Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Elektrisch flossen; met een monddouche, flosapparaat of waterpik?

Elektrisch flossen; met een monddouche, flosapparaat of waterpik?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Monddouche, flosapparaat, Airfloss en Waterpik zijn verschillende apparaten die je naast het tandenpoetsen gebruikt om een optimale mondhygiëne te bewerkstelligen. Ze bieden allemaal een elektrisch alternatief voor het gewone flossen, dat weliswaar een uitstekende manier is om zowel je tanden als je tandvlees in topconditie te houden maar ook tijdrovend en niet bijzonder leuk om te doen. Afhankelijk van het apparaat dat je kiest wordt het elektrisch flossen gedaan met water en/of met lucht. Dat is sneller dan gewoon flossen en zorgt ervoor dat je tandvlees sterker wordt.


Waarom elektrisch flossen?

Waarom zou je elektrisch willen flossen? Dat doe je natuurlijk in de eerste plaats omdat het gewoon makkelijker en sneller is dan handmatig flossen. Wie het gebit elke dag met grote zorg flost zal ook voordeel kunnen hebben bij elektrisch flossen, want water en lucht kan nu eenmaal beter op alle moeilijk bereikbare plekjes komen dan gewoon flosdraad. Toch zit de meeste positieve impact hem erin dat mensen die met tegenzin of slechts sporadisch flossen het met een waterpik, airfloss of andere monddouche makkelijker en fijner vinden dan het elke dag met de hand te moeten doen. Daardoor bereik je automatisch een betere mondhygiëne. Tot slot kan een waterflosser ook uitkomst bieden bij zowel kinderen als volwassenen die een beugel moeten dragen, want het apparaat kan dan heel goed helpen om de mondhygiëne op peil te houden.


Wat is een monddouche of flosapparaat?

De termen monddouche, waterflosser en flosapparaat zijn de verzamelnamen voor alle elektrische flosapparaten die het gebit reinigen met behulp van een fijne waterstraal en/of lucht. In het geval van een monddouche gaat het uiteraard puur om de apparaten die water gebruiken, bij een flosapparaat gaat kan het zowel om water als om lucht gaan of een combinatie daarvan. Er zijn diverse merken die elektrische monddouches en andere flosapparaten produceren. De bekendste daarvan zijn Waterpik, Philips Sonicare Airfloss en Oral-B WaterJet en OxyJet.


Waterpik

Waterpik is een merk monddouches dat afkomstig is uit Amerika. Vaak wordt de naam gebruikt om ook monddouches van andere merken mee aan te duiden, maar het is dus eigenlijk een merknaam. Waterpik biedt allerlei verschillende modellen flosapparaten met water aan voor prijzen tussen ongeveer 75 en 125 euro. Dan gaat het alleen om de waterflossers zelf. Je kunt namelijk ook kiezen voor waterpik Complete Care lijn, waarbij niet alleen de waterflosser maar ook een elektrische tandenborstel wordt geleverd.

Uit klinisch onderzoek is gebleken dat de waterflossers van Waterpik tot 50% meer plak verwijderen tussen de tanden dan traditioneel flossen. Vooral de draadloze modellen zijn in trek, want die kun je als je wilt zelfs onder de douche gebruiken. Dat is fijn als je ook graag je tanden poetst tijdens het douchen en niet bij de wastafel. Maar sowieso is het natuurlijk wel handig als je nooit met een snoer hoeft te stoeien.


Philips Sonicare Airfloss

Sonicare Airfloss is de lijn elektrische flosapparaten van Philips waarbij water en lucht worden gecombineerd om binnen een minuut je hele gebit extra intensief te reinigen. Hierdoor ontstaan heel krachtige microdruppels die met grote kracht hun werk doen. Daardoor heb je per keer ook maar heel weinig water nodig. De verschillende Airfloss apparaten worden ontworpen met veel oog voor het gebruiksgemak, omdat Philips weet dat veel mensen die het lastig vinden om de discipline voor een goede mondhygiëne vast te houden een Airfloss aan zullen schaffen. Daarom wordt ook met opzet gebruik gemaakt van een point-and-click systeem, waarbij je alleen maar de spuitkop hoeft te richten en op de knop hoeft te drukken om de microdruppels hun werk te laten doen. Vaak kun je ook kiezen uit een of meerdere bursts, voor milde tot intensieve reiniging. Bij alle Airfloss producten kun je ook mondwater gebruiken voor een extra schoon en fris gevoel.


Oral-B OxyJet en WaterJet

Als populaire fabrikant van allerlei apparaten voor gebitsverzorging mocht Oral-B natuurlijk niet achterblijven bij de elektrische monddouches en flosapparaten. Het resultaat daarvan zijn de WaterJet en OxyJet flosapparaten. De WaterJet is een monddouche die alleen met een waterstraal reinigt, terwijl de OxyJet net zoals de Philips Sonicare Airfloss gebruikmaakt van microdruppels water die heel effectief schoonmaken tussen de tanden. Die verschillende functies worden met name door de aparte opzetstukken bereikt, waardoor de apparaten vaak sterk op elkaar lijken maar toch anders werken. De prijzen van zowel de Oral-B WaterJet als de OxyJet liggen wat onder die van de Airfloss en Waterpik maar zijn een prima alternatief.

View this post on Instagram

Sindirim sağlığımız iyi bir ağız ve diş bakımıyla başlar..Oral B Profesyonel Care OXYJET+3000 size evinizde kendi kendinize uygulayabileceğiniz profesyonel ağız, diş eti ve diş bakımı sunar.💙 🌀Düzenli kullanımla plakları yok eder. 🌀Derin temizlik sayesinde hassasiyet oluşmaz. 🌀Uyarıcı etkisiyle diş minelerine zarar vermeden fırçalama da doğru yönendirir. 🌀Duş başlığı sayesinde diş etlerinde bakteriyel oluşumları engeller. 🌀Bakteri plaklarını yok edebildiği için ağız kokusu yok olur. 🌀Daha beyaz dişlerle elbette daha güvenli bir gülüş 💙 #oralb #diş #dişbakımı #ağızvedişsağlığı #dişeti #oxyjet #oralb @eczacibasitoplulugu

A post shared by Nursel Eczanesi (@nursel_eczanesi) on


Waterflossers van overige merken

Naast de drie populaire merken Philips, Oral-B en Waterpik zijn er natuurlijk nog meer waterflossers en andere elektrische flosapparaten op de markt die ook uitstekende prestaties kunnen bieden, tegen vaak heel aantrekkelijke prijzen en soms heel specifieke functionaliteiten:

  • Panasonic DentaCare monddouches genieten populariteit vanwege hun lange batterijduur en effectieve combinatie van water en lucht die behalve een effectieve reiniging ook de doorbloeding van het tandvlees stimuleren.
  • OptiSmile verkoopt enkele voordelige waterflossers die oplaadbaar zijn en een krachtige straal geven die effectief tandplak verwijdert.
  • De AquaPick is een extra sterk en veelzijdig apparaat dat met maar liefst 2200 pulsaties per minuut nog sneller en effectiever zowel je tanden als je tandvlees reinigt.

Welke elektrisch flosapparaat moet je kiezen?

Zoals je merkt zijn er nogal wat verschillende flosapparaten om elektrisch mee te flossen. Daarom is het ook vooral goed om even stil te staan bij je eigen behoeften op het gebied van mondhygiëne. Twijfel je welk apparaat het beste zou zijn voor jouw gebit? Overleg dan even met je tandarts of de mondhygiëniste. Die kunnen je precies vertellen welke uitdagingen jouw gebit heeft en welke apparaten daar het beste bij aansluiten. Misschien heb je wel extra veel belang bij een diepe pocketreiniging, iets waar vaak bepaalde spuitkoppen voor beschikbaar zijn die het flosapparaat van je keuze dus maar net moet hebben. Of wellicht zijn er plekken van je gebit waar je snel tandsteen ontwikkelt en zou het goed zijn om die plaatsen met de extra sterke Airfloss te behandelen. Kortom, overleg bij twijfel altijd even met je tandarts.


Elektrisch flossen; hou hier rekening mee

Elektrisch flossen is goed voor je gebit, maar er zijn wel een paar zaken waar je alvast rekening mee moet houden:

  • Wanneer je net begint met elektrisch flossen kun je last krijgen van bloedend tandvlees. Dat komt doordat je tandvlees het – vooral wanneer je niet al met flosdraad floste – simpelweg nog niet sterk genoeg is. Het goede nieuws is dat je door regelmatig elektrisch te flossen met water en/of lucht je tandvlees sterker maakt. Het bloeden zal dus vanzelf verminderen en als het goed is zelfs helemaal zal verdwijnen.
  • Check goed wat het beste moment is om te flossen. Bij sommige apparaten zoals de Airfloss is het namelijk het beste om het na het tandenpoetsen te doen, terwijl je het bij andere elektrische flosapparaten juist beter van tevoren doet.
  • Flosapparaten kunnen nogal spetteren. Wil je dus niet elke dag de spiegel schoon hoeven te maken, kijk dan of je een flosapparaat kunt uitkiezen die je ook onder de douche kunt gebruiken. Daar kun je ook een klein spiegeltje ophangen of neerleggen als je het wel prettig vindt om je mond te kunnen zien terwijl je flost.
  • Wil je graag een extra fris gevoel hebben en mondwater gebruiken in plaats van leidingwater? Bij de meeste flosapparaten kun je ook gewoon mondwater in het reservoir doen, maar check het wel even goed als je dat belangrijk vindt.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag