Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je thuis je tanden bleken?

Hoe kun je thuis je tanden bleken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een stralend witte lach, dat is wat je vaak ziet bij mensen op televisie of in films. Niet iedereen heeft een dergelijke set met witte tanden en misschien ben je wel op zoek naar een manier om dit ook te krijgen. De kleur van jouw tanden wordt bepaald door een aantal verschillende zaken. Deels is dit erfelijk bepaald maar ook eetgewoonten en het drinken van koffie, wijn of roken dragen bij aan de verkleuring van tanden. Het is mogelijk om de tanden te bleken zodat ze weer witter worden. Hiervoor hoef je niet bij een tandarts langs, dit kan namelijk ook gewoon thuis. In dit artikel lees je over het bleken van tanden en welke mogelijkheden er zijn om dit zelf thuis te doen.

Externe oorzaken voor verkleuringen

Voordat je begint met het bleken van jouw tanden is het goed om te weten wat de oorzaak is van verkleuringen in het gebit. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die ervoor zorgen dat jouw tanden en kiezen niet wit zijn. De tanden kunnen bijvoorbeeld verkleuren door invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan verkleuringen die ontstaan door de voeding die je tot je neemt. Drinken van koffie, rode wijn en bietensap hebben bijvoorbeeld invloed op de kleur van de tanden. Ook roken is zeer slecht voor de kleur van de tanden. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ook de boosdoener zijn.

Interne oorzaken voor verkleuringen

Verkleuring kan ook ontstaan door invloeden van binnenuit. Hierbij wordt de tand of het glazuur aangetast door verschillende oorzaken. Als je gebruik maakt van bepaalde antibiotica dan kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van het gebit. Slechte verzorging is ook een zeer bekende oorzaak. Tanden kunnen gaan rotten of bederven. Een tand die afsterft of een zenuw van een tand die is afgestorven zorgen vaak ook voor verkleuringen op de tanden en kiezen. Ook ouderdom kan ervoor zorgen dat de tanden van binnenuit verkleuren.


Hoe maak je je tanden witter?

Als je graag wittere tanden wilt dan is het nodig om de verkleuringen aan te pakken. Er zijn verschillende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat jouw tanden en kiezen weer witter worden. Deze producten zijn niet bedoeld om op zichzelf gebruikt te worden, maar worden vaak als ingrediënt aan bleekmiddelen toegevoegd. Als één van deze stoffen aanwezig is in het product dat je thuis wil gebruiken voor het bleken van jouw tanden, dan kun je ervan uitgaan dat het ook effect zal hebben. De stoffen die voor wittere tanden kunnen zorgen zijn:

  • Waterstofperoxide, dat zorgt voor een chemische reactie waarbij de verkleuringen worden aangepakt en de oorspronkelijke kleur terug komt
  • Zuiveringszout, hiermee wordt de aanslag die op tanden is ontstaan door invloeden van buitenaf opgelost
  • Natriumperboraat, dit product zorgt ervoor dat verkleuringen uit de oppervlakken wordt gehaald waarop je het aanbrengt.

Thuis je tanden bleken

Het bleken van tanden kun je laten doen bij een tandarts, maar het is zeker ook mogelijk om zelf te zorgen voor wittere tanden. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende middelen die ervoor zorgen dat je een wit gebit krijgt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van bleekproducten die in verschillende vormen te koop zijn. Dit zijn middelen zoals bleekgel, bleekpoeder of bijvoorbeeld een ioniserend apparaat dat voor wittere tanden zorgt. Deze producten hebben allemaal ingrediënten die ervoor zorgen dat de verkleuringen in het tandglazuur worden aangepakt en afgebroken op een veilige manier. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter van dergelijke producten en vraag om advies bij aankoop hiervan.

Gebruik maken van een bleekkit

Je kunt zelf je tanden thuis bleken door gebruik te maken van een bleekkit. Deze manier van bleken kan alleen gebruikt worden als jouw tanden zijn verkleurd door invloeden van buitenaf zoals door eten of drinken. Heb je last van verkleuringen die zijn ontstaan van binnenuit, dan kun je de tanden niet witter maken met een bleekkit. Een bleekkit is een product dat vaak voorzien is van een middel zoals waterstofperoxide. Dit middel pakt de verkleuringen aan en breekt deze af. Het bleken van tanden op deze manier gaat door op regelmatige basis gebruik te maken van het product. De snelheid waarmee de tanden witter worden hangt daarbij ook af van de concentratie van het bleekmiddel dat in het product zit.

Bleektandpasta

Er is tandpasta te koop waarmee wordt beweerd dat je daar wittere tanden van krijgt. Dit is echter niet het geval. De ingrediënten van dergelijke tandpasta’s zorgen ervoor dat je schonere tanden krijgt en dat de tanden meer gaan glanzen. Doordat je de tanden poets met de pasta polijst je als het ware jouw gebit waardoor tanden en kiezen witter kunnen gaan lijken. Het is natuurlijk wel nodig om de tanden goed te blijven poetsen om een gezond gebit te houden en om verdere verkleuringen te voorkomen. Hiervoor kun je prima gebruik maken van dergelijke tandpasta’s.

Fruit als bleekmiddel

Naast bleekmiddelen en tandpasta’s is het ook mogelijk om de tanden witter te krijgen door gebruik te maken van natuurlijke producten. Zo zijn er verschillende soorten fruit die kunnen zorgen voor wittere tanden. De zuren in aardbeien, appels en in de schil van sinaasappels kunnen de tanden op een natuurlijke manier reinigen. Hierdoor kunnen jouw tanden witter worden. Gebruik van deze producten heeft wel een nadeel, de zuren tasten de tanden zelf namelijk aan en kunnen gaatjes veroorzaken. Het is dus altijd noodzakelijk om tanden te blijven poesten.

Andere natuurlijke producten

Het is ook mogelijk om zout te gebruiken voor het witter maken van de tanden. Zout zorgt ervoor dat bacteriën in de mond worden gedood zodat er geen tandplak kan ontstaan. Dit werkt ook ontsmettend voor het tandvlees. Als je regelmatig met zout poetst dan zullen jouw tanden hierdoor ook witter worden. Door het drinken van zuivel krijg je calcium en fosfor binnen. Deze stoffen helpen bij het herstellen van het tandglazuur zodat je sterkere en witte tanden krijgt. Verder kun je gebruik maken van kruidnagel, dat net als zout de bacteriën doodt en kunnen kokosolie en zonnebloemolie tandplak losweken.


Kosten voor het bleken van tanden thuis

Jouw tanden zelf bleken thuis is stukken goedkoper dan dit laten doen bij een tandarts. Bij een tandarts betaal je vaak flinke bedragen die soms oplopen tot honderden euro’s voor het bleken van jouw tanden. Feit is daarbij wel dat je gegarandeerd wittere tanden zult hebben als je een behandeling bij de tandarts hiervoor ondergaat. Wil je zelf gebruik maken van middelen om jouw tanden te bleken dan is dat vaak een stuk goedkoper uit. Tandpasta’s die beweren dat je daar wittere tanden mee krijgt kosten vaak maar een paar euro. Bleekmiddelen voor thuis variëren in prijs tussen een paar euro tot ongeveer € 50,-. De prijs en de kwaliteit worden daarbij onder andere bepaald door de werkzame stoffen in deze producten.

Waar koop je bleekmiddelen?

Je kunt op verschillende plekken middelen kopen die je kunt gebruiken voor een wittere glimlach. Als je kiest voor natuurlijke producten zoals fruit of zout dan kun je natuurlijk een bezoekje brengen aan de groenteboer of de supermarkt. In de supermarkt zijn ook de tandpasta’s die voor wittere tanden kunnen zorgen te koop. Als je producten zoekt die meer effect hebben zoals bleekmiddelen dan kun je vaak terecht bij een drogisterij. Het voordeel van het kopen van producten bij een drogist is dat je om advies met betrekking tot het gebruik kunt vragen. Daarnaast is het ook mogelijk om online middelen te kopen voor jouw gebit. Let hierbij wel op de werkzame stoffen en op de betrouwbaarheid van de website waarop je deze producten kunt kopen.

Voordat je gaat bleken

Als je zelf gaat bleken met één van de eerder genoemde middelen dan is het wel aan te raden om goed de effecten van deze producten te weten. Bleekmiddelen kunnen dan wel zorgen voor wittere tanden, maar kunnen in sommige gevallen ook zorgen voor het aantasten van het glazuur of tandvlees. Het is daarom aan te raden om voordat je begint met het bleken van je tanden een bezoek te brengen aan de tandarts. Maak niet te vaak gebruik van dergelijke producten en lees goed de bijsluiter voor het gebruik.


Tanden bleken bij de tandarts

Als je niet tevreden bent met het effect van het bleken van jouw tanden thuis dan kun je altijd nog een bezoek brengen aan de tandarts. De tandarts kan tanden en kiezen bleken met behulp van bleekgel en een laserlamp. Dit middel trekt in de tanden en zorgt voor een witter gebit. Als de tanden verkleurd zijn door bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling en de verkleuring van binnenuit is ontstaan, dan kan de tandarts de tanden ook van binnenuit bleken. Er wordt dan bleekmiddel in de tand aangebracht die vervolgens wordt afgesloten met een vulling. Er zijn ook tandartsen waar je jouw tanden kunt laten bleken met behulp van lasertechniek.

Witte tanden behouden

Als je eenmaal weer de witte tanden hebt die altijd al wilde hebben, dan is het wel zo prettig om deze ook mooi wit te houden. Ook daarvoor moet je wel wat doen natuurlijk. Het is in eerste instant belangrijk dat je goed poetst. Hierbij moeten alle tanden aandacht krijgen zodat je tandplak geen kans kunt geven. Doe dit niet direct na het eten omdat de bacteriën zich daarna nog kunnen verspreiden. Als je rookt is het aan te raden om hiermee te stoppen. Roken is op zichzelf al zeer ongezond maar zorgt er ook voor dat je gele tanden krijgt. Let ook op wat je eet en drinkt. Veel koffie en wijn zorgen bijvoorbeeld net als roken ook voor het verkleuren van jouw tanden. Breng ook regelmatig een bezoek aan de tandarts om het gebit te laten controleren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag