Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Gezondheidsvoordelen van cranberry capsules

Gezondheidsvoordelen van cranberry capsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De cranberry is één van de gezondste bessen. Hij zit boordevol antioxidanten en vitaminen. De cranberry is bovendien één van de meest effectieve (natuurlijke) middelen tegen een blaasontsteking. Daarnaast wordt de bes in allerlei heerlijke gerechten verwerkt. Een bijzonder en gezonde fruitsoort dus, met veel gezondheidsvoordelen. Door cranberry capsules te slikken, kan je eenvoudig en snel van de gezondheidsvoordelen van de cranberry profiteren. Handig, want niet iedereen is een groot fan van het los eten van cranberry’s. Ze hebben namelijk een nogal bittere smaak. Wat zijn precies de voordelen van cranberry capsules? In deze blog zochten wij het voor je uit.


Welke nuttige stoffen zitten er in cranberry’s en waarom zijn de capsules zo handig?

De cranberry behoort tot het meest gezonde fruit dat je kan kopen. De bessen zitten niet alleen vol vitaminen, maar bevatten ook allerlei mineralen en sterke antioxidanten. Daarbij bevatten ze koolhydraten en vezels. Dit laatste voordeel zal je wat minder ervaren met de capsules, maar kan je prima inhalen door voldoende stuks fruit te eten.
Cranberry capsules bevatten het extract van de cranberry, waardoor je in één capsule veel van de volgende nuttige stoffen binnenkrijgt:

 • Sterke antioxidanten
 • Verschillende vitamines
 • Essentiële mineralen

Zo zijn cranberry capsules een sterk supplement als aanvulling op een gezonde voeding. Een groot voordeel van cranberry extract in de vorm van capsules, is dat je zo de bittere smaak kan vermijden die de bessen hebben. Capsules zijn daarbij snel en makkelijk om in te nemen, wat soms nét even handig is op een drukke dag.
In goede cranberry capsules zit alleen het cranberry extract, dus géén toegevoegde suikers en dergelijke. Het is dus een mooi, puur supplement.

Profiteren van de gezondheidsvoordelen van cranberry capsules

Omdat cranberry capsules zoveel vitaminen bevatten, is één capsule per dag per volwassene al voldoende om extra vitamines en mineralen binnen te krijgen. Met ‘extra’ bedoelen we dat het een aanvulling is op een verder gezond voedingspatroon, en geen vervanging.
Bewezen is dat cranberries helpen om herhalende blaasontstekingen te voorkomen. Als je hier last van hebt, kan je tijdelijk drie capsules per dag slikken. Dit kan je het beste enkele dagen doen, om daarna terug te gaan naar de dagelijkse dosis van een capsule. Teveel vitamines binnenkrijgen is namelijk ook schadelijk, en in dat geval zou je niet profiteren van alle gezondheidsvoordelen van de cranberry.
Verderop in deze blog vertellen we meer over de voordelen van cranberry capsules voor mensen die sterk gevoelig zijn voor blaasontstekingen.

Hebben cranberry capsules ook gezondheidsvoordelen voor kinderen?

Kinderen kunnen cranberryextract veilig binnenkrijgen. Ook bij hen heeft het een gunstige invloed op het voorkomen van blaasontsteking. Omdat een capsule niet handig is jonge kinderen, zou je het extract uit de capsule kunnen mengen met eten of drinken.
Er zijn voor kinderen ook speciale kauwtabletten met cranberry te koop.

https://nl.pinterest.com/pin/372250725448415330/


Vol antioxidanten

Cranberry capsules bevatten meerdere soorten antioxidanten. Antioxidanten zijn ontstekingsremmend, goed voor de gezondheid van de huid en mogelijk spelen ze een gunstige rol bij het voorkomen van verschillende soorten kanker. In cranberry’s vind je de volgende soorten antioxidanten:

 • Quercetine
 • Myricetine
 • Peonidine
 • A-type proanthocyanidine

Wat voor eigenlijk alle antioxidanten geldt, is dat ze de vrije radicalen in je lichaam neutraliseren, waardoor de kans op de ontwikkeling van kanker verkleind wordt. Wat antioxidanten voor de mens precies kunnen betekenen om ziektes te voorkomen, is nog niet voldoende bewezen. Een verantwoorde dosis antioxidanten kan echter nooit kwaad.

Verderop in deze blog vertellen we meer over het antioxidant proanthocyanidine, dat helpt om blaasontstekingen tegen te gaan.


Veel vitaminen en mineralen

Cranberry capsules zijn een uitstekende bron van goede vitaminen voor je lichaam. Ze bevatten de volgende vitaminen:

 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Vitamine K1

Vitamine C staat ook bekend als ascorbinezuur. Het is een belangrijke antioxidant, die zorgt voor het behoud van spieren, botten en de huid.
Vitamine K1 is belangrijk voor de bloedstolling van je lichaam.

Wat betreft mineralen, zitten er in cranberry’s en cranberry capsules de stoffen mangaan en koper. Mangaan is in veel voedingsmiddelen te vinden. Koper echter niet. Koper is belangrijk voor de gezondheid van het hart.


Cranberry capsules om blaasontsteking te voorkomen

Wist je dat cranberry’s al jaren geleden door de Indianen gebruikt werden om blaas – en nierziekten te behandelen? Zij kwamen erachter dat cranberry’s een gunstige invloed had op ziektes. Later namen Engelse kolonisten de gewoonte over om cranberry’s te eten om kwalen aan onder meer de blaas mee te behandelen.

Inmiddels hebben cranberry capsules zich wat betreft gezondheidsvoordelen, vooral bewezen bij terugkerende blaasontstekingen. Sommige mensen zijn hier erg gevoelig voor. Het blijkt dat cranberry capsules een gunstige invloed hebben bij het voorkomen en zelfs van een blaasontsteking. Blaasontstekingen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen en worden veroorzaakt door de E. Coli bacterie.
Het stofje in de cranberry dat helpt bij het tegengaan van blaasontstekingen, is het antioxidant A-type proanthocyanidine, die we al eerder in deze blog besproken hebben. Deze antioxidant voorkomt dat de E. Coli bacterie zich kan hechten aan de binnenkant van je blaas.Het antioxidant in cranberry capsules is met name nuttig om een blaasontsteking te voorkomen. Om een eenmaal ontstane blaasontsteking te genezen, kan je het beste contact opnemen met je huisarts. Deze kan eventueel antibiotica voorschrijven. Cranberry capsules kunnen een blaasontsteking namelijk niet zelf genezen. Wél zijn ze een zeer nuttig supplement om herhaling van een blaasontsteking te voorkomen.


Cranberry capsules kunnen helpen om maagproblemen tegen te gaan

Het antioxidant proanthocyanidine kan net zoals in je blaas, bacteriën bestrijden in je maag. Met name de bacterie Helicobacter Pylori veroorzaakt problemen. Deze bacterie is de oorzaak van maagontstekingen en maagzweren. Het antioxidant proanthocyanidine voorkomt dat de bacterie zich hecht aan de binnenkant van de maag en daar problemen veroorzaakt. Maagonstekingen en maagzweren kunnen daarbij het risico op kanker in de maag vergroten. Zo kunnen cranberry capsules met hun antioxidanten indirect een gunstige invloed hebben op het voorkomen van kanker.

Er is discussie over het aantal onderzoeken die gedaan zijn met betrekking tot cranberry’s en het voorkomen van gezondheidsproblemen. Wel is het aannemelijk dat het antioxidant proanthocyanidine ook de maag beschermt tegen schadelijke bacteriën. Een goede dosis antioxidanten kan in elk geval nooit kwaad.


Mogelijk gunstig voor hart – en bloedvaten

Hoewel sommige onderzoeken elkaar nog tegenspreken, ziet het ernaar uit dat verschillende antioxidanten uit cranberry capsules een goede invloed hebben op de gezondheid van hart – en bloedvaten. De antioxidanten die gunstig zijn voor de bloedvaten zijn proanthocyanidine, quercetine en anthocyaninen.
Wat doen deze antioxidanten precies:

 • Ze verhogen het goede cholesterol HDL
 • Ze verlagen het slechte cholesterol LDL
 • Het verlagen van de bloeddruk
 • Ze verminderen de stijfheid van de bloedvaten bij mensen die een hartaandoening hebben.
 • Het risico op ontsteking in de bloedvaten wordt verlaagd.
 • De antioxidanten voorkomen dat het LDL cholesterol oxideert.

De precieze effecten worden nog onderzocht, maar waarschijnlijk hebben de antioxidanten uit cranberry’s een gunstige invloed op de gezondheid van de bloedvaten.


Cranberry capsules zijn een rijke bron van antioxidanten en vitaminen

Cranberry capsules zijn – mits ze in verantwoorde hoeveelheden worden ingenomen – een uitstekende aanvulling op een gezonde voeding. Met name op het gebied van blaasontstekingen en maagproblemen hebben de capsules een preventieve functie. Met name antioxidanten zoals proanthocyanidine spelen hier een grote rol in. Bij zowel volwassenen als kinderen is bewezen dat dit antioxidant helpt bij het voorkomen van blaasontstekingen.
Het lijkt erop dat cranberry capsules ook een gunstige invloed hebben op een gezond hart en gezonde bloedvaten. Hard bewijs is er nog niet, maar het wordt volop onderzocht.

Een voordeel van cranberry capsules is dat je alle gezondheidsvoordelen van de cranberry moeiteloos binnenkrijgt, zonder dat je veel van de bessen hoeft te eten. Veel mensen zijn geen liefhebber van de bittere smaak van cranberry’s. De vezels van de bes loop je echter mis met de capsules. Dagelijks een portie fruit eten die je wél lekker vindt, blijft dus belangrijk.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag