Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Waar let je op bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een uitvaartverzekering is niet iets waar de meeste mensen graag over nadenken, maar als het eenmaal goed geregeld is kan je met een gerust hart slapen. Wanneer jij komt te overlijden krijgt jouw familie namelijk geld om de begrafeniskosten te dekken. Ook andere onkosten worden vaak vergoed mits je goed verzekerd bent. Er zijn veel verschillende verzekeringsopties met verschillende dekkingsniveaus, dus is het slim tijd te besteden om te kijken wat voor uitvaartverzekering het best bij jouzelf en je budget past. Het laatste wat je wil is dat je familie onverwacht veel moet betalen in de rouwige tijd wanneer jij niet meer bent. Hierbij alles wat je moet weten over een uitvaartverzekering.


Familie financieel gezond achterlaten

Er zijn veel verschillende kosten die ontstaan wanneer jij heen gaat, ook kosten waar je niet zo snel rekening mee houdt. Je familie kan bijvoorbeeld te maken krijgen achtergelaten schulden, maar ook met verre familie die naar Nederland moet komen reizen om de begrafenis bij te wonen. En wat nou als zij en je nabestaanden daar geen geld voor hebben? Voor al deze zaken kun je je verzekeren. Wanneer je dat niet doet is de kans aanwezig dat je je nabestaanden financieel zwaar belast. Zorg dus naast het uitzoeken van de standaardzaken van je begrafenis ook voor de randzaken.

Hiermee komen we gelijk aan bij een van de grootste voordelen van een uitvaartverzekering. Het bedrag dat je nabestaanden van de verzekering krijgt is namelijk niet alleen bedoelt voor de standaardkosten, zoals een kist, begraafplaats en een uitvaartdienst, maar ook voor eerder genoemde randzaken. Zaak is dus om je goed te verzekeren. Maar hoe gaat zo’n verzekering in zijn werk als je komt te overlijden?


Voordelen uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering gaat onmiddellijk van kracht na het invullen van de papieren. Dit geeft vaak een fijn gevoel, omdat je weet dat je familie niet voor financiële lasten komt te staan wanneer jij de pijp uit gaat. Toch zijn er mensen die geen verzekering afsluiten maar simpelweg sparen voor deze uitgaven. Het kan echter jaren duren voordat je genoeg hebt gespaard. Bovendien is het mogelijk dat je eerder komt te overlijden. En wat als je dan niet genoeg hebt? Juist daarom is het zaak om je goed te verzekeren.

Deze rekensom laat zien dat zelf sparen voor je uitvaart voor de meeste mensen niet de verstandigste keuze is: als een persoon bijvoorbeeld denkt dat zijn familie €10.000 nodig heeft om de kosten van zijn of haar begrafenis te dekken en €15 per maand op een spaarrekening zet met 3,5 procent rente. Dan zou het in totaal meer dan 31 jaar duren om op die €10.000 komen. Zelfs als je een groter maandelijks bedrag van €40 bespaart heb je nog steeds 15,8 jaar nodig om om op die 10.000 uit te komen. Bovendien worden onverwachte kosten vaak vergeten.

Met een verzekering daarentegen worden de kosten sowieso gedekt tot een zelfgekozen bedrag. Ook al overlijd je een dag nadat je de verzekering hebt afgesloten. Welke verzekering je kiest hangt af van je wensen.


Verschillende verzekeringen

Veel mensen vinden verzekeringszaken ingewikkeld en onoverzichtelijk. Uitvaartverzekeringen zijn over het algemeen goed te begrijpen en werken erg simpel zonder al te veel poespas. Zo zijn er in Nederland drie soorten verzekeringen. Een naturaverzekering, een kapitaalverzekering en een combiverzekering. Handig om te weten: bij veel verzekeraars is je kind tot zijn of haar 21e levensjaar meeverzekerd. Daarna is het handig om hem of haar bij jouw polis in te doen. Dit bespaart vaak een aantal euro per maand.

Naturaverzekering

De naam zegt het al: je nabestaanden krijgen geen bedrag uitgekeerd, maar alle standaard zaken worden wel vergoed. Denk daarbij aan de verzorging van de overledenen, de kist, rouwvervoer, rouwkaarten, bloemen, de dienst en eten en drinken. Deze naturaverzekering gaat meestal uit van een bedrag rond de €7.000,-. Dit is voor de meeste mensen een prima keuze. Het grootste voordeel van deze verzekering is dat je familie zich geen zorgen hoeft te maken over randzaken, omdat je verzekering alles op haar rekening neemt. Maandelijkse premie is vaak tussen de €6,- en €16,-. Het enige nadeel kan zijn dat je niet veel vrijheid hebt. De verzekering regelt een standaard uitvaart. Als je een exclusievere uitvaart wil is een kapitaalverzekering handiger.

Kapitaalverzekering

Ook bij deze verzekering zegt de naam al genoeg: je nabestaanden krijgen een zak geld uitgekeerd wanneer jij te overlijden komt. Het bedrag dat je familie krijgt hangt af van wat jullie van te voren met de verzekeraar afgesproken hebben. Dit kan zo laag of hoog je wil. Je hebt dus een enorme vrijheid bij deze verzekering. De gehele uitvaart moet wel zelf geregeld worden. Slim is dus vooraf goed op papier te hebben staan hoe je uitvaart geregeld moet worden. Een afspraak met een begrafenisondernemer kan daarbij helpen. Het bedrag van de maandelijkse premie is moeilijk vast te stellen, omdat veel mensen een verschillend bedrag kiezen waarvoor ze verzekerd zijn. Doorgaans tussen de €7000,- en €15.000,-.

Combiverzekering

Trend is de zogeheten combi-uitvaartverzekering. Bij deze soort verzekering wordt de begrafenis geregeld, maar krijgt je familie ook een bedrag uitgekeerd die vrij besteed kan worden rondom de begrafenis. Bijvoorbeeld voor het over laten vliegen van een familielid, een muziekkoor of een grote afsluitende bijeenkomst met hapjes en drankjes. Als je voor de combiverzekering kiest heb je dus en een sobere goede begrafenis én keuze om er zelf kleur aan te geven. Het nadeel is dat de premie iets hoger ligt, vaak boven de €20,- per maand.


Uitvaartverzekering afsluiten op hogere leeftijd

Het is nooit te laat om een uitvaartverzekering af te sluiten, ook niet als je al wat ouder bent. Als je niet verzekerd bent draaien je nabestaanden op voor de kosten van de begrafenis. Het is goed te begrijpen dat velen dat als ongewenst ervaren. Daarom is het slim om alsnog een uitvaartverzekering af te sluiten. De maandelijkse premie is wel een stuk hoger dan bij mensen die al vroegtijdig een uitvaartverzekering afsluiten. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. De verzekeraar moet immers voldoende geld opbouwen om jouw uitvaart te kunnen bekostigen. Het moet immers voor beide partijen financieel uitkomen. Mocht je nou al op leeftijd zijn en een forse spaarrekening hebben, dan kan het geen kwaad om geen uitvaartverzekering af te sluiten.


Uitvaartverzekering zonder medische vragen

Bijna alle verzekeraars doen een medische keuring voordat je wordt aangenomen. Zo voorkomen ze dat doodzieke mensen nog snel een uitvaartverzekering afsluiten. Als iedereen dat zou doen, zou de premie voor niet-zieke mensen veel hoger worden. Om deze scheve verhoudingen te voorkomen krijg je dus altijd een medische vragenlijst voordat de verzekeraar je aanneemt. Liegen in deze vragenlijst kan voor enorme schulden zorgen. Wees dus altijd eerlijk bij deze vragen.

Voor zover bekend is er één verzekeraar die geen medische vragen stelt, dat is PC uitvaartzorg. Wel kent deze verzekeraar een wachtperiode van twee jaar. Dat betekent dat het twee jaar duurt voordat je beroep kan doen op de verzekering. Als je dus binnen deze twee jaar overlijdt, krijg je geen geld uitgekeerd. Al met al is het dus lastig om je nog snel te laten verzekeren als je weet dat je snel overlijdt. Daarom is het zaak om je zo snel mogelijk te laten verzekeren.


Tips vóór het afsluiten van een uitvaartverzekering

  • Loop niet te snel van stapel, maar vergelijk verschillende verzekeraars goed. Bedenk goed wat je wensen zijn en zoek op basis daarvan een betrouwbare verzekeraar met lovende recensies. Kies je voor een natura-, combi-, of kapitaalverzekering?
  • Lees de polisvoorwaarden grondig. Er staat precies in waarvoor je verzekerd bent. Soms kunnen kleine lettertjes een addertje onder het gras zijn. Bijvoorbeeld lange wachttijden of zaken waarvoor je niet verzekerd bent. Vergeet dit deel dus niet!
  • Kinderen tot 21 jaar kunnen vaak kosteloos bij het pakket van hun ouders in. Daarna is het zaak om zelf een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoe eerder je begint, hoe sneller je er vanaf bent en hoe lager je premie is.
  • Ineens veel geld? Dan kan je je verzekering ook afkopen. De verzekering wordt opgezegd en je krijgt het bedrag van de verzekeraar uitgekeerd. Wel moeten je nabestaanden zelf met dat bedrag je uitvaart regelen.
  • Maak een checklist voor alle zaken die je wilt regelen wanneer jij dood gaat. Denk daarbij aan erfenis en andere familiezaken, maar ook hoe jouw uitvaart er uit moet komen te zien. Sommigen willen het somber en anderen willen juist iets feestelijks met livemuziek.
  • Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan ben je alles kwijt. Je kunt je contract namelijk niet meenemen. Zorg dus dat je een goede bedachte keuze maakt.
  • Als de waarde van je verzekering onder de €7.000,- is betaal je geen belasting.
  • Soms worden verzekeringspremies jaarlijks hoger. Ga goed na wanneer en hoeveel het hoger wordt. Zo kom je niet voor nare verassingen te staan.
  • Kosten van je uitvaart berekenen? Lees dan eens ons artikel over de kosten.

Conclusie

Om je familie niet met hoge kosten achter te laten, kun je niet vroeg genoeg een uitvaartverzekering afsluiten. Hoe eerder je verzekerd bent, hoe lager je premie en hoe eerder je er klaar mee bent. Zorg echter wel dat je een goede weloverwogen keuze maakt, switchen van verzekeraar is namelijk spreekwoordelijk dodelijk. Je kunt je polis niet meenemen en bent dan dus alles kwijt. Onderzoek bovendien goed of je baat hebt bij een natura-, kapitaal-, of combiverzekering. In tegenstelling tot andere verzekeringen zijn uitvaartverzekeringen over het algemeen overzichtelijk. Als je als oudere een verzekering wilt afsluiten moet je rekenen op een hogere premie. Wil je een verzekering zonder medische vragen? Dan kun je terecht bij  PC uitvaartzorg.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag