Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over propolis capsules en de werking hiervan

Alles over propolis capsules en de werking hiervan

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bijen maken hun eigen medicijn. Dit heet propolis en ze brengen het aan op hun korf om deze dicht te maken en te beschermen tegen bacteriën, schimmels en virussen. Op deze manier houden ze hun volk gezond. Wist je dat propolis ook voor mensen de gezondheid ondersteund? Het is een nuttig supplement, dat ook in capsules te verkrijgen is. Het bestrijd ook bij mensen bacteriën en virussen en het kan verlichting geven bij verschillende ziekten of aandoeningen. Het supplement is veilig en heeft geen bijwerkingen. In deze blog lees je alles over de werking van propolis capsules, de dosering en waar je ze aan kan schaffen.


Wat is propolis en hoe maken bijen deze stof?

Propolis is een bijzondere substantie. Bijen maken dit geheel zelf en gebruiken het om hun volk te beschermen tegen ziektes die de hele bijenvolk uit de bijenkorf kunnen uitroeien. Het is een belangrijke taak voor de bijen, want een volk is gevoelig voor ziektes.
De propolis wordt gemaakt gemaakt van hars van bijvoorbeeld de berk en de populier. De bijen halen stukjes hars van de boomknoppen met hun kaken en voorpoten. Vervolgens maken ze met hun pootjes een bolletje van de hars en deze nemen ze mee naar de bijenkorf.
Eenmaal bij de korf, geeft de bij de propolis aan andere bijen, die de hars bewerken en er propolis van maken. Dit doen ze door erop te kauwen en er speeksel aan toe te voegen.

Als de propolis klaar is, kunnen de bijen er het volgende mee doen:

 • de propolis opslaan om later te gebruiken
 • ze kunnen er de bijenkorf mee afsluiten
 • ze maken de cellen waarin eitjes gelegd worden ermee schoon, zodat de larven op een schoon plekje ter wereld komen.
 • de propolis in de wasraten verwerken.

De propolis zorgt dat het nest goed afgesloten kan worden, en het weert bacteriën en virussen. Bijzonder is de logistiek die bijen hebben: de propolis die nog niet nodig is wordt opgeslagen voor later gebruik.

Ook heilzaam voor mensen

Propolis beschermt het bijenvolk krachtig tegen ziektes, en dat doet het ook voor mensen. Bij verschillende imkers kan je daarom propolisproducten kopen. Er bestaat zelfs propolis crème!
In dit artikel bespreken we de werking van propolis na inname in de vorm van capsules.

Propolis en de wetenschap

Propolis heeft zijn werking al vaak bewezen als het gaat om (eenvoudige) kwalen en de antibacteriële en schimmelwerende werking. De wetenschap heeft propolis niet erkend als geneesmiddel, omdat de samenstelling ervan kan variëren per land, of per gebied. De werking van propolis is echter altijd hetzelfde.


Hier bestaat propolis uit

We hebben hierboven besproken dat propolis gemaakt wordt van de hars in bomen. Daarna bewerken de bijen het tot propolis.
De propolis bestaat voor 55% uit balsem en voor 30% uit bijenwas. Verder zitten er ongeveer 10% etherische oliën in (dit zijn oliën afkomstig van bomen en planten) en bevat het 5% pollen.
Voordat propolis gebruikt wordt door mensen, wordt er een gebruiksklare substantie van gemaakt. Dit wordt een tinctuur genoemd.  De propolis die bij ons terecht komt en in capsules zit, bevat de volgende bestanddelen:

 • flavonoïden (antioxidanten)
 • mineralen
 • etherische olie

Met name de flavonoïden hebben een antibacteriële werking.


Dit kunnen propolis capsules voor je gezondheid betekenen

Wat betreft de gezondheid, heeft het innemen van propoliscapsules vooral nut bij het voorkomen van kwaaltjes zoals verkoudheden en griep. Wat dat betreft heeft propolis een werking die vergelijkbaar is met die van antibiotica. Het is echter niet zo sterk als antibiotica. Voor sommige (ernstige) kwalen heb je een regulier – dus niet natuurlijk – antibioticum nodig om ze goed te verhelpen. Waar het wél geschikt voor is, het het voorkomen van die verkoudheid of griep in het najaar. Een ander voordeel van propolis is dat bacteriën er niet resistent voor kunnen worden, waar dit bij een antibioticum wel kan. Capsules met propolis kan je dus zo lang blijven slikken als je wilt.

Propolis heeft vooral zijn nut bewezen bij eenvoudige maar soms toch erg vervelende alledaagse kwaaltjes en ziektes. Propolis wordt ook genoemd in verband met bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson. Hier doen we echter geen uitspraken over. Wel heeft propolis geen bijwerkingen, waardoor het preventief of ter behandeling, in elk geval geen kwaad kan.
Hieronder gaan we in op kwalen die je met propolis in capsules kan voorkomen of verzachten.
Bij deze ziektes, virussen of infecties kunnen propoliscapsules helpen:

 • Propolis zorgt voor een grotere activatie van macrofagen. Dit zijn de lichaamscellen die bacteriën en virussen bestrijden.
 • Propolis werkt vochtafdrijvend
 • Ondersteunt het afweersysteem
 • Propolis zou de groei van cellen en weefsels bevorderen
 • Versterkt de werking van het antibioticum peniciline
 • Bevordert de opslag van glycosiden (energie uit voedsel)
 • Verbetert de werking van de klieren (zoals de alvleesklier)
 • Zorgt voor stevigere bloedvaten
 • Geeft energie

Het beter opslaan van glycosiden, een verbeterde werking van de klieren en steviger bloedvaten zijn echter moeilijk te bewijzen. Ook is er onvoldoende ervaring met de volgende eigenschappen van propolis: namelijk het verlichten van astma, allergie, prostaatklachten en gewrichtsproblemen. Dat propolis energie geeft, is ook niet bewezen.
Het uitproberen van propoliscapsules op deze gebieden kan echter geen kwaad. Raadpleeg bij een ernstige ziekte of aandoening wel altijd je arts wat betreft de propoliscapsules.


Propolis capsules kopen en doseren

In de capsules zit propolis vrijwel altijd in poedervorm. De propolis is tot poeder gemaakt omdat de substantie anders zeer moeilijk te verteren is voor ons. Voor een zogeheten propolis kuur om bijvoorbeeld je immuunsysteem te ondersteunen, kan je er een maand lang acht per dag innemen.
Bijwerkingen heeft propolis niet, en het is een mild, natuurlijk middel. Teveel is echter nooit goed, dus hoewel je bij propolis capsules (deels) naar eigen inzicht kan doseren, moet je dit niet overdrijven.

Propolis capsules aanschaffen

Capsules met propolispoeder kan je aanschaffen bij verschillende (online) winkels met natuurlijke supplementen. Ook zijn er winkels zoals Imkerij de Werkbij, of Honingonline, die specifiek bijenproducten verkopen.
Andere winkels waar je propolis capsules kan kopen zijn Holland & Barret, Purasana en Vitamines per Post. De prijs van propolis capsules ligt rond de 15,00 euro per 60 capsules.

https://nl.pinterest.com/pin/563935184584609999/


Hier moet je rekening mee houden

Propolis is een volledig natuurlijk product en ondanks de sterke werking ervan die het bijenvolk zo goed beschermt, hebben we als mensen geen garantie op de exacte werking per persoon. Daarom omschrijven we in dit artikel geen werking van propolis bij ernstige aandoeningen of ziektes. Ook de werking voor je immuunsysteem of bijvoorbeeld bij astma, zouden per persoon kunnen verschillen. Verder blijft een gezond voedingspatroon erg belangrijk om bijvoorbeeld immuunsysteem te ondersteunen.

Voor de zekerheid kan je beter geen propolis capsules slikken tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding. Over het effect van propolis tijdens die situaties is nog onvoldoende bekend.


Propolis capsules zijn een nuttig en mild supplement

Propolis wordt door bijen gemaakt uit hars van verschillende soorten bomen. Ze gebruiken de propolis om hun nest goed af te sluiten en om de volwassen bijen en larven te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Bijenvolken zijn hier namelijk erg kwetsbaar voor. Propolis bevat flavonoïden, etherische olie en een kleine hoeveelheid mineralen en eiwitten. De antibacteriële werking is met name afkomstig van de flavonoïden.
Omdat propolis in zijn oorspronkelijke substantie moeilijk te verteren is door mensen, wordt het in poedervorm in capsules gedaan. ter ondersteuning van bijvoorbeeld je afweersysteem, kan je acht propolis capsules per dag innemen.

Propolis capsules kan je kopen bij onder meer Holland & Barrett, Vitamines Per Post en speciale winkels met bijenproducten. Gemiddeld kosten 60 capsules ongeveer 15 euro.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag