Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Mariadistel; toepassingen en gezondheidsvoordelen

Mariadistel; toepassingen en gezondheidsvoordelen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Mariadistel is één van de oudste geneeskrachtige planten. De gezondheidsvoordelen van de mariadistel zijn eeuwen terug al bewezen. Met name op het gebied van de lever en leveraandoeningen is het een krachtig kruid. Ook wordt de mariadistel als groente gegeten. Vanwege de krachtige werking van deze plant wordt aangeraden om je goed in te lezen over de mariadistel. In dit artikel helpen we je een stuk op weg: wat is de mariadistel voor plant en wat kan deze betekenen voor je gezondheid? Daarnaast bespreken we op welke manieren je het extract in kan nemen.


Over de mariadistel

De mariadistel staat al heel lang bekend als geneeskrachtige plant. Al 2000 jaar geleden werd de distel gebruikt om leveraandoeningen en geelzucht te behandelen. Het was toen daadwerkelijk een medicijn.  De geneeskrachtige – en gezondheid ondersteunende eigenschappen zitten vooral in de zaadjes. Je kan echter nog veel meer delen van de plant eten.

Eten en maaltijden

Hoewel de plant op culinair gebied niet heel bekend is, kan er van de mariadistel goed gegeten worden. Het gekleurde gedeelte van de plant en de wortel, kunnen bereid worden als groente. Ook de jonge bladeren van de distel (deze bevatten nog geen stekels) kunnen prima gegeten worden. Zelfs de steel is eetbaar.

Waar komt de mariadistel voor?

De mariadistel is in principe een wild plantje, maar ze wordt wereldwijd door mensen verbouwd vanwege de gezondheidsvoordelen die in de zaadjes zitten. De steel van de mariadistel wordt tussen de 70 en 150 cm lang en de paarse bloem wordt tussen de 3 en 5 cm breed. De volwassen bladeren bevatten stekels.

Dit maakt de mariadistel zo krachtig

Zoals we al omschreven, zit de geneeskrachtige werking van de mariadistel in de zwarte zaadjes. De belangrijkste werkzame stof in de mariadistel heet silymarine, en het is dit bestanddeel dat de lever zo krachtig ondersteunt. Ook bevat mariadistel bitterstoffen, die de uitscheiding van gal en maagzuur bevorderen. Verderop in deze blog lees je hoe dat precies werkt en welke gezondheidsvoordelen de mariadistel nog meer heeft.

 


Aan welke stof dankt de mariadistel haar gezondheidsvoordelen?

De stof die het meeste doet voor met name de gezondheid van je lever, is silymarine. Silymarine is een verzamelnaam voor een groep sterk werkzame, plantaardige stoffen die in de mariadistel zitten. Silymarine concentreert zich in de zaadjes van de mariadistel. Wat we ook aantreffen in de zaadjes van de mariadistel zijn flavonoïden. Dit is een verzamelnaam voor verschillende antioxidanten.

De mariadistel bevat ook bitterstoffen. Deze ondersteunen je spijsvertering. Hoe precies, lees je verderop.

Het meest bekende werkzame bestanddeel van de zaadjes van de distel blijft silymarine. Door deze stof is mariadistel bekend geworden als sterk, werkzaam medicijn voor met name de lever.


Gezondheidsvoordelen en toepassingen van de Mariadistel

Van veel kruiden en planten slik je het extract voor de ondersteuning die je krijgt van bepaalde vitaminen, mineralen en antioxidanten. Mariadistel is een supplement dat vooral gebruikt wordt bij specifieke gezondheidsbehoeften en wat minder vanwege de antioxidanten of vitaminen (ook al zitten deze ook in de zaadjes).

Je kan het gebruik van het extract van mariadistelzaad onderverdelen in twee soorten: als geneesmiddel bij acute problemen en als supplement voor ondersteuning bij specifieke gezondheidsproblemen. Wat betreft de gezondheid is de distel het meest bekend om ondersteuning en genezing te bieden bij leverkwalen.

Wat kan mariadistel precies betekenen als supplement of geneesmiddel voor de lever?

De belangrijkste taak van je lever is om giftige stoffen uit je lichaam af te voeren. De lever speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Daarnaast heeft de lever een aantal andere functies, namelijk:

  • Het produceren van gal, zodat je de vetten die je binnenkrijgt goed verteert.
  • Het aanmaken van stoffen waarmee je bloed goed stolt
  • Ervoor zorgen dat je koolhydraten, eiwitten en vetten opslaat.
  • Het in stand houden van de hoeveelheid bloed die je hebt.
  • De lever neemt de afvalstof bilirubine op uit je bloed. Bilirubine is de afvalstof van je rode bloedcellen, die iedereen produceert in zijn lichaam. De lever maakt galkleurstof van deze bilirubine. De omgevormde bilirubine verlaat je lichaam via de urinewegen.

De lever heeft als bijzondere eigenschappen dat hij deze zich kan herstellen bij beschadiging en dat hij zonodig extra capaciteit kan vrijmaken. Bij een leveraandoening of bij een zeer heftige beschadiging, kan de lever zichzelf niet meer goed herstellen. Op dat moment kan je gezondheid verslechteren. Zo is het drinken van grote hoeveelheden alcohol op den duur nadelig en zelfs gevaarlijk voor de lever. Daarbij kan de lever giftstoffen verwijderen en afvoeren uit je lichaam, maar er zijn ook stoffen die de lever zelf aantasten. Op dat moment doet mariadistel extract het volgende:

  • De stof silymarine uit de distel verandert de structuur van de levercellen. Gifstoffen kunnen zo niet langer binnendringen.
  • Mariadistel ondersteunt het zelfherstellend vermogen van de lever, op het moment dat deze beschadigd is.

Een slecht functionerende lever kan verschillende oorzaken hebben, maar je herkent het probleem meestal door het symptoom geelzucht. Geelzucht (gele huid, geel oogwit) is een teken dat je lever de afvalstof bilirubine onvoldoende afvoert, en dat hij dus niet goed functioneert.  Mariadistel kan op dat moment helpen. Wél is het belangrijk om in het geval van geelzucht een arts te raadplegen. Geelzucht kan ook wijzen op een probleem dat je met mariadistel niet kan verhelpen, zoals een tumor of galstenen.
Bij deze problemen kan mariadistel wél helpen:

  • levercirrose
  • leverontsteking
  • leververvetting
  • galblaasontsteking
  • huidziekten door leveraandoeningen

Mariadistel voor de spijsvertering en de nieren

De lever produceert gal, dat samen met maagzuur essentieel is voor je spijsvertering. De afscheiding van gal en maagzuur worden ondersteund door de bitterstoffen uit het mariadistelzaad.  Op deze manier is de distel een nuttig supplement om de vertering te ondersteunen. Dit komt extra van pas wanneer je een aandoening hebt op dit gebied, zoals dyspepsie.
Ook beschermt Mariadistel de nieren tegen giftige stoffen.

Mariadistel als supplement voor andere (acute) gezondheidsaspecten en problemen

De meeste mensen maken dit gelukkig niet mee, maar mariadistel is een sterk tegengif bij vergiftiging van bepaalde paddenstoelen. De groene knol-amoliet is een voorbeeld van een zwaar giftige paddenstoel die de lever ernstig beschadigd. Het inspuiten van het mariadistel extract brengt de levercellen weer op gang. Mariadistel kan niet alleen bij mensen, maar ook bij huisdieren die van deze paddenstoel hebben gegeten, als tegengif dienen. Het extract van de distel moet dan binnen 48 uur worden toegediend.
Waar kan de distel nog meer bij helpen:

  • het verlaagt koorts
  • de distel verminderd krampen
  • het heeft een vochtafdrijvende werking
  • kan het niveau van triglyceriden verlagen, waardoor de kans op hart – en vaatziekten afneemt
  • zorgt dat galstenen voorkomen worden
  • ontstekingsremmend.

Hier moet je rekening mee houden als je mariadistelextract in wilt nemen.

Mariadistelextract kent niet, of nauwelijks bijwerkingen. Wel kan het extract licht laxerend werken. Hou dus in de gaten of je daar geen hinder van ondervindt. Als je mariadistel wilt slikken bij een bepaalde aandoening, stel dan altijd je specialist op de hoogte.
Het extract gaat minder goed samen met in elk geval de volgende medicijnen:

  • sommige antipsychotica
  • fexofenadine
  • de medicijnen coumadin of plavix
  • sommige anxiolytica zoals valium.

Supplementen slikken tijdens zwangerschap worden veiligheidshalve eigenlijk altijd afgeraden.


Op deze manieren kan je Mariadistel innemen voor je gezondheid

Mariadistel is te koop in verschillende gezondheidswinkels in diverse vormen: tabletten, capsules of in vloeibare vorm. Om optimaal te profiteren van de voordelen, is het belangrijk om goede kwaliteit mariadistel supplementen te kopen. Hier zit de grote concentratie van de werkzame stof silymarine in. Hou je aan de aanbevolen dosering van het merk dat je koopt. Vaak zal deze dosering rond de drie keer per dag op 200 mg zitten.

Mariadistel in capsules of pillen

Het meest bekend als voedingssupplement is mariadistelextract in tabletten of capsules. De capsules komen veel meer voor. Als je de capsules aanschaft van goede kwaliteit, zal je binnen een paar weken gezondheidsvoordelen ervaren.

https://nl.pinterest.com/pin/566468459356528246/

Tinctuur

Een tinctuur staat voor een alcoholische oplossing van een plantenextract. Deze kan je, juist gedoseerd, ook van mariadistel innemen. Onder meer de winkel Vitakruid verkoopt tincturen. Sommige van deze tincturen bevatten ook andere kruiden, zoals artisjok, om je lichaam extra te ondersteunen.

https://nl.pinterest.com/pin/529524868682665726/

Gemalen zaden

De zaadjes van de mariadistel kan je in gemalen vorm heel makkelijk innemen. Wel is dit wat lastiger te doseren dan bijvoorbeeld capsules, die een standaard hoeveelheid bevatten.
Je kan de zaadjes uitstrooien over je yoghurt, havermout of muesli.


Mariadistel heeft zich bewezen op het gebied van de lever en spijsvertering

Mariadistel is toepasbaar voor allerlei problemen waarbij de lever niet goed meer kan functioneren (let op, niet allemaal en raadpleeg eerst een arts). Voorbeelden daarvan zijn leververvetting, levercirrose en leverbeschadiging door alcohol. De mariadistel beschermt je lever tegen het binnendringen van gif, en ondersteunt het zelfherstellend vermogen van je lever. Het werkzame stof uit de mariadistel die daarvoor zorgt heet silymarine.

De distel bevat ook bitterstoffen, en deze ondersteunen je spijsvertering. Ze bevorderen namelijk de productie van gal en maagzuur.
De sterke werkzame stoffen uit de plant bevinden zich in de zwarte zaadjes. De bladeren en de steel bevatten deze krachtige stoffen niet, maar kunnen wel gegeten worden.

Je kan het mariadistelextract innemen met een tinctuur (alcoholische oplossing), capsules of door de zaadjes te vermalen en te mengen met je maaltijd.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag