Welke haarkleur past bij mij?

Welke haarkleur past bij mij?

Laatst bijgewerkt: 17 oktober 2018

Je haarkleur is een belangrijk onderdeel van je algehele look. Misschien zelfs één van de belangrijkste, want je haar zit immers vlakbij je gezicht. Een haarkleur die bij je past, doet je gezicht mooier uitkomen. Met een haarkleur die bij je past wordt je gezicht sprekender, frisser en zelfs jonger! Een haarkleur die niet bij je past daarentegen, maakt je gezicht snel hard, flets of zelfs ouder. In dit artikel lees je alles over het kiezen van een haarkleur die bij jou past en je mooier maakt!


Heb jij een koele of een warme ondertoon in je huid?

Een belangrijk aspect van het kiezen van een mooie haarkleur, is de kleur van jouw huid. Veel mensen zijn wat bruiner in de zomer, maar iedereen heeft een basishuidskleur. Het is handig om te weten welke huidstinten er zijn en welke die van jou is.
Nu gaat het op het gebied van (haar) styling niet alleen over de huidskleur die je hebt, maar  ook om de ondertoon die er in jouw huidskleur zit. Je huid kan een koele of een warme ondertoon hebben. De volgende kenmerken passen bij een warme ondertoon in de huid:

 • Een warme ondertoon in iemands huid is vaak als het ware een beetje ‘gelig’.
 • Kleuren met geel als ondertoon staan mooi bij warme types. Kleuren zoals koper, caramel donkerblond, chocoladebruin en koperrood lichtbruin.

De volgende kenmerken passen bij een koele ondertoon in je huid:

 • Je hebt een roze – of blauwachtige ondertoon in je huid.
 • Natuur, violet en askleuren passen mooi bij mensen met een koele ondertoon in de huid. Denk bijvoorbeeld aan asblond, zandblond en lichtbruin.

Heb je een koele of een warme tint? Test het eens voordat je je haar gaat verven.

Het is niet moeilijk om te testen of je huid een koele of een warme tint heeft. Haal de make-up van je gezicht en wikkel een witte handdoek om je haar, zodat de haarkleur die je al hebt, niet afleidt. Haal een kledingstuk (het liefst een bovenstuk) met een koele tint uit je kast, en een kledingstuk met een warme tint. Weet je niet zeker welke kleuren koel of warm zijn, dan is hier online heel veel over te vinden op kleding – en styling websites.

Trek na elkaar de kleding aan met de koele – en de warme tint en kijk goed naar je gezicht. Als je ziet dat de warme tint de plekjes en vlekjes in jouw gezicht wat meer accentueren, betekent dat dat de koele tint je beter staat. Deze maakt bij jou het geheel wat rustiger.
Zie je juist dat de koele tint je gezicht flets maakt, dan staan warme tinten je beter.

Kijk voor deze tip ook wat je in je kast hebt hangen. De meeste mensen kopen van nature al kleding in een kleur die goed bij ze past. Je kent vast het gevoel dat je je in sommige kledingstukken prettig voelt of zelfs aantrekkelijk. Andere kledingstukken blijven om een of andere reden in je kast hangen. Vaak is die reden de kleur.

Zo is het ook met je haarkleur: je zal je mooier voelen in een haarkleur die bij je past. Je kan een haarkleur alleen niet even gauw omwisselen, zoals dat wel kan met kledingstukken.


Kijk ook naar de kleur van je gezicht

Het belangrijkste voor een mooie haarkleur is uiteindelijk de ondertoon in je huid, maar in de wereld van haarkleuring wordt er ook naar de algehele kleur van je gezicht gekeken. De huidskleuren die je tegen komt als je op zoek bent naar een mooie haarkleur bij je kapper of in een (online) shop zijn:

 • Bleke huid
 • Lichte huid
 • Lichte huid met sproeten
 • Blanke huid (roomwit)
 • Gele huid
 • Olijfkleurige huid
 • Donkere huid

Bij deze huidkleuren gaat het uiteindelijk ook steeds weer over de ondertoon, maar hieronder vind je wat leuke tips per huidskleur.


Welke haarkleur staat mooi bij welke huid?

Hier vind je korte tips om een haarkleur te matchen bij jouw huidskleur. Ben je niet helemaal zeker van jouw huidskleur, Google hem dan om te kijken welke mensen deze huidskleur hebben en of dit lijkt op je eigen teint. Je kan het natuurlijk ook aan iemand vragen die er kijk op heeft, zoals een kapper of iemand uit de stylingbranche.

Haarkleuren bij een bleke huid

Als je een bleke huid hebt, staan warmere tinten vaak mooi. Bij koelere tinten wordt je huid al snel flets. Goudblond en beigeblond staan vaak prachtig bij mensen met een bleke huid. Deze kleuren halen de tint van de bleke huid op.

Lichte huid

Een kleur die mooi afsteekt bij een lichte huid, en tegelijkertijd niet te hard maakt is chocoladebruin. In het chocoladebruin kunnen eventueel wat highlights worden aangebracht. Als je een lichte huid hebt, kijk dan wel uit met te donkere kleuren. Deze maken je gezicht snel hard.

Lichte huid met sproeten

Rood, roodblond of roodbruin halen een lichte huid met sproeten heel mooi op. Voor deze tinten heeft iemand wel wat lef nodig.

Blanke huid

Bij een blanke huid is een kleur zoals karamel schitterend. De kleur karamel geeft een warme gloed aan deze huidskleur. Kiezen voor een te lichte kleur zal dit roomwitte huidtype nog bleker maken. Een te donkere kleur zal bij dit porseleinen huidje juist donkere kringen en oneffenheden accentueren.

Gele huid

Bij deze huidskleur zijn de kleuren dieprood en donkerbruin mooi. Kleuren die niet veel doen voor iemand met een gele huid, zijn juist de kleuren waar ook een gele ondertoon in zit. Oranje, goud en blond zijn hard voor de gele huid en zorgen voor een ‘too much’ effect.

Olijfkleurige huid

Types met een olijfkleurige huid zien er met een passende haarkleur niet alleen mooi, maar ook sensueel uit. Deze huidskleur komt prachtig tot zijn recht met donkerbruin. Heb je volle lippen of opvallende, lichte ogen dan kan je ze met een extra donkere kleur heel mooi ophalen als je een olijfkleurige huid hebt.

Donkere huid

Donkere tinten met een warme ondertoon zijn prachtig als je een donkere huid hebt. Koelere tinten doen weinig voor je. Een kleur die mooi staat bij de donkere huid is de kleur auburn bruin. Auburn bruin kan je daarbij prima combineren met donkere tinten om het contrast tussen je huid en je haar op te doen lichten.


Je haar verven als je grijs bent, of wordt.

Grijs haar is niet alleen qua kleur anders dan het haar dat je ooit had, het is ook anders van structuur. Veel mensen verven wanneer ze grijs worden, eerst een aantal jaar hun haar in de oorspronkelijke kleur. Vaak wordt deze oorspronkelijke haarkleur uiteindelijk wat te donker, omdat de meeste mensen wat pigment verliezen wanneer ze ouder worden. Het haar verven in een lichtere kleur dan de oorspronkelijke haarkleur is dan iets mooier. Het oogt jonger en zachter en je ogen vallen meer op. Grijze uitgroei valt minder op bij een lichte kleur.

Met de jaren verdwijnt er wat pigment uit je huid, en daarmee verlies je ook de warme ondertoon in je huid, als je die had. Het is daarom als je wat ouder wordt vaak heel mooi om voor een warme kleur in het haar te kiezen, zoals koper, mahonie, chocoladebruin of goud.


Je haarkleur en je persoonlijkheid

Onze tips zijn hopelijk een handig opstapje voor je. Daarnaast kan je natuurlijk gerust afgaan op wat je zelf mooi vindt en hoe jouw persoonlijkheid is. Vind je de haarkleuren die vaak bij jouw huidtype worden aangeraden niet bij je passen, overleg dan eens met je kapper welke kleur een mooi alternatief voor je is.
Denk voor je je haar wilt (laten) verven ook na over de kleuren van je kleding die je veel draagt. Waarschijnlijk passen ze goed bij de kleur die je in je haar wilt. Klopt dit bij jou niet, dan is het misschien handig om kleuradvies te vragen.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag