Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles wat je moet weten over gember capsules

Alles wat je moet weten over gember capsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Gember is een frisse smaakmaker die we kennen van gerechten over de hele wereld. Daarnaast maken mensen er graag thee of drank van, omdat het kruid verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Welke zijn dat eigenlijk? En wat is het voordeel van gember in capsules? Voor deze blog zochten we alles uit over gembercapsules, waar je ze kan kopen en wat voor werking je kan verwachten. Ook bespreken we welke gezondheidseigenschappen van gember het meest belangrijk zijn en welke (nog) niet zijn bewezen. Als je wilt weten of gembercapsules iets zijn voor jou, dan vind je hier alle informatie terug: van gezondheidsvoordelen tot bijwerkingen!


Gember capsules online bestellen

Bol.com heeft het grootste aanbod aan gember capsules voor de beste prijs. Vandaag besteld, morgen in huis.

Bekijk aanbod gember capsules op Bol.com


Wat is gember voor specerij en waar komt hij vandaan?

Gember valt onder de zogeheten specerijen en heeft een kenmerkende smaak. Veel mensen omschrijven het als warm en fris-pittig. Je hebt er maar een klein beetje van nodig. Zoals je al aan de vorm kan zien van gember, is het eigenlijk een wortel. Hij is afkomstig van de Aziatische Zingiber Officinalis ofwel gemberplant. Hij groeit niet alleen goed in de tropische, Aziatische landen, maar ook in Afrika.
Gember is niet alleen beroemd om de smaak, maar ook om de medicinale werking. Verschillende volken uit de tropen gebruiken de wortel van de gemberplant al jarenlang voor verschillende kwaaltjes, zoals misselijkheid, menstruatiepijn en spijsverteringsproblemen. Met name in de Chinese geneeskunde is het een bekend middel.

Inmiddels wordt gember steeds populairder in Nederland. Naast smaakmaker, wordt gember ook verkocht in capsules als supplement dat de spijsvertering ondersteunt en helpt tegen pijn. Veel mensen hebben daarbij goede ervaringen met gember als middel tegen misselijkheid.
Het handige van capsules is dat je meteen veel binnenkrijgt van de werkzame stoffen die gember bevat.

https://nl.pinterest.com/pin/706642997758897622/


Deze vitaminen en mineralen zitten er in gember en gembercapsules

Gember bevat enkele vitaminen en mineralen die we in meer voedingsmiddelen tegenkomen, en daarnaast heeft het specifieke bestanddelen die je alleen in de gemberwortel vindt.
Gember en gembercapsules bevatten de volgende vitaminen:

 • Vitamine B1 (ondersteunt de hartspier en het zenuwstelsel)
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6

De mineralen in gember zijn:

 • natrium
 • kalium
 • fosfor
 • ijzer
 • zink
 • calcium
 • magnesium

Elk van deze mineralen draagt bij aan een goede stofwisseling, een gezond zenuwstelsel en gezonde botten.
Tot slot zijn er ook een paar stoffen die alleen in gember voorkomen en die pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit zijn:

 • gingerol
 • zingibain

Deze stoffen kunnen worden toegevoegd aan gember in capsules

Om de gember in capsules goed te houden, kunnen er wat stoffen aan worden toegevoegd om het gemberextract goed houdbaar te maken. Dit kunnen bijvoorbeeld magnesiumstearaat, cellulose en het vulmiddel maltodextrine zijn. Een goede winkel geeft altijd aan hoeveel werkzaam gemberextract er precies in de capsules zit.


De gezondheidsvoordelen van gembercapsules

Hoewel gember ook vitaminen bevat, hebben gembercapsules met name gezondheidsvoordelen voor mensen die last hebben van misselijkheid, een langzame spijsvertering of hoofd – en buikpijn. Buiten de capsules is gember met name populair als smakelijke thee en smaakmaker in gerechten.
Als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van gember (met name op het gebied van spijsvertering en pijnstilling), wordt aangeraden om één tot maximaal drie gembercapsules per dag te slikken. Bij voorkeur doe je dat tijdens een maaltijd.

Verlichting bij misselijkheid

Hoewel onderzoeken feitelijk nog niet voldoende bewijs leveren, zijn er aardig wat ervaringen van mensen die merken dat gember misselijkheid kan verminderen. Met name misselijkheid door wagenziekte en misselijkheid stress kunnen redelijk tot goed verholpen worden door gembercapsules. Gember schijnt ook te werken tegen ochtendmisselijkheid tijdens een zwangerschap, maar er is nog onvoldoende bekend over gembercapsules slikken en de invloed ervan op ongeboren baby’s. Kijk hier dus mee uit en raadpleeg je arts.

Kan de bloedsuikerspiegel laten dalen en stabiliseren

Een aantal mensen met diabetes ervaart bij het nuttigen van gember en/of het slikken van gembercapsules dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Dit is met name een groot voordeel bij diabetes type 1, waarbij het bijhouden van de bloedsuikerspiegel extra belangrijk is.
Als je gembercapsules wilt slikken bij diabetes is het met name aan het begin wel belangrijk om te controleren of je bloedsuikerspiegel inderdaad stabieler wordt. Dit is een kwestie van voorzichtig uitproberen. Daarbij blijft bij diabetes een gezond voedingspatroon altijd erg belangrijk.

Remt ontstekingen

Bij aandoeningen en ziekten waarbij sluimerende ontstekingen een rol spelen, kan gember wellicht helpen. De stof 6-gingerol in gember kan een gunstige rol spelen bij het remmen van ontstekingen. In hoeverre dat precies zo is, is nog niet helemaal duidelijk.

Bevordert de spijsvertering

Gember kan een positieve invloed op je spijsvertering uitoefenen doordat het de speeksel, gal – en maagsapproductie stimuleert. Ook stimuleert gember de aanmaak van spijsverteringsenzymen, waardoor het voedsel dat je nuttigt, goed verteerd wordt.
Daarnaast zou gember zorgen voor een voller gevoel na het eten, waardoor je minder snel met een hongergevoel blijft rondlopen en je grijpt naar (ongezonde) snacks.

Mogelijk zeer effectief bij menstruatiepijn en migraine

Van gember is bekend dat het een pijnstillende, kalmerende werking heeft. Het schijnt zelfs een medicinale werking te hebben bij migraine. Daarbij is een voordeel dat gembercapsules normaal gesproken geen bijwerkingen hebben, waar sommige pijnstillers dat wel hebben. Als je migraine hebt, kunnen  gembercapsules wellicht iets voor je betekenen.
Een aantal vrouwen ervaren bij het gebruik van gembercapsules een verminderde menstruatiepijn. Als je graag een natuurlijke pijnstiller gebruikt, is het een aanrader om gembercapsules te slikken als je veel last hebt van menstruatiepijn.


Wat is het voordeel van gember in capsules?

We hebben net besproken wat de medicinale werkingen zijn van gember en welke vitaminen de wortel bevat. Een voordeel van gember in capsules is dat je de werkzame stoffen goed kan doseren en ze geconcentreerd binnenkrijgt. Met name als je de gember als pijnstiller wilt gebruiken is dit een groot voordeel. Zeker wanneer je zo min mogelijk synthetische medicijnen wilt slikken en de voorkeur geeft aan een natuurlijke pijnstiller, zijn gembercapsules een uitkomst. Wel raden we aan om bij aanhoudende medische klachten ook altijd langs te gaan bij de huisarts.
Tot slot kunnen de capsules een uitkomst zijn voor als je wél graag wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen en medicinale werking van gember, maar je geen liefhebber bent van de smaak.


Waar kan je gembercapsules kopen?

Gembercapsules worden steeds populairder en zijn op verschillende adressen te koop, zowel online als in fysieke winkels. Je kan ze onder meer aanschaffen bij Vitamines Per Post, Body & Fit, Holland & Barrett en bij de Online Drogist.

Bij voorkeur slik je niet meer dan drie gembercapsules per dag. De dosering van drie capsules is het meest geschikt voor de dagen dat je deze ook echt nodig hebt, zoals bij hoofdpijn, misselijkheid of menstruatiepijn.
Gebruik je medicijnen, controleer dan eerst of de gembercapsules de werking van je medicijnen niet in de weg zit. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of specialist.


Bijwerkingen

Zoals voor zoveel kruiden en supplementen geldt, is teveel innemen van hetzelfde middel nooit goed. Dat geldt ook door gember. Als je teveel gembercapsules slikt, kan je mogelijk vervelende bijwerkingen ervaren. Hou je dus aan de aanbevolen dosering. Je zou bijvoorbeeld ook af kunnen wisselen met andere supplementen.
De bijwerkingen die gembercapsules kunnen geven zijn:

 • Gember kan de bloeddruk verlagen.
 • De effecten van gember tijdens een zwangerschap zijn nog onbekend. Hoewel gember goed kan werken tegen misselijkheid, is het verstandig om eerst je huisarts te raadplegen als je veel last hebt van ochtendmisselijkheid.
 • Het is niet raadzaam om gembercapsules te slikken voor een operatie. Ze kunnen het risico op bloedingen verhogen.
 • Gember heeft verwarmende eigenschappen. Kijk daarom uit met gembercapules als je koorts hebt.
 • Gember is minder geschikt voor mensen met hart – en vaatziekten. Mogelijk kan gember sommige aandoeningen verergeren.
 • Voor mensen met bloedaandoeningen zijn gembercapsules ook minder geschikt.

Slik de capsules dus met beleid en volgens de juiste dosering. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.


De combinatie van gember met medicijngebruik

Zoals we al een paar keer hebben besproken in dit artikel, is nog niet alles bekend over gember en gember in capsules. Wel is bekend dat gembercapsules mogelijk een nadelig effect kunnen hebben in combinatie met bepaalde medicijnen. Ze kunnen de werking namelijk beperken of beïnvloeden.
Deze medicijnen zijn waarschijnlijk een minder goede combinatie met gembercapsules:

 • maagzuurremmers (omdat gember de maagzuurproductie juist stimuleert)
 • bloedverdunners
 • antihistaminica
 • afslankmiddelen
 • medicijnen om kanker te behandelen

Raadpleeg dus altijd je specialist als je gembercapsules wilt slikken in combinatie met medicijnen.


Gembercapsules zijn een nuttig supplement waar we nog niet alles over weten.

Gembercapsules kunnen met name bij migraine, bij menstruatiepijn, bij misselijkheid en voor de spijsvertering, goede resultaten opleveren. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de harde feiten, maar veel mensen hebben goede ervaringen met de medicinale werking van gembercapsules. Daarbij moet je wel rekening houden met een goede dosering (niet meer dan drie gembercapsules per dag) en met mogelijke bijwerkingen. In combinatie met een aantal medicijnen en hart – en vaatziekten zijn gembercapsules minder geschikt en kunnen ze zelfs schadelijk zijn.
De pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft gember te danken aan onder meer de unieke stofjes gingerol en zingibain. Verder bevat gember een aantal vitaminen en mineralen.

Zeker bij specifieke klachten zoals menstruatiepijn en migraine, kan gember goede resultaten hebben. Omdat gember de spijsvertering stimuleert, vinden sommige mensen gembercapsules een prettige ondersteuning bij diëten.

https://nl.pinterest.com/pin/552324341788667808/foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag