Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je pigmentvlekken in je gezicht behandelen?

Hoe kun je pigmentvlekken in je gezicht behandelen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Pigmentvlekken zijn donkerdere of lichtere vlekken in je gezicht, die afwijken van je eigen huidskleur. Pigmentvlekken hebben of krijgen kan door verschillende oorzaken komen. Maar wanneer je ze eenmaal hebt, kan dat vervelend zijn. Gelukkig zijn er meerdere methodes waardoor je pigmentvlekken in je gezicht kunt behandelen.


Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn stukjes huid in je gezicht die donker of lichter dan jouw eigen huidskleur zijn. Het kunnen kleine vlekjes zijn, die bijvoorbeeld als kleine ronde stipjes op je gezicht zitten. Maar het kunnen ook grotere vlekken zijn, die op willekeurige plekken in je gezicht aanwezig zijn. Pigmentvlekken worden vaak als heel vervelend ervaren, en het is daarom fijn dat de vlekken behandeld kunnen worden.


Oorzaken pigmentvlekken

Het krijgen van pigmentvlekken kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is het te veel en te lang in de zon zitten. Door de UV straling verkleurt je huid, en wanneer je hier te lang aan blootgesteld bent zonder bescherming, zijn deze verkleuringen blijvend. Het is daarom extreem belangrijk om jezelf altijd met een hoge zonnebrandfactor goed en vaak in te smeren.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van pigmentvlekken is huidveroudering. Vanaf je twintigste levensjaar vernieuwd je huid zich minder snel, waardoor er pigmentvlekken kunnen ontstaan. Lees hier hoe je je huid zo lang mogelijk jong houdt. Daarnaast kan het zijn dat je vanaf je geboorte al pigmentvlekken hebt.


Behandelingen

Hoe je ook aan je pigmentvlekken bent gekomen, het gaat erom dat je ze graag wilt behandelen. Om te beginnen kun je naar een dermatoloog gaan die naar jouw gezicht gaat kijken, en afhankelijk van het soort pigmentvlek met jouw kijkt naar een passende behandeling. Als je dit niet wilt, of je van tevoren graag wilt inlezen, hebben wij verschillende behandelingen voor je op een rijtje gezet.

Crème of serum
Er zijn verschillende crèmes en serums die je op je huid kunt smeren om pigmentvlekken te verminderen. In deze crèmes zitten werkzame stoffen die ervoor zorgen dat de celdeling weer op gang komt, wat de mindering van pigmentvlekken stimuleert. Je kunt het beste even langs de apotheek gaan en vragen naar zogeheten ‘pigmentcremes’. Er zijn allerlei verschillende soorten crèmes en serums, maar het belangrijkste is dat deze goed bij jouw soort vlekken passen. Laat je daarom bij de apotheek of drogist goed adviseren. Het voordeel van een crème of serum is dat het vaak niet heel duur is, en je het gewoon thuis kunt op smeren. Het nadeel is dat het langer duurt voordat je resultaat ziet.

Camoufleren
Een andere manier om pigmentvlekken te behandelen is om deze te camoufleren. Dit doe je door een gezichtscrème te kopen met een kleurtje erin. Deze kleur kan bruin zijn wanneer je witte pigmentvlekken hebt, of juist wit wanneer je donkere pigmentvlekken hebt. Het voordeel van een camouflerende crème is dat deze direct inwerkt en je meteen resultaat ziet: de pigmentvlekken zijn niet meer zichtbaar. Nadeel is dat zo’n crème vaak niet de gehele dag blijft zitten, en de pigmentvlekken zijn niet verdwenen. Daarom is dit vooral een geschikte behandeling wanneer je kleine pigmentvlekjes hebt die niet direct heel storend voor je zijn.

Laseren
Een andere behandeling voor pigmentvlekken is laseren. Heel belangrijk om hierbij te weten is dat laseren alleen geschikt is voor de donkere pigmentvlekken. Daarnaast is het goed om je ervan bewust te zijn dat je pigmentvlekken met een laserbehandeling vaak niet in één keer weg zijn. Afhankelijk van de grootte en de diepte van de pigmentvlekken zijn er eventueel meerdere laserbehandelingen nodig. Tijdens het laseren van je pigmentvlekken worden er energiestromen naar de specifieke plek met pigmentvlekken op je huid gestuurd. De pigmentvlekken neemt deze energiepuls op, waardoor de vlekken oplossen. Doe een laserbehandeling alleen bij een goede kliniek en laat je van tevoren adviseren wat bij jouw huid past.

Peeling
Peeling is ook een mogelijkheid voor het behandelen van pigmentvlekken in je gezicht. Hierbij wordt de bovenste laag van de huid verwijderd, waardoor de huid zich vanzelf weer kan vernieuwen. Je kunt zelf een peeling kopen en dit thuis doen voor de meer oppervlakkige pigmentvlekken. Wanneer de vlekken echter dieper in je huid liggen, kun je het beste naar een dermatoloog gaan. Die maakt dan een speciaal mengsel dat precies bij jouw huid aansluit. Deze peeling dringt dieper door in je huid, waardoor er meer resultaat optreedt. Wees wel voorzichtig met peelings, het is belangrijk dat je deze niet te vaak zelf doet, want dan loop je het risico om je huid te beschadigen.


Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten bij pigmentvlekken is dat iedere huid anders is en dus ook anders reageert. Het kan dus zijn dat bij een vriend(in) een peeling goed werkte, maar deze voor jou geen resultaat geeft. Het beste en meest veilige is om van tevoren bij een dermatoloog langs te gaan die jou goed kan adviseren wat de beste aanpak zal zijn. Dit scheelt uiteindelijk een hoop tijd en gerommel met verschillende methodes. De huid in je gezicht blijft redelijk kwetsbaar, dus het is belangrijk om daar zorgvuldig mee om te gaan. Als laatste is voorkomen altijd beter dan genezen, dus wil je zo min mogelijk risico lopen op het krijgen van pigmentvlekken: smeer je dan elke dag in met een dagcrème met UV-factor erin!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag