Haaruitval, de nachtmerrie van vele dertigers en veertigers. Eigenlijk van alle leeftijden. Mannen maken zich zorgen om de eerste wijkende haargrens, vrouwen ergeren zich aan meer en meer haren in de borstel. Niemand wil dun haar, laat staan haar dat uitvalt. Ons kapsel is namelijk een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk. Niet iedereen voelt zich zelfverzekerd met een kalend hoofd. Maar wat doe je ertegen? In dit artikel: wat te doen tegen haaruitval. We bespreken de meest effectieve methodes en producten. Een belangrijk product is shampoo: wat is de beste shampoo tegen haaruitval? Deze vraag zullen we dan ook uitgebreid behandelen.
Wanneer spreek je van ‘haaruitval’?
Het is heel normaal om af en toe wat haar te verliezen. De hoofdhuid vernieuwt zichzelf en blijft gezond door zich te ontdoen van sommige haren. Met name vrouwen vinden regelmatig haar in hun borstel. Dat is vervelend, maar waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Je hoofdhuid bestaat namelijk voor 90% uit groeiend haar, en voor 10% uit ‘rustend’ haar. Deze haren blijven twee tot drie maanden zitten, totdat ze plaatsmaken voor nieuwe haren. Dat is het moment dat ze uitvallen. Haaruitval heeft dus meestal een natuurlijke oorzaak. Als je ‘wild’ met je haar omgaat, door het te wassen met agressieve shampoo of heel veel borstelt, kan het zijn dat alle rustende haren in één keer loslaten. Daardoor kan je denken dat je extreme haaruitval hebt, maar dat hoeft niet per se zo te zijn
Hoeveel haaruitval is normaal?
Een gemiddelde vrouw verliest tussen de 40 en 120 haren per dag. Dat lijkt heel veel, maar ken je het sprookje van de Chinese Nachtegaal nog? Daar worden de haren van de keizer dagelijks geteld. Hij heeft er wel 100.000, die ook telkens opnieuw aangroeien. Dus als jij tijdens het douchen en tijdens het kammen van je haar wat haren kwijtraakt, of als je die gedurende de dag van je jasje moet plukken, is er nog geen reden tot paniek. Desalniettemin kunnen de tips in dit artikel wel helpen om ‘reguliere’ haaruitval te minimaliseren.
Extreme haaruitval
Goed, als je dagelijks met plukken haar in je hand zit, dan wordt het een ander verhaal. Ook als je het idee hebt dat je minder haar hebt dan normaal, kan dat wijzen op extreme haaruitval. Niet iets waar je blij van wordt, dus tijd om tegen de haaruitval te doen. Hieronder lees je manieren om (extreme) haaruitval tegen te gaan.
Wat te doen tegen haaruitval?
Al eerder schreven we een artikel over het belang van vitaminen voor je haar. Met name ijzer, zink, vitamine D, vitamine A, vitamine B, vitamine C en biotine zijn belangrijk. Door je haar te voorzien van deze vitamines, kun je haaruitval tegen gaan. Je kunt de vitaminen binnenkrijgen via je voeding, maar ook door middel van haarmaskers en de juiste haarverzorging. Je leest er meer over in het uitgebreide artikel.
Gezonde levensstijl
Het klinkt misschien suf en afgezaagd, maar zelfs jouw haar heeft baat bij een gezonde levensstijl. Allereerst omdat ontspanning, belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, stress tegengaat. En zo indirect ook jouw haaruitval vermindert. Daarnaast is beweging erg belangrijk om de de bloedcirculatie in je hoofd op gang te houden. Hierdoor verkleint de kans op haarval. En ten slotte: neem de tijd om lekker naar buiten te gaan. Ga lekker met je hoofd in de zon, zodat je in ieder geval veel vitamine D tot je krijgt. Dat zorgt voor een snellere haargroei. Dus de haren die al zijn uitgevallen, komen met behulp van het zonnetje weer terug!
Juiste haarverzorging
Een goede haarverzorging is essentieel voor een goede bos met haar. Dat bevestigt iedere kapper, website en gezondheidsspecialist. Je kunt het beste kiezen voor een iets duurdere shampoo die aansluit bij jouw haar (droog haar, vet haar, veel roos, et cetera). Let er goed op of de haarverzorging voedende elementen zoals mineralen heeft. Bescherm je haar daarnaast tegen extreme omstandigheden. Zoals hitte van de stijltang, of winterse kou. Dit kan haaruitval tegengaan.
Haartransplantatie
Haartransplantatie is een manier om het haar de rest van je leven te laten groeien. Het vergt even wat tijd om een optimaal resultaat te krijgen, maar dan ga je in ieder geval haaruitval tegen. Bij een haartransplantatie worden er kleine haartjes uit de nek verwijderd, die vervolgens worden ‘geplant’ in een kalend gebied. Na 2 tot 4 weken vallen deze haren uit. Daarna moet je geduld hebben, gemiddeld 3 tot 4 maanden. Dan gaan de haren weer groeien en zullen ze je hele leven blijven groeien. Je hoeft de haren niet speciaal te behandelen; het kan gewoon gekamd en gewassen worden. Helaas is het wel een prijzig proces en krijg je nooit hetzelfde haar als vroeger.
Wat is de beste shampoo tegen haaruitval?
Als je shampoo tegen haaruitval aanschaft, moet je goed opletten welke je precies koopt. Er zijn namelijk een heleboel bedrijven die een veelbelovend etiket op de fles plakken, zonder dat zij bewijs hebben dat de shampoo echt werkt. Hier moet je op letten als je de beste shampoo tegen haaruitval wilt aanschaffen:
- Shampoo bevat natuurlijke ingrediënten. Het is belangrijk dat ze shampoo vrij is van chemische en onnatuurlijke ingrediënten zoals sulfaten, parabenen en siliconen. Deze hebben op termijn een negatief effect op de hoofdhuid en haargroei.
- Shampoo bevat stimulerende ingrediënten. Er zijn een aantal stoffen die haargroei stimuleren. Namelijk cafeïne, ketoconazol, niacinamide, procyanidine B2, koper en biotine. Dus de beste shampoo tegen haaruitval bevat op z’n minst 3 van deze ingrediënten.
- Shampoo wordt erkend door specialisten. Specialisten op het gebied van haargroei en haaruitval weten toch het beste waar ze mee bezig zijn. Dus je kunt het beste aanbevelingen van hen opvolgen. De shampoo moet op z’n minst wereldwijd bekend zijn, en meerdere mensen van hun haaruitval hebben bevrijd. Let goed op reviews, tests van de consumentenbond en artikelen van haarspecialisten (geen bloggers).
De shampoos die wij persoonlijk het beste vinden zijn: Salonceuticals’ Regenepure DR Shampoo, DS Labarotories’ Levita Shampoo, Foligain’s Anti-Haaruitval Shampoo.
Als niets werkt: pruik of toupet
In sommige situaties is er helaas geen shampoo of vitamine die jouw haar weer tot leven brengt. Het is onwaarschijnlijk dat een kale man opeens weer een volle bos krijgt. Als je daar heel erg mee zit, kun je ook een pruik of toupet kopen. Tegenwoordig zien deze er vrij modern uit!
Oorzaken van haaruitval
Zoals eerder ook beschreven werd, is haaruitval een natuurlijk proces. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van haaruitval, die we hieronder kort bespreken.
Haaruitval is erfelijk bepaald
Het natuurlijke proces van haaruitval is erfelijk bepaald. Voor een deel ligt het dus al vast of, hoeveel en op welke leeftijd je haren verliest. Mannen hebben een goede graadmeter aan hun vader. Is hun vader al op jonge leeftijd kaal, of heeft hij wijkende haargrenzen? Dan zien zij waarschijnlijk hetzelfde lot tegemoet. Erfelijke haaruitval wordt aangeduid met de term ‘Alopecia Androgenetica’. Hierbij zorgt het stofje DHT (dihodrytotestosteron) ervoor dat de activiteit in het haarzakje afsterft. Zodoende groeit er helemaal geen haar meer en zal je kaal worden.
Stress kan haaruitval veroorzaken
‘Stress’, de boosdoener van een groot aantal lichamelijke en psychische klanten. Dat stress ook kan resulteren in haaruitval, is echter voor veel mensen niet bekend. Met name ernstige stress leidt tot haaruitval. Haaruitval is echter slechts een kleine uiting van een groot, onderliggend probleem, dat je het beste aan kunt pakken met je huisarts of psycholoog.
IJzertekort stimuleert haaruitval
Sommige websites beweren dat verkeerde voeding leidt tot toegenomen haaruitval. Dat is niet helemaal juist, maar we begrijpen wel waar deze redenatie vandaan komt. Het is namelijk zo dat het haar belang heeft bij voldoende ijzer. IJzer krijg je binnen door je voeding, zoals vlees, vis, brood, granen, paddenstoelen et cetera. Dus om haaruitval tegen te gaan, moet je zorgen dat je voeding voldoende ijzer bevat.
Haaruitval kan medische redenen hebben
Er zijn verschillende ziekten die gepaard zijn met extra haaruitval.
Haaruitvalziekten
Ten eerste is er de categorie ‘haarziekten’. Een haarziekte kun je eenvoudig herkennen, omdat het haar in vaste patronen uitvalt. Je kunt echter pas vaststellen dat je een haarziekte hebt als je naar een specialist bent geweest. Per haarziekte zal de specialist kijken wat de oorzaak is, en of je er iets aan kunt doen. Omdat dit een hele medische aangelegenheid is, laten we de verschillende haarziekten voor nu even buiten beschouwing.
Kanker
Alsof de ziekte kanker nog niet erg genoeg is, verlies je door de chemokuren ook dikwijls haren. Dat is een hele vervelende bijwerking waardoor veel kankerpatiënten zich nog meer ‘ontmand’ voelen.
Medicijnen
Medicijnen hebben bijna altijd bijwerkingen. Het is niet gezegd dat je altijd alle bijwerkingen krijgt, maar mocht je haaruitval hebben dan kan het hier wel mee te maken hebben. De volgende medicijnen worden dikwijls geassocieerd met haaruitval:
- De anticonceptiepil
- Verschillende soorten antidepressiva
- Diverse soorten antibiotica
- Chemotherapie (zoals hierboven al genoemd)
- Betablokkers bij een hoge bloeddruk
Haaruitval is natuurlijk een vervelende bijwerking die je tegen wilt gaan. Dus als jij vermoed dat de haaruitval aan de medicijnen ligt, adviseren wij je om de huisarts te vragen een ander middeltje voor te schrijven.
Schildklierafwijking
Een verminderde werking van de schildklier, in de medische wereld ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd, kan leiden tot haaruitval. Hypothyreoïdie wordt geassocieerd met haaruitval, gewichtstoename, kou, trage hartslag en vermoeidheid. Dus naast haaruitval zijn er nog veel meer vervelende symptomen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Alles wat je moet weten over een haartransplantatie
- Wat zijn de voornaamste oorzaken van haaruitval?
- Welke vitamine is goed voor je haar?
- Hoe kun je dikker haar krijgen?
- 12 tips om breken van haar tegen te gaan
- Wat is de beste shampoo voor vet haar
- Minoxidil lotion voor haaruitval, alle informatie.
- Wat is het beste haarmasker?