Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over PEA capsules

Alles over PEA capsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

PEA is een afkorting voor de stof palmitoylethanolamide. Een hele mond vol. De palmitoylethanolamide (PEA) komt van nature voor in ons lichaam. We maken de stof zelf aan bij onder meer verwondingen. Het is daarmee een geheel natuurlijke pijnstiller. Met een capsule kan je een extra dosis binnenkrijgen op het moment dat je lichaam er niet genoeg van aanmaakt, bijvoorbeeld als je lijdt aan neuropathische pijn. Wat kan je verwachten van PEA capsules en waar kan je ze kopen? En hebben PEA capsules bijwerkingen? In deze blog zochten we alles voor je uit over de unieke stof PEA in capsules. Het is een krachtig supplement om pijn mee te bestrijden, dat zijn werking meer dan voldoende bewezen heeft. 


Wat is PEA en waar gebruik je PEA capsules voor?

Hierboven las je het al: PEA is een interessante, lichaamseigen stof. We maken PEA van nature aan bij onder meer de beschadiging van weefsels. Ons lichaam kent PEA dus al, en dat zou de reden kunnen zijn dat je van dit pijnstillende supplement niet zo snel bijwerkingen ervaart.
De werking van PEA is ontrafelt door Rita Levi-Montalcini tussen 1993 en 1996. Zij was een professor op het gebied van neurobiologie. Sinds haar ontdekking is de interesse in het supplement PEA toegenomen. Met name op het gebied van neuropathische pijn worden PEA capsules ingezet om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Bij vervelende aandoeningen en extreme pijn maakt ons lichaam niet genoeg PEA aan. Op dat moment kan het supplement helpen. Even geduld zal je wel moeten hebben: je kan pas na 1 à 2 maanden met zekerheid vaststellen wat PEA voor je doet. Verderop in deze blog vertellen we daar meer over.
De werking van PEA capsules is vergelijkbaar met pijnstillers uit de groep ‘opiaten’. Dit zijn de zwaardere pijnstillers zoals codeïne, morfine en tramadol. Deze medicijnen hebben echter ook bijwerkingen, waar PEA capsules die niet hebben.

https://nl.pinterest.com/pin/433612270362028211/


Bij deze ziektes en aandoeningen heb je voordeel van PEA capsules

PEA capsules kunnen bij pijn door verschillende ziekten en aandoeningen een goede oplossing zijn. Wel is het belangrijk om ook de reguliere medicijnen voor pijn in huis te hebben, omdat deze een snellere werking hebben. PEA capsules hebben mensen met de volgende (chronische) aandoeningen goed kunnen helpen:

 • Neuropathische pijn (pijn veroorzaakt door een beschadiging in je zenuwstelsel)
 • menstruatiepijn
 • endometriose (aandoening waarbij er bij de vrouw buiten het baarmoederslijmvlies weefsel voorkomt dat lijkt op het baarmoederslijmvlies, waardoor er heftige pijn kan voorkomen).
 • Hernia
 • Pijn als gevolg van reuma
 • botvliesontsteking
 • aangezichtspijn
 • gordelroos (virale huiduitslag)
 • vaginale pijn
 • dermatitis (goedaardige, maar vervelende ontsteking van de huid)
 • stuitpijn
 • PEA kan het toxische effect van medicijnen tegen kanker verzachten.
 • blaaspijnsyndroom
 • carpale tunnelsyndroom.

Als reguliere medicijnen niet voldoende helpen tegen de pijn van deze aandoeningen, dan is het proberen van PEA capsules een goed alternatief. In een aantal gevallen kan je met behulp van PEA capsules het gebruik van reguliere medicijnen (met bijwerkingen) zelfs afbouwen. Wel is het daarbij belangrijk om capsules van goede kwaliteit te kopen. De kans is groot dat je anders PEA capsules in huis haalt waar de werkzame stof niet, of onvoldoende inzit. Hieronder lees je waar je precies op moet letten.


PEA capsules kopen

PEA capsules bevatten enkel de stof palmitoylethanolamide en hebben meestal een omhulsel van hypromellose of hydroxypropylmethylcellulose. Deze omhulsels zijn vegetarisch.

Welke PEA capsules zijn betrouwbaar?

Het bekendste, betrouwbare merk op het gebied van PEA capsules heet Vitals. Dit is het enige, of één van de heel weinige merk(en), met het PEA-opt keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de capsules volledig zuiver zijn. Aan de productie worden hoge eisen gesteld, waardoor je zeker weet dat je capsules koopt die daadwerkelijk de beloofde hoeveelheid werkzame stof bevatten. Goedkoop zijn deze capsules helaas niet. Voor een verpakking van 90 stuks betaal je al gauw 45 euro. Je weet dan echter wel zeker dat je een zuiver product hebt.

Verkoopadressen

Je kan de PEA capsules van het merk Vitals onder meer kopen bij de officiële Vitals website , de online drogist en online shop Vitacijn.

Worden PEA capsules vergoedt door de verzekering?

Ondanks de verbeterde kwaliteit van leven die veel mensen ervaren door PEA capsules, wordt PEA nog altijd als een supplement gezien. Het wordt dus niet vergoedt door de zorgverzekering.


Werking en dosering van PEA capsules

PEA heeft voornamelijk een pijnstillende werking. Dit is een andere pijnstillende werking dan je gewend bent van bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Pijnstillers zoals je ze meestal zal kennen, werken binnen een uur. PEA heeft een langduriger werking. Het werkt langer, maar het effect wordt pas merkbaar na één tot vier weken. Deskundigen stellen zelfs dat je pas na twee maanden met zekerheid kan vaststellen wat PEA capsules voor je doen. Als je PEA capsules wilt slikken als pijnstiller bij een aandoening, zal je dus even geduld moeten hebben voor je zeker weet of ze het gewenste effect geven.
De stof PEA werkt via een ingewikkeld, biologisch proces in je lichaam. Daarom duurt het langer voordat je van de werking kan profiteren. Zodra de pijnstilling eenmaal op gang is, merk je het positieve effect ervan.

Dosering

PEA capsules werken het beste als je er 3 keer per dag één inneemt. Per capsule is de dosis 400 mg. Bij voorkeur neem je de capsule in bij de maaltijd, met een groot glas water. Na het innemen lost de capsule op in je maag en vanuit daar wordt hij opgenomen door je lichaam.
Als je goed opknapt van de PEA capsules, kan je het gebruik na verloop van tijd afbouwen tot bijvoorbeeld 1 capsule per dag.


Geen bijwerkingen bekend, wel enkele eigenschappen om rekening mee te houden.

Van PEA zijn geen bijwerkingen bekend. Wel is het belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Dit geldt echter voor alle supplementen.
Omdat de bijwerkingen (nog) niet bekend zijn, is het altijd verstandig om voorzichtig te zijn tijdens zwangerschap. Ondanks dat PEA een lichaamseigen stof is, wordt het afgeraden om PEA capsules te slikken tijdens een zwangerschap.

Bijzonderheden
PEA heeft niet of nauwelijks invloed op reguliere medicatie. Wel zijn er een paar bijzonderheden om eventueel rekening mee te houden. Deze punten zijn de reden om het gebruik van PEA capsules bij een ziekte of aandoening, altijd met je arts te overleggen. De capsules hebben onder meer deze eigenschappen:

 • Positief is dat PEA de werking van sterke reguliere pijnstillers kan versterken. Als dit goed blijkt te werken bij jou, kan je deze pijnstillers die vaak ook bijwerkingen hebben, afbouwen met behulp van PEA.
 • PEA gaat de toxische werking van cytostatica (medicijnen om kanker mee te behandelen) tegen. Slik de capsules in het geval van kanker wel altijd in overleg met je specialist.
 • Zoals we al vermeld hebben, kan de beter geen PEA slikken tijdens borstvoeding of zwangerschap. Er is daarvoor te weinig bekend over PEA.

PEA capsules worden steeds bekender, maar nog niet overal

PEA capsules zijn onder artsen relatief onbekend, hoewel hier verandering in komt door de positieve, bewezen effecten.  Als ze het wel kennen, zullen ze er voorzichtig mee zijn om natuurgeneesmiddelen voor te schrijven. In de eerste plaats zal de arts misschien reguliere geneesmiddelen voorschrijven. Werken deze niet bij je, dan is het veilig om PEA capsules te slikken. Hou je specialist er wel altijd van op de hoogte, zodat je er volledig zeker van bent dat de PEA niet de werking van andere medicijnen verstoort.

Wél zijn PEA capsules een stuk bekender in het specialisme van neuropathische pijnen. Je zal het supplement daar sneller voorgeschreven krijgen dan in andere medische vakgebieden. Als je al een tijdlang worstelt met (onbekende) pijnklachten waartegen niets helpt, dan zouden PEA capsules een veilig alternatief kunnen zijn te proberen.


PEA capsules hebben hun nut bewezen bij verschillende soorten pijn

PEA capsules zijn wat betreft pijnbestrijding tot nu toe de krachtigste supplementen die we kennen. PEA staat voor de stof palmitoylethanolamide. Bij pijn, zuurstoftekort en beschadiging van weefsels maakt je lichaam deze stof zelf aan. Omdat je lichaam de stof PEA kent, zal je er niet snel bijwerkingen van ervaren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van zwaardere, reguliere pijnstillers.
Vaak kan je de reguliere pijnstillers afbouwen als de PEA capsules zijn aangeslagen. Een nadeel is wel dat je geduld zal moeten hebben om de werking van PEA te ervaren: het kan 4 tot 8 weken duren voor je profijt hebt van de PEA capsules.

PEA kan onder meer voordelen hebben bij neuropathische pijn, de aandoening endometriose, menstruatiepijn, reuma, hernia en verschillende huidaandoeningen. PEA kalmeert namelijk het proces in de cellen waardoor er ontstekingsreacties ontstaan. Met name op het gebied van neuropathische pijn (pijn als gevolg van een beschadiging in het zenuwstelsel) zijn PEA capsules bekend.

Een nadeel van PEA capsules is dat de meest betrouwbare producten (capsules van Vitals) niet goedkoop zijn. Deze capsules hebben een keurmerk om te waarborgen dat ze zuivere PEA bevatten en kosten 45 euro per verpakking van 90 capsules. Helaas worden ze (nog) niet vergoedt door de verzekering.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag