Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is niacinamide en hoe verbetert het je huid?

Wat is niacinamide en hoe verbetert het je huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De huid wordt beschouwd als het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf, maakt vitamine D aan voor onze botten en de huid in je gezicht is natuurlijk het eerste dat een ander ziet. Een mooie huid is een groot schoonheidsideaal en een blakende huid is een belangrijke zaak voor onze gezondheid. Je wilt het liefst snel afrekenen met littekentjes, rode plekken of puistjes in je gezicht of op andere plekken op je lichaam. Daarom is een wondermiddel voor je huid altijd mooi meegenomen: niacinamide, bijvoorbeeld. Maar wat is dat precies en hoe verbetert niacinamide je huid? Dat lees je in dit artikel!


Wat is niacinamide precies?

Niacinamide klinkt best wel chemisch, en misschien wel als iets dat je helemaal niet op je huid wilt smeren. Niets is minder waar: niacinamide is namelijk ook wel vitamine B3 te noemen. Dat klinkt als een stuk gezonder, toch? Die vitamine B3 is al lichaamseigen, want het helpt bij belangrijke zaken in je lijf, zoals het omzetten van je eten naar energie en het regelen van hormonen.

Als je het al in je lijf hebt, waarom zou je het dan nog extra innemen of smeren? Je kunt niacinamide namelijk in ontzettend veel lotions en gels vinden, en ook in tabletvorm aanschaffen. Heeft je lijf nog niet genoeg vitamine B3, zou je denken? Vele wetenschappers hebben zich over deze vraag gebogen, met de conclusie dat het innemen of smeren van niacinamide juist ontzettend veel voordelen voor je huid geeft. Door een hogere concentratie vitamine B3 in je lichaam worden onzuiverheden op je huid en eventuele huidproblemen nog beter aangepakt.


Wat doet niacinamide dan voor je huid?

Niacinamide zorgt dat de vetverbindingen in je huid, ook wel ceramiden genoemd, meer in je huid aanwezig zullen zijn. Die vetverbindingen zorgen ervoor dat je huid een betere structuur heeft, meer vocht heeft en dat je huid meer bescherming geniet tegen invloeden van buitenaf. Dat zorgt voor verschillende voordelen voor bepaalde aspecten van je huid, die we graag voor je op een rijtje zetten.

Niacinamide helpt tegen veroudering van de huid

We moeten er vroeg of laat allemaal aan geloven: anti age producten voor onze huid. Dit is echt niet alleen voor mensen met een leeftijd van zestig plus, want in je twintiger jaren kun je al beginnen met producten die helpen tegen de veroudering van je huid. Niacinamide is een soort wondermiddel op dit gebied: doordat de productie van de ceramiden, de vetverbindingen, in je huid wordt opgeschroefd, geniet je van een gladdere huid. Je hebt vast wel eens gehoord van collageen – dat maakt de huid strakker en vult rimpeltjes en lijnen op. Niacinamide verhoogt deze collageenproductie met meer dan de helft. Zo reken je snel af met al bestaande rimpels en zul je rimpels en lijnen in de toekomst kunnen voorkomen. Dag, botox!

Niacinamide is goed voor een droge huid

Een droge huid kan heel vervelend zijn. Het gaat trekken, geeft vervelende schilders af en ziet er gewoonweg niet mooi uit. Ook voor een droge huid is niacinamide de oplossing. Door de vitamine B3 wordt je huid beter gehydrateerd en verliest de huid minder vocht. Zo reken je af met die vervelende schilfers en ziet je huid er weer mooi en soepel uit. Ook heeft niacinamide een exfoliërende werking, zodat die schilfers voorgoed verleden tijd zijn. Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken over die witte schilfertjes op je zwarte kleding.

Niacinamide laat littekens verdwijnen

Heb jij littekens op je huid? Dat kan komen door bijvoorbeeld een valpartij of als je in het verleden last hebt gehad van acne. Niacinamide herstelt de littekens op je huid, zodat de krassen en rode plekken als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Ook zullen vervelende en pijnlijke schaafwondjes sneller heler door het goedje. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar niacinamide is echt een wondermiddel voor je huid.

Door niacinamide zeg je een oneffen teint vaarwel

Door droogte of een minder goede doorbloeding van je huid kun je een ongezonde, oneffen teint krijgen. Natuurlijk wil je dat je huid straalt en een gezonde gloed heeft, en daar kan niacinamide je bij helpen. Het spul verfijnt namelijk vergrote poriën en maakt ze weer kleiner, zodat je huid er snel egaler uit gaan zien, en de oorspronkelijke kleur weer terug krijgt. Dat ziet er een stuk mooier uit in de spiegel.

Niacinamide beschermt de huid tegen de zon

Het is je vast niet onbekend dat de zon je huid flink kan beschadigen. Daarom is het belangrijk dat je ten aller tijde je huid insmeert met een middel dat je beschermt tegen de schadelijke UV straling van de zon. Naast het smeren van een zonnebrand met een factor die past bij jouw huid, kun je ook een product met niacinamide gebruiken om je huid extra te beschermen tegen de zon. Het spul helpt namelijk ook om UV straling van je huid te weren. Daarbij geniet je ook van de bovenstaande voordelen van niacinamide – door zonnebrand kan je huid snel uitdrogen, door het bijsmeren met niacinamide houdt je je huid zacht, gehydrateerd en glad.


Voor welke huidproblemen is niacinamide een goed idee?

Niacinamide is dus heel voordelig voor je huid. Het rekent onder andere af met een droge huid, de veroudering van je huid en laat littekens verdwijnen. Maar ook voor meer ernstige huidproblemen is niacinamide een wondermiddel. Aandoeningen als rosacea of hyper pigmentatie kunnen heel vervelend zijn: je kunt zeer onzeker worden door vlekken of bultjes op je huid. Gelukkig werkt niacinamide ook goed bij de volgende huidproblemen:

Reken af met acne

Als je acne hebt, kan dat je dagelijkse leven echt belemmeren: de ontstoken kliertjes in op je huid zorgen voor puistjes en pukkeltjes die vrij zichtbaar zijn. Je kunt door acne erg onzeker worden en zelfs psychische problemen ontwikkelen. Er is ontzettend veel op de markt om de strijd tegen acne aan te gaan: helaas werken deze producten vaak niet. Niacinamide is wel een goed middel om te gebruiken tegen acne, omdat het de ontstoken klieren weer naar hun normale staat brengt, zodat de pukkeltjes zullen verdwijnen. Ook de littekens van acne uit het verleden zullen door niacinamide verdwijnen.

Rosacea verdwijnt door niacinamide

Als je rosacea hebt, heb je last van een rode huid, uitgezette bloedvaten en bultjes, meestal in je gezicht. Dat kan vervelend zijn voor je uiterlijk – je wilt natuurlijk liever een gave huid – maar de bultjes en puistjes kunnen ook flink zeer doen. Door zon, alcohol en warmte kunnen de klachten zelfs verergeren: de plekjes worden dan nog roder, om deze reden wordt rosacea ook wel blozen genoemd. Als je niacinamide op de rosacea aanbrengt, zullen de klachten snel verminderen. Zo kun je zonder rosacea door het leven!

https://nl.pinterest.com/pin/371758144240729520/

Geen vlekjes meer door hyperpigmentatie

Heb jij pigmentvlekken op je huid? Ook daar kan niacinamide tegen helpen. Uit onderzoek blijkt dat het goedje ook pigmentvlekken kan verhelpen. Verwacht niet meteen na het smeren resultaat: na langdurig gebruik van niacinamide zullen je pigmentvlekken verdwijnen. Dit lukt al door het gebruik van een product waar minimaal vijf procent niacinamide in verwerkt is.


Waar koop je extra verzorging voor je huid met niacinamide?

Als je op zoek bent naar een hoge concentratie van niacinamide in een product, is het een goed idee om secuur naar de ingrediëntenlijst van een product te kijken. Hoe hoger niacinamide in de lijst staat, hoe meer er van de vitamine B3 in het product zit. Er zijn een hoop producten op de markt met niacinamide. Je vindt het ingrediënt bijvoorbeeld in de volgende producten:

Paula´s Choice

Het bekende huidverzorgingsmerk Paula’s Choice verkoopt verschillende producten die niacinamide bevatten. De Niacinamide Booster, bijvoorbeeld, waar tien procent van het spul in is verwerkt. Ook de andere producten van Paula’s Choice bevatten niacinamide, zoals de Anti Aging Clear Skin Nachtcrème of de Skin Balancing Toner. Je koopt de producten met niacinamide van Paula’s Choice op hun website vanaf dertig euro.

https://nl.pinterest.com/pin/568227677985937692/

Biodermal

Ook Biodermal heeft verschillende producten met een hoge concentratie niacinamide, zoals de Biodermal Droge en Gevoelige Huid Dagcrème en Anti Age 30+ dagcrème. Ook met de producten van Biodermal kun je je huid door middel van niacinamide hydrateren, beschermen tegen huidveroudering en beschermen tegen de zon.

Olaz

Ook bepaalde crèmes van Olaz hebben niacinamide op de ingrediëntenlijst staan. De Olaz Regenerist Whip crème bijvoorbeeld, met SPF30. Zo zul je nooit meer verbranden en hou je tegelijkertijd je huid soepel en glad. Ook fijn: deze crème kunt je gewoon bij de drogist kopen. Bij het Kruidvat zijn regelmatig aanbiedingen voor Olaz, zoals 1+1 gratis. Inslaan die handel!

https://nl.pinterest.com/pin/847450854861820674/

Holland & Barret

Vergeet jij altijd te smeren? Niacinamide helpt alleen als je op regelmatige basis je huid verzorgt met dit spul. Gelukkig kun je niacinamide ook in pilvorm krijgen: bij Holland & Barret koop je een potje niacine voor twaalf euro. Zo verzorg jij je huid van binnenuit en kun je door deze pillen ook gewoon de voordelen van niacinamide beleven, zonder dat je steeds hoeft te smeren.


Niacinamide kan wel worden beschouwd als een wondermiddel voor je huid. Het goedje stimuleert de productie van ceramiden, de vetverbindingen in je huid, en collageen. Dat betekent dat je huid er door het gebruik van niacinamide beter uitziet: littekens verdwijnen, je huid is gehydrateerder, je teint wordt mooier en het spul beschermt je huid ook tegen de zon. Niacinamide is ook prima in te zetten in de strijd tegen huidproblemen, zoals acne of hyperpigmentatie. Niacinamide zit in verschillende huidverzorgingsproducten, zoals die van Olaz of Biodermal, maar ook in pilvorm (die je bijvoorbeeld bij Holland & Barret koopt) Door het gebruik van niacinamide zullen huidproblemen snel verleden tijd zijn. Wel zo fijn!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag