Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waarom overstappen naar een andere zorgverzekering?

Waarom overstappen naar een andere zorgverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

November is de maand waarin zorgverzekeraars de premie en de polisvoorwaarden voor het aankomende jaar bekend maken. Een goed moment om de verschillende zorgverzekeraars en hun verzekeringen eens onder de loep te nemen, want overstappen loont in sommige gevallen zeker. Waarom dat zo is en waar je op moet letten bij een overstap naar een andere zorgverzekeraar ontdek je in onderstaand artikel!

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2021


Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Ongeveer een miljoen mensen switchen jaarlijks van zorgverzekering. Zodra de zorgverzekeraars medio november hun nieuwe tarieven prijs geven gaat men druk in de weer met vergelijken van zorgverzekeraars, al dan niet middels een vergelijkingswebsite als Independer.nl. Maar waarom doen al die mensen dat toch? Waarom besluiten een miljoen Nederlanders tussen half november en 1 januari hun oude zorgverzekeraar de deur te wijzen en zich aan te melden bij een nieuwe? Doorgaans gebeurt dat om drie redenen:

  • Premie
  • Beter sluitende dekking
  • Korting

Premie: goedkopere zorgverzekering

Eén van de voornaamste redenen om de overstap te maken is de hoogte van de premie. In de basis is de dekking van het basispakket bij de meeste zorgverzekeraars gelijk, maar liggen de prijzen (ver) uiteen. Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kun je soms tientallen of zelfs honderden euro’s besparen op jaarbasis. De kosten voor aanvullende zorgverzekeringen lopen daarnaast vaak nóg meer uiteen dan de kosten voor het basispakket. Zeker als je aanvullende zorg nodig hebt loont het dus om vanaf medio november de kosten van zorgverzekeraars eens naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken.

Vergelijk goedkoopste zorgverzekeringen 2021

Dekking

De kans is groot dat de dekking van je huidige zorgverzekeraar niet goed meer aansluit bij wat jij nodig hebt. Betaal je bijvoorbeeld voor psychische zorg terwijl je daar helemaal geen gebruik van maakt of weegt de premie voor de aanvullende tandartsverzekering niet op tegen de kosten die je daadwerkelijk maakt. Door voor een zorgverzekering te kiezen die precies aanbiedt wat jij nodig hebt bespaar je op de kosten van de (aanvullende) zorgverzekering.

Korting

Een laatste goede reden om over te stappen van zorgverzekeraar is een eventuele korting die je kunt bemachtigen als je je aansluit bij een nieuwe zorgverzekeraar. Denk dan bijvoorbeeld aan een overstapkorting of een extra voordelige collectieve zorgverzekering via je werkgever.

Naast bovenstaande redenen zijn er natuurlijk nog andere redenen waarom je zou willen overstappen naar een andere zorgverzekering. Omdat je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige zorgverzekeraar. Duurt het veel te lang voordat je declaraties worden vergoed of is de communicatie niet goed en krijg je maar lastig antwoord op eventuele vragen die je hebt. Ook kan het zijn dat je met je (nieuwe) partner gaat samenwonen en een gezamenlijke zorgverzekering wenst omdat dit administratief lekker gemakkelijk is. Andersom kan het natuurlijk ook nog zijn dat je juist te maken hebt met een scheiding en daarom van de gezamenlijke zorgverzekering af wilt. Wat dat betreft zijn er redenen genoeg te benoemen om de overstap te maken aan het einde van het jaar.


Wanneer kun je overstappen?

Switchen van zorgverzekeraar kan (helaas) niet op elk gewenst moment van het jaar. Tussen half november en 1 januari kun je de overstap maken. Je hebt dus anderhalve maand de tijd om uit te vogelen welke zorgverzekeraar het beste bij je past en je oude zorgverzekering op te zeggen. Er zijn echter uitzonderingen, want in sommige gevallen is het mogelijk om buiten de overstapperiode een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Dit is het geval wanneer:

  • Je onverzekerd bent
  • Je net 18 bent geworden
  • Je terugkeert naar Nederland na een periode in het buitenland te hebben gewoond
  • Je collectief waarmee je een zorgverzekering hebt afgesloten wordt opgeheven
  • Je zorgverzekeraar tussentijd de polisvoorwaarden heeft gewijzigd
  • Je uit militaire dienst komt
  • Je gaat scheiden

Kun je na 1 januari nog overstappen?

Wie tussen de regels doorleest ziet dat je je niet per se direct hoeft aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar nadat je je bij de oude hebt uitgeschreven. Als je je oude zorgverzekering voor 1 januari (dus vóór 31 december 23.59 uur) opzegt, heb je nog een maand de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Tot 1 februari kun je je zonder problemen aanmelden bij de nieuwe zorgverzekeraar en daarbij is het goed om te weten dat bij wet is geregeld dat elke zorgverzekeraar je in Nederland moet accepteren voor de basisverzekering. Aan aanvullende zorgverzekeringen kunnen wél speciale acceptatievoorwaarden worden gesteld. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij het afsluiten van een tandartsverzekering met een hoge dekking om ‘misbruik’ te voorkomen. Goed dus om dat in ogenschouw te nemen als je van plan bent om de overstap te gaan maken.

Naast de hierboven reeds genoemde uitzonderingen is er nóg een uitzondering die het mogelijk maakt om ná 1 januari alsnog van zorgverzekeraar te switchen. Dit heeft te maken met de zogenaamde wet “koop op afstand”. In deze wet is bepaald dat je ten alle tijden 14 dagen bedenktijd hebt bij een koop op afstand. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je iets in een webshop hebt gekocht en het product bij nader inzien toch graag wilt retourneren, maar net zo goed bij een zorgverzekering die je via het internet hebt afgesloten.

Dus zelfs als je op 31 december om 23.59 overstapt naar een andere zorgverzekeraar en tussentijds tot de conclusie komt dat je toch niet helemaal tevreden bent met je overstap, kun je halverwege januari alsnog naar een andere zorgverzekeraar switchen. Uiteraard moet je dan wel binnen de gestelde termijn van 14 dagen je aanmelding annuleren en je aanmelden bij de nieuwe zorgverzekeraar. Ben je daarmee te laat, dan heb je pech en zal je moeten wachten tot medio november voordat je opnieuw kunt wisselen van zorgverzekeraar. Tevens goed om te weten: de wet “koop op afstand” geldt alleen als je je nieuwe zorgverzekering online hebt afgesloten. Wanneer je in een fysiek kantoor van de nieuwe zorgverzekeraar je nieuwe zorgverzekering afsluit geldt deze uitzondering dus niet!


Overstapservice

Elke zorgverzekeraar in Nederland biedt een overstapservice aan. Reuze handig, want de nieuwe zorgverzekeraar zegt automatisch de oude zorgverzekering op. Daarbij is het dan dus wel noodzaak dat je je vóór 1 januari aanmeldt bij de nieuwe zorgverzekeraar. Let daarbij ook op als je momenteel een aanvullende verzekering hebt bij je huidige zorgverzekeraar. Je moet dan aan de nieuwe zorgverzekeraar aangeven dat je ook deze wenst te beëindigen. Je kunt tenslotte je basiszorgverzekering bij de ene zorgverzekeraar hebben lopen en je aanvullende verzekering(en) bij een andere zorgverzekeraar.

Over het algemeen is dit overigens niet de meest voordelige oplossing. Je dient dan namelijk een extra administratieve opslag te betalen voor zo’n constructie en bent in veel gevallen dan ook goedkoper uit als je bij één en dezelfde zorgverzekeraar een totaalpakket afsluit.


Kan ik altijd zonder problemen overstappen?

Helaas is het antwoord op deze vraag “nee”. In praktisch alle gevallen kun je zonder problemen in de overstapperiode wisselen van zorgverzekeraar, maar er zijn twee uitzonderingen op deze regel. Je kunt namelijk niet overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar als:

  • Je te boek staat als wanbetaler en/of een premieachterstand hebt
  • Je in detentie zit

Waar moet ik op letten als ik wil overstappen?

Nu helder is waarom je zou moeten overstappen en wanneer je dit kunt doen, rijst wellicht de vraag waar je precies op moet letten als je besluit om over te stappen. Naast voor de hand liggende zaken als de hoogte van de premie en de dekking van aanvullende verzekeringen zijn er nog een aantal zaken die belangrijk zijn voor je definitieve keuze. We hebben de voornaamste zaken voor je op een rijtje gezet.

Soort polis

Er zijn vier soorten polissen die je kunt afsluiten bij een zorgverzekeraar: een naturapolis, een restitutiepolis, een combinatiepolis of een budgetpolis. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Bij een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar bijvoorbeeld direct je zorgkosten, maar vergoedt enkel de zorg van zorgverleners waar ze een contract mee hebben afgesloten in zijn totaliteit. Een budgetpolis kan reuze interessant zijn als je weinig eisen stelt aan de keuze rondom ziekenhuizen of als je weinig zorgkosten verwacht, maar kan een duur grapje worden als je beseft dat in sommige gevallen slechts 65% van de zorgkosten wordt vergoed. Denk hier dus goed over na en lees vooral de kleine lettertjes goed door voordat je een definitieve overstap maakt.

Eigen risico

De hoogte van je eigen risico bepaalt de hoogte van de premie die je maandelijks betaalt. Misschien loont het voor jou om de hoogte van je eigen risico omhoog te zetten waardoor je een stuk minder aan premie kwijt bent per maand. Let wel op: een keer je enkelbanden scheuren tijdens een potje voetbal of een arm breken tijdens wintersport kan dan een héél duur grapje worden. Bespaar je op je premie, zorg dan dat je wat geld opzij zet om de ‘als-dat-gebeurt-scenario’s’ op te kunnen vangen.

Aanvullende verzekering

Uiteraard zal je moeten uitzoeken welke aanvullende zorg wél en niet vergoed wordt door de nieuwe zorgverzekeraar, maar stap ook pas over als je zeker weet dat je geaccepteerd wordt. Zoals je hebt kunnen lezen heeft een zorgverzekeraar een acceptatieplicht als het om de basisverzekering gaat, maar kunnen ze acceptatievoorwaarden stellen aan de aanvullende verzekering. Deze voorwaarden en criteria mag een zorgverzekeraar zelf vaststellen en zodoende zijn ze bij geen enkele zorgverzekeraar hetzelfde. Ga dan ook goed na of je wel geaccepteerd wordt door de nieuwe zorgverzekeraar voordat je de definitieve overstap maakt.

Pas op met kortingen en andere cadeautjes

Sommige zorgverzekeraars bieden je een korting of een welkomstcadeau als je je aanmeldt, maar ga goed na of dit voor jou wel zo interessant is. Vaak lijkt het aantrekkelijk, maar in de regel kun je stellen dat je je welkomstcadeau zelf betaalt middels de premie.

Neem de tijd

Alles tot in detail uitzoeken loont, maar kost tijd. Begin dus vooral zo snel mogelijk met vergelijken nadat de nieuwe premies bekend zijn. Jaarlijks zijn vanaf 12 november alle nieuwe polisvoorwaarden bekend en in principe heb je dus meer dan genoeg tijd om alle kleine lettertjes door te spitten. Een vergelijkingssite als Independer kan daarbij helpen, maar het echte spitwerk zal je uiteindelijk zelf moeten verrichten. Begin daar dan ook op tijd mee, want anderhalve maand lijkt lang, maar is voorbij voordat je er erg in hebt.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vergelijk
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag