Wat is droogshampoo en wat is de beste?

Wat is droogshampoo en wat is de beste?

Laatst bijgewerkt: 7 januari 2019

Droogshampoo is een poeder in een bus, dat je op je haar sprayt om vettig haar droger te laten lijken. Het is dus eigenlijk een shampoo maar dan voor op droog haar. Het is ideaal om te gebruiken wanneer je geen tijd hebt om onder de douche te springen. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe het werkt en welke droogshampoos het beste zijn. 


Wat is droogshampoo

Droogshampoo is een soort poeder dat in een bus zit en op je haren wordt gespoten. Het zit in eenzelfde bus als haarlak, het heeft alleen een wat ander effect en een andere gebruiksaanwijzing. De poeder die namelijk in een bus droogshampoo zit, zorgt ervoor dat je haar er droog en schoon uit gaat zien wanneer het wat vettig is. Eigenlijk net als talkpoeder. Maar in droogshampoo zitten nog andere stoffen verwerkt die tegelijkertijd ook voor versteviging, verzorging, een frisse geur en volume kunnen zorgen. 

Er bestaan veel verschillende soorten droogshampoo. Je kunt het namelijk niet alleen gebruiken om je haren er schoner en droger uit te laten zien, het kan ook goed gebruikt worden op je haar te stylen. Droogshampoo geeft je haar namelijk grip en zorgt ervoor dat je haar wat stroever wordt. Het wordt daardoor vaak gebruikt wanneer mensen hun haar willen touperen. De voorkeur gaat zelfs naar droogshampoo uit boven haarlak bij sommige mensen die hun haar willen touperen! Met haarlak houdt je het in model en de droogshampoo heeft geeft juist grip. 

https://nl.pinterest.com/pin/113293746850335940/ 

Maar droogshampoo wordt hoofdzakelijk gebruikt om het haar droger en schoner te laten lijken, voor wanneer je geen tijd meer hebt om nog onder de douche te springen. Let wel op dat we typen ‘lijken’ omdat het er niet daadwerkelijk schoner van wordt. Je verbloemd alleen het ene effect (vettig haar) met het andere (droge poeder).

Het heeft dus hetzelfde effect als shampoo, maar dan gewoon door je haren droog te houden. Makkelijk! Maar er zitten ook nadelen aan. Deze lees je verderop. 


Hoe werkt het 

Droogshampoo werkt heel makkelijk. Je hebt eigenlijk niets nodig, maar het kan handig zijn in sommige situaties om een kam of borstel voorhanden te hebben. Hiermee kun je de droogshampoo goed verdelen en voorkom je een witte waas van het poeder dat zich op één plek verzameld. Lees ons stappenplan om volledige instructies te krijgen. 

1. Gebruik droogshampoo alleen op droog haar

De shampoo werkt alleen op droog haar. Het witte poeder zorgt ervoor dat de vettige look verdwijnt en dit werkt niet op nat haar. Daarbij komt dat je bij nat haar niet eens kunt zien of het wel nodig is of niet! Kom je net binnen na een regenbui, wacht dan eerst tot je haar droog is voordat je aan de slag gaat en kijk waar en óf het nodig is.

2. Schud de bus met droogshampoo

Veel bussen droogshampoo moet je van te voren goed schudden. Dit is om het poeder allemaal wat losser te schudden zodat het tijdens het spuiten beter tot zijn recht komt. 

3. Maak een scheiding op verschillende plekken en breng aan

Voor het beste effect breng je de droogshampoo niet alleen aan midden op je eigen scheiding, maar op je hele hoofd. Begin bijvoorbeeld helemaal links; gooi al je haren naar rechts, maak een scheiding op de linker kant van je hoofd en spuit de droogshampoo hier. Maak dan een paar centimeter verderop weer een scheiding en herhaal totdat je hele haar is gedaan.

4. Spuit vanaf een afstand 

Het best kun je de droogshampoo op een afstand van 20 centimeter op je haren spuiten. Als je van te dichtbij spuit, krijg je hele lelijke plekken met veel poeder. Dit is dan vervolgens heel lastig om weer netjes uit te kammen of gelijkmatig te verdelen. En als je van te ver weg spuit dan komt het poeder natuurlijk nooit op je hoofdhuid aan. 

5. Breng het aan op de haarwortels 

Je haar begint vet te worden bij de wortels, waardoor je droogshampoo ook juist op die plek moet gebruiken. De poeder absorbeert als het ware het vet van de haarwortels, waardoor de aanzet er weer schoon en droog uitziet. 

6. Verdeel het in je haar

Sommige droogshampoo zorgt voor een witte waas op je haren. Wanneer je hier een borstel doorheen haalt, of je vingers, dan zie je dit al snel minder worden. Spuit de shampoo dus op een afstandje op de haarwortels en verdeel het daarna geleidelijk. Je kunt je haar dan ook direct in model brengen.


Wat is de beste 

Ieder bekend (en onbekend) merk met haarproducten heeft wel een droogshampoo op de markt. En zoals met alles is het moeilijk kiezen welke je nu het beste kan gebruiken. Gelukkig zijn er al veel mensen die dit hebben getest om het je makkelijk te maken. Het verschilt niet alleen per effect dat je wilt bereiken met de droogshampoo, maar ook per haarkleur, welke je het best kunt gebruiken. Batiste en Andrélon komen altijd het beste uit de verf.

Andrélon Zomerblond Droog Shampoo

Deze is het beste te gebruiken voor mensen met blond haar. De witte waas die je van deze droogshampoo krijgt is duidelijk aanwezig. Zelfs blonde mensen moeten deze nog goed uitkammen als wanneer zij te enthousiast aan de slag gaan. De droogshampoo is goed voor volume, zorgt dat het haar meer grip krijgt en uiteraard ziet je haar er droger en schoner door uit. Bij het Kruidvat kost deze droogshampoo €5,09.

https://nl.pinterest.com/pin/796714990304119436/

Batiste Dry Shampoo

Deze droogshampoo mag niet in de lijst ontbreken. Dit product is een van de favorieten en zorgt voor droger en schoner haar, evenals voor meer volume. Dit betekent dan ook wel dat het haar een stuk stugger wordt. Maar dat gebeurt eigenlijk met elke droogshampoo. Batiste droogshampoo heeft daarbij een sterke bloemengeur, dus je moet er wel van houden. Dit product kost bij het Kruidvat €6,59.

https://nl.pinterest.com/pin/157063105731140897/ 


Voor- en nadelen 

Enkele voor- en nadelen zijn in het artikel al naar voren gekomen zoals het schone, droge effect maar ook voor de witte waas. Er komt meer bij droogshampoo kijken dan deze drie effecten. We sommen ze voor je op.

Voordelen

  • Je haar lijkt schoner en frisser
  • Een frisse geur aan je haar
  • Het geeft je haar volume

Nadelen 

  • Een witte waas van het poeder 
  • Bij overmatig gebruik kunnen je talgkliertjes verstopt raken
  • Bij gebruik op vochtig haar kan het je haar té droog maken
  • Stug haar

Waar koop je het 

Droogshampoo kan je kopen bij de drogisterij, de supermarkt, bij de kapper en online. Na een kort onderzoek kwamen wij erachter dat het bij de meeste supermarkten en drogisterijen dezelfde prijs heeft. Vaak komt een bus droogshampoo wel onder de €10,00, behalve bij de kapper. Bij de kapper worden vaak exclusieve merken verkocht. Of deze ook echt beter zijn kun je het best zelf uitproberen. 

Waar je wel op kan besparen is het in de gaten houden van acties. Bij de Etos en Kruidvat zijn bijvoorbeeld vaak 1 + 1 gratis acties. Je kunt dit makkelijk in de online gids in de gaten houden en zelfs online bestellen.


Alternatieven voor droogshampoo

Zoals je bij de nadelen kan lezen is het niet goed voor je haar om te vaak droogshampoo te gebruiken. Het kan ervoor zorgen dat je poriën verstopt gaan zitten, en je haar wordt er ook wel erg stug voor. De voor de hand liggende alternatieven zijn dan ook aan te raden om droogshampoo mee af te wisselen. 

Talkpoeder

Talkpoeder is wit poeder en eigenlijk heel erg vergelijkbaar met droogshampoo. Mensen gebruiken het ook voor het droog maken of droog houden van bepaalde lichaamsdelen. Zoals babybilletjes of voeten die zonder sokken de schoenen in schuiven. Het is dus ook goed te gebruiken om je haren droger te maken. En het voordeel is, dat hier niet zo veel chemicaliën in zitten als in de droogshampoo. Die ook nog lekker moet ruiken, volume moet geven en grip. 

Je haren wassen 

En natuurlijk het meest voor de hand liggende: je haren wassen. Het is van belang om de juiste combinatie te vinden tussen het wassen en droogshampoo gebruiken. Beide te veel doen is namelijk slecht voor je haar en hoofdhuid, maar je wilt natuurlijk wel een schone look hebben. Je kunt ook eens je haren proberen te wassen met alleen crème spoeling. Dit is minder schadelijk voor je haar dan shampoo omdat het niet zo grondig ontvet.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag