Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Visoliecapsules; werking en voordelen

Visoliecapsules; werking en voordelen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Visoliecapsules zijn een goede ondersteuning van je gezondheid. Ze zitten vol omega 3 en omega 6 vetzuren, die allerlei processen in je lichaam ondersteunen. Kortom, in de capsules vind je de gezonde vetten die je normaal uit een portie vette vis haalt. De capsules hebben daarbij het voordeel dat je ze snel, makkelijk en dagelijks in kan nemen. Dagelijks vette vis eten is namelijk erg prijzig en niet iedereen is er een liefhebber van. In deze blog bespreken we hoe visoliecapsules werken en wat de (gezondheids) voordelen zijn van deze capsules. De stoffen uit visolie behoren tot de gezondste die je lichaam binnen kan krijgen. Je moet daarvoor wel weten wat een goede dosering is. Daarnaast blijven gezonde maaltijden natuurlijk ook belangrijk.


Waarom is visolie zo gezond en wat mag je van visoliecapsules verwachten?

In visolie zitten de belangrijke omega 3 en omega 6 vetzuren. Deze ondersteunen verschillende processen in je lichaam en zijn gunstig voor je hersenen en je hart – en bloedvaten.
Bekend is dat visolie met zijn goede vetzuren vooral uit een portie verse, vette vis gehaald worden. Toch kan het zijn dat een vers harinkje of een portie zalm niet aan jou besteedt is, omdat je het misschien niet lust. Je mist dan de visolie met de vetzuren die zo gezond zijn voor je lichaam. Zeker in dat geval zijn visoliecapsules een uitkomst.

Deze stoffen zitten geconcentreerd in visoliecapsules

In visolie zitten de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze worden ook wel omega-3 vetzuren genoemd. Onderzoek heeft uitgewezen dat omega-3 vetzuren samenhangen met een lagere sterfte als gevolg van hart – en vaatziekten. Ook voor de hersenen, zwangerschap en mogelijk voor je concentratie zijn deze vetzuren erg gunstig. Verderop vertellen we hier meer over.

Visoliecapsules innemen: zó zorg je voor de beste werking.

Belangrijk is dat je de visoliecapsules niet inneemt met hete dranken. De (goede) vetten kunnen anders oxideren. Het gunstigste is om de capsules in te nemen vlak voor een maaltijd waar wat vet of olie in zit. Je kan hiervoor een gewone, gemiddelde maaltijd als leidraad nemen. Voor deze maaltijd neem je de visoliecapsule in met wat water.
Als je capsules onprettig vindt om in te nemen, kan je ze openmaken en ze bijvoorbeeld mengen door je yoghurt. Ook hier geldt dat je ze de visolie uit de capsule niet met een hete drank of heet gerecht moet mengen.

Hebben visoliecapsules een sterkere werking dan verse vis?

In het eten van verse vis zouden nét nog wat meer werkzame stoffen zitten, dan in de visoliecapsules. Zeker voor zwangere vrouwen is het eten van vette vis (niet rauw en geen schaal – en schelpdieren) gunstig. Er zitten in vette vis namelijk nog meer stoffen die mogelijk zeer gunstig zijn voor de gezondheid. Deze zitten niet, of minder in visoliecapsules.
Een gezondheidsvoordeel van visoliecapsules is dat vissen in de zee veel schadelijke stoffen binnenkrijgen. Met name vette vis krijgt meer ‘gif’ binnen, omdat hij meer eet. In visoliecapsules krijg je minder van deze toxische stoffen binnen. Gelukkig kunnen de hoeveelheden die je binnenkrijgt met het eten van vette vis, geen kwaad.

Kwaliteit en werking van de visoliecapsules

Er is discussie over het feit of alle visoliecapsules die er verkocht worden wel van goede kwaliteit zijn. Of je visoliecapsules van goede kwaliteit koopt, zou je kunnen controleren door er een open te maken. De olie ruikt wel naar vis, maar hoort niet te stinken. Het beste kan je de visoliecapsules bij een in (natuur) supplementen gespecialiseerde winkel kopen. Vaak is dat wat prijziger, maar er wordt ook meer aandacht besteed aan de kwaliteit.
Ook hier is nog discussie over, omdat visoliecapsules van de HEMA ook van goede kwaliteit schijnen te zijn. Wel zijn de duurdere capsules (bijvoorbeeld 20 euro voor 60 capsules) vaak met meer zorg geproduceerd, waarbij ook rekening wordt gehouden met het milieu.
Er wordt nog over gediscussieerd of de werking van goedkope capsules hetzelfde is als de werking van de duurdere capsules.

Waar kan je visoliecapsules kopen?

Omdat de werking van visolie steeds bekender en populairder wordt, zijn er veel adressen waar je visoliecapsules kan aanschaffen. Vitstore, Etos, Holland & Barret, HEMA, verschillende fitness (web) shops, Pit&Pit, en Vitamines per post.

https://nl.pinterest.com/pin/376683956331782447/


Visoliecapsules doen hun werk het beste met een goede dosering

Van goede supplementen, vitamines en bijvoorbeeld vetzuren, wordt vaak de indruk gewekt dat je er bijna niet genoeg van kan binnenkrijgen. Toch is dit niet helemaal waar. Teveel vitamines of andere stoffen kunnen op den duur wel degelijk schade aanbrengen in je lichaam.
Een geschikte hoeveelheid is ook bij visoliecapsules belangrijk. Aanbevolen wordt om een dosis per dag aan te houden van 200 milligram. Dit is de ideale hoeveelheid omega-3 vetzuren voor een volwassene per dag. Je kan tot maximaal 400 milligram visvetzuren veilig binnenkrijgen, hoewel het niet zoveel extra gezondheidsvoordelen met zich meebrengt om er zoveel extra van in te nemen. Uiteraard is het hierbij ook belangrijk wat je zelf prettig vindt.


Goedkoper dan verse vis eten

Vis staat bekend als één van de duurdere boodschappen. Als je regelmatig omega-3 vetzuren binnen wilt krijgen, maar je niet altijd verse vis kan of wil eten, kunnen visoliecapsules uitkomst bieden. Ze hoeven niet per se duur te zijn en je neemt ze snel even in op die drukke dag.
Lust je wél graag vette vis, maak hem dan zeker nu en dan klaar. Lekker, en heel erg gezond. Daarnaast kan je als goede extra aanvulling de visoliecapsules innemen.


Gunstig voor moeder en kind tijdens de zwangerschap

Onderzocht is dat voor zwangere vrouwen het eten van vette vis het allergunstigst is voor de zwangerschap. Als aanvulling daarop kunnen visoliecapsules echter wél weer goed zijn. Dit omdat je tijdens een zwangerschap en alle veranderingen in je lichaam wel een boost kan gebruiken.

Hormoonschommelingen

Het vetzuur EPA in visoliecapsules zou ook een gunstige invloed hebben op de hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap. Vetzuur EPA heeft namelijk invloed op verschillende stoffen die er op hun beurt op zorgen dat er hormonen en enzymen worden aangemaakt. Op deze manier kunnen visoliecapsules wellicht ook ondersteunen in de overgang, of juist tijdens de menstruatieperiode. Hier is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan als naar de invloed die omega-3 vetzuren hebben op hart – en vaatziekten.


Ondersteuning voor ontwikkeling van de hersenen

De omega-3 vetzuren in visolie zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van volwassenen en kinderen. De omega-3 vetzuren zorgen namelijk voor een groter volume van de hersenen die een rol spelen bij het gedrag en bij de gemoedstoestand. Hier wordt echter nog wel volop onderzoek naar gedaan.
Wel is een feit dat een groot deel van de hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaan uit het vetzuur DHA. Deze weefsels zorgen onder andere voor dat je kan leren, spreken, zien, nadenken en dat je een goede motoriek hebt. En naast het nadenken, zorgen hersenen ook voor een bepaalde stemming en een bepaald gedrag. De ondersteuning die visolie daar mogelijk bij biedt, zou heel mooi meegenomen zijn. In de juiste dosering kunnen de visoliecapsules in elk geval geen kwaad.


Gunstige invloed op het hart en de bloedvaten

Een van de meest bekende en ook bewezen gezondheidsvoordelen van visoliecapsules is de gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. Het is zelfs zo dat 1 gram per dag van de vetzuren BHA en EPA de kans op sterfte door een hart – of vaatziekte met 10% verkleint bij een persoon die daar een hoog risico op loopt.
Ook is aangetoond dat de vetzuren BHA en EPA de bloeddruk wat kunnen verlagen, bij mensen die daar geen medicijnen voor gebruiken.

Voor een gunstige invloed op het hart, de bloedvaten en de bloeddruk is ook de goede dosis weer van belang. Maximaal 2 gram per dag is ideaal. Een grotere hoeveelheid BHA kan het LDL cholesterol juist verhogen en ook dat is niet goed voor de bloedvaten. Voor de juiste werking is het dus belangrijk om een reële dosering aan te houden.


Visoliecapsules behoren tot de betere supplementen

Visoliecapsules zitten vol met twee zeer goede vetzuren, namelijk de omega-3 vetzuren BHA en EPA. Deze vetzuren zitten volop in visoliecapsules. Er is met name aangetoond dat BHA en EPA een goede invloed hebben op het verminderen van de kans op hart – en vaatziekten. Ook voor de ontwikkeling van de hersenen van volwassenen en kinderen zou visolie veel voordelen hebben. Een voordeel van visoliecapsules is bovendien dat je ze veilig in kan nemen tijdens een zwangerschap.
Een ander voordeel van de capsules is dat ook de mensen die niet van vette vis houden, op deze manier toch de goede vetzuren BHA en EPA binnen kunnen krijgen.

Een goede dosering van visoliecapsules is belangrijk voor de werking. Een teveel aan bepaalde stoffen in je lichaam is namelijk nooit goed, hoe gezond de vetzuren waar het om gaat ook zijn. Voor volwassenen wordt een maximum aan 200 milligram per dag aangeraden.

 

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag