Wat is de beste behandeling om couperose te verwijderen?

Wat is de beste behandeling om couperose te verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Couperose is een huidaandoening waar veel mensen last van krijgen op middelbare leeftijd. Het is niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend. Er bestaan verschillende manieren om de couperose te verminderen, dan wel te verwijderen. In dit artikel bespreken we deze verschillende behandelingen en leggen we uit wat je kunt doen om couperose te voorkomen of niet te verergeren.


Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij de adertjes op je gezicht zichtbaar aanwezig zijn, waardoor de huid roder kleurt. De adertjes kunnen ook blauw van kleur zijn. Soms ziet couperose eruit als een soort ‘spinnenweb’ van rode of blauwe adertjes in je gezicht.

Daarnaast kan couperose zich ook uiten in kleine (of grote) bultjes of puistjes. Ook kan je huid erg droog en jeukerig zijn. Het is mogelijk dat je poriën erg groot worden en zichtbaar zijn. Op sommige gedeelten van je gezicht kan je huid verdikken.

Er zijn ook symptomen van couperose die je niet zozeer ziet, maar vooral voelt. Zo kan je huid een trekkerig of branderig gevoel hebben. Je huid kan ook gezwollen of pijnlijk aanvoelen. Daarnaast kan het voorkomen dat je veel sneller gaat blozen wanneer je je ergens voor geneert. Tenslotte kun je merken dat je ogen sneller gaan tranen, jeuken, branderig aanvoelen of sneller gevoelig zijn voor veel licht.

De symptomen van couperose kunnen geleidelijk opkomen en langzaamaan kun je je gezichtshuid in steeds meer van bovenstaande symptomen herkennen. Het hoeft echter niet altijd het geval te zijn dat couperose erger wordt, het is ook mogelijk dat het hetzelfde blijft. Gelukkig is couperose niet gevaarlijk, maar je kunt je wel onzekerder voelen over je uiterlijk door deze aandoening. De zichtbare adertjes nemen niet vanzelf af, daarom leggen we in dit artikelen uit met welke behandeling je couperose het best kunt (laten) verwijderen.


Waardoor krijg je couperose?

Couperose kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste komt het fenomeen vaker voor bij mensen bij een blank huidtype. Een veelvoorkomende oorzaak van couperose is stress. Daarnaast kan het erfelijk bepaald zijn. Ook kan veel en intensieve beweging ervoor zorgen dat couperose ontstaat. Ten slotte kan het gebruik van alcohol, temperatuurschommelingen en een teveel blootstelling aan UV-licht dit veroorzaken. Couperose komt zowel bij mannen als vrouwen voor (maar het vaakst bij vrouwen) en het begint vaak op middelbare leeftijd.


Hoe kun je couperose behandelen?

Couperose kun je veilig laten verwijderen, gezien de zichtbare adertjes geen functie hebben. Helaas worden behandelingen zelden vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom zijn er ook manieren om de couperose te camoufleren of ervoor te zorgen dat het in ieder geval niet erger wordt.

Camoufleren

Een goedkope manier om couperose minder zichtbaar te maken is door middel van make-up. Je kunt het camoufleren met foundation of concealer in de tint van je huidskleur. Hiermee zal je teint egaler ogen. Vanzelfsprekend is dit slechts tijdelijk en verdwijnen zal het van deze oplossing niet. Er zijn ook speciale crèmes op de markt die de tint van je huid neutraliseren, waardoor de couperose minder zichtbaar is.

Smeren

Een manier om de couperose iets af te laten nemen is door crèmes te smeren. Er zijn verschillende couperosecrèmes op de markt, bijvoorbeeld van Biodermal. Geheel verdwijnen zullen de adertjes hiervan niet, maar de kans is wel groot dat ze af zullen nemen.

Anders eten

Soms is je voedingspatroon de oorzaak van couperose. Wanneer je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, kan dit zich uiten in symptomen van couperose. Overleg met een arts of dit bij jou het geval kan zijn en wat je hier aan kunt doen.

Laserbehandelingen

Een oplossing waarmee je couperose definitief kunt laten verwijderen is door middel van laserbehandelingen. De warmte van de laser zorgt ervoor dat het adertjes vernietigd wordt, op een veilige manier. Huidtherapeuten bieden verschillende soorten laserbehandelingen aan. Laat je door hen informeren wat voor jou het meest geschikt is. Je zult meestal zo’n 3 tot 4 behandelingen moeten ondergaan, voordat de couperose volledig weg is.

Deze behandelingen zijn over het algemeen vrij kostbaar, maar hiermee is het wel mogelijk de couperose volledig te laten verdwijnen.


Hoe kun je couperose voorkomen?

Gezien voorkomen natuurlijk nog beter is dan genezen, geven we ook nog graag een aantal tips om couperose te voorkomen. Ten eerste kun je couperose enigszins voorkomen door ernstige temperatuurschommelingen te vermijden, hiermee voorkom je dat de haarvaatjes uitzetten en deze dus zichtbaar worden.

Ook is het goed om je huid goed tegen extreem weer, zoals felle zon en sterke wind te beschermen. Dit kun je doen door veel met zonnebrandcrème te smeren en je huid goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Vermijd ook te alle tijde de zonnebank, dit zal de kans op couperose versterken. Wanneer je al couperose hebt zal de zonnebank dit alleen maar verergeren.

Daarnaast kun je qua voeding erop letten dat je niet te veel sterk gekruid eten consumeert en niet overmatig alcohol gebruikt. Dit kan de couperose uitlokken of verergeren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag