Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je littekens van acne voorkomen en verwijderen?

Hoe kun je littekens van acne voorkomen en verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een mens kan in het leven opgezadeld worden met een hoop ongemakken, waarvan acne er slechts eentje is. Het is helaas daarbij wel één van de meest voorkomende ongemakken. In de basis is acne onschuldig, maar het kan enorm vervelend zijn en onzekerheid met zich meebrengen. Wanneer de acne gedurende een langere periode aanhoudt, dan kunnen de gevolgen ernstiger zijn en bestaat de kans op littekens. Hoe je deze kunt voorkomen en  – indien er al sprake van is – kunt verwijderen, lees je in dit artikel.


De puist

Je kent ze wel, de reclames waarin jongeren gezegend zijn met puistjes en deze middels een bepaald reinigingsmiddel – in de vorm van scrub of face wash – als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Hoewel puistjes zich in de praktijk vaak wat minder makkelijk laten overmeesteren, draagt het reinigen van het gezicht zonder meer bij aan het tegengaan en verwijderen van puistjes. Puistjes zijn iets onschuldigs, waar (bijna) iedereen wel eens mee te maken krijgt. Er zijn maar weinig mensen die er nooit minstens één hebben gehad.

Puistjes kunnen voorkomen over het gehele lichaam. Wanneer een puistje “rijp” is en op knappen staat, dan wordt het vaak uitgeknepen waardoor het verdwijnt en de huid herstelt. Dat veel mensen dit een prachtig concept vinden, blijkt uit het feit dat op sociale media als Facebook filmpjes van zogenaamde “pimple poppers” enorm aan populariteit winnen. In deze filmpjes zie je dokters of dermatologen die het verwijderen van puistjes en mee-eters filmen, waarna deze beelden gedeeld worden met de rest van de wereld. Je moet er maar van houden.


Verstopte talgkliertjes

In de bovenstaande alinea spreken we over puistjes en niet over acne. Hoewel acne een ander woord voor puistjes is, klinkt acne over het algemeen wat ernstiger. Mensen die last hebben van acne, hebben vaak last van een veelvoud aan puistjes. In ieder geval meer dan twee. Het kan voorkomen dat de acne een compleet gezichtsdeel of het gehele gezicht bedekt. En dat kan voor de persoon in kwestie enorm vervelend zijn, aangezien acne over het algemeen niet gezien wordt als een schoonheidsideaal en de zekerheid over eigen uiterlijk kan doen afnemen. Men kan zich behoorlijk schamen voor de acne, wat zowel logisch als onnodig is.

Feitelijk is acne – en daarmee ook de puist – een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Deze kliertjes geven een beschermende stof af aan de huid, die vettig van aard is. De kliertjes in kwestie kunnen verstopt of ontstoken raken, met puistjes en mee-eters als gevolg. Acne kan niet alleen voorkomen in het gezicht, maar ook op de rug, op de borst of op de schouders en kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken zijn stress, de hormoonbalans of een ongezond voedingspatroon. De oorzaak verschilt per persoon.

De ontstekingen die leiden tot acne zijn in de meeste gevallen periodiek en verdwijnen daarna (om vaak op een later punt, al dan niet in een minder heftige vorm) terug te keren. Het is mogelijk dat de periode van ontstekingen niet zonder gevolgen blijft. Zo kunnen er bijvoorbeeld rode plekken ontstaan op de plaats waar de ontstekingen hebben plaatsgevonden. Als deze vlak zijn, dan verdwijnen deze meestal na 3 tot 9 maanden en ontstaan er geen littekens. Wanneer de ontstekingen blootgesteld worden aan zonlicht, kan er na het verdwijnen van de ontstekingen donkere vlekken (ook wel hyperpigmentatie genoemd) op de betreffende plekken ontstaan. Ook deze gaan in de meeste gevallen vanzelf weer weg, maar dat kan tot wel 3 jaar duren. In het ergste geval – en dan komen we bij het onderwerp van dit artikel – zijn de ontstekingen zodanig ernstig dat ze de huid enorm beschadigen, met als gevolg dat er littekenweefsel ontstaat. Dat weefsel wordt gevormd om de, door acne veroorzaakte wond, gaten op te vullen.


Littekens door acne voorkomen

Wat belangrijk is om te onthouden – wanneer je last hebt van acne – is dat je te maken hebt met ontstekingen die de huid beschadigen. Om de beschadigingen niet erger te maken dan dat ze al zijn, is het beste wat je kunt doen er simpelweg vanaf te blijven. Hoewel het verleidelijk is een rijpe puist uit te knijpen of te krabben, maak je daarmee de beschadigingen alleen maar erger en vergroot je de kans op littekens. Geduld is in dit geval een zeer schone zaak. Wacht daarom tot de ontstekingen over zijn.

Ook zul je moeten letten op de producten die je gebruikt om acne tegen te gaan. De kans is groot dat deze agressieve middelen bevatten die de huid uitdrogen. Middelen die de huid uitdrogen zorgen ervoor dat deze zijn natuurlijke beschermlaag verliest, waardoor de beschadigingen ernstiger kunnen worden en er dus littekens kunnen ontstaan. Let daarom goed op de ingrediënten die de producten bevatten en kies – indien mogelijk – voor producten op natuurlijke basis. Deze zijn vaak milder voor je huid.


Andere tips tegen acne littekens

Verder niet geheel onbelangrijk zijn de talgresten en andere vuiligheden die op je kussen achterblijven nadat je daarop geslapen hebt. Wanneer je de volgende nacht wederom op dit kussen slaapt, dan bestaat de kans dat deze en andere vuiligheden je poriën gaan verstoppen en daarmee de acne verergert. Wat vervolgens weer kan leiden tot littekens. Daarom is het verstandig zeer regelmatig je kussensloop te vervangen door een schone sloop.

Een andere boosdoener wanneer we praten over acne, is UV-licht. Dit licht kan ervoor zorgen dat de acne – en daarmee de kans op littekens – erger wordt. Het beste wat je kunt doen is de zon vermijden, maar dit is natuurlijk niet altijd een optie. Zorg daarom voor een goede UV-bescherming in de vorm van een zonnefilter. UV-straling vertraagt namelijk het herstel van de huid, waardoor je langer met de ontstekingen opgescheept blijft zitten. Weet je niet welke zonbescherming het beste is voor je huid? Laat je dan adviseren door een dermatoloog.

Acne wordt in ieder geval niet veroorzaakt door het eten van varkensvlees, chocolade of mayonaise, zoals sommigen beweren. Het laten liggen van deze producten draagt dus niet bij aan het voorkomen van littekens door acne. Ook wordt een slechte hygiëne vaak genoemd als een oorzaak van acne, maar dat mag ook naar het land der fabelen verwezen worden. Natuurlijk is het belangrijk jezelf goed te verzorgen, maar je hoeft niet bang te zijn dat je acne veroorzaakt wordt door een slechte persoonlijke hygiëne.


Littekens door acne verwijderen

Als er al sprake is van littekens door acne, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze te behandelen. Het is helaas nog niet mogelijk deze in de volledigheid – voor de volle 100% – te verwijderen, maar de littekens ontstaan door acne kunnen wel zodanig behandeld worden dat het effect op het uiterlijk tot een minimum gereduceerd wordt.

Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk, waaronder bijvoorbeeld een laserbehandeling. Met een dergelijke behandeling wordt de aanmaak van nieuwe cellen gestimuleerd, waardoor de littekens minder zichtbaar worden. Ook is het mogelijk een diep litteken te laten wegsnijden en de huid te laten hechten. Hierdoor ontstaat een minder zichtbaar, lijnvormig litteken, dat vanuit een esthetisch oogpunt er beter uitziet. Verder behoren peelings tot de mogelijkheid, waarmee de huid gaat vervellen en de aanmaak van nieuwe, gezonde cellen gestimuleerd wordt.

Welke behandeling het meest effectief is, hangt onder andere af van het type litteken dat ontstaan is door de acne en het type huid dat je hebt. Een dermatoloog of huisarts kan je hierin adviseren. Schroom dus vooral niet om een afspraak te maken met een deskundige. Ze zijn tenslotte gespecialiseerd in vele verschillende vormen van huidbeschadiging en het herstel van de huid. Ongetwijfeld kan een deskundige je uit de brand helpen.

Schaam je in ieder geval nooit voor acne, mocht je hiermee te maken hebben. Zoals je hebt kunnen lezen is het een veelvoorkomende aandoening en je bent absoluut niet de enige die er de problemen van ondervindt!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag