Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de voordelen van een serum voor je huid?

Wat zijn de voordelen van een serum voor je huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Huiddeskundigen zijn het nog niet zo met elkaar eens: wat doet een serum precies en werkt het echt zo goed? In elk geval heeft een serum toch een aantal voordelen. In een goed serum zitten veel werkzame stoffen en het product zorgt in elk geval voor een extra beschermlaagje op je huid. Daarnaast zijn veel serums luchtdicht en hygiënisch verpakt. In dit artikel lees je alles over het gebruik van een serum en de voordelen ervan. Zo kun je een goede keuze maken als je overweegt er één aan te schaffen.


Wat is een serum voor de huid precies?

Een huidserum is een product voor het gezicht met een heel lichte en fijne textuur. Het is een relatief ‘dun’ product en het wordt snel door je huid opgenomen. In een goed serum zitten veel werkzame stoffen. Met werkzame stoffen bedoelen we ingrediënten die daadwerkelijk iets doen voor je huid.
Vanwege de fijne textuur en relatief kostbare werkzame stoffen wordt een serum gewoonlijk alleen voor het gezicht gebruikt. De meeste serums breng je aan onder je dagcrème, op een gereinigd gezicht. Op een schoon gezicht doen de werkzame stoffen het beste hun werk.


Kan je een serum ook zonder dagcrème gebruiken?

Veel merken claimen dat je bij een serum absoluut ook een dagcrème moet gebruiken. Overdag is dit inderdaad belangrijk, en dan is in het bijzonder zonbescherming belangrijk. In dat geval combineer je het serum met een dagcrème met SPF factor of met je zonnebrandcrème.

‘s Nachts kan je een serum prima zonder andere producten gebruiken. Je kan het dan gebruiken als nachtverzorging om je gezicht een extra boost te geven. In de nacht heb je immers geen zonbescherming nodig. Vaak wordt er nog een nachtcrème aangeraden, maar dit is geen noodzaak. Zeker als je geen groot budget hebt, maar wel wil genieten van de effecten van een serum, kan dit prima zonder nachtcrème.


De beste manier om een serum aan te brengen.

Zoals we al benoemd hebben, werkt een serum het beste op een gereinigd gezicht. Nadat je je gezicht hebt gereinigd met een cleanser (en toner), kan je het beste je serum gebruiken. Zo zal het serum het meest effectief werken. De meeste serums zijn bedoeld om aan te brengen onder je dagcrème. Gebruik je een olie als serum, dan kan je die ook goed bovenop je crème aanbrengen.


Wat zijn de voordelen van een serum?

Een serum voegt wat toe aan de verzorging die je al gebruikt, maar heeft ook los daarvan wat voordelen. In elk geval staan serums bekend om het grote aantal werkzame stoffen. In dat opzicht zijn ze vaak wat hoger van kwaliteit dan veel crèmes die er op de markt zijn. Daar moeten we eerlijk bij zeggen dat bij veel (dure) crèmes de werkzaamheid niet zo hoog is. Serums komen wat dat betreft beter uit de verf.
De meeste serums hebben de volgende voordelen:

 • Veel werkzame stoffen
 • Serums verzorgen extra, maar voelen niet vet aan.
 • Serums worden makkelijk opgenomen door de huid.
 • Voor een extra boost voor je huid voelt een serum heel prettig aan.
 • Ook geschikt om ‘s nachts te gebruiken
 • Serums zijn vaak luchtdicht en hygiënisch verpakt.
 • Met een serum kan je extra goed voorzien in de behoefte die jouw huid heeft.

Een voordeel van de luchtdichte pompverpakking die veel serums hebben, is dat het product extra goed bewaard blijft. Dit geldt vooral voor de werkzame stoffen die erin zitten. Hoe minder licht en lucht er bij bepaalde bestanddelen komt, hoe gunstiger dat is.


Voor mannen en vrouwen

Meestal zijn het de vrouwen die zich wat meer met huidverzorging bezighouden. Toch zijn ook mannen steeds meer bezig met gezichtsverzorging. Voor mannen is een serum een net zo geschikte toevoeging aan huidverzorging als voor vrouwen.


Bij welke huidbehoeften – of problemen helpt een serum?

Er zijn verschillende serums, die elk in andere behoeften voorzien. Redenen om een serum te gebruiken kunnen zijn:

 • Behoefte aan extra hydratatie
 • Je wilt iets tegen pigmentvlekjes doen
 • Behoefte aan extra verzorging terwijl je tegelijkertijd puistjes of acné hebt.
 • Behoefte aan een frissere huid
 • Er jong uit blijven zien.

Het is belangrijk om een serum aan te schaffen dat goed bij jouw huidtype past. Alleen dan kan je een optimale werking verwachten.


Hoe haal je het meeste voordeel uit een serum?

Een serum is een mooie toevoeging aan je huidverzorgingsroutine met een aantal voordelen. Net als een aantal andere producten is het echter geen wondermiddel. Een serum werkt het beste als je gezond bent en ook verder je huid goed verzorgd. Een slechte nachtrust en stress kan je niet compleet van je gezicht wissen met een geweldig serum. Wél zitten er in sommige serums bestanddelen die je huid de volgende morgen iets frisser doen ogen. Hoe kan je een serum het beste tot zijn recht laten komen?

 • Breng het serum aan op een schone huid
 • Probeer voldoende te slapen (8 uur per nacht)
 • Drink voldoende water
 • Kies een serum dat bij je past
 • Geef het serum een maand te tijd om te kijken of het werkt. Je huid heeft namelijk een maand nodig om zich te vernieuwen.
 • Gebruik bij last van acné een speciaal, extra licht serum dat bij de vettere huid past. Ook de vette huid heeft verzorging nodig, maar het is belangrijk dat die verzorging speciaal is afgestemd op acnéklachten.
 • Hydrateer je huid voldoende met een olie of dagcrème.
 • Er zijn serums die pigmentvlekken wat zouden doen vervagen. Combineer het gebruik van zo’n serum het liefst met verantwoord zonnen en goed insmeren. Zo voorkom je dat je nog meer pigmentvlekken krijgt.

Hieronder lees je welke ingrediënten nuttig zijn in je serum.


Welke ingrediënten zijn goed in een serum?

Er zijn een aantal ingrediënten die zorgen dat serums voordelen hebben voor je huid. Welke zijn dat zoal? Onder meer de volgende ingrediënten zorgen dat je huid een boost krijgt:

 • Niacinamide
 • Jojoba olie
 • Avocado olie
 • Squalaan
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Tocopherol
 • Hyaluronzuur
 • Zoethoutwortel
 • Groene thee extract

Serums zijn er in elk budget

Serums zijn er in elke prijsklasse. Je hoeft niet persé de hoofdprijs te betalen. Veelal liggen de prijzen van serums tussen de 18 en 50 euro. Het is niet persé goed om een veel duurder product te kopen. Vaak promoten dure merken zichzelf met kostbare ingrediënten en schitterende verpakkingen. Helaas is het zo dat zolang de werking van de bestanddelen niet uitgebreid onderzocht is, de kans klein dat het goed werkt. Dit geldt ook als het serum 80 euro kost.
Wel zijn serums door de grote hoeveelheid werkende bestanddelen en luchtdichte verpakking, vaak wat duurder dan een dagcrème.


De voordelen van tijdelijk een serum gebruiken

Als je huid tijdelijk wat extra verzorging nodig heeft, kan je een serum ook als kuur gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld eens twee maanden lang een serum en kijk wat het doet met je huid. Een serum is ook een prettige extra verzorging in de koude maanden. Wind, regen en frisheid maken je gezicht net wat droger. Een gezichtsserum onder je dagcrème is dan een goede toevoeging om voor extra zachtheid en hydratatie te zorgen.


Een mooie toevoeging aan je huidverzorgingsroutine

Een serum is een goede toevoeging aan je basis huidverzorging. In een goed serum zitten veel werkzame stoffen die de huid een boost geven.  Door de hoge concentratie werkstoffen, is een serum vaak prijziger dan een dagcrème. Kies voor een serum dat goed bij je huidtype past en laat je niet teveel leiden door mooie verpakkingen of hoge prijzen. Waar het om gaat is dat het serum moet passen bij jouw huid, budget en dat er de werkzaamheid van de ingrediënten bewezen is.
Combineer het gebruik van een serum overdag het liefst met een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF. ‘s Nachts kan je een serum prima op zichzelf gebruiken.  Een serum werkt het beste in combinatie met een schone huid en een goede nachtrust.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag