat we er dan wel weer bij vermelden is, misschien moet je ook eens kijken naar je haarwasroutinge. Men zegt dat hoe vaker je haar vast hoe sneller het vet wordt. Dus misschien kun je eens gaan proberen om het niet meer dagelijks te wassen en het af te bouwen naar om de dag, om de twee dagen en om de drie dagen en misschien lukt het uiteindelijk wel om je haar maar 2x in de week te wassen.


Milde shampoo

Je kunt natuurlijk ook de shampoos gebruiken waarvan het etiket aangeeft dat ze speciaal zijn ontwikkeld voor vet haar. Elk haarverzorgingsmerk heeft dan ook wel een speciale lijn uitgebracht voor vet haar. Wat wij hebben gehoord is dat deze speciale shampoos maar eventjes werken en dan vervolgens lijken ‘uitgewerkt’. Je haren zullen weer niet zo snel vet worden want in werkelijkheid is het onmogelijk om de talgproductie te stoppen of te vertragen. Of deze shampoos dus echt werken is maar de vraag. Deze shampoos verschillen dan ook niet erg veel met de andere shampoos. Ze bevatten iets minder hair contitioning agents. Heb je vet haar, kies dan voor een milde shampoo met een neutrale PH-waarde. De neutrale PH-waarde zorgt ervoor dat de talgkliertjes over gestimuleerd worden en niet nog meer talg gaan aanmaken. Ze versterken de haarwortels en zorgen voor een balancerend effect op de hoofdhuid. Shampoos die deze eigenschappen bezitten, zijn bijvoorbeeld de Extra Gentle Shampoo for Oily Hair van Shiseido of de Guhl Luchtig & Fris Shampoo.

Wil je toch een shampoo van een merk voor vet haar proberen? Kies dan een van deze producten:

  1. Schwarzkopf 7 kruidenshampoo
  2. Garnier Fructis shampoo voor vet haar
  3. Bodysol shampoo “Hair Protect” voor vet haar

Wist je dat babyshampoo ook heel geschikt kan zijn voor mensen met vet haar?


Anti-roos shampoo

Heb je al vele shampoos geprobeerd maar blijft je haar snel vet worden? Dan kun je ook nog een anti-roos shampoo proberen. Want roos en vet haar gaan hand in hand. Roos wordt namelijk onder andere veroorzaakt door een gistinfectie. Gisten komen bij iedereen op de huid voor, dat is normaal. Maar bij mensen met roos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig. Deze gisten leven van de talg op de hoofdhuid. Bepaalde ingrediënten in anti-roosshampoo ’s zorgen ervoor dat de groei van gisten op je hoofdhuid wordt geremd. En als er minder gisten aanwezig zijn is er dus ook minder talg ‘nodig’ om de gisten te voeden. Anti-roosshampoo ‘s werken daarom uitstekend bij haren die snel vet worden. Anti roos shampoos die je kunt gebruiken zijn onder andere:

  1. Vichy Dercos, Anti-roos shampoo voor vet haar
  2. Head & Shoulders Citrus fresh shampoo
  3. Resdan Anti-roos shampoo normaal/vet haar

Tips voor het voorkomen van vet haar

Vet haar is gewoon ontzettend vervelend hebben we nu gelezen. We hebben de oorzaken benoemd hoe vet haar ontstaat. Daarnaast zijn er genoeg verzorgingsproducten op de markt om vet haar (tijdelijk) te verminderen of te voorkomen. Daar kun je dus al rekening mee gaan houden maar er zijn nog wat manieren om vet haar te voorkomen. Maar als je de volgende trucjes toepast zal je haar haar al snel minder vet gaan worden.


Wax of gel in de haarpunten

Een wax of een gel kun je het beste alleen in de haarpunten gebruiken en niet dicht op je hoofdhuid. Gebruik een zachtere gel, een gel is namelijk wat nattig waardoor je haar niet vet wordt. Een wax is sowieso een product wat je haar snel vet maakt dus adviseren de beste kappers het om dit alleen in de haarpunten te gebruiken!


Kussensloop regelmatig verschonen

We gaven het al aan: op je kussensloop blijven huidresten en haarresten achter tijdens je slaap en die zorgen weer voor vet haar. Regelmatig dus je kussensloop verschonen. Geen tijd om je beddengoed of alleen je kussensloop te wassen? Draai dan je kussen gewoon om.


Niet aan je haren zitten

Regelmatig de dag door met je handen door je haar gaan. Je kent het wel en we gaven het al aan, ook dit zorgt voor sneller vet haar. Er zitten altijd vettige resten op je handen. Je handen komen namelijk gedurende de dag in aanraking met van allerlei dingen. Als je dus met je handen door je haren gaat, dan blijft dat vette laagje achter in je (schone) haren. Opletten dus en misschien je haren toch maar vast gedurende de dag?


Stel het wassen uit

Stel het wassen van je haar uit. Wanneer je gewend ben om dagelijks je haar te wassen is dit even een omslag maar het zal echt helpen minder snel vet haar te krijgen. Een goed alternatief is het gebruik van droogshampoo. Droogshampoo is een snelle manier om vet haar tijdelijk te verbergen. De poeder in de droogshampoo heeft als eigenschap dat de olie in het haar absorbeert. Het geeft je haar een matte maar toch ook luchtige look. Door het gebruik van een droogshampoo kun je meer tijd tussen de wasbeurten laten zitten. Zodra je je haar minder vaak wast, zal het daaraan gewend raken en zal het dus ook minder snel vet worden.


Conditioner

Gebruik je conditioner alleen in de haarpunten en niet op je hoofdhuid. Doe je toch je conditioner op je hoofdhuid dan zul je merken dat je haar de volgende dag alweer vetter wordt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag