Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over hyaluronzuurcapsules

Alles over hyaluronzuurcapsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Hyaluronzuur is één van de meest effectieve stofjes om de huid van binnenuit te verbeteren. Het bestanddeel hyaluronzuur is vooral bekend van de betere gezichtsverzorging: het zorgt dat de huid vocht goed kan vasthouden, waardoor deze er fris uitziet en het volume behoudt. Dat is vooral prettig als je wat ouder wordt. Hyaluronzuur komt in heel je lichaam voor en kan ook worden ingenomen als supplement. In dat geval zit hyaluronzuur in capsules. Iets voor jou? In dit artikel vertellen we alles over deze vorm van hyaluronzuur innemen en wat je ervan kan verwachten.


Wat is hyaluronzuur en wat doet het in je lichaam en voor de huid?

Hyaluronzuur is een stof die van nature al in ons lichaam voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in onze gewrichten en in het bindweefsel. In je gewrichten zorgt hyaluronzuur ervoor dat je ze soepel kan bewegen. Wat betreft je huid, zorgt hyaluronzuur voor hydratatie en volume. Daarbij heeft het een antibacteriële werking, waardoor wondgenezing versnelt. Tot slot zorgt hyaluronzuur voor een verbeterde elasticiteit van de huid.
Je huid is je grootste orgaan, en ze bevat meer dan de helft van alle hyaluronzuur in je lichaam.

Ondanks de naam, is hyaluronzuur een type suiker dat valt onder de ‘polysacchariden’. Dat het zo goed helpt om je huid te hydrateren, komt omdat het tot duizendmaal zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden. Dat het hyaluronzuur afneemt als je ouder wordt, is één van de oorzaken van een ouder wordende huid en minder soepele gewrichten.

Omdat hyaluronzuur afneemt naarmate je ouder wordt, is het een populair anti-ageing ingrediënt. Het is bovendien een stof waarvan de anti-verouderings werking meermaals bewezen is.
Net als alle andere gezondheidssupplementen en gezichtsverzorging is hyaluronzuur geen wondermiddel. Ondanks dat het een huideigen stof is, zal je niet plotseling van bestaande rimpels afkomen, of er twintig jaar jonger uitzien. Ook kan hyaluronzuur niet de tekenen verbloemen van een gestrest of ongezond leven. Wél is bewezen dat de stof verschil maakt voor de huid en in de gewrichten.


Vanaf deze leeftijd kunnen hyaluronzuurcapsules nuttig zijn.

De één zal iets sneller een oudere huid krijgen dan de ander. Dit is vaak genetisch bepaald, hoewel factoren zoals roken en eetgewoontes er ook invloed op hebben. Roken bijvoorbeeld, maakt de huid significant sneller oud en dof. Ook het veelvuldig eten van snelle suiker bevorderd huidveroudering, omdat snelle suikers het collageen in je huid afbreken.

Sommige merken op het gebied van supplementen en verzorging beweren dat je na je 21e al ouder wordt, andere merken noemen een leeftijd vanaf ongeveer 30 jaar. Nu is het na je 21e nog niet nodig om hyaluron producten aan te schaffen. Bij veel mensen verschijnen tijdens hun dertigste de eerste tekenen van veroudering.

Kort gezegd is het vooral belangrijk om te doen wat je zelf prettig vindt, en af te gaan op wat je ziet aan je huid.


Wat kan je verwachten van hyaluronzuurcapsules?

Dat hyaluronzuur een werkzame, huideigen stof is, is duidelijk en meermaals onderzocht. Er is wat minder bekend over wat de stof doet als je deze binnenkrijgt via supplementen. Hierover wordt nu onderzoek gedaan.

Toch kan het voordelen hebben om supplementen te slikken voor een mooiere huid. Bij gezond eten (wat nog altijd erg belangrijk blijft voor een fris gezicht) worden de nuttige stoffen voor de huid eerst opgenomen door de vitale organen. Pas daarna gaan ze naar je huid. Niet iedereen eet elke dag alle perfecte ingrediënten voor je huid, en daarom kunnen supplementen zoals hyaluronzuur capsules, soms zeker voordelen hebben, of aanvullen wat je al doet.

Een ander voordeel van hyaluronzuur in capsules is dat de stof in huidverzorging, aan een aantal eisen moet voldoen om echt te werken voor de huid. Zo moet er in verzorgingsproducten met hyaluronzuur altijd een stof voorkomen die een laagje om de huid legt, zodat het zijn werk goed kan doen. In het geval van capsules komt de lichaamseigen stof meteen…juist, je lichaam binnen! Dat zou de werkzaamheid kunnen verbeteren, maar we weten nog niks helemaal zeker.


Waar kan je hyaluronzuurcapsules kopen?

Hyaluronzuurcapsules zijn makkelijk te verkrijgen in allerlei (online) winkels op het gebied van supplementen en vitamines. Een aantal van deze winkels bieden vegetarische of veganistische capsules aan, zodat je ook met die levensstijl een verantwoorde aankoop kan doen.
Voorbeelden van winkels waar je supplementen met hyaluronzuur kan kopen zijn:

  • Online shop Vitamines Per Post
  • Holland & Barrett, hier verkopen ze verschillende merken van de capsules met hyaluronzuur.
  • Vitaminstore (0nline winkel)
  • Lucovitaal
  • Newpharma

En zo zijn er nog veel meer. Waar je wel op moet letten, is de ingrediënten die er in de capsules zitten. In sommige capsules zitten er naast hyaluronzuur ook vitaminen. Dat is niet altijd per se handig als je al (vitamine) supplementen slikt, en bovendien was je op zoek naar de stof hyaluronzuur, en niet zozeer naar extra vitamines. Lees voor de zekerheid de ingrediënten dus even door.
Over het algemeen geldt dat je voor capsules met zo min mogelijk andere ingrediënten en met hyaluronzuur van goede kwaliteit, ook fors meer betaalt.

https://nl.pinterest.com/pin/503488433336612931/

Prijzen van hyaluronzuurcapsules

De prijzen van de capsules lopen fors uiteen. Zo kan je bij Vitamines Per Post een verpakking met 30 hyaluronzuurcapsules kopen voor 14,95 euro.
Bij Vitaminstore kan je van het merk Solgar een hyaluronzuur supplement kopen, waarbij een verpakking van 30 tabletten 51,40 euro kost. Een fors verschil dus. Over het algemeen zijn de duurdere merken wat zuiverder, en bevatten ze ingrediënten van hogere kwaliteit.


Innemen van de capsules

Bij de meeste merken wordt er aangeraden om één of twee keer per dag een capsule met hyaluronzuur in te nemen. Dit hangt af van de hoeveelheid hyaluronzuur die er in een capsule zit. Het is niet de bedoeling dat je de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt. Dit geldt voor alle supplementen, en ook voor deze.

Niet bij alle supplementen die je inneemt merk je even snel verschil. Bij de hyaluronzuurcapsules geldt dit ook. Het is daarom aan te raden om het supplement ongeveer twee maanden te tijd te geven, volgens de aanbevolen dosering.


Kunnen hyaluronzuurcapsules bijwerkingen hebben?

Er zijn geen bijwerkingen bekend van supplementen met hyaluronzuur. Prettig is daarbij dat het een lichaamseigen stof is. Toch wordt er aangeraden om dit supplement niet tijdens een zwangerschap te slikken.

Een ander punt om rekening mee te houden is de toevoeging van andere vitamines in je hyaluronzuurcapsules. Als je ook (veel) andere supplementen slikt én gezond eet, zijn deze niet zo zinvol. Teveel is nooit goed. Meestal zijn er aan hyaluron supplementen echter geen vitaminen toegevoegd die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.


Hyaluronzuur capsules kunnen wat toevoegen voor je huid, maar een gezonde leefstijl blijft het belangrijkst.

Hyaluronzuur is een huideigen stof die tot 1000 maal zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden. Het regelt de vochthuishouding van je huid, zodat je huid haar volume behoudt en elastisch blijft. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je gewrichten soepel kan bewegen. Naarmate je ouder wordt, neemt deze stof in je lichaam af. Je gewrichten worden minder soepel en ook de huid verliest makkelijk haar vocht en souplesse. De meeste mensen beginnen dit te zien vanaf ongeveer hun 30e levensjaar, maar dit verschilt sterk per persoon.
Hyaluronzuur is het meest bekend van huidverzorgingsproducten. Het is bewezen dat het ingrediënt daadwerkelijk helpt om je huid er weer jonger uit te laten zien, en goed te hydrateren. Inmiddels heeft deze lichaamseigen stof ook haar weg naar de voedingssupplementen gevonden.

Ter aanvulling van een gezonde voeding kan je ook hyaluronzuurcapsules kopen. Een voordeel van de capsules is dat het hyaluronzuur snel door je lichaam wordt opgenomen. Wel is er van de effectiviteit van de capsules nog weinig bekend. Gelukkig blijft het een feit dat je vrijwel altijd aan je huid kan zien wat je eet. In het geval van dit supplement is dit effect waarschijnlijk sterker. Daarbij heeft het bij de aanbevolen dosering geen bijwerkingen.

Hyaluronzuurcapsules kan je kopen bij verschillende online winkels op het gebied van gezondheid en supplementen. Denk bijvoorbeeld aan Vitamines Per Post, Lucovitaal en Vitaminstore. De prijzen kunnen flink uiteenlopen. Dit heeft met de hoeveelheid (kwaliteits) hyaluronzuur in de capsules te maken.

https://nl.pinterest.com/pin/229050331027915764/foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag