5 ultieme tips om je haar te stylen

5 ultieme tips om je haar te stylen

Laatst bijgewerkt: 30 april 2018

Je kapsel springt direct in het oog, dus het is belangrijk dat het er mooi en verzorgd uitziet. Vooral vrouwen maken echt werk van hun haar. Als het wat langer is kun je alle kanten op: stijlen, krullen, opsteken, vlechten. Maar ook korter haar kun je op meerdere manieren stylen. In dit artikel geven we 5 ultieme tips om je haar de volgende keer nog beter te stylen. Dan heb je nooit meer een rotdag omdat je een ‘bad hair day’ hebt.


Tip 1 – Koop goede stylingsproducten

Een goed gestyled kapsel begint met de juiste producten. De ene kan prima uit de voeten met een likje gel, terwijl de ander het huis niet verlaat zonder een uitgebreide föhn- en stijlsessie. Ook shampoo en conditioner kunnen jouw kapsel echt goed doen en het stylen een stuk makkelijker maken.

De juiste föhn

Goede apparatuur hoeft echt niet duur te zijn. Er zijn een paar belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van de föhn. Ten eerste moet de föhn verschillende temperatuurstanden hebben, bij voorkeur ook een koude stand. Op die manier kan de warmte goed verdeeld worden. Ook geven wij de voorkeur aan een föhn die meerdere opzetstukken heeft. Dan kun je jouw haar stylen terwijl je het föhnt.

Persoonlijk zijn wij heel erg te spreken over ‘föhnborstels’. Deze borstels hebben vaak meerdere opzetstukken, zoals een ‘mond’ om te föhnen, een zachte borstel om het te föhnen én in model te kammen en een borstel om het haar te krullen of slag te geven. Het kost je op deze manier minder tijd om je haar in model te brengen en het resultaat ziet er natuurlijk uit.

De juiste stijltang of krultang

Mensen met krullen willen stijl haar, mensen met stijl haar willen krullen en vice versa. In ieder geval is de stijltang of krultang een stylingsproduct dat meiden echt niet kunnen missen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een goede stijltang of krultang? Als je van plan bent je tang vaak te gebruiken, kies dan voor een eentje met titanium platen. Anders is een stijl- of krultang met keramische platen ook prima. Verder zijn stijl- en krultangen die je per temperatuur in kan stellen het beste. Zo kan je een temperatuur uitkiezen die past bij je haartype. Verder kun je nog letten op details zoals een schermpje, hoe lang het snoer is, of je er ook mee kunt krullen et cetera.

Bij een krultang is er nog een extra criterium waar je op moet letten. Namelijk, wat voor krullen wil je maken? De dikte van de krultang is namelijk bepalend voor het soort krullen die je ermee creëert. Hoe groter de diameter, des te grover de krullen worden. Dan he je ook nog de keuze uit verschillende reliëfs. Ga jij voor ‘normale’ krullen, een wafeltang of slag? Denk hier goed over na voordat je een krultang koopt.


De juiste haarverzorging

Waarschijnlijk was jij je haar meerdere keren per week. Je kunt geld besparen door een goedkope supermarktshampoo te kopen, maar de vraag is of je dat wel wilt. Want een goede shampoo en conditioner is misschien wel dé nummer 1 stylingtip. Let er bij een shampoo goed op wat voor haartype je hebt en probeer zo nu en dan van shampoo te wisselen. Het is het beste voor het haar als het zo nu en dan afwisseling krijgt.

Daarnaast is er nog een breed scala aan andere haarproducten die je kunt aanschaffen. Denk hierbij aan volumeproducten zoals mousse, spray voor meer structuur of gewoon een mooie glansspray. Mensen met dik haar hebben baat bij wat olie in de punten, droogshampoo is voor iedereen een optie. Kortom, kijk goed welk haartype je hebt en zoek de juiste producten uit.
Goede haarverzorgingsproducten bevatten veel vitaminen en mineralen voor je haar. Dat beschermt je haar tegen vorst en hitte. Ook kan het droog haar tegengaan en de natuurlijke vochtbalans herstellen. Je kunt er ook een stapje bovenop doen door een vitaminerijk masker aan te brengen in je haar. In dit artikel kun je verder lezen over het gebruik van vitaminen voor je haar.


Tip 2 – Stylen door goed te föhnen

Als je eenmaal een goede föhn hebt is het de kunst om het haar op een goede manier te föhnen, zonder pluis of droog haar te krijgen. Tijdens een goede föhnsessie ben je het haar indirect aan het stylen. Kies allereerst een goede warmte uit voor de föhn. Zet de föhn liever op een lagere stand om pluishaar te voorkomen. Wil je graag voor wat meer volume gaan? Föhn het haar dan met je hoofd ondersteboven. Vind je stijl haar mooier, dan kun je het beste het haar van bovenaf föhnen en voortdurend blijven kammen. Totdat het helemaal droog is.

Overigens maakt föhnen het haar sneller droog en pluizig. Je kunt dit risico beperken door een lage temperatuur te kiezen, je haar van tevoren al een beetje te drogen met een handdoek en door de juiste hittebeschermingsproducten te gebruiken. Mocht dat voor jou allemaal niet werken dan raden we je aan om het haar met een handdoek te drogen. Niet door te wrijven (zo maak je het haar stuk!), wel door telkens het haar in de handdoek te drukken. Een absorberende handdoek werkt natuurlijk het beste.


Tip 3 – Ga regelmatig naar de kapper

Ieder meisje heeft het wel een keer meegemaakt. Je wil je haar graat zo lang mogelijk houden maar besluit toch even ‘bij te punten’. Vervolgens knipt de kapper er enthousiast 10 á 20 cm vanaf… Dit had je niet in gedachten! Hoe beter je het haar bij houdt, hoe gezonder de punten zijn, hoe beter het haar groeit en hoe minder risico je loopt op bovenstaand nachtmerriescenario. Het is overigens onzin dat je per se elke 6 weken naar de kapper moet. Het is afhankelijk van je geknipte model en je haarstructuur. Overleg even met je kapper wat het beste is!

Daarnaast helpt een goed geknipt kapsel om je haar goed te laten vallen zonder het uitgebreid te hoeven stylen. Vertel je kapper wat voor wens je hebt: meer volume, een opvallender kapsel of een minder volle bos? De kapper kan jou altijd adviseren welk kapsel het beste bij je past. Daar kan hij of zij vervolgens aanvullende stylingtips voor geven.

Wat is het makkelijkste kapsel om te stylen?

Als je graag zoveel mogelijk stylingopties hebt raden wij een middellang kapsel met lange lagen aan. Met dit kapsel kun je je haar zowel stijlen als krullen. Los staat het mooi en niet lijzig, zoals heel lang haar. Daarnaast kun je het makkelijk opsteken of in een knot doen. Ook kun je het vlechten, kun je er speelse lokken in krullen et cetera. Het is dus echt een tijdloos kapsel waar je alle kanten mee op kunt.


Tip 4 – Gebruik eerst conditioner, dan shampoo

Wij durven te wedden dat 99% van de vrouwen het haar eerst was met shampoo en daarna met conditioner. Vreemd eigenlijk, want conditioner maakt het haar best wel zwaar! Vaak verdwijnt je volume als sneeuw voor de zon nadat je er een kwak conditioner hebt ingesmeerd. Als je dit wasritueel omdraait, zal je zien dat je jouw haar het volume behoudt en toch goed schoon wordt. Wordt jouw haar hier droog van? Breng de conditioner dan eerst aan op droog haar, om het vervolgens uit te spoelen met shampoo.

Aanvullend op shampoo en conditioner kun je ook haarmaskers aanbrengen. Bijna iedere shampoolijn heeft wel een bijpassend haarmasker. Het maakt jouw haar glanzender, volumineuzer of welk doel je ook voor ogen hebt. Gebruik dit masker twee keer per week voor het optimale resultaat!


Tip 5 – Gebruik droogshampoo

Het is niet goed om je haar dagelijks te wassen. Het is juist goed voor het haar als het af en toe een beetje ‘vies’ wordt. Hoe vaker je het wast, hoe meer je haar hieraan gewend raakt. Dus dan kan het zomaar zijn dat je haar de dag na het wassen al heel vet of juist heel droog is. Daarom kun je het beste op de derde of vierde dag pas weer je haar wassen. In de tussentijd is er gelukkig wel een oplossing: droogshampoo. Droogshampoo zorgt ervoor dat het haar vetvrij wordt en frisser ruikt. Zonder het met de douche te wassen.

Wat veel meiden niet weten, is dat droogshampoo ook helpt om de juiste styling aan te brengen. Eigenlijk is droogshampoo in die zin vergelijkbaar met haarlak, behalve dat droogshampoo dikker is. Daardoor geeft het net wat meer kracht aan je haar. Na het aanbrengen van droogshampoo wordt het stylen een stuk makkelijker! Zo creëer je makkelijk volume of krullen in je haar.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag