Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een gouden tand laten zetten?

Hoe kun je een gouden tand laten zetten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een gouden tand is een echt statement. Gouden tanden waren oorspronkelijk populair bij rappers, maar ook artiesten met een heel andere stijl hebben één of meerdere gouden tanden. Het valt op en tilt de stijl die je hebt naar een hoger level. Je kan een gouden tand op één of meerdere plaatsen in je gebit laten zetten.

Daarbij kan je kiezen tussen een opvallende of minder opvallende plaats. Hoe en waar kan je nu eigenlijk een gouden tand laten zetten? Hoeveel kost het en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel lees je alles over dit uitgesproken sieraad en hoe je er een laat zetten.


Goedkope manieren voor een gouden tand

Een gouden tand laten zetten kan op veel manieren. Vanzelfsprekend kan je voor de rest van je leven een 24-karaats tand in je gebit opnemen maar wellicht is het slim om te testen of dit wel bij je past. Daarom benoemen we in dit artikel eerst een aantal populaire manieren om goedkoop een gouden tand te nemen:

1. Gouden facing (zelf thuis op maat maken)

Voor slechts €20,- heb je een gouden tand op maat. Wel van nep-goud natuurlijk maar door het “vergulde” materiaal lijkt het net echt. Deze zogeheten “facing” is met een bitje op maat te maken, en dat doe je gewoon thuis. Er zijn diverse opties zoals voortand, hoektand of alleen een omranding van je tand.

Prijs v.a. €20,-

Bekijk de gouden facings op maat bij Bol.com »


blank

2. Gouden opzet-tand (one-size)

Deze gouden nep-tand schuif je zo over je eigen tand heen. Hoewel deze tand niet op maat te maken is geeft de aanbieder aan met een “one size fits all” product dat deze altijd goed past. Er zijn ook variaties verkrijgbaar met een dollar-teken of een doodshoofd.

Prijs v.a. €10,-

Bekijk deze gouden opzet-tand bij Bol.com »


blank

3. Gouden grill

Heb je liever je gehele boven (of onder) tanden in het goud, dan kun je natuurlijk een gouden grill aanschaffen. Grillshop Grillz bied deze via Bol.com aan voor een scherpe prijs. Een leuke mondversiering van gouden tanden.

Prijs v.a. €20,-

Bekijk deze gouden grill op Bol.com »


blank

4. Gouden omlijning bij je tanden

Wil je een subtielere manier om je tanden te bedenke met goud, dus bijvoorbeeld alleen een randje om je tand heen? Dan is een gouden omlijning misschien wat voor jou. Een hele toffe manier om je gebit op te “pimpen”.

Prijs v.a. €19,-

Bekijk deze gouden omlijning op Bol.com »


Op welke manier kan je een gouden tand laten zetten?

Een gouden tand kan je op twee manieren laten zetten: een wat meer definitieve methode, en op een manier waarbij je het gouden omhulsel later kan verwijderen.

Het is belangrijk om hier goed bij stil te staan, omdat een gouden tand flink opvalt. Het is een mooie verfraaiing voor je uiterlijk, maar het valt ook op. Wel is het in de praktijk zo dat de meeste mensen kiezen voor een gouden facing. Dit is makkelijker, goedkoper en minder ingrijpend voor je tand.

Facing

Een gouden tand laten plaatsen door middel van een facing wil zeggen dat je je tand laat omhullen door een gouden schildje. Deze kan je er na verloop van tijd af laten halen als je er genoeg van hebt. Deze manier van een gouden tand laten zetten is minder prijzig en minder definitief dan een gouden tand laten zetten als kroon. Je kan een facing zelfs eigenhandig online bestellen en plaatsen. Daarover vertellen we verderop in deze blog meer.

Omdat een gouden facing plaatsen niet extreem prijzig is, kan je er in dit geval makkelijker voor kiezen om meerdere gouden tanden te plaatsen als je dat wilt. De kosten blijven in dit geval te overzien.

https://nl.pinterest.com/pin/455496949806603921/

Kroon

Een kroon gaat helemaal over je tand heen en is moeilijker te verwijderen dan een facing. Een gouden kroon wordt op dezelfde manier om je tand heen geplaatst als een ‘gewone’ porseleinen kroon. Je tand wordt eerst geslepen in de juiste vorm, en daarna wordt de kroon eromheen geplaatst.

De kosten voor een gouden kroon om je tand zijn hoger dan de kosten voor een ‘normale’ kroonbehandeling. Een kroon is daarbij ingrijpender dan een facing, omdat er een stuk van je tand afgeslepen moet worden.
Als je de gouden kroon na verloop van tijd niet meer zo mooi vindt als eerst, kan je daaromheen een nieuwe kroon laten plaatsen. Dit is een goede, maar relatief prijzige oplossing.

Toch zullen veruit de meeste tandartsen niet zomaar een (gouden) kroon plaatsen als dit niet nodig is. In de praktijk worden facings het vaakst gebruikt als het puur gaat om de verfraaiing.

Een kroon of facing als je een kwetsbaar gebit hebt

Een gouden kroon is een ingrijpender sieraad dan een facing. Als je een kwetsbaar gebit hebt, bijvoorbeeld met (meerdere) tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan, is advies van je tandarts belangrijk.

Voor sommige (kwetsbare) tanden is een kroon namelijk beter, maar voor andere tanden een facing.

Subtiel of meer op de achtergrond

Het spreekt vanzelf dat een gouden voortand heel wat opvallender is dan een gouden kies. Een gouden voortand springt meteen in het oog en zorgt voor een opvallende ‘artiestenuitstraling’, terwijl een gouden kies wat minder zichtbaar is.

Met name als je voor een kroon zou kiezen, is dit een aspect om over na te denken.

Kies uit een facing die je tand volledig bedekt, of een edge facing

De facing is de meestvoorkomende manier om een gouden tand te (laten) zetten. Wist je dat er ook ‘edge’ facings zijn? Dit is een goudkleurig randje om je tand heen, in plaats van een facing die de gehele tand bedekt.

Ook dit is eigentijds, uitgesproken en erg mooi. Een enkele edge facing daarentegen, is juist wat subtieler dan een facing die de gehele tand bedekt. Eén edge of meerdere: je kan er verschillende kanten mee uit.

https://nl.pinterest.com/pin/648940627530832437/


De kosten van een gouden tand

Zoals je hierboven las, kan je een gouden tand laten zetten middels een facing of door een kroon. In de praktijk kiezen mensen er steeds meer voor om een gouden tand te (laten) plaatsen door middel van een gouden, of verguld schildje, dus de facing.

Dit is minder ingrijpend voor je tand, goedkoper én je kan de facing wanneer je wilt, eenvoudig verwijderen. Een gouden of vergulde facing voor je tand is al (online) verkrijgbaar vanaf 15 euro. Dit gaat dan om een vergulde facing. Dit is dus geen (volledig) gouden facing. Een gouden facing laten zetten kan bij sommige juweliers. Dit kost meestal rond de 70 euro.

Wil je toch op een meer definitieve of professionele manier een gouden tand laten zetten, dan kan je het beste naar de mogelijkheden informeren bij je tandarts.

De meeste tandartsen kunnen uitstekend een kroon zetten, alleen is goud als kroon tegenwoordig niet erg gangbaar meer. De kosten van een gouden kroon om één van je tanden kunnen oplopen tot 1000 euro. Je hebt namelijk te maken met kosten voor de kroon zelf en met de techniekkosten die de tandarts maakt.


Waar kan je dit professioneel laten zetten?

Het meest degelijk is om je gouden facing of kroon bij je tandarts te laten plaatsen. Deze kan je eventueel advies geven over de staat van je tanden en of de facing of kroon geen probleem oplevert voor je tanden. Omdat een tandarts gespecialiseerd is in de anatomie van tanden, zal de kwaliteit van de gouden kroon of facing daar het beste zijn.

Aan de andere kant kan je er bij de tandarts mee te maken krijgen dat hij of zij jou een gouden facing of kroon afraadt in verband met de gezondheid van je tanden.

Andere manieren om een gouden tand (facing) te laten plaatsen zijn:

  • Online een vergulde facing kopen en deze zelf op maat maken met een bijgeleverd bitje.
  • Een gouden facing laten plaatsen bij een juwelier.

Bij deze twee opties hebben we het dus over een facing. Deze kan je altijd makkelijk verwijderen. Wel kan je er bij een facing mee te maken krijgen dat deze als de kwaliteit matig is, deze van je tand kan loslaten.

Buiten tandartsen zijn er (nog) niet veel adressen waar je een gouden tand kan laten plaatsen

In Nederland is de gouden tand nog niet erg veelvoorkomend. Dat betekent dat de betrouwbare adressen waar je een gouden tand kunt (laten) plaatsen niet voor het oprapen liggen. Toch kunnen we buiten je tandarts enkele suggesties doen. Die lees je hieronder.


Online een facing kopen en deze zelf plaatsen

Het is mogelijk om online een facing te kopen waarmee je zelf een gouden tand kan plaatsen. Bij de online shop Grillz Shop is dit mogelijk. Je koopt er zelf een gouden facing van 15 euro, die je thuis met een bijgeleverd bitje op maat maakt.

De facings van Grillz shop (hierboven) zijn niet van puur goud. Ze zijn gemaakt van verguld edelstaal (rhodium) met UV lak. Het voordeel hiervan is dat de kosten laag blijven, en je niet de rest van je leven vastzit aan een trend.

Bij Grillz Shop heb je de keuze uit verschillende, betaalbare en mooie facings, zodat het ook mogelijk is om meerdere gouden tanden te plaatsen, en dat geheel in je eigen stijl.


Een gouden tand laten zetten bij Juwelier Warda, Den Haag

Bij Juwelier Warda in Den Haag kan je een mooie, gouden facing op maat laten maken. Deze wordt er ter plekke bij je in gezet. Dit doet geen pijn, gaat snel en je kan de facing zelf weer verwijderen als je er genoeg van hebt. Het is een specialisatie van deze juwelier, dus ze zijn hier ervaren in. Je hoeft geen afspraak te maken bij juwelier Warda als je een gouden facing wilt. Je kunt langsgaan bij deze juwelier en dan word je ter plekke geholpen.


Conclusie

Een gouden tand kan je grofweg op twee manieren laten zetten: door middel van een kroon of door middel van een facing. Een kroon is de meest ‘definitieve’ en dure gouden tand. Alleen je tandarts kan dit doen. Omdat het ingrijpend is voor je tand, kan het echter zijn dat je tandarts dit niet aanraadt.
Je kan echter ook kiezen voor een gouden of vergulde facing. Een facing is als het ware een schildje dat voor je tand geplaatst wordt. Gouden facings kan je op drie manieren (laten) plaatsen: door je tandarts (als hij of zij dit inderdaad doet), je kan een facing online bestellen of een facing door de juwelier laten plaatsen. Omdat gouden tanden in Nederland nog relatief weinig gedragen worden, zijn er niet veel bedrijven die dit doen. Juwelier Warda en webshop Grillz zijn twee adressen die gouden facings verkopen.


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag