Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 redenen om kokosolie voor je huid te gebruiken

10 redenen om kokosolie voor je huid te gebruiken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kokosolie staat op ons lijstje met ‘multifunctionele wondermiddelen’. Dat komt omdat kokosolie voor ontzettend veel doeleinden kan worden gebruikt. Niet alleen om mee te koken, maar ook zeker als aanvulling op jouw persoonlijke verzorging. Wist je bijvoorbeeld al dat kokosolie de ideale lippenbalsem en aftersun is? In dit artikel geven we jou tien redenen om kokosolie voor je huid te gebruiken.


Wat is kokosolie?

Kokosolie is een vet dat wordt gewonnen uit kokosnoten. De kokosnoten worden opengebroken en de olie wordt uit het kokos geperst. Dat gebeurt door het kokosvlees op lage temperatuur te verhitten. Het kokosvlees bestaat voor tweederde uit kokosolie/vet. Je kunt het beste natuurlijke, ‘pure’ kokosolie kopen, zonder toevoegingen van chemicaliën en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Waarom dat belangrijk is, leggen we later in dit artikel uit.


Waarom is kokosolie goed voor je huid?

Kokosolie bevat drie verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor jouw huid. Namelijk laurinezuur, caprylzuur en vitamine E. Dit is – in grote lijnen- de werking van de stoffen:

  • Laurinezuur: effectief tegen bacteriën
  • Caprylzuur: anti-oxidant dat de huid voedt en irritatie tegen gaat
  • Vitamine E: tegen huidverbranding, celbeschadiging en pigmentvlekken

Daarnaast bestaat het overgrote deel van kokosolie uit gezonde, verzadigde vetten. Zodra deze vetten in de poriën van de huid trekken, wordt de huid gehydrateerd. Een gehydrateerde huid ziet er soepeler, zachter en mooier uit.


1. Kokosolie is een goede dag/nachtcrème

Kokosolie kun je heel goed gebruiken als dagcrème of als nachtcrème. Het heeft namelijk een paar goede eigenschappen die je van gezichtscrème verwacht: het hydrateert en het maakt de huid zijdezacht. Daarnaast trekt kokosolie goed in de poriën, zodat het jouw huid écht bereikt. Daarnaast krijgt je gezicht een vitale en frisse uitstraling zonder dat het lijkt of er een ‘laagje olie’ op je huid ligt.

Disclaimer: kokosolie als dag/nachtcrème is vooral geschikt voor mensen met een droge huid. Voor mensen met een vette huid, kan kokosolie juist averechts werken. Hierdoor kan je huid nog vetter aan gaan voelen. Mensen met een vette huid hebben meer baat bij een gezichtscrème die het vet gedeeltelijk onttrekt, zodat de huid weer een goede vochtbalans krijgt.


2. Kokosolie helpt tegen acne

Kokosolie helpt om acne onder controle te krijgen, met name vanwege het bestandsdeel laurinezuur. Dit helpt namelijk om huidweefsel te herstellen, dode huidcellen te verwijderen en droge plekken op de huid te hydrateren. D

Zo moet je de kokosolie aanbrengen

Heb je last van acne en wil je kokosolie aanbrengen? Dat moet als volgt. Ten eerste moet je jouw gezicht stomen, zodat de poriën zich alvast openen. Daarna moet je een eetlepel kokosolie met een draaiende beweging aanbrengen op je huid. Laat de kokosolie eventjes intrekken en verwijder de olie, huidresten en het huidvet daarna met een natuurlijke zeep. Voordat je dit stappenplan opvolgt, is het verstandig om het eerst te testen op een klein stukje huid, in het verband met allergische reacties.


3. Kokosolie is de ideale lippenbalsem

Inmiddels weet je dat kokosolie de vochtbalans in je huid kan herstellen. Dat geldt ook voor jouw lippen. Heb je last van droge, schrale lippen? Een likje kokosolie doet wonderen. Dit is een natuurlijk product, zonder kunstmatige toevoegingen. Een goede oplossing voor iedereen die twijfelt aan de werking van commerciële lippenbalsem. Veel gehoorde ‘klachten’ over (bijvoorbeeld) Labello: het werkt verslavend en het heeft nauwelijks effect.


4. Kokosolie heeft ontstekingremmende werking

Kokosolie heeft een bewezen ontstekingsremmende werking. En (chronische) ontsteking is een belangrijk onderdeel van verschillende soorten huidaandoeningen, zoals meerdere eczeemsoorten, psoriasis en contact dermatitis.  Dat houdt verband met de ingrediënten laurinezuur en caprylzuur,d ie een een antibacteriële-, antimicrobiële- en antischimmelwerking hebben.

Om dezelfde redenen wordt kokosolie vaak gebruikt als men last heeft van huidirritaties, zoals jeuk, rode plekken, droge plekken en ga zo maar door.


5. Kokosolie als scheermiddel

Kokosolie is prima te gebruiken als scheermiddel. Het zorgt er namelijk voor dat het scheermesje gemakkelijk over de huid glijdt. Bovendien geeft kokosolie achteraf een verzorgende werking. Doordat kokosolie huidirritatie tegengaat, is de kans op jeukende, pijnlijke bultjes na het scheren aanzienlijk kleiner. Bovendien wordt de huid vaak droog van het scheermesje. Kokosolie lost dat direct op door de huid direct na (of zelfs al tijdens het scheren) te hydrateren.


6. Kokosolie dient als make-up remover

Ben je op zoek naar een natuurlijke make-up remover? Experimenteer eens met kokosolie. Breng de olie aan op een vochtig doekje, en verwijder voorzichtig make-up restanten van je gezicht. Door de vettige structuur van kokosolie is de make-up gemakkelijk te verwijderen en wordt je huid meteen gehydrateerd. Aangezien kokosolie ook nog eens wordt gebruikt als nachtcrème, vang je op deze manier twee vliegen in één klap.


7. Kokosolie kan worden gebruikt als massageolie

Waarom een dure pot massageolie kopen als je nog kokosolie in de kast hebt staan? Mix de kokosolie met een paar druppels etherische- of ayurvedische olie en je hebt een heerlijke, zelfgemaakte massageolie. En terwijl je geniet van de massage, profiteert jouw huid automatisch van alle gezondheidsvoordelen die in dit artikel zijn beschreven…


8. Kokosolie kan worden gebruikt als (gezichts)scrub

Kokosolie heeft van nature geen schurende/ scrubbende werking, maar daar kan jij heel snel verandering in brengen. Bijvoorbeeld door de kokosolie te vermengen met een beetje suiker. Hiermee creëer je een natuurlijke scrub, die je kunt gebruiken voor je volledige lichaam! Ben je ontevreden over de geur van jouw zelfgemaakte scrub? Overweeg dan om er een paar druppels etherische olie aan toe te voegen of beïnvloedt de geur op een andere manier.


9. Kokosolie is een goede aftersun

Vergeten in te smeren op het strand? Onverwacht doorgezakt op een terrasje? Voor je het weet ben je verbrand. Zelfs voor dit scenario werkt kokosolie goed! Zodra je het op de huid smeert, verdwijnt de pijn direct naar de achtergrond. Je huid voelt zachter. Daarnaast zorgt de hydraterende werking van kokosolie ervoor dat je huid sneller herstelt.

Sommige mensen gebruiken kokosolie als zonnebrand. Je wordt er sneller bruin van én het dekt voor 20% de zonnestralen. Wat ons betreft een prima oplossing voor de eerste en laatste zonnestralen op een dag, maar niet voor felle zon. Dan kun je beter een zonnebrandcrème gebruiken die zonnestralen beter blokt.


10. Kokosolie is de perfecte handen/voetencrème

Deze toepassing dankt kokosolie wederom aan z’n hydraterende effect. Door kokosolie aan te brengen op handen en voeten, worden deze zijdezacht. Je nagelriemen worden mooi en soepel en kleine wondjes rondom de vingers en tenen zullen sneller herstellen. Sommige beautyexperts beweren zelfs dat je nagels sneller gaan groeien door kokosolie. Wij hebben er (nog) geen officieel bewijs van gevonden, dus… probeer het zelf en kijk of het werkt!


Waarom beweren sommige mensen dat kokosolie ongezond is?

Bij het woord ‘verzadigd vet’ schieten bij de meeste mensen de nekharen overeind. Niet. Goed. Daardoor wordt kokosolie soms bestempeld als ‘ongezond’. Toch is het goed om onderscheid te maken tussen verschillende soorten verzadigd vet, al helemaal in de context van kokosolie. Het is namelijk zo dat het verzadigde vet in kokosolie een middellange keten vetzuur is. Dat heet ‘MCT’. Dit specifieke vetzuur bestaat uit stoffen zoals caprylzuren en laurinezuren, die ons lichaam beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is juist een van de hoofdredenen waarom kokosolie zo goed werkt tegen verschillende kwaaltjes. Daarnaast is het belangrijk om een onderscheid te maken in bewerkt verzadigd vet en onbewerkt verzadigd vet. Want ja, heel veel voedingsmiddelen bestaan uit bewerkte (industriële), verzadigde vetten. Dit kan je lichaam niet goed verteren. Kokosolie daarentegen, bestaat uit natuurlijke verzadigde vetten, waar je lichaam wel degelijk naar verlangt. Deze vetten zie je ook terug in producten zoals roomboter. Daarom luidt onze conclusie dat kokosolie wel degelijk gezond is. Je moet er echter wel voor zorgen dat je natuurlijke kokosolie koopt, zonder toevoeging van chemicaliën of andere onnatuurlijke ingrediënten.


Koop de juiste soort kokosolie

De voordelen die in dit artikel worden genoemd, zijn gebaseerd op Virgin, biologische, koudgeperste, onbewerkte en niet-ontkleurde kokosolie. Bij dit type kokosolie weet je zeker dat je een natuurlijk product van hoogwaardige kwaliteit aanschaft. Alleen dán maak je aanspraak op de gezondheidsvoordelen.

Waar kun je kokosolie kopen?

Kokosolie koop je onder andere bij gezondheidswinkels zoals Holland & Barrett (voorheen: de Tuinen). Vraag de medewerkers naar een kokosolie met bovengenoemde eigenschappen. Een kokosolie waarvan we zeker weten dat deze gezond is, is Virgin&Fit kokosolie. Dit is een supergoede kokosolie die je voor een schappelijke prijs aanschaft. Als ze deze niet verkopen in fysieke winkels, dan kun je deze olie eenvoudig online aanschaffen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag