Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een egale huid

10 tips voor een egale huid

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Baal jij ook zo van een oneffen huid, bijvoorbeeld in je gezicht? Mannen en vrouwen van alle leeftijden ervaren wel eens problemen met hun huid. Hierdoor is bijna geen enkele huid volledig egaal. Soms worden de oneffenheden veroorzaakt door medische oorzaken (bijvoorbeeld een huidaandoening), maar veel vaker heeft het te maken met verkeerde patronen in je levensstijl. Gelukkig kun je zelf heel veel maatregelen treffen om jouw huid egaler te maken. In dit artikel helpen we jou op weg en bespreken we 10 tips voor een egale huid.


Tip 1 – Blijf gehydrateerd door veel water te drinken

Ons lichaam bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. Dat is niet voor niets! Om je lichaam gezond te houden, moet je zorgen dat deze watervoorraad constant wordt aangevuld. Het heeft effect op een heleboel gezondheids- en beauty-aspecten, maar in dit artikel beperken we ons tot de relatie van water en een egale huid.

Water zorgt ervoor dat jouw huid zichzelf van binnenuit kan reinigen. Daarnaast zorgt het dat je huid niet uitdroogt en elastisch blijft. Daardoor krijg je minder snel rimpels en behoud je langer een jeugdige uitstraling. Maar hoeveel water moet je dan drinken? Verscheidene autoriteiten raden een minimum van 2 liter per dag aan. Als je niet zo van water houdt, kun je een gedeelte hiervan vervangen door thee. (Kunstmatige) frisdranken en sappen kun je het beste vermijden, want de suikers en kunstmatige zoet- en smaakstoffen zorgen voor een vettere huid met puistjes. Alcohol kun je omwille van je huid het beste laten staan; dat droogt de huid uit.


Tip 2 – Douche minder heet en minder lang

Ken je dat? Je staat al een poosje onder de douche en betrapt jezelf erop dat je de kraan telkens net een stukje heter zet. Hmm, lekker even opwarmen en genieten van de warme stralen. Maar… jouw huid kan dit niet echt waarderen. (Te) warm water tast de beschermlaag van je huid aan, waardoor deze beschadigt. Het gevolg is dat je een droge huid krijgt, met bijvoorbeeld loshangende schilfertjes. Niet echt een mooi gezicht. Je kunt dus beter iets korter douchen (maximaal 10 minuten) en de kraan een paar graden zachter zetten. Dit heeft overigens ook voordelen voor je haar. Als je jouw haar gezond wil houden, moet je het wassen met lauw water. Vervolgens moet je aan het einde van de douchebeurt de kraan koud zetten en daarmee je haar spoelen, dan sluiten de haarschubben zich en heb je minder pluis en meer glans. Win-win, dus!


Tip 3 – Zonnebrandcrème is je beste vriend

Iedereen gebruikt wel eens zonnebrand. Met de nadruk op ‘wel eens’. Bijvoorbeeld op die snikhete dag tijdens jouw strandvakantie, of als je in hartje zomer op een terras gaat zitten in Nederland. Maar wist je dat jouw huid dagelijks baat heeft bij de bescherming die beschermende kleding en/of zonnebrandcrème biedt? Als je huid direct wordt blootgesteld aan zonlicht, kan dat er namelijk voor zorgen dat je een oneffen (niet-egale) tint krijgt in je gezicht. Het is aanbevolen om de lichaamsdelen die in aanraking komen met zonlicht, regelmatig in te smeren met SPF 15. Als je het écht goed wil doen en alle risico’s wil vermijden, dan moet je zelfs voor een SPF 30 kiezen.


Tip 4 – Reinig je gezicht twee keer per dag

De meeste mensen ervaren oneffenheden op hun gezicht. Er zijn dan ook heel veel tips waarmee je jouw gezicht egaler kunt maken. Een van de belangrijkste tips is de reiniging. Maak er een gewoonte van om twee keer per dag je huid te reinigen. Doe dit tegelijk met het tandenpoetsen, dan kun je het makkelijk inbedden in je dagelijkse ritueel! Kies hiervoor een milde melk 0f lotion die past bij jouw huidtype (droog, gemengd, vet). Welk huidtype je hebt, kun je het beste navragen bij de drogist.

Let op: het gezicht reinigen is heel belangrijk voor iedereen! Dus niet alleen voor make-up popjes die elke avond de laag foundation van hun gezicht moeten schrobben. Integendeel, het is ook belangrijk voor mensen die helemaal geen make-up dragen. In de loop van de dag komt je gezicht namelijk in aanraking met wind, regen, vuil, vette vingers en noem maar op.


Tip 5 – Hanteer een gezonde levensstijl

Deze tip mag dan wel algemeen zijn; het is dé sleutel tot een egale huid. Je lichaam reageert namelijk direct op de keuzes die jij maakt in je levensstijl. Een van de eerste plekken waar dat zichtbaar wordt voor jou zelf, is je huid. Wat houdt een gezonde levensstijl precies in? Het is een combinatie van goed eten en regelmatig bewegen. Dat wil zeggen: eet gevarieerd en gezond. Een paar stuks fruit, veel groente, veel water (zoals we eerder ook al bespraken), veel eiwitten, veel gezonde vetten en wat koolhydraten. We gaan hier in deze context niet te diep op in, maar als je meer wilt weten over een gezonde levensstijl, dan kun je verder lezen op de pagina eten en drinken, gezondheid of afvallen. Verder is het belangrijk om veel te bewegen, al is het maar wandelen. Meer hierover kun je lezen in onze categorie sporten. Tot slot moet je ongezonde gewoontes zoals roken, (veel) drinken en veel ongezonde snacks laten staan. Je zult niet alleen een egale huid krijgen, maar ook van andere gezondheidsvoordelen profiteren!


Tip 6 – Verbloem je niet-egale huid

Eigenlijk moet je er naar streven dat je huid van binnenuit gezond wordt. Dan wordt de oorzaak van een oneffen huid aangepast, en krijg je op de lange(re) termijn een egale huid. Maar… Het duurt even voordat de effecten zichtbaar worden. Wat nou als je in de tussentijd alvast een egale huid wil? Dan kun je altijd nog een egale huid ‘faken’ met behulp van make-up. Sorry mannen, deze tip is toch vooral bedoeld voor de dames… Jullie kunnen het beste een baard laten staan of een petje op doen ;).

Make-up voor een egale huid

Met make up kun je jouw huid vrij egaal maken. Als je reliëf hebt, bijvoorbeeld puistjes, dan zullen deze natuurlijk nog wel enigszins zichtbaar blijven. Maar rode plekken, donkere wallen, kleine mee-eters of andere kenmerken van een oneffen huid, kun je prima verbloemen. Dat kun je het beste doen met concealers. Deze zijn speciaal op de markt gebracht om een egale huid na te bootsen. Daarna kun je foundation aanbrengen, dat is een dikke crème die vaak een kleur bevat. Door dit gematigd op je gezicht aan te brengen, krijgt je huid eenzelfde egale tint.


Tip 7 – Neem een gezichtsbehandeling

Een van de meest professionele methodes om een egaal gezicht te krijgen, is door een gezichtsbehandeling te nemen. Deze behandeling wordt ook wel ‘facial’ genoemd. Ze worden uitgevoerd door een dermatoloog of iemand van een schoonheidssalon. Er zijn verschillende behandelingen verkrijgbaar, een beetje afhankelijk van de problematiek. Je kunt het beste bij de schoonheidssalon of dermatoloog vragen welke behandeling jij het beste kunt nemen. Elke behandeling is er hoe dan ook op gericht om een egale huid te creëren, alleen de manier waarop verschilt. Het enige nadeel van een gezichtsbehandeling (facial) is de hoge prijs. Daartegenover staat echter wel dat het een gedegen behandeling is met goede resultaten. Houd er echter wel rekening mee dat je alsnog jouw levensstijl gezond moet houden om ook op de lange termijn een egale huid te hebben. Je kunt moeilijk elke week een nieuwe facial boeken.


Tip 8 – Geef jouw huid veel vitamine C

Vitamine C is onmisbaar voor je lichaam. Het draagt onder andere bij aan een goed immuunsysteem, gezond haar, en een goede huid. Vitamine C is niet de enige vitamine die goed is voor jouw huid, maar wel eentje die er met kop en schouder bovenuit steekt. Vitamine C haal je bijvoorbeeld uit sinaasappels, tomaten en kiwi. Je kunt ook een vitamine C voedingssupplement eten, maar dat is niet ter vervanging van vitamine C-rijk voedsel, eerder als aanvulling.

Verder zijn er ook een aantal huidverzorgingsproducten die vitamine C in hun crème of lotion stoppen. Bijvoorbeeld Nivea Visage Q10 Energy Dagcrème, of Uriage Age. In de drogisterij kunnen ze je ongetwijfeld goede, vitaminerijke verzorgingsproducten voor je huid aanbevelen.


Tip 9 – Ga vaak sporten

We hebben het al eerder genoemd in dit artikel: ga vaker bewegen. Maar waarom is sporten eigenlijk zo goed voor de huid? We zullen een korte uitleg geven. Beweging zorgt voor een goede bloedsomloop. Hoe beter je doorbloeding is, hoe beter dat is voor je lichaam, onder andere voor je huid. Vaker bewegen leidt onder andere tot een egalere huid. Het is echter wel belangrijk om het zweet direct na het sporten van je huid te spoelen, want als je dat niet doet, dan krijg je juist huidproblemen omdat je poriën verstopt raken en het vuil op de huid blijft zitten.


Tip 10 – Verwen je huid met een masker

Gezichtsmaskers zijn niet alleen erg fijn voor ontspanning en comfort, maar ze dragen ook bij aan een egale huid. Dat geldt met name voor hydraterende, herstellende gezichtsmaskers. Het is aan te raden om een dergelijk masker een keer per week aan te brengen. Verder kun je de huidverzorging uitbreiden door je huid te behandelen met een milde scrub of peeling.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag