Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom kiezen voor shampoo zonder SLS?

Waarom kiezen voor shampoo zonder SLS?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je eens het etiket van je beauty producten bekijkt, zie je dat er ontzettend veel ingrediënten inzitten waarvan we geen idee hebben wat het eigenlijk is. In shampoo zit bijvoorbeeld vaak SLS, wat ook in schoonmaakmiddelen en ontvetter voor motoren zit. Dat wil je natuurlijk niet in je huid en haar smeren. In dit artikel leggen we je uit waarom je beter kunt kiezen voor een shampoo zonder SLS.


Wat is SLS?

SLS is een goedje dat grondig reinigt. Het is een soort synthetische stof, ook wel sulfaat genoemd. SLS zit vrijwel altijd in verzorgingsproducten die ook reinigen, zoals gezichtstonic, conditioner, douchegel en shampoo. Je ziet SLS vaak als een van de eerste ingrediënten in de ingrediëntenlijst staan: dat betekent dat er veel van de substantie in een product zit. Hoe eerder de positie op de lijst, hoe meer van de substantie er in een verpakking zit.

SLS zie je ook wel op de ingrediëntenlijst van verzorgingsproducten staan als:

  • Sodium coco sulfate
  • Sodium lauryl sulfate
  • Sodium acetyl sulfate
  • Sodium laureth sulfate

Je vind SLS in bijna alle verzorgingsproducten in Europa. Tegenwoordig zetten steeds meer mensen vraagtekens bij SLS: is het wel goed voor de huid? Wist je dat SLS zelfs in garages wordt gebruikt om motoren te ontvetten? Ook zit het spul in verschillende allesreinigers voor je huis. Zo agressief is SLS dus eigenlijk. Daarbij zijn er verschillende onderzoeken gaande naar het verband tussen dioxaan, een bijproduct van het sulfaat, en kanker. Er zijn vermoedens, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit daadwerkelijk zo is.


Waarom wordt SLS gebruikt in shampoo?

Waarom wordt die SLS dan gebruikt in shampoo, zou je denken? SLS is een erg goedkoop middel voor fabrikanten. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom de substantie zo vaak gebruikt wordt in producten.

SLS zorgt er daarbij voor dat een product gaat schuimen. Als we shampoo gebruiken, willen we als consument graag dat het schuimt: dat geeft een luxueus en reinigend gevoel. In elke shampooreclame zie je vaak een mooie vrouw, een prachtige douche en een heleboel schuim. Als een shampoo bijna niet schuimt, hebben we al snel het gevoel dat het niet werkt, terwijl het tegengestelde juist is. Het is een stukje marketing bedondering: het maakt namelijk echt niet uit hoeveel schuim er van de shampoo af komt.

Ook is SLS een effectieve reiniger: SLS in shampoo zorgt ervoor dat je haar en hoofdhuid schoon aanvoelen. Het maakt je haar en huid schoon, maar eigenlijk te schoon. Omdat het spul zo agressief reinigt, kan het echter ook zorgen voor een geïrriteerde, jeukende huid en droog haar. Het haar op je hoofd heeft aangeboren oliën die het haar natuurlijk verzorgen. SLS haalt ook al die oliën uit het haar, waardoor je steeds vaker met shampoo moet wassen, omdat je haar er anders erg vet en onverzorgd uit ziet.


Waarom kiezen voor een shampoo zonder SLS?

Het gebruik van SLS in shampoo is niet noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om een shampoo zonder deze synthetische stof aan te schaffen. Het is even zoeken naar haarreiniging zonder SLS, want het spul zit bijna in elke shampoo. Ook zal het je ook iets meer geld kosten, omdat SLS een goedkope stof is, en shampoo zonder SLS al gauw een paar euro duurder is. Toch kan een natuurlijke shampoo kan in de volgende situaties heel wat opleveren.

Bij vet haar

Als je snel last hebt van vet haar, is het een goed idee om te kiezen voor een shampoo zonder SLS. Dat kan best tegenstrijdig klinken, want een shampoo met SLS reinigt het haar juist heel agressief? Vet haar komt niet door vuiligheid, maar door het ontbreken van de natuurlijke oliën op de hoofdhuid. En juist die oliën worden weggepoetst door een shampoo met SLS. Als je baalt van je vette haar, kun je het beste overstappen op een shampoo zonder SLS.

Bij een geïrriteerde hoofdhuid of psoriasis

Een shampoo met SLS maakt je haar op een hele agressieve manier schoon. Als je last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid of zelfs lijdt aan psoriasis, kun je beter een shampoo of natuurlijke basis gebruiken. De haarverzorging met SLS zal alleen nog meer irritatie veroorzaken.

Als je om je gezondheid denkt

Zoals je eerder al las in dit artikel, zijn er verschillende onderzoeken naar het verband tussen kanker en dioxaan, een bijproduct van sulfraten als SLS. Het is nog niet bewezen dat het verband er daadwerkelijk is, maar onderzoekers hebben sterke vermoedens. Als jij geen risico wilt nemen met je gezondheid, kies je voor een shampoo zonder SLS. Het is trouwens wél bewezen dat SLS in staat is je huid binnen te dringen en op lange termijn schade kan veroorzaken aan de eiwitten in je hoofdhuid. Dat komt door de moleculaire samenstelling van SLS.

Als je de natuurlijke balans van het haar wilt behouden

Shampoo met SLS kan de natuurlijke balans van je haar verstoren omdat de sulfaten naast vuil en zweet ook de aangeboren stoffen van de hoofdhuid weg wast. Kies dan ook voor een shampoo zonder SLS als je wilt dat je haar zichzelf blijft verzorgen. Zo blijft dat natuurlijke balans van je haar intact.

Als je klachten hebt op het gebied van hoofdhuid en haar

Heb je last van haaruitval? Of gekke pukkeltjes bij de haarlijn? Misschien heb je wat klachten die je niet zo goed kunt plaatsen. Probeer in dat geval eens een natuurlijke shampoo. Het kan heel goed zijn dat de SLS in je huidige haarverzorging de gekke klachten veroorzaakt. Een natuurlijke shampoo verzorgt het haar van binnenuit, zodat je geen last meer zult hebben van haaruitval. Ook irritatie in de vorm van puistjes zal snel verdwijnen.

Als je je haren verft

Heb jij liever niet je natuurlijke haarkleur? Waarschijnlijk verf je dan je haar thuis of kies je voor een andere kleur bij de kapper. Als je de haren verft, is het belangrijk dat je je haar extra verzorging geeft. Haarverf pakt beter op gezond haar en kan soms lelijk uitpakken op droog haar waar de natuurlijke olie uit is verdwenen. Dat is precies wat shampoo met SLS doet. Als je natuurlijke haarverzorging gebruikt, zal haarverf veel beter pakken op je haar. Zo kun je nog meer resultaat boeken!

Als je niet zo vaak je haren wilt wassen

Als je een hekel hebt aan het wassen van je haar, is een shampoo zonder SLS een goede optie. Omdat de sulfaten in de shampoo de aangeboren oliën uit je haar verwijderen, moet je steeds vaker (elke dag of om de dag) je haren wassen om vetheid te bestrijden. Bij een natuurlijke shampoo hoef je vaak om de vier of vijf dagen je haar te wassen voordat het (te) vet wordt. Dat scheelt een hoop tijd.

Als je milieubewust bent

Naast dat het een hoop tijd scheelt om je haren minder vaak te wassen, scheelt het ook een hele hoop water. Vooral de dames met lang haar kunnen dit beamen: je bent vaak wel een tijdje bezig met het reinigen van het haar. Als je een shampoo zonder SLS gebruikt, verbruik je dus minder water, wat goed is voor het milieu.

Daar komt bij dat de toxische stoffen uit de shampoo met SLS door het doucheputje in de natuur terecht kunnen komen, wat schadelijk is voor de aarde. Het gebruik van sulfaten is niet erg milieuvriendelijk. Wil jij dat wel zijn, dan kies je voor een natuurlijke shampoo.


Waar koop je een shampoo zonder SLS?

Om je heel wat zoekwerk te besparen, zetten wij op een rijtje waar je shampoo zonder SLS kunt kopen. Bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen) koop je bijvoorbeeld het merk Dr. Organics, waarvan alle shampoo natuurlijk is. Bij De Online Drogist kies je uit de natuurlijke shampoo van Urtekram of Grahams Natural Shampoo. Iets minder geld uitgeven? Bij de Action is een SLS-vrije shampoo te koop: Timoteit Organic Shampoo. De Repair Shampoo van de Hema is nog geen twee euro en ook helemaal vrij van SLS.


Shampoo met SLS kan schadelijk zijn voor de hoofdhuid en de haren, omdat het spul erg agressief reinigt. Het kan zorgen voor irritatie, haaruitval en andere vervelende klachten. Het gebruik van een shampoo zonder SLS zorgt voor betere resultaten bij het verven van het haar en zorgt ervoor dat je de haren veel minder vaak hoeft te wassen. Dat is fijn, want niemand wil met een vette bos haar rondlopen! Daarbij is een natuurlijke shampoo veel beter voor het milieu en behoudt je met zo’n shampoo de natuurlijke balans van je haar. Redenen genoeg, dus! Ga jij voor een shampoo zonder SLS?



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag